Mesdames et Messieurs, vi har glädjen att invitera till några livgivande och bubblande dagar i ”champagnehuvudstaden” Epernay. Här bor vi i elegant miljö på fantastiska Hostellerie Le Briqueterie*****, som ingår i den exklusiva hotell- och gourmetrestaurangkedjan Relais & Châteaux.
Épernay, Frankrike
23–27 september 2020 (senareläggs p.g.a. pandemin, nya datum kommer)
Vi njuter av strövtåg i de vackra omgivningarna i hjärtat av Champagne och besöker såklart ett och annat välbekant champagnehus.
Med sin berömda ”L’Avenue de Champagne” är staden Épernay varje champagneentusiasts drömstad. Längs avenyn ligger berömda producenter som Pol Roger, Perrier-Jouët, Mercier och inte minst Moët & Chandon, som vi inledningsvis besöker.
Champagne är en historisk provins som numera ingår i regionen Grand Est, en av Frankrikes 18 regioner, och Champagne är det nordligast belägna vinområdet i landet. Även om mousserande viner även görs på annat håll är det endast produkter härifrån som får benämnas Champagne. Området indelas i sin tur i fem olika distrikt och Épernay är beläget i Côte des Blancs, där man företrädesvis odlar chardonnay. Varje distrikt har specialiserat sig på olika druvsorter och de flesta champagner görs på en blandning (”cuvée”) av chardonnay, pinot noir och pinot meunier som de stora champagnehusen köper in av odlarna. Flera av vinbönderna tillverkar också sin egen unika champagne.
Skördetid i Champagne brukar infalla under första halvan av september, men beroende på vädret kan den pågå till slutet av månaden, då också de traditionella skördefesterna avhålls i byarna.
Staden Épernay med cirka 25 000 invånare lockar champagnekonnässörer från hela världen och ståtar, trots sin litenhet, med flera högt rankade restauranger som naturligtvis vet vilka rätter som passar till just champagne. Prova till exempel den gräddiga sherrydoftande ärtpurén Crème Ninon, pilgrimsmusslor, kokt hummer med senapshollandaise eller gåslever med tryffel på grovt bröd i kombination med lämplig champagne.
Hostellerie Le Briqueterie *****
Vårt hotell ligger några kilometer utanför Épernay, omgivet av vinodlingar och erbjuder elegant logi, spaavdelning, inomhuspool, champagnebar och en välrenommerad gourmetrestaurang.
Dag för dag
Dag 1 | 23 september
Paris–Meaux–Épernay
Avresa från Arlanda, Landvetter och Köpenhamn under förmiddagen och ankomst till Paris vid 14-tiden. Reseledning möter upp och från Charles de Gaulle-flygplatsen drar vår buss iväg österut mot bubbelvinets hemtrakter. Efter en halvtimme stannar vi för sen lunch vid en pub i Meaux, och då kanske det smakar bra med ortens specialitet, Brie de Meaux. Denna vittbekanta ost har anor från Karl den Stores tid i slutet av 700-talet och har sedan dess nått vida berömmelse och benämnts som ”ostarnas kung”.
Därefter fortsätter vi drygt 1½ timme till Épernay och vårt hotell. Efter incheckning för fyra nätter samlas vi kl. 19.30 för aperitif och välkomstmiddag i hotellets nobla restaurang, där le Chef har komponerat en utsökt fyrarättersmeny åt oss.
Dag 2 | 24 september
Épernay
På eftermiddagen beger vi oss först till ett brasserie i centrala Épernay och avnjuter en ståndsmässig lunch. Sedan väntar besök hos Moët & Chandon och en grundlig introduktion till champagnetillverkningen. Företaget grundades 1743 av Claude Moët och var den första vinfirma som uteslutande producerade mousserande vin. Ludvig XV:s famösa älskarinna, Madame de Pompadour, fattade tycke för bubblet och därmed var företagets lycka gjord. När Pierre Gabriel Chandon klev in i verksamheten skapades det bekanta varumärket som sedan blivit den ledande champagnetillverkaren.
En rundvandring i de imponerande vindlande champagnekällarna avslutas förstås med en degustation av husets produkter.
Dag 3 | 25 september
Hautvilliers–Champillon
På eftermiddagen erbjuder vi en utflykt till Champagnes mest mytomspunna ort, Hautvilliers, en dryg mil norr om Épernay. Byn i sig är en sevärdhet med sina gamla stenhus och dess trädgårdar, fönster med blomsterlådor och små gränder. Här avnjuter vi en formidabel lunch på ett av de lokala värdshusen. I klosterkyrkan Abbaye Saint-Pierre d’Hautvillers ligger benediktinermunken Dom Pérignon begravd. Enligt legenden var han den förste att använda champagnemetoden, det vill säga en andra jäsning i flaskan. Som varumärke hos Moët & Chandon har Dom Pérignon blivit världsberömd! Från Hautvilliers gör vi sedan en tre kilometer lång vandring genom vinfälten till byn Champillon, där bussen möter för återfärd till hotellet.
Dag 4 | 26 september
Faux de Verz–Aÿ
På eftermiddagen åker vi några mil norrut för ett kort stopp vid ”spökskogen” Faux de Verzy, med sina urgamla, knotiga och förvridna träd av arten dvärgbok. Därefter väntar en utsökt lunch på en vingård. I distriktet finns över 20 000 vinbönder, varav de flesta är småbönder som säljer vidare sina druvor till de större champagnehusen eller slår sig samman till mindre kooperativ. Vi besöker gården Mailly Grand Cru, som ligger bland vinsluttningarna – en modern glasbyggnad under vilken man hittar sju källarnivåer och en kilometerlång kalkgrotta för produktion och lagring av champagne.
På återvägen passerar vi byn Aÿ, där champagnehuset Bollinger finns. Bollinger tar dessvärre inte emot besökare, så vi får nöja oss med de vackra vyerna.
Dag 5 | 27 september
Épernay–Reims–Paris
Efter utcheckning kl. 11.00 beger vi oss till Reims (tre mil) och stannar där några timmar. Reims tävlar med Épernay om vilken som är den mest betydande champagnestaden och längs dess avenyer hittar vi Taittinger, Ruinart, Mumm, Pommery och Veuve Clicquot (”Änkan” Cliquot) mer känd som ”Gula Änkan” på grund av flaskornas gula etiketter. Grundaren Francois Cliquot avled hastigt i febersjukdom år 1805 och lämnade sin 27-åriga änka att ensam driva företaget, vilket hon gjorde med den äran. Den som vill kan göra ett besök hos sin ”favorit”, men eventuellt besök bör förbokas. Förutom champagnehusen är den väldiga katedralen stadens främsta sevärdhet. Den påminner om Notre Dame i Paris och var tidigare kröningskyrka åt de franska kungarna.
Det finns även tid för lunch på egen hand innan vi vid 15-tiden lämnar Reims och kör motorvägen (13 mil) till Charles de-Gaulle-flygplatsen. Hemvändande flyg till Arlanda, Landvetter respektive Kastrup avgår vid 19-tiden.
Resan i korthet
Dag 1: Avresa till Paris från Arlanda, Landvetter respektive Kastrup. Lunch i Meaux. Ankomst till Épernay och Hostellerie Le Briqueterie (*****), där vi tar in för fyra nätter. Middag.
Dag 2: Épernay.
Dag 3: Utflykt till Hautvilliers, återresa från Champillon.
Dag 4: Besök i «Spökskogen» Faux de Verz. Lunch på vingården Mailly Grand Cru.
Dag 5: Épernay–Reims–Paris och flyg till Arlanda, Landvetter respektive Kastrup.
Anmälan och betalning
Anmälan till resan görs till LG Travel via webbformulär (klicka på knappen «Kontakta oss» nedan), e-post eller telefon. Samtidigt med anmälan inbetalas anmälningsavgiften 5 000 SEK/resenär på LG Travels bankgiro nr 5382-9404. Sista anmälningsdag med fri avbokning är 4 september 2020.
Priser
Grundpris per person i dubbelrum: 19 400 SEK
Enkelrumstillägg: 7 570 SEK
I grundpriset ingår
- flyg i ekonomiklass från Arlanda, Köpenhamn, Landvetter till Paris och åter
- flygskatter, i dag 1 500 SEK
- fyra övernattningar i dubbelrum med frukost på Hostellerie La Briqueterie *****
- välkomstmiddag
- lunch med besök hos Moët & Chandon
- lunch och utflykt till Hautvillers med vandring genom vinfälten
- lunch på vingård och besök på gården Mally Grand Cru m.m.
- flygplatstransfers inklusive besök i Reims på hemresedagen
- lokala skatter och avgifter
- svensk reseledare från LG Travel