På räls genom Polen

Upplev det bedårande Masuriska sjölandskapet, Polens pulserande huvudstad Warszawa och de vackra kulturstäderna Wrocław och Kraków. Hansestaden Gdańsk avslutar denna tågresa, där vi färdas bekvämt i 1:a klass, bor på utvalda hotell och äter gott på våra favoritrestauranger i de olika städerna.

Polen
31 mars–8 april 2021 (påskresan)
8–16 april 2021 (vårresan)

Välj mellan att resa under påskveckan eller avgången veckan efter påsk. LG Travels reseledare medföljer under hela resan.

Deltagarantal: Minimum 12, maximalt 20 deltagare på varje avgång.

Dag för dag

Dag 1 | Onsdag 31 Mars / Torsdag 8 April

Malmö–Gdańsk–Masurien

Flyg med Wizzair på tidiga eftermiddagen från Malmö till Gdańsk. Flygtiden är en knapp timme, och vid ankomsten möter reseledare med buss. Vi ger oss iväg direkt mot Masuriska sjölandskapet, och bussresan tar ett par timmar. Under bussresan presenterar reseledaren Polen och vårt program för veckan. Dagens mål är småstaden Ryn i Masurien, beläget på ett näs mellan två sjöar i ett av Polens vackraste områden.

Namnet Ryn kommer av tyskans Rhein, och mycket riktigt har den lilla staden sitt namn efter den tyska floden. Anledningen är att korsriddarna i Tyska orden uppförde en borg som fick detta namn och som idag är det slottshotell där vi tar in för två övernattningar.

Zamek Ryn (****) har en härlig spaanläggning, och på kvällen njuter vi en förträfflig middag i slottsrestaurangen.

mörkt trä
Zamek Ryn. Foto från zamekryn.pl.
brunt rådjur på ett grönt fält

Dag 2 | Skärtorsdag 1 april / Fredag 9 april

Masuriska sjöarna och Varglyan

Efter frukost ger vi oss ut med buss i det Masuriska sjölandskapet och besöker lämningarna av Varglyan, Hitlers krigshögkvarter i Ostpreussen från attacken mot Sovjet 1941 och fram till 1944. Här ägde det berömda 20 juli-attentatet rum 1944, då en grupp sammansvurna officerare nästan lyckades ta livet av Hitler. Den väldiga anläggningen började byggas 1940 och omfattade förutom ett 80-tal betongvärn med upp till åtta meter tjocka väggar även flygplats och järnvägsstation. Anläggningen var rigoröst bevakad och kringgärdades av minbälte och artilleriställningar. Tyskarna började själva förstöra anläggningen i januari 1945 när röda armén nalkades.

Vi äter en gemensam god lunch på ett polskt värdshus och återvänder sedan till slottshotellet för njutning på egen hand resten av dagen.

Dag 3 | Långfredag 2 april / Lördag 10 april

Masurien–Warszawa med tåg

Mys till en långfrukost innan det är dags för utcheckning och avfärd vid 11-tiden. Kort busstransfer (två mil) till stationen i Gizycko, varifrån tågavgången är kl. 11.42.

Från behagliga platser i förstaklassvagnen betraktar vi det polska landskapet under färden längre österut i Masurien mot Bialystok och området med urskogar. Här lever t.ex. den europeiska bisonoxen, visenten, och den småvuxna tarpanhästen. Även älg, vildsvin, lodjur och varg trivs i dessa avfolkningsbygder med skog och sankmark där Karl XII:s armé slogs. Lunch ordnar man själv ombord i restaurangvagnen, och ankomsten till Warszawa Centralna är kl. 17.15.

Den polske kocken Rafał Godziemski visar hur han tillagar żurek w chlebie, en syrlig rågsoppa som serveras i urgröpt bröd.

Från stationen är det bara några minuters promenad till klassiska hotellet Polonia Palace, där vi tar in för en natt. Detta var enda hotellet i Warszawa som klarade sig från den fasansfulla krigsförstörelsen och har en spännande historia. Mittemot ligger det väldiga Kulturpalatset som trots allt är Warszawas mest kända silhuett – en ”stalinskrapa” från mitten av 1950-talet.

På kvällen beger vi oss till fots till en trevlig restaurang för gemensam middag.

DAG 4 | PÅSKAFTON 3 APRIL / SÖNDAG 11 APRIL

Warszawa–Wrocław med tåg

Förmiddagen ägnar vi åt en guidad rundtur med buss i centrum. Framför det återuppbyggda kungliga slottet står svenske Sigismund Vasa staty och erinrar om att det var han som flyttade Polens huvudstad från Kraków till Warszawa i slutet av 1590-talet.

