Puerto Rico

(samvälde i association med USA)

Puerto Rico är sedan 1898 ett självstyrande territorium, en med USA ”fritt associerad men ej inkorporerad stat”, där öns nästan fyra miljoner invånare förvisso är amerikanska medborgare men saknar rösträtt i amerikanska val.

Puertoricanerna blev plötsligt amerikanska undersåtar 1898, då Spanien efter förlusten i det spansk-amerikanska kriget fick avstå ön, tillsammans med bl.a. Kuba och Filippinerna, till USA. Puerto Rico hade då tillhört Spanien sedan början av 1500-talet.

För många turister som kommer till Puerto Rico är ön bara ett avstamp för kryssningar och man bussas direkt från flygplatsen till kryssningsfartyget. Eller så görs på sin höjd ett snabbesök i San Juan, vilket är synd, för Puerto Rico är värt en egen resa och trots sina magnifika stränder, kristallklara vatten och vackra natur är det nästan bara amerikaner som utgjort besökarna. Detta håller emellertid på att ändras, då fler och fler européer upptäcker denna karibiska pärla. 2017-års stora megahitlåt Despacito, inspelad både av de puertoricanska artisterna Luis Fonsi och Daddy Yankee och av den kanadensiska sångaren Justin Bieber, har också bidragit till ökat intresse för ön. Annars har Puerto Rico bidragit med en rad världskända artister, av vilka kanske Ricky Martin och José Feliciano är de mest kända.

San Juans vackra koloniala centrum påminner om Havanna. Dock är den koloniala prakten i bättre skick, och vad gäller San Juan så är det faktiskt USA:s äldsta stad eftersom den grundades redan i början av 1500-talet. Här hittar vi Casa Bacardi, den berömda romtillverkaren som flyttade över verksamheten från Havanna efter Fidel Castros maktövertagande 1959. I stadsdelen Condado, några kilometer öster om San Juans gamla stadsdel, finns stränderna, de stora shoppinggalleriorna, de bästa restaurangerna och inte minst det klassiska bar- och restaurangtorget La Placita de Santurce.

Ett måste under en vistelse på Puerto Rico är en kvällstur till den självlysande lagunen. Fenomenet kallas bioluminiscens eller mareld och kommer sig av att en viss typ av plankton, likt lysmaskar, producerar ljus och ger vattnet ett turkost sken. En av de bästa platserna i världen att uppleva ljusfenomenet är på den lilla ön Vieques någon mil öster om Puerto Ricos huvudö. Det görs som eftermiddags- och kvällstur från San Juan, och efter en dryg timmes buss- och båtfärd når man ön och ”den självlysande lagunen”, som upplevs från glasbottenförsedda kajaker. I skymningen och under kvällen njuter man av det sällsamma ljusspelet och kan även bada i lagunen.

Värt alltså att i samband med eventuell kryssning lägga till några dagar på Puerto Rico eller rentav åka dit och kombinera vistelsen med någon eller några andra karibiska öar. Vi har förslag på olika alternativ som vi har arrangerat åt privatgäster. De egna besöken omfattar det som nämns ovan, men vi återvänder gärna för att utforska mer av ön. Kanske då stifta bekantskap med Puerto Ricos berömda ”odjur” som sägs hemsöka ön. El chupacabra betyder ’getsugaren’, och även om ingen har kunnat ge någon ögonvittnesskildring av vidundret, så frodas historierna om blodsugaren som nattetid angriper de puertoricanska böndernas djur och dricker deras blod.

Vågar du trots getsugarens eventuella existens besöka Puerto Rico, så välkommen att prata med oss.

JW CB

Se även:

man som spelar gitarr utomhus
Puerto Rico. Photo by Tatiana Rodriguez on Unsplash