Via Egnatia med buss

Välkommen på en intressant resa längs Via Egnatia, den gamla romarvägen som sträcker sig 110 mil från dagens Albanien genom Nordmakedonien och Grekland. Från Thessaloniki viker vi av till Bulgarien och slutar i huvudstaden Sofia.

Albanien, Nordmakedonien, Grekland och Bulgarien
12–22 juni 2023

karta

 

När vägen byggdes för drygt 2 000 år sedan var den en fortsättning på Via Appia från Rom till Brindisi. Efter att ha korsat de 15 milen över Adriatiska havet fortsatte färden mot Konstantinopel genom de romerska provinserna Macedonia och Thrakien. Vi avverkar sträckan med egen buss och gör intressanta nedslag på historiska platser. Tio hotellövernattningar, varav två vid den vackra Ohridsjön i Nordmakedonien och två i Greklands näst största stad Thessaloniki. På grund av det ansträngda läget mellan Turkiet och Sverige väljer vi att inte resa till Istanbul utan viker istället av norrut från Thessaloniki och ansluter till den gamla romarvägen Via Militaris i Bulgarien. Resan går genom de vackra Rhodopibergen till Plovdiv och Sofia, varifrån vi flyger hem.

Dag för dag

Dag 1 | Onsdag 12 juni

Kvällsflyg från Kastrup till Tirana

Avresa från Kastrup med Lufthansa kl. 19.30. Via München flyger vi till Tirana och landar där kl. 23.40. Efter ankomst sker snabb busstransfer till centrala Tirana och hotell Oresti Center, där vi kryper till kojs för en natt.

Hotellinfo: https://www.facebook.com/hoteloresticenter

Dag 2 | Tisdag 13 juni

Tirana–Durrës (bussresa 50 km)

Välkomna att vakna upp i Albanien, som fram till 1990 var ett av världens mest isolerade länder. Enver Hoxhas paranoida kommunistregim höll landet i ett järngrepp under drygt fyra decennier och när diktaturen till slut kollapsade urartade landet i anarki. Med inträdet i 2000-talet har läget stabiliserats och även om det är Europas näst fattigaste land efter Moldavien utvecklas den albanska ekonomin i positiv riktning.

Genom århundradena har Albanien ständigt invaderats av olika folkslag. Greker, romare och turkar avlöste varandra efter den illyriska storhetstiden på 400-talet f.v.t. Inte förrän 1912, under det osmanska rikets begynnande kollaps, uppstod ett självständigt Albanien. Efter interna stridigheter tog en klanledare från norra Albanien makten 1925 med hjälp av bland annat Serbien. Han utropade Albanien till ett kungarike och gjorde sig själv till kung Zog I år 1928. Under andra världskriget ockuperades landet av italienska och tyska trupper, men de kommunistiska partisanerna bedrev en motståndskamp som resulterade i att de tog makten 1946.

Förmiddagen ägnas åt en rundtur i den albanska huvudstaden. Under 1920- och 1930-talen anlitades italienska arkitekter för att förfina staden. Det italienska inflytandet märks tydligt i mycket av arkitekturen runt stadens centrala plats, Skanderbegtorget, i vars närhet vårt hotell är beläget. Intressant är också Bloku, den tidigare avspärrade stadsdelen där kommunistpartiets ledande kadrer bodde. Bloku var under kommunisttiden en stad i staden och fullständigt otillgänglig för gemene man. Idag är det Tiranas nöjes- och restaurangdistrikt och vi passar på att äta lunch där efter avklarad rundtur.

Därefter styr vi mot Durrës och checkar in på vårt hotell Kloest, centralt beläget i den gamla stadsdelen. Bussresan tar runt en timme.

På kvällen följer de som vill med till en närbelägen restaurang för middag.

Hotellinfo: https://hotelkloest.com/

gata med bilar och palmer på kvällen
Durrës. Foto: Árpád Czapp/Unsplash.

Dag 3 | Onsdag 15 juni

Durrës–Peqin–Elbasan–Ohrid (bussresa 175 km)

Efter frukost ger vi oss ut på en stadspromenad och börjar med gatan precis vid hotellet som på albanska heter Rruga Egnatia.

