Бывшая Восточная Пруссия

Добро пожаловать в интересную поездку в нашу ближайшую область, в старую Восточную Пруссию, в легендарный Кенигсберг (ныне Калининград), который благодаря упрощенным российским визовым правилам теперь стал легко доступным. Визы в Калининградскую область мы легко оформим для вас при получении копии паспорта.

20–25 август 2020 (отложено из-за пандемия, новые даты будут объявлены)

Поездка на самолете в Гданьск, и после ночевки в спа-отеле в Сопоте мы продолжаем на автобусе до Калининграда (до 1946 года: Кенигсберг). Мы останемся там на три ночи и познакомимся с восточно-прусским прошлым города и его более современной советской историей! В завершение мы путешествуем через Куршскую косу в Клайпеду (ранее Мемель) и возвращаемся на самолете.

День за днём

День 1 | 20 августа

Самолет до Гданьска и дальше в Сопот

. . 08.05. . . . . .

. . . .

. . .

Hotellinfo: http://www.hotelrezydent.pl/en/

День 2 | 21 августа

Sopot–Malbork–Kaliningrad (buss 220 km)

. 12.00. Njut av Sopots eleganta villor och hus med sina karateristiska träverandor från förra sekelskiftet då Sopot var en fashionabel badort. Bland sevärdheterna hittar vi den långa piren i trä och det år 2004 byggda “Krzywy Domek” (Krokiga Huset) som hyser ett shoppingcentrum. Vi lämnar så Sopot för en dryg timslång färd till Malbork, söder om Gdansk, och inleder med lunch. Under sitt tyska namn Marienburg var det Tyska Ordens högsäte. Den mäktiga ordensborgen började byggas under sent 1200-tal och är en av Europas största. Härifrån styrde de tyska korsriddarnas stormästare under flera århundraden “Ordensstaten”, vilken sträckte sig längs bärnstenskusten ända upp i Baltikum. Vi gör en intressant guidad promenad genom delar av det väldiga borgkomplexet. Sedan går färden vidare genom gamla Ostpreussen längs det som var riksvägen från Berlin till Königsberg.

Efter rysk gränspassage vrider vi fram klockan en timme till baltisk tid, och kommer så till den legendariska östersjöstaden som efter Sovjetunionens sammanbrott blev en rysk exklav inklämd mellan Polen och Litauen. Vid Potsdamkonferensen i slutet av andra världskriget bestämdes det att Tyskland skulle avträda Königsberg med omnejd till Sovjetunionen och medan södra delen av Ostpreussen kom att tillfalla Polen blev Königsbergområdet ett sovjetiskt län (oblast) styrt av ryska sovjetrepubliken. Vi tar in för tre nätter på fyrstjärniga Hotel Kaiserhof i centrum och beger oss på kvällen till en härlig rysk restaurang för middag.

Hotellinfo: http://kaiserhof-hotel.com/en/

День 3 | 22 августа

Калининград

Gamla ostpreussiska Königsberg blev efter andra världskriget det sovjetiska Kaliningrad. Under dagens rundtur får vi oss till livs den gamla preussiska historien blandad med efterkrigstidens och det kalla krigets, då det sovjetiska Kaliningrad blev örlogshamn och som sådan stängd för besökare utifrån ända fram till 1992, då den åter öppnades upp för besökare utifrån.

Sedan dess har mycket hänt och idag upplever vi en sjudande Östersjömetropol som efter sovjettiden kommit att vårda minnet av sitt preussiska förflutna. I samband med Kaliningrads 750-årsjubileum år 2005 restaurerades till exempel den gamla Domkyrkan och i närheten har man byggt upp ett affärscentrum i historisk stil som knyter an både till hansatidens byggnadsstil och den tsarryska arkitekturstil som bland annat St Petersburg uppvisar.
Inför fotbolls-VM 2018 gjordes ytterligare en stor upprustning, och det har till och med diskuterats om man kanske skulle återskapa hela den tidigare gamla stan.

Lunch ingår under dagen och under stadsrundturen blir det både preussisk och sovjetisk historia samt hur dagens befolkning upplever sitt ”inklämda” läge mellan två EU-länder. En av höjdpunkterna i Kaliningrad blir besöket på bärnstensmuseet. Där finns över 6000 föremål, bland annat en modell av regalskeppet Vasa i bärnsten! Även domkyrkan står på programmet. Den ligger vackert på ön Kneiphof strax söder om Kaliningrads historiska centrum, och den tyske filosofen Immanuel Kant ligger begravd i den. Kant föddes 1724 i Königsberg och tillbringade hela sitt liv där. Han var professor vid stadens oansenliga universitet och ironiskt nog en varm förespråkare för gränsöverskridande samarbete mellan Europas länder. Man kan undra vad han hade sagt om stadens situation idag, som ett slags ryskt Hongkong, inklämt mellan EU-länderna Litauen och Polen. Kvällen är ledig för egna upptäckter och i centrum finns gott om restauranger.

