Peru

Peru är inkafolkets land. Om får tro inkas, hittar man här världens navel, Cusco. I omgivningarna runt Cusco finns några av världens främsta kulturarv.

Peru delas in i tre tydliga geografiska områden, alla till synes lika ogästvänliga. Det smala kustbältet längs den 2600 kilometer långa Stilla Havskusten från Ecuador till Chile utgörs mestadels av öken varvat med en och annan bördig floddal. Landets östra delar består av Amazonas ogenomträngliga regnskogsområde, och som en ryggrad mellan dessa löper centrala höglandet med vulkaner och oframkomliga bergsmassiv.

Ändå bjuder det ogästvänliga på en natur utan motstycke som har tämjts och gjorts beboeligt av tidiga indiankulturer. I öknarna levde till exempel nazcafolket, framför allt känt för de unika linjerna på ökenslätten vars figurgrupper vi beundrar från flygplan. Nazcakulturen överlevde i öknen med hjälp av ett sinnrikt bevattningssystem, som används än idag, och en teori är att de berömda Nazcalinjerna skapades för att blidka makterna att förhindra de meteorologiska växlingar som återkommer med några års mellanrum och som vi idag kallar för El Niño. Olika indiankulturer utvecklades i Peru, men mest bekant är inkafolket, som från 1300- och 1400-talen expanderade och lade under sig de övriga och skapade en centralmakt. Som mest sträckte sig jätteriket mer än 4000 kilometer från dagens Colombia till norra Chile.  För att kunna regera det stora riket initierades byggandet av det häpnadsväckande flera hundra mil långa och komplicerade vägnätet med tunnlar och hängbroar genom Anderna, varav den numera välfrekventerade ”Inkaleden” är ett exempel.

Inkafolkets efterlämnade byggnadsverk utgör de vackraste stenarbeten som gjorts. Stora stenblock av granit är tillhuggna med oerhörd precision och minutiöst sammanfogade utan användande av murbruk. De ligger så tätt att inte ens en knivsegg kan stickas in mellan dem. Dessutom motstår byggnaderna jordbävningar tack vare en sinnrik konstruktion med en kilsten som, när den togs bort, tillät hela stenkonstruktionen att vibrera. Inkariket var en fulländad totalitär stat, vilket är anmärkningsvärt med tanke på att inkas aldrig kände till avgörande uppfinningar som hjulet och skriftspråket!

På 1530-talet anlände samvetslösa guldtörstande spanska conquistadorer under ledning av Francisco Pizarro, och med en styrka på endast 180 män bringades imperiet på fall. Dessa händelser tillhör världshistoriens mest oerhörda vändpunkter, och på bara några år hade hela inkasamhället omgestaltats till oigenkännlighet. Tack vare inkas välutvecklade jordbruk blev den nya kontinentens viktigaste gåva till gamla världen det som vi idag betraktar som självklara basvaror. Potatis, majs, tomat och chilifrukter har alla sitt ursprung i Anderna.

Tack vare tidigare uppdrag som färdledare på flertalet rundresor i landet samt egna besök har vi tagit med oss goda erfarenheter till LG Travel och har sörjt för reseupplägg åt privatpersoner, ja, till och med en konferensgrupp i inkas gamla huvudstad Cusco – världens navel, som inkas benämnde den.

Cusco och dess omgivningar briljerar med några av världens främsta kulturarv och mest känt är förstås ruinstaden Machu Picchu. Till dessa världens vackraste ruiner reser man med tåg från Cusco. Ruinstadens historia är fortfarande är höljd i dunkel. Kanske byggdes Machu Picchu som ett administrativt centrum för regionen? Eller så var det en plats där man experimenterade med odling för att få fram t.ex. olika potatisvarianter. Mysteriet ligger i att det övergavs innan spanjorernas ankomst och således inte användes särskilt länge. Kanske har åsknedslag eller jordbävning tolkats av inkas som tecken på att gudarna ogillade människors närvaro på platsen. Eller så bröt det ut någon epidemi som gjorde att man övergav staden? Eftersom inkas saknade skriftspråk finns ingen dokumentation. I turbulensen efter den spanska erövringen hemlighölls Machu Picchu, kanske för att användas som tillflyktsort. I alla fall vet man att lokalbefolkningen både känt till och besökt platsen innan den amerikanske forskningsresanden Hiram Bingham ”upptäckte” den år 1911.

Förutom till Machu Picchu kan man åka tåg från Cusco genom Anderna till Titicacasjön – en av världens klassiska tågresor och verkligt storslagen upplevelse, där man som högst når 4319 meter över havet. En annan linje går från Titicacasjön till Perus andra stad Arequipa, och man har börjat återuppta persontrafiken på världens näst högst belägna järnväg mellan huvudstaden Lima och Huancayo. Den når över 4800 meters höjd över havet och överträffas endast av Qinghai Tibet Railway i Kina.

Vi hjälper er gärna med att pussla ihop Peruäventyr med tåg, lokala bussar eller med privata transporter. På vissa sträckor kan dock inrikesflyg vara på sin plats, till exempel de 60 milen över Anderna mellan Lima och Cusco, som flygs på en timme, medan det enligt vår erfarenhet kan krävas upp till tre dagar om man väljer landvägen.

Det peruanska köket har gradvis kommit att betraktas som ett av de mest varierade och originella i världen. Gastronomin har fått en mycket framträdande plats, och de senaste årens raffinemang och förädling har resulterat i restauranger på världsnivå. Restaurant Magazine utsåg till exempel år 2015 restaurangen Central i Lima till världens fjärde bästa restaurang!

Och även om det kan bli kyligt uppe i höglandet så packa inga egna tröjor med i bagaget. Det finns utmärkta stickade alpackatröjor att inhandla i Peru som bot mot det andinska ordspråket som säger att man på dagen känner sig som en dåligt stekt korv – vidbränd på ytan men kall inuti!

Mycket välkommen att diskutera peruanska eskapader med oss.

JW

lama på grästäckt sluttning i bergen
Aguas Calientes nära Machu Picchu i Peru. Photo by DAVIS VARGAS on Unsplash