Vi åker längs praktfulla huvudgatan Krakowskie Przedmieście och genom de stadsdelar som var det judiska ghettot mellan 1940 och 1943. Stadsdelen Muranów gjordes till ghettot där en halv miljon judar tvingades leva under de mest vidriga förhållanden. Idag finns bara den judiska begravningsplatsen kvar, och vi besöker de monument som rests till minne av de polska judarnas öde.

Rundturen avslutas med lunch på trevlig restaurang innan vi blir avsläppta på Warszawa Centralna.

Intercitytåget avgår kl. 14.30 och tar oss under en bekväm fyratimmarsresa i första klass via Częstochowa och Opole till Wrocław.

gamla höga färgglada hus
vy över ett torg snett uppifrån

Vid 19-tiden anländer vi till Wrocław Główny, en av Europas ståtligaste järnvägsstationer, och sträcker på benen efter tågresan genom att promenera tio minuter till historiska hotell Europejski med stämning från gångna tidevarv. Här installeras vi för en natt och beger oss sedan till fots cirka tjugo minuter till ett av Europas vackraste torg och avslutar dagen med en utsökt middag i vackra valv.

Staden har lytt under Böhmen, Habsburg, Preussen och Tyskland. Idag är Wrocław Polens fjärde stad och ligger vid floden Oder och dess bifloder, vilket gör att stadsdelarna förbinds av ett stort antal broar.

gatlykta på husfasad
butiker med gamla skyltar

Dag 5 | Påskdagen 4 april / Måndag 12 april

Wrocław–Kraków med tåg

Efter god frukost ger vi oss ut till fots för en utförligare titt på denna livliga kulturstad, som fram till 1945 var tysk och hette Breslau. Staden är byggd på tolv öar i floden Odra (Oder) och förbinds med sjutton broar. Wrocław har återuppbyggts efter den enorma krigsförödelsen, blandar gammalt och nytt och är idag Polens fjärde största stad efter Warszawa, Łódź och Kraków.

Med stadens dramatiska historia i färskt minne tar vi så plats i intercitytågets förstaklassavdelning för avgång mot Kraków kl. 13.12. Lunch på egen hand ombord och den angenäma resan genom gamla Schlesien tar drygt tre timmar. Kl. 16.45 angör vi Kraków och sträcker på sedvanligt vis på benen medelst en kvarts promenad till Francuski Hotel och checkar in för tre på detta legendariska Krakówhotell, med perfekt läge vid boulevardringen som omsluter den välbevarade gamla stadskärnan.

Lite senare beser vi innerstaden till fots och tar oss genom gamla stans gränder till världens vackraste marknadshall, Sukiennice, som på svenska är känd som tyghallarna. Här saluförs numera polskt konsthantverk och hallarna ligger mitt på gamla stans torg, som även det är ett av Europas vackraste. Krakóws innerstad är utsett till världsarv, då det mirakulöst nog klarade sig undan krigsförstörelse.

Vid stora torget ligger också Mariakyrkan, från vars torn en berömd trumpetsignal ljuder varje hel timme. Kraków ståtar med flera förnämliga restauranger, och till en av våra favoriter beger vi oss för kvällens gemensamma middag.

Dag 6 | Annandag påsk 5 april / Tisdag 13 april

Utflykt till Auschwitz-Birkenau

Efter frukost beger vi oss med egen inhyrd buss cirka sex mil västerut till Oswiecim, där koncentrationslägerkomplexet Auschwitz-Birkenau låg. Här träder man fortfarande in under skylten ”Arbeit macht frei”, och de forna lägerbarackerna hyser utställningar och dokumentation över ett av historiens värsta brott mot mänskligheten.

Några kilometer längre bort besöker vi det största förintelselägret, Birkenau, där järnvägsspåret fortfarande leder in genom portalen under vakttornet. Besöket inleds med en filmpresentation, och under rundvandringen ledsagas vi av en svensktalande lokalguide.

Vi äter lunch på ett värdshus, och vid återkomsten till Kraków beser vi den del av staden som kom att utgöra ett judiskt ghetto och påminns om den fantastiska filmen Schindlers list, som spelades in på plats i Kraków 1993. Vi ser även Oskar Schindlers fabrik, varpå återstoden av eftermiddagen och kvällen står till eget förfogande.

Dag 7 | Tisdag 6 april / Onsdag 14 april

Kraków och saltgruvan

Denna förmiddag ägnar vi åt Wieliczkas världsberömda saltgruva, belägen en dryg mil öster om Kraków, där gruvarbetare genom seklerna huggit ut statyer och reliefer i saltblocken. Till och med en hel katedral i salt finns att beskåda under jord. I gamla uttjänta saltschakt står figurgrupper och altare helt och hållet uthuggna i saltblock, de äldsta från 1600-talet. Saltgruvan brukar många uppleva som en av höjdpunkterna på en rundresa i Polen och efter besöket där fullbordar vi vårt utforskande av Kraków. Den gamla kungaborgen Wawel, varifrån Polen styrts under århundraden, hyser bland annat Sigismund Vasas grav och de ståtliga kungagemaken.

katedral och kristallkrona
Saltgruvan, Wieliczka. Foto: Ron Porter/Pixabay.

Därefter står eftermiddagen ledig för egna strövtåg innan vi samlas igen på aftonkvisten för att bege oss till den gamla judiska stadsdelen Kazimierz. Här avnjuter vi en stämningsfull judisk afton med god mat ackompanjerad av musik. Promenaden från hotellet tar cirka tjugo minuter i varje riktning och på hemvägen kanske vi avslutar med en bägare på torget.

Dag 8 | Onsdag 7 april / Torsdag 15 april

Kraków–Gdańsk med höghastighetståg

Efter tidig frukost promenad till stationen och polska höghastighetståget EIP (Express Intercity Premium) som avgår kl. 08.06. Hastigheten är drygt 200 km/h så vi njuter av förstaklasskomforten under förmiddagens femtimmarsresa, som i stort sett följer floden Wislas sträckning genom landet. En förstärkt frukost serveras ombord, och lunch kan beställas fram till ankomst till Gdańsk kl. 13.30. Här möter en buss som tar oss till hotell Hampton Old Town, där vi tillbringar resans finalnatt.

Vi lastar av bagaget och checkar in, varpå bussen är redo att ta oss till ett par intressanta platser utanför den annars kompakta historiska stadskärnan – det tidigare Leninvarvet och Westerplatte, platsen där andra världskriget började klockan 05.45 den 1 september 1939. Därefter fortsätter vi till fots genom den gamla hansestadens centrala delar, enastående återuppbyggd efter krigsförödelsen.

text på ett monument i sten

En festmiddag på en av våra favoritkrogar får så utgöra finalen på denna polska vecka.

Dag 9 | Torsdag 8 april / Fredag 16 april

Gdańsk–Malmö

På morgonen sker utcheckning och transferbuss hämtar på tidpunkt som meddelas senare. Flyg med Wizzair från Gdańsk till Malmö.

Med reservation för ändringar i programmet.

Hotellista

RYN

Zamek Ryn****, Plac Wolności 2

Warszawa

Polonia Palace****,  aleje Jerozolimskie 45

Wrocław

Europejski***, Piłsudskiego 88

Kraków

Francuski****, Pijarska 13

Gdańsk

Hampton Old Town****, Lektykarska 4

Resan i korthet

Onsdag 31 mars eller Torsdag 8 april
Flyg med Wizzair från Malmö till Gdansk.
Vidare med buss till Ryn i Masurien och två övernattningar på slottshotellet Zamek Ryn (****). Middag ingår.

Skärtorsdag 1 april eller Fredag 9 april
Heldag bland Masuriska sjöarna och besök i Varglyan. Lunch ingår.

Långfredag 2 april eller Lördag 10 april
Kort busstransfer till stationen i Gizycko och tågresa (5 tim) i 1 klass till Warszawa. En övernattning på hotell Polonia Palace (***). Middag ingår.

Påskafton 3 april eller Söndag 11 april
Rundvandring i Warszawa och tågresa (4,5 tim) i 1 klass till Wroclaw. En övernattning på hotel Europeiskij. Lunch och middag ingår.

Påskdagen 4 april eller Måndag 12 april
Guidad rundtur i Wroclaw. Eftermiddagsresa med tåg (3,5 tim) i 1 klass till Krakow och tre övernattningar på hotell Francuski (****). Middag ingår.

Annandag påsk 5 april eller Tisdag 13 april
Förmiddagsbesök i Auschwitz-Birkenau. Lunch ingår. Eftermiddag och kväll på egen hand i Krakow.

Tisdag 6 april eller Onsdag 14 april
Förmiddagsbesök i saltgruvan, rundtur i Krakow. Eftermiddagen på egen hand. Middag i judiska kvarteren.

Onsdag 7 april eller Torsdag 15 april
Tågresa med höghastighetståg i 1 klass (5 tim) från Krakow till Gdansk. En övernattning på Hampton Old Town. Guidad rundtur under eftermiddagen. Middag ingår.

