Portugal

Namnet Portugal härleds från det romerska Portus Cale, som idag heter Porto och är landets andra stad, cirka 30 mil norr om Lissabon.

Floden Duoro delar Porto, och den gamla världsarvsmärkta medeltida stadsdelen Ribeira är idag ett mycket attraktivt område med restauranger och barer i de gamla gränderna. Den angränsande moderna stadsdelen ståtar med myllrande affärsgator och på andra sidan floden ligger Vila Nova de Gaia där de berömda portvinshusen ligger på rad. Genom staden rasslar gamla charmiga spårvagnar och i den välbevarade stadskärnan klänger husen på sluttningarna. Mellan dem löper vindlande gränder som är en fröjd att utforska till fots. Porto, som alltså gett både landet och portvinet sitt namn, anses som en av de mest genuint portugisiska städerna. Läckra skaldjursrestauranger och fantastiska brasiliansk-inspirerade stekhus är bara en del av det omfattande nutida gastronomiska utbudet som bidragit till att Porto blivit en av Europas populäraste konferens- och weekenddestinationer. Vi har själva producerat konferensresa hit, något som verkligen kan rekommenderas. Det omgivande landskapet är vackert med medeltida byar och branta sluttningar med vinodlingar där vingårdarna (quintas) ligger tätt. Vinregionen en bit uppströms heter Alto Duoro och är i sin egenskap av hemvist åt portvinerna Portugals viktigaste vindistrikt. Men även distriktets ”vanliga” rödviner har vunnit respekt, och norr om Porto framställs det säregna ”gröna” vinet (Vinho Verde), som görs på omogna druvor. Smaken är frisk och vinet lätt pärlande med låg alkoholhalt. Portvin däremot är ett starkvin som liksom sherry och madeira spetsas med brandy och har alkoholhalt kring 20 %.

Med dessa lovord strödda över landets andra stad menar vi inte att på något vis förringa huvudstaden Lissabon. Tvärtom, Lissabon har en magi som saknar sin like bland Europas övriga huvudstäder och bjuder på vacker arkitektur, rik historia och charmiga kvarter med trånga kullerstensgränder. Alltsammans enastående vackert beläget på kullarna vid floden Tejo och spårvagnarna åker ”berg- och dalbana” mellan stadsdelarna. Från den gamla medeltida stadsdelen Alfama med São Jorgeborgen till paradgatan Avenida da Liberdade. Några stadsdelar nås med bergbanor eller hiss och i stadsdelen Belém finns det imponerande tornet som blivit en symbol för staden. Här samlades Vasco da Gama och hans besättning för bön innan de gav sig ut på sin stora expedition runt Afrikas sydspets och hittade sjövägen till Indien i slutet av 1400-talet. Därmed befästes Portugal sin ställning som mäktig sjöfararnation.

Även till Lissabon har vi arrangerat konferens- och kulturresor, någon med basen istället förlagd till landets ledande badort Cascais, strax väster om Lissabon. Cascais bildar tillsammans med sin tvillingort Estoril Portugals Riviera och har ett spännande förflutet. I början av 1900-talet utvecklades Estoril till en sober kurort för aristokrater och från 1930-talet och framåt blev det ett populärt tillhåll för kungligheter i exil. Under krigsåren och efterkrigstiden med kalla kriget blev Estoril ett säte för diverse spioner – det sägs vara här som Ian Fleming fick idén till sin karaktär James Bond. Förutom stränderna lockar det berömda kasinot, ett av Europas största.

Längs Atlantkusten ligger flera surfstränder, Praia do Guincho är ett favorittillhåll för vindsurfare, men de verkligt stora vågorna hittar vi ett snäpp längre norrut vid Nazaré. Enligt Guinness rekordbok har man här haft den högsta surfade vågen i världen!

Cabo da Roca är europeiska fastlandets västligaste udde, och i bergen norr om Cascais och Estoril ligger Sintra, den medeltida ”staden i bergen” präglad av slingrande sluttande gator och omgiven av romantiska slott och borgar, bl.a. Palacio Nacional som var den portugisiska kungafamiljens sommarresidens. En av landets toppsevärdheter och en trakt som gjord för vandring. Och så vill vi gärna framhålla provinsen Alentejo i östra Portugal med sina milsvida slätter och böljande kullar. Alentejo bjuder på ett rikt kulturlandskap med olivträd, korkek och stenek och är känd för sin goda mat och sina mustiga viner. Provinshuvudstaden Évora är en av Portugals mest stämningsfulla städer, präglad av intakt bebyggelse från 1500- och 1600-talen. Ja, det finns så mycket mer, som det ljuvliga Algarve i söder och blomsterön Madeira om vilka man kan orda mycket. Däremot har ingen av oss varit på Azorerna, men bortsett från det så har vi god koll på Portugal efter flera privata besök, tidigare uppdrag som färdledare och som arrangör av såväl konferensevent som kulturella rundresor.

Så välkommen med portugisiska spörsmål till oss.

interiör från en spårvagn i stadstrafik
Spårvagn i Porto. Foto: Jörgen Westerhov.
gata i form av en trappa
Lissabon. Foto: Jörgen Westerhov.
människor på en badstrand vid en klippa
Strand i Algarve. Foto: Jörgen Westerhov.

JW PB

grillat kött och grönsaker på träplanka
Restaurang i Portugals huvudstad Lissabon. Photo by Kay on Unsplash