Här, i det antika Dyrrachium, låg startpunkten för Via Egnatia och innan vi åker vidare besöker vi Durrës amfiteater, Balkans största, med plats för 20 000 åskådare och byggd på kejsar Trajanus tid. Endast två tredjedelar är utgrävda, resten döljer sig under bostadshusen runtomkring. Durrës ståtar också med ett intressant arkeologiskt museum som vi kan besöka innan vi anträder första etappen längs Via Egnatias norra sträckning. Det fanns även en sydlig sträckning som utgick från hamnstaden Apollonia, längre söderut i Albanien.

Efter cirka fem mil (en timme) når vi Peqin (romerska Claudiana) och stannar till för lunch på ett värdshus. Sedan utforskar vi omgivningen tillsammans med en lokal guide och får se ett stycke av originalvägen.

Eftermiddagens vidarefärd tar oss vidare via antika Masio Scampa, som var en viktig handelsplats vid knutpunkten där Via Egnatias nordliga och sydliga sträckningar förenades. Idag heter staden Elbasan, där vi hinner få en glimt av de antika lämningarna innan dagens återstående två timmar långa etapp till Nordmakedonien och Ohrid anträds.

Efter gränspassage når vi snart dagens mål och tar in för två nätter på hotellet Aleksandrija som ligger precis vid strandpromenaden i Ohrids gamla stad.

Hotellinfo: https://hotelaleksandrija.com/en_US/

Dag 4 | Torsdag 15 juni

Ohrid

Med sitt vidunderliga läge vid Balkans största insjö betraktas Ohrid som Nordmakedoniens absolut vackraste plats. Här låg ett av den jugoslaviske diktatorn Titos sommarpalats. Vi promenerar på kullerstensgator från romartiden och beundrar lämningar från såväl antiken som från bysantinsk tid.

brun byggnad framför en sjö
Ohrid. Foto: Milana Jovanov/Unsplash.

Ohrid var en viktig plats vid Via Egnatia under namnet Lychnidos och är sedan 1979 klassat som världsarv. Beroende på vädret kan vi under dagen göra en båttur på sjön, annars är det inga problem att njuta av dagen i Ohrid. Staden är också bekant för det avtal som slöts här i januari 2002 och gjorde slut på den väpnade konflikt som under 2001 utbröt mellan landets albanska och slaviska befolkningar. En fjärdedel av Nordmakedoniens två miljoner invånare är etniska albaner och bebor huvudsakligen dessa västra delar av landet – en följd av 1910-talets Balkankrig och upprättandet av det självständiga Albanien år 1912.

Gränsdragningarna tog inga etniska hänsyn utan gjorde att många albaner hamnade som minoriteter i grannländerna. 2001-års etniska sammandrabbning berodde på att albanerna kände sig förtryckta av den slaviska majoriteten. Som en av sex delrepubliker i tidigare Jugoslavien undgick emellertid Makedonien att dras in i 1990-talets jugoslaviska krig efter att ha utropat sin självständighet i september 1991. Och vad gäller Ohrid så är det också intressant att notera att orten var huvudstad i det första bulgariska riket för lite mer än tusen år sedan.

På kvällen ordnas middag för dem som vill på en restaurang.

Dag 5 | Fredag 16 juni

Ohrid–Resen–Bitola–Florina–Edessa (bussresa 180 km)

Avresa efter frukost och färden går genom det vackra och bördiga nordmakedoniska landskapet Pelagonien till Resen, dit vi anländer efter en knapp timme. Det romerska namnet var Scyrithania och bosättningen en viktig anhalt längs Via Egnatia. Idag beundrar vi dess enorma äppelodlingar och under fortsatt färd även de omfattande vinodlingarna i vindistriktet Pelagonia Polog. (Nej, det har inget att göra med pelargonia; blomman härstammar från Sydafrika!)

Efter några mil är vi så framme i Bitola, landets andra stad efter huvudstaden Skopje. Här möter en lokal guide för att visa oss lämningarna av det antika Heraclea Lynkestis som grundades av Filip II av Makedonien (Alexander den stores far) på 300-talet före vår tideräkning. Här får vi oss till livs den grekisk-makedoniska och romerska historien men ägnar även lite tid åt dagens Bitola och beundrar dess speciella arkitektur.