Torsdag 8 april eller Fredag 16 april
På förmiddagen flyg med Wizzair från Gdansk till Malmö.

Kontakta oss vid ut- och hemresa Landvetter eller Arlanda.

Förläng resan med några nätter på klassiska spahotellet Rezydent i Sopot, vid ”Polska Rivieran”. Hör med oss för detaljer och pris.

 

Anmälan och betalning

Anmälan till resan görs till LG Travel via webbformulär (klicka på knappen ”Kontakta oss” nedan), e-post eller telefon. Samtidigt med anmälan inbetalas anmälningsavgiften 2 500 SEK/resenär på LG Travels bankgiro nr 5382-9404. Sista anmälningsdag med fri avbokning är 22 januari 2020.

Priser

Grundpris per person i dubbelrum 12 600 SEK
Enkelrumstillägg för åtta nätter 4 600 SEK

I priset ingår:

  • flyg med Wizzair Malmö-Gdańsk och åter
  • flygskatter
  • åtta övernattningar i dubbelrum med frukost på hotell enligt program
  • två luncher och sex middagar
  • tågresor i 1:a klass enligt program
  • bussresor i modern helturistbuss enligt program
  • utflykter och entréer enligt program
  • lokala skatter och avgifter samt EU-moms
  • svensk reseledare från LG Travel under hela resan.

Anmälningsavgiften 2 500 SEK per resenär betalas i samband med anmälan till resan.

 

Praktisk information

Остальные наши туры

Citroner

Livsnjutarresa på räls i Italien

LG Travel hälsar välkommen på ett unikt tolvdagars tågäventyr genom Italien, från Ligurien till Amalfikusten och vidare till Apulien, innan kosan styrs norrut igen till Bologna och parmaskinkans land. Italien 5–16 september 2020 NYA DATUM

Далее »
närbild på en ren på snötäckt fält

Njutningsresa i norrskensnejder

Resa till norrsken och Jokkmokks marknad Upplev samekulturen och renskötsel på nära håll. Följ med ner i världens största järnmalmsgruva. Och se det mäktiga skådespelet när natthimlen lyses upp av det magiska norrskenet. Lappland och

Далее »
dahlia

Inspirerande trädgårdsresa till Tyskland

Njut av perenner, rosor, dahlior, pioner och andra vackra blommor i överflöd. Låt dig inspireras av spännande tematrädgårdar. Upplev den mysiga och historiskt intressanta medeltidsstaden Erfurt, som 2021 står värd för den tyska trädgårdsutställningen BUGA.

Далее »
ett slott i en park

Evert Taubes Bohuslän – västkustens pärlor

Färden går till Evert Taubes saltstänkta Bohuslän. Vi besöker Tjolöholms slott och Ingrid Bergmans Fjällbacka, vi imponeras av de världsarvslistade hällristningarna i Vitlycke, äter nyfångad fisk hos Handelsman Flink, och självklart lyssnar vi på Taubevisor.

Далее »
vinodlingar

Strövtåg i Champagne

Mesdames et Messieurs, vi har glädjen att invitera till några livgivande och bubblande dagar i ”champagnehuvudstaden” Epernay. Här bor vi i elegant miljö på fantastiska Hostellerie Le Briqueterie*****, som ingår i den exklusiva hotell- och

Далее »
Калининград

Бывшая Восточная Пруссия

Добро пожаловать в интересную поездку в нашу ближайшую область, в старую Восточную Пруссию, в легендарный Кенигсберг (ныне Калининград), который благодаря упрощенным российским визовым правилам теперь стал легко доступным. Визы в Калининградскую область мы легко оформим

Далее »
Detaljbild på bilmotor

Bilentusiasternas Tjeckien

Besök den anrika biltillverkaren Škoda i kombination med Ferdinand Porsches födelsehem, som numera är museum. 4–7 mars 2021 Vi bor centralt i huvudstaden Prag under ledning av vår initierade och svensktalande lokalguide Marcel – en

Далее »
Karlsbron

Från Heydrich till Havel

Upplev Tjeckiens omvälvande nutidshistoria från Heydrich till Havel, från andra världskriget fram till sammetsrevolutionen. Tjeckien 18–21 februari 2021 Vi bor centralt i huvudstaden Prag under ledning av vår initierade och svensktalande lokalguide Marcel – en

Далее »
Karlsbron på kvällen

Hälsosamt ölspa

Njut av tjeckisk öl på ett ölspa – både invärtes och utvärtes. Tjeckien 11–14 februari 2021 Vi bor centralt i huvudstaden Prag under ledning av vår initierade och svensktalande lokalguide Marcel – med endast 6–7

