Réunion

(franskt departement i Indiska oceanen)

Välkomna att resa hit med det som är världens längsta inrikesflygning, 900 mil på 11 timmar från Paris. Réunion är nämligen en utomeuropeisk EU-ö på södra halvklotet i Indiska oceanen, mellan Mauritius och Madagaskar. Liksom sina karibiska motsvarigheter, Guadeloupe och Martinique, är Réunion ett franskt departement d’outre-mer (utomeuropeiskt län) och har jämbördig status med vilket franskt fastlandslän som helst.

Denna sällsamt vackra ö hamnar ofta i skymundan av sin betydligt mer välkända granne Mauritius, men medan Mauritius domineras av luxuösa all-inclusiveanläggningar, lockar Réunion med kulinariska upplevelser av lokala gourmetrestauranger, bistroer och brasserier som moderlandet Frankrike förser med nödvändiga delikatesser. Men även indiska, kreolska, kinesiska m.fl. restauranger garanterar en angenäm vistelse i en fantastisk miljö bortom allfartsvägarna. Réunion erbjuder nämligen en natur som är så varierande att den känns som en hel kontinen.

Ön mäter 60 × 40 km i storlek (något mindre än Gotland) och är bland de yngsta landmassorna på jorden, bildad under väldiga vulkanutbrott för tre miljoner år sedan. Dess mäktiga och särpräglade landskap utgörs av spetsiga berg, dramatiska raviner, tropisk regnskog, vattenfall och vulkaniska månlandskap. Inlandet domineras av tre stora kitteldalar – Cilaos, Mafate och Salazie – vilka kallas Les Cirques och är resultatet av kollapsade vulkaner. Les Cirques kringgärdar den sköldformade vulkanen Piton des Neiges (3070 meter, öns högsta) och ger Réunion dess särpräglade geografi. Inlandet är till stor del väglöst land och avsides byar försörjs via helikopter.

Vid den vilda sydkusten ligger den aktiva vulkanen Piton de la Fournaise, (2631 meter hög), och vägen dit är svindlande och hänförande. Här deltar man i guidade vandringar som dock måste anpassas efter vulkanens aktivitet och går genom ett ömsom månliknande och ömsom frodigt landskap med ständigt pågående utbrott. Det eldfängda skådespelet innebär ständigt lavaflöde och gör att Réunions yta fortfarande utvidgas när lavamängderna stelnar i havet och bildar nya landområden. Det tropiskt fuktiga klimatet och den vulkaniska jorden har också medfört att en för Réunion helt unik flora och fauna har utvecklats och ståtar med såväl endemisk som introducerad tropisk växlighet. Réunion är en stor leverantör av eteriska oljor och aromämnen till parfymhusen i Paris, och under en botanisk vandring ser man växter som är ingrediens i mången välbekant parfym.

Vad gäller faunan, så är det värt att notera att inga giftormar finns på ön.

Östra sidan av ön är ofta regnig och blåsig och havet rejält vilt med gigantiska vågor, men regnmolnen hindras av de 2000–3000 meter höga bergen i öns mitt från att nå den soliga västsidan, där de flesta hotellen finns. På den västra solsäkra läsidan sträcker sig 35 km sandstränder längs naturliga laguner som skyddas av korallrev.

Réunion betyder ”samling, möte” och syftar på den etniska sammansättningen av olika folkslag och kulturer. Ön var nämligen helt obebodd när de första fransmännen anlände på 1600-talet och har efterhand befolkats även av portugiser, indier, madagasker, afrikaner, kineser. Av de drygt 800 000 invånarna härstammar en fjärdedel från Frankrike.

Åk hit för att vandra eller gör som vår grupp häromåret: förlägg en konferens här! Vi har i vilket fall koll på ön som är värd en resa.

Prata och planera Réunion med oss.

JW CB

öppnad kokosnöt mellan två händer
Reunion. Photo by Jonas Dücker on Unsplash