Tid för lunch på Bitolas huvudstråk Korzo innan vi på eftermiddagen drar vidare mot Grekland som ligger knappt två mil söderut.

Från Makedonien till Makedonien, skulle man kunna säga, men ända sedan Jugoslaviens sammanbrott har en namnstrid om rätten till namnet pågått. Grekland hävdar att Alexander den stores antika stormakt beboddes av etniska greker och att den tidigare jugoslaviska delrepubliken inte får kalla sig Republiken Makedonien eftersom befolkningen utgörs av slaver och albaner. Tvisten löstes 2018 genom att namnet Nordmakedonien antogs. Fast nu bråkar Bulgarien om att det slaviska språk som nordmakedonierna kallar makedoniska i själva verket bara är en dialekt av bulgariska. Och att de slaviska nordmakedonierna i själva verket är bulgarer.

Under Osmanska rikets nedgångstid under 1800-talet stred Grekland, Bulgarien och Serbien om herraväldet över Makedonien, som efter Balkankrigen 1912–1913 delades upp mellan länderna. Den norra (serbiska) delen kom 1918 att ingå i den nygrundade staten Jugoslavien.

Efter grekisk gränspassage fortsätter Via Egnatia mot Florina, där utgrävningar från 1980-talet och framåt kunnat konstatera att platsen varit bebodd i mer än 2500 år. Florina ståtar också med att vara Greklands köldhål så vi följer Via Egnatia vidare österut och ned från bergen en dryg timma och kommer till den 3000 år gamla staden Edessa.

Många betraktar Edessa som Makedoniens vagga då en del antika källor hävdar att Makedoniens förste kung, Karanos, grundade sin härskardynasti här, och att Edessa var den första makedonska huvudstaden. Karanos är stamfar till Filip II och Alexander den Store och levde på 800-talet före vår tideräkning.

Vi tar in för en natt på Aigai Hotel Edessa, och i dess taverna kan man äta middag.

Hotellinfo: https://www.aigai-hotel.com/

Dag 6 | Lördag 17 juni

EdessaVerginaAigai–Pella–Thessaloniki (bussresa 110 km)

Efter frukost lämnar vi Edessa och tillfälligt även Via Egnatia för att fortsätta en timme söderut till Vergina, där ruinerna av det hellenistiska Makedoniens klassiska huvudstad Aigai är belägna.

Dagen ägnas åt de bägge vedertagna makedoniska huvudstäderna Aigai och Pella. Här finns de makedoniska kungarnas gravmonument, dock inte Alexander den stores, eftersom han dog år 323 före vår tideräkning. under ett fälttåg i Babylon och begravdes i ett mausoleum i Alexandria. Aigai var makedonisk huvudstad mellan femte och tredje århundradet före vår tideräkning innan Pella övertog rollen.

Dagens besök i Aigai och Pella gör vi tillsammans med en grekisk lokalguide och anpassas efter vad som är öppet och tillgängligt. Delar av de arkeologiska platserna kan ibland stänga för underhåll. Vi tar lunch i Pella, beroende på hur vi i samråd med lokalguiden lägger upp dagens besök. Från Pella leder dagens slutetapp längs Via Egnatia till Thessaloniki och tar en knapp timme.

Här väntar hotell Luxembourg, och vi checkar in för två nätter. Gemensam middag arrangeras för de som vill på kvällen.

Hotellinfo: https://www.hotelluxembourg.gr/

gammalt torn i stad
Thessalonikis vita torn. Foto: Nicolas Tsakos/Unsplash.

Dag 7 | Söndag 18 juni

Thessaloniki

Under förmiddagen gör vi guidad promenad i Thessaloniki och ser såklart Vita tornet, som blivit stadens symbol och byggdes av osmanerna efter den turkiska erövringen på 1400-talet.

Thessaloniki var det bysantinska rikets näst viktigaste stad efter Konstantinopel från år 395 och framåt. Flera bysantinska kyrkor har upptagits som världsarv. Staden fick sitt namn efter Alexander den stores halvsyster. Filip II döpte henne till Thessalonike efter hans seger över thessalierna och hon kom senare att gifta sig med Kassandros som tog makten några år efter Alexanders död. Kung Kassandros av Makedonien gav så hustruns namn åt sin nygrundade stad år 315 före vår tideräkning.

Efter kungariket Makedoniens fall år 146 f.v.t. blev Thessaloniki del av romarriket och hamnade sedan i Östrom (Bysans). Grekisk blev staden efter Balkankrigen 1912–1913, då den erövrades från turkarna. Mustafa Kemal Atatürk, det moderna Turkiets grundare, föddes i Thessaloniki 1881.

Under vår rundvandring beundrar vi också den nya hamnpromenaden, varpå eftermiddagen och kvällen är till eget förfogande för individuella strövtåg.

Dag 8 | Måndag 19 juni

Thessaloniki–Filippi–Sjiroka Lăka (bussresa 390 km)

Efter frukost fortsätter färden österut mot Thrakien, och vi erinrar oss aposteln Paulus, som emellertid färdades i motsatt riktning, och hans bägge testamentebrev till thessalonikerna. Till dagens första anhalt, Filippi, är avståndet cirka 15 mil.

Längs vägen ligger Amfipolis, som innan den erövrades under Filip II:s makedonska expansion på 360-talet f.v.t. var en atensk koloni. Atenarna ville på 430-talet f.v.t. etablera en stadsstat i Makedonien, men dess atenska historia blev kort. Det var härifrån Alexander den Store utgick på sitt asiatiska fälttåg. Sedermera utvecklade romarna Amfipolis till en viktig anhalt längs Via Egnatia. Området kom också att spela stor roll under det romerska inbördeskrig som följde efter mordet på Julius Caesar. I slaget vid Filippi år 42 f.v.t. besegrades mordanstiftaren Cassius och hans här av Caesars anhängare Marcus Antonius och Octavianus styrkor. Cassius begick självmord efter nederlaget och Octavianus besteg tronen som kejsar Augustus. Segern vid Filippi avslutade det tvååriga inbördeskriget och romarna utvecklade Filippi till en betydande metropol med amfiteater och forum under namnet Colonia Augusta Iulia Philippensis.

Vi beskådar lämningarna under ledning av lokalguide och erinras även om att Filippi var första europeiska ort där aposteln Paulus predikade det kristna budskapet runt. Det torde ha inträffat runt år 50 och Filippi betraktas därmed som Europas äldsta kristna församling. Filippis undergång inleddes på 500-talet under justinianska pesten och fortsatte under 600-talets slaviska folkvandringsinvasion samt jordbävning. Staden glömdes bort och återupptäcktes vid arkeologiska utgrävningar på 1910-talet.

Vi gör paus för lunch i Filippis gamla hamnstad Neapolis, som idag heter Kavala. Då som nu en viktig utskeppningshamn och även platsen där aposteln Paulus klev iland för att missionera i Filippi. Intressant för svenskar är Kavallahuset som byggdes 1936 av Svenska Tobaksmonopolet och idag tillhör Svenska Institutet i Aten. Forskare och författare och andra som söker stimulerande arbetsmiljö för skapande verksamhet kan liksom i Villa San Michele på Capri ansöka om vistelse här.

Under eftermiddagens etapp styr vi kosan norrut genom Thrakien mot Bulgarien, som också har ett gediget romerskt förflutet. Under Balkankrigen 1912-1913 erövrades stora delar av Thrakien av Bulgarien, som dock fick överlämna området till Grekland efter första världskriget.

Via Egnatia och Via Militaris förbands av två mindre romarvägar utan specifika namn, den ena mellan dagens Sofia och Thessaloniki. Den andra mellan Filippi och Filippopolis (dagens Plovdiv), och det är denna vi färdas längs upp i de vackra Rhodopibergen. Bergskedjan ligger till över 80 procent i Bulgarien och resten i Grekland och kännetecknas av karstområden med djupa flodraviner, grottor och säregna bergsformationer. Områdets enda romerska lämning är Nicopolis ad Nestum, som ligger längs vår väg och byggdes för att fira kejsar Trajanus seger över dakerna år 105–106. Nicopolis förstördes under 600-talets slaviska folkvandring, och endast några få ruiner återstår.

Vi slår så nattläger i lilla byn Sjiroka Lăka och njuter av de omgivande Rhodopibergens skönhet. Hotel Kalina heter vårt lilla förtjusande hotell, som även lockar till gemytlig middag på sin traditionella taverna.

Hotellinfo: https://hotel-kalina-shiroka-luka.booked.net/

Dag 9 | Tisdag 20 juni

Sjiroka Lăka–Plovdiv (bussresa 190 km)

Efter frukost fortsätter vi genom Bulgarien, EU-land sedan 2007 och med en yta som endast är en fjärdedel av Sveriges. Bulgarien är i hög grad ett jordbruksland som tampas med en befolkningsminskning. Under de senaste 20 åren har invånarantalet minskat med cirka 1,2 miljoner, vilket beror både på utflyttning och på att de flesta familjer endast skaffar ett barn, och landet har idag knappt sju miljoner.

Det första bulgariska riket tog form efter den slaviska folkvandringen och existerade åren 681 till 1017, varpå landet hamnade under bysantinskt styre. Efter uppror och frigörelse blev Bulgarien åter självständigt år 1186, det andra bulgariska tsardömet, men 1393 invaderade turkarna och fram till 1878 tillhörde Bulgarien det osmanska riket.

Från Rhodopibergen kommer vi ner på centrala slättlandet och nalkas Plovdiv, landets andra stad, som fick sitt antika namn Filippopolis efter att Filip II av Makedonien erövrat den. Romarna kallade även staden för Trimontium efter dess tre omgivande kullar. Plovdivs centrum är byggt över den antika staden och stoltserar med varsamt restaurerade 1800-talshus med kullerstensgator anlagda av romarna. I de kulturminnesmärkta historiska kvarteren finns många arkeologiska utgrävningar, två antika teatrar, rester av medeltida murar och torn, ottomanska bad och moskéer.

Mitt i Plovdivs gamla stadskärna ligger vårt lilla charmanta hotell Evmolpia, där vi stannar en natt.

Hotellinfo: https://hotelevmolpia.com/

stad med berg och skog
Plovdiv. Foto: Deniz Fuchidzhiev/Unsplash.

Dag 10 | Onsdag 21 juni

Plovdiv–Sofia

Efter avslutad god frukost anträder vi färden längs Via Militaris som gick mellan Konstantinopel och Singidunum (Belgrad).

Av originalvägen finns i stort sett inget kvar, eftersom den återanvänts och byggts om genom århundradena. Ett undantag är en liten sträcka i sydöstra Serbien där man vid byggandet av ny motorväg bestämde sig för att gräva ut och spara en del lämningar. I övrigt har Via Militaris ursprungliga vägsträckning återanvänts som modernare vägar, ja, till och med så drogs delar av järnvägslinjen mellan Serbien och Turkiet genom Bulgarien ovanpå gamla vägen. Men vi följer originalsträckningen genom det bördiga slättlandet längs Maritsafloden, där vi ser odlingar av rosenbuskar och lavendel.

Bulgarien är ett av få länder som producerar rosenolja. På slätten odlas också mycket solrosor, och man ser herdar med sina hjordar. Kor, får och getter går inte innanför staket i Bulgarien utan vallas av herdar. Vi når den bulgariska huvudstaden Sofia lagom till lunchtid.

Under antiken lystrade staden till namnet Serdica och intog en viktig position som huvudort i Dakien. Blomstringen fortsatte under bysantinskt styre och namnet Sofia började användas på 1300-talet. Sofia är grekiska för ‘visdom’, och det är från den bysantinska Sveta Sofiakyrkan som staden fick sitt namn strax före den osmanska ockupationen.

Dagens Sofia har runt 1,3 miljoner invånare, och trots att det numera är en kosmopolitisk och dynamisk centraleuropeisk metropol, är det ändå en av Europas mer anonyma huvudstäder. Under vår rundtur besöker vi bland annat den storslagna Alexander Nevskijkatedralen, en av världens största ortodoxa kyrkor, med sin enastående samling av bulgariska ikoner. Vi beundrar stadens restaurerade praktbyggnader från 1800- och 1900-talen som i mångt och mycket präglar Sofias stadsbild. Och vårt centralt belägna hotell heter Sveta Sofia, ‘Heliga visdomens hotell’, och ligger vid en gågata i centrum. På kvällen gör vi en runda till någon trevlig restaurang i närheten.

Hotellinfo: https://hotelsvetasofia.com/index.php/home/

gång i en park framför en katedral med kupol
Alexander Nevskijkatedralen, Sofia, Bulgarien. Foto: Georgi Kyurpanov/Unsplash.

Dag 11 | Torsdag 22 juni

Hemresa från Sofia

Utcheckning och avfärd från hotellet kl.10.30. Flygplatsen ligger bara 20 minuters färd bort, och flygavgången med Austrian Airlines är kl. 12.50. Via Wien återvänder vi till Kastrup, där vi landar kl. 16.50.

 

Resan i korthet

Dag 1: Kvällsflyg från Kastrup till Tirana.

Dag 2: Tirana–Durrës.

Dag 3: Durrës–Peqin–Elbasan–Ohrid.

Dag 4: Ohrid.

Dag 5: Ohrid–Resen–Bitola–Florina–Edessa.

Dag 6: Edessa–Vergina–Aigai–Pella–Thessaloniki.

Dag 7: Thessaloniki.

Dag 8: Thessaloniki–Filippi–Sjiroka Lăka.

Dag 9: Sjiroka Lăka–Plovdiv.

Dag 10: Plovdiv–Sofia.

Dag 11: Hemresa från Sofia.

 

Praktisk information

Priser

Baserade på valutakurs 11,00–11,50 SEK/EUR

Grundpris per person: 11 800 SEK
Enkelrumstillägg tio nätter: 3 650 SEK

I grundpriset ingår

  • busstransporter
  • lokala guider
  • entréer enligt program
  • tio övernattningar i dubbelrum med frukost
  • lokala skatter
  • LG Travels reseledning.

Flyg ingår inte, men vi på LG Travel hjälper gärna till att ordna det. Priset för flyg enligt ovan (utresa till Tirana och hemresa från Sofia) är 4 300 SEK.

Måltider (utöver frukost) är inte inkluderade men organiseras från dag till dag (för de som vill) av reseledaren i samråd med resenärerna.

 

Villkor

Arrangör av resan är LG Travel (Limhamnsgruppen AB), 556982-4500. Du hittar våra villkor här: SRF:s allmänna resevillkor för paketresor och Limhamnsgruppen AB:s särskilda villkor.

Försäkringsskydd

Se gärna över ditt försäkringsskydd. Detta kan behövas i fall av av sjukdom innan avresa, sjukdom/olycka på plats, stöld mm. Önskar man teckna reseförsäkring, går det att vända sig till ERV-Europeiska eller Gouda.

Bokning och betalning

Bokning ska göras senast den 14 april 2023 (för möjlighet till fri avbokning senast den dagen). Efter detta datum gäller avbokningsreglerna enligt våra villkor.

Bokning kan göras till LG Travel via webbformulär (klicka på knappen KONTAKTA OSS nedan), e-post eller telefon. Samtidigt med bokningen inbetalas anmälningsavgiften 2 500 SEK/resenär på bankgiro 5694-0430. Slutbetalning ska erläggas senast 28 april 2023.

Остальные наши туры

kyrka omgiven av hus i en stad framför berg

Tågäventyr genom Rumänien

LG Travel välkomnar till en upplevelseresa med tåg genom Rumänien, ett av Europas mest fascinerande länder med färgstark kultur och magnifika naturscenerier. Därtill förtjusande städer med gemytliga hotell och restauranger. I behaglig takt färdas vi

Далее »

Kroatiska fröjder

Välkomna till den kroatiska skärgården utanför centrala Dalmatien, ett av det hästskoformade landet Kroatiens fyra landskap som sträcker sig längs Adriatiska kusten från Kvarnerbukten i norr till gränsen mot Montenegro i söder.

Далее »
björkstam framför en sjö i solnedgången

På räls genom Polen

Följ med på en tågresa genom Polen, där vi färdas bekvämt i 1:a klass, bor på utvalda hotell och äter gott på våra favoritrestauranger i de olika städerna. Upplev det bästa av vårt södra grannland

Далее »
USA med tåg LG Travel

USA med tåg från kust till kust

Välkomna till den ultimata drömresan – en tågresa genom USA från kust till kust! Från New York åker vi på klassiska tåglinjer via djupa södern, prärien och vilda västern till stillahavskusten och San Francisco.

Далее »
Citroner

Livsnjutarresa på räls i Italien

LG Travel hälsar välkommen på ett unikt tolvdagars tågäventyr genom Italien med nedslag på Amalfikusten och vidare till Apulien längst ut på ”klacken” innan kosan styrs norrut igen till klostermosaikernas Ravenna. Vidare till Bologna och parmaskinkans land och härlig avslutning i Ligurien.

Далее »
närbild på en ren på snötäckt fält

Njutningsresa i norrskensnejder

Resa till norrsken och Jokkmokks marknad Upplev samekulturen och renskötsel på nära håll. Följ med ner i världens största järnmalmsgruva. Och se det mäktiga skådespelet när natthimlen lyses upp av det magiska norrskenet. Lappland och

Далее »
dahlia

Inspirerande trädgårdsresa till Tyskland

Njut av perenner, rosor, dahlior, pioner och andra vackra blommor i överflöd. Låt dig inspireras av spännande tematrädgårdar. Upplev den mysiga och historiskt intressanta medeltidsstaden Erfurt, som 2021 står värd för den tyska trädgårdsutställningen BUGA.

Далее »
Калининград

Бывшая Восточная Пруссия

Добро пожаловать в интересную поездку в нашу ближайшую область, в старую Восточную Пруссию, в легендарный Кенигсберг (ныне Калининград), который благодаря упрощенным российским визовым правилам теперь стал легко доступным. Визы в Калининградскую область мы легко оформим

Далее »
ett slott i en park

Evert Taubes Bohuslän – västkustens pärlor

Färden går till Evert Taubes saltstänkta Bohuslän. Vi besöker Tjolöholms slott och Ingrid Bergmans Fjällbacka, vi imponeras av de världsarvslistade hällristningarna i Vitlycke, äter nyfångad fisk hos Handelsman Flink, och självklart lyssnar vi på Taubevisor.

Далее »
vinodlingar

Strövtåg i Champagne

Mesdames et Messieurs, vi har glädjen att invitera till några livgivande och bubblande dagar i ”champagnehuvudstaden” Epernay. Här bor vi i elegant miljö på fantastiska Hostellerie Le Briqueterie*****, som ingår i den exklusiva hotell- och

Далее »
Detaljbild på bilmotor

Bilentusiasternas Tjeckien

Besök den anrika biltillverkaren Škoda i kombination med Ferdinand Porsches födelsehem, som numera är museum. 4–7 mars 2021 Vi bor centralt i huvudstaden Prag under ledning av vår initierade och svensktalande lokalguide Marcel – en

Далее »
Karlsbron

Från Heydrich till Havel

Upplev Tjeckiens omvälvande nutidshistoria från Heydrich till Havel, från andra världskriget fram till sammetsrevolutionen. Tjeckien 18–21 februari 2021 Vi bor centralt i huvudstaden Prag under ledning av vår initierade och svensktalande lokalguide Marcel – en

Далее »
Karlsbron på kvällen

Hälsosamt ölspa

Njut av tjeckisk öl på ett ölspa – både invärtes och utvärtes. Tjeckien 11–14 februari 2021 Vi bor centralt i huvudstaden Prag under ledning av vår initierade och svensktalande lokalguide Marcel – med endast 6–7

Далее »
Torg i Krakow

Med tåg till Europas hjärta

Följ med på en annorlunda resa till tre intressanta länder i centrala Europa. Vi färdas med tåg och börjar resan i vårt grannland Polen på andra sidan Östersjön. Polen, Slovakien & UngernDatum tillkännages senare  

Далее »
Kyrka i Armenien

Det äldsta kristna riket

Det snöklädda berget Ararat där Noak strandade med arken, gåtfulla kyrkor, världsarsvslistade kloster, grekiska tempel, glittrande små sjöar, läcker mat och välsmakande viner. För att inte tala om den utsökta armeniska brandyn, som det sägs

Далее »

Остальные наши туры