Далее »
Torg i Krakow

Med tåg till Europas hjärta

Följ med på en annorlunda resa till tre intressanta länder i centrala Europa. Vi färdas med tåg och börjar resan i vårt grannland Polen på andra sidan Östersjön. Polen, Slovakien & Ungern26 juni–6 juli 2020

Далее »
Kyrka i Armenien

Det äldsta kristna riket

Det snöklädda berget Ararat där Noak strandade med arken, gåtfulla kyrkor, världsarsvslistade kloster, grekiska tempel, glittrande små sjöar, läcker mat och välsmakande viner. För att inte tala om den utsökta armeniska brandyn, som det sägs

Далее »

Остальные наши туры

Citroner

Livsnjutarresa på räls i Italien

LG Travel hälsar välkommen på ett unikt tolvdagars tågäventyr genom Italien, från Ligurien till Amalfikusten och vidare till Apulien, innan kosan styrs norrut igen till Bologna och parmaskinkans land. Italien 5–16 september 2020 NYA DATUM

Далее »
närbild på en ren på snötäckt fält

Njutningsresa i norrskensnejder

Resa till norrsken och Jokkmokks marknad Upplev samekulturen och renskötsel på nära håll. Följ med ner i världens största järnmalmsgruva. Och se det mäktiga skådespelet när natthimlen lyses upp av det magiska norrskenet. Lappland och

Далее »
dahlia

Inspirerande trädgårdsresa till Tyskland

Njut av perenner, rosor, dahlior, pioner och andra vackra blommor i överflöd. Låt dig inspireras av spännande tematrädgårdar. Upplev den mysiga och historiskt intressanta medeltidsstaden Erfurt, som 2021 står värd för den tyska trädgårdsutställningen BUGA.

Далее »
ett slott i en park

Evert Taubes Bohuslän – västkustens pärlor

Färden går till Evert Taubes saltstänkta Bohuslän. Vi besöker Tjolöholms slott och Ingrid Bergmans Fjällbacka, vi imponeras av de världsarvslistade hällristningarna i Vitlycke, äter nyfångad fisk hos Handelsman Flink, och självklart lyssnar vi på Taubevisor.

Далее »
vinodlingar

Strövtåg i Champagne

Mesdames et Messieurs, vi har glädjen att invitera till några livgivande och bubblande dagar i ”champagnehuvudstaden” Epernay. Här bor vi i elegant miljö på fantastiska Hostellerie Le Briqueterie*****, som ingår i den exklusiva hotell- och

Далее »
Калининград

Бывшая Восточная Пруссия

Добро пожаловать в интересную поездку в нашу ближайшую область, в старую Восточную Пруссию, в легендарный Кенигсберг (ныне Калининград), который благодаря упрощенным российским визовым правилам теперь стал легко доступным. Визы в Калининградскую область мы легко оформим

Далее »
Detaljbild på bilmotor

Bilentusiasternas Tjeckien

Besök den anrika biltillverkaren Škoda i kombination med Ferdinand Porsches födelsehem, som numera är museum. 4–7 mars 2021 Vi bor centralt i huvudstaden Prag under ledning av vår initierade och svensktalande lokalguide Marcel – en

Далее »
Karlsbron

Från Heydrich till Havel

Upplev Tjeckiens omvälvande nutidshistoria från Heydrich till Havel, från andra världskriget fram till sammetsrevolutionen. Tjeckien 18–21 februari 2021 Vi bor centralt i huvudstaden Prag under ledning av vår initierade och svensktalande lokalguide Marcel – en

Далее »
Karlsbron på kvällen

Hälsosamt ölspa

Njut av tjeckisk öl på ett ölspa – både invärtes och utvärtes. Tjeckien 11–14 februari 2021 Vi bor centralt i huvudstaden Prag under ledning av vår initierade och svensktalande lokalguide Marcel – med endast 6–7

Далее »
Torg i Krakow

Med tåg till Europas hjärta

Följ med på en annorlunda resa till tre intressanta länder i centrala Europa. Vi färdas med tåg och börjar resan i vårt grannland Polen på andra sidan Östersjön. Polen, Slovakien & Ungern26 juni–6 juli 2020

Далее »
Kyrka i Armenien

Det äldsta kristna riket

Det snöklädda berget Ararat där Noak strandade med arken, gåtfulla kyrkor, världsarsvslistade kloster, grekiska tempel, glittrande små sjöar, läcker mat och välsmakande viner. För att inte tala om den utsökta armeniska brandyn, som det sägs

Далее »