День 4 | 23 августа

Калининград

Vi beger oss till den tidigare sovjetiska örlogsbasen Baltijsk, som under tysktiden hette Pillau. Här landsteg Gustav II Adolf år 1626 och svenska befästningar anlades under de påföljande åren. Kring dessa uppstod staden som 1635 återlämnades till Brandenburg, vilket sedan kom att bli Preussen och Ostpreussen. Nazityskland lät bygga ut flottbasen som sedan övertogs av Sovjetunionen och blev militärt spärrområde.

Efter Röda arméns intåg i Ostpreussen fördrevs (eller avrättades) den tyska befolkningen och såväl Königsberg som Pillau befolkades med tvångsförflyttade ryssar, vitryssar och ukrainare. Königsberg döptes om till Kaliningrad efter den sovjetiska kommunistpolitikern Michail Kalinin. 1946 skedde namnbytena och de tidigare tyska namnen byttes mot ryska. Pillau blev Baltijsk och de krigshärjade städerna återuppbyggdes som sovjetiska ”mönsterstäder”. Fortfarande krävs specialtillstånd för besök i Baltijsk, eftersom det alltjämt är örlogshamn, men det ordnar vi såklart och efter detta högintressanta besök står eftermiddagen till egen disposition i Kaliningrad.

På kvällen samlas vi för en trevlig middag på Nesseleck, ett gammalt slott ombyggt till restaurang med eget bryggeri.

Dag 5 | 22 augusti

Kaliningrad–Nida (bussresa 100 km)

Utcheckning från hotellet i Kaliningrad och med buss beger vi oss mot Kuriska näset, den tio mil långa och mycket smala landtunga av sand som separerar Kuriska sjön från resten av Östersjön. På smalaste stället är den bara ca 500 m bred. Lockade av den goda tillgången på fisk och bärnsten längs stränderna har människor bott här sedan stenåldern. Näset är idag delat mellan Litauen och den ryska Kaliningradexklaven.

Efter gränspassagen till Litauen ligger dagens mål, den lilla fiskebyn Nida. Här blir det först lunch på en trevlig restaurang vid hamnen och sedan ett besök i författaren Thomas Manns sommarhus, som han lät bygga på det så kallade ”Svärmorsberget” efter att han tilldelats Nobels litteraturpris 1929. Smeknamnet på kullen lär komma sig av att Thomas Manns svärmor tyckte det var alldeles för jobbigt att promenera upp för den branta backen till huset. Efter det nazistiska maktövertagandet i Tyskland beslöt sig familjen Mann för att emigrera. Sommarhuset konfiskerades och kom att tillhöra Herman Göring. Efter andra världskriget räddades det från att bli en ruin av andra författare och 1967 restaurerades huset.

Under eftermiddagen beundrar vi också de världsberömda sanddynerna runt Nida och tar in för en natt på hotell Nerija.

På kvällen dukar hotellrestaurangen upp en angenäm middag.

Hotellinfo: http://www.neringahotels.lt/nerija_en.html

День 6 | 25 августа

Nida–Klaipeda–Palanga och flyg till Kastrup

Efter frukost bär det vidare några mil norrut på Kuriska Näset, och efter en kort färjeöverfart kommer vi till den för oss svenskar högintressanta staden Klaipeda, som tidigare hette Memel och som grundades av Tyska Orden på 1200-talet. Gustav II Adolf erövrade staden 1627, varpå den tillhörde Sverige under några år. Sedan blev Memel en del av tyska Ostpreussen innan det nybildade Litauen övertog staden efter första världskriget och tyska kejsardömets sammanbrott. Nazityskland tog emellertid tillbaka Memel 1939, men 1945 erövrades den av sovjetiska trupper och blev med namnet Klaipeda en del av sovjetrepubliken Litauen.

Den gamla delen av Klaipeda består av mysiga kullerstensgator kantade med korsvirkeshus som minner om den skandinaviska och tyska tiden.

Efter lunch och promenad i Klaipeda åker vi vidare några mil norrut till flygplatsen i Palanga varifrån hemvändande flyg till Kastrup avgår kl. 16.45. Flygtiden över Östersjön är en timme och efter ankomst till Kastrup lokal tid kl. 16.50 (klockan vrids tillbaka en timme) väntar busstransport till Hyllie.

Возможны изменения в программе.

Тур в кратце

День 1: перелет в Гданьск и дальше в Сопот

День 2: Сопот–Мальборк–Калининград (автобус 220 км)

День 3: Калининград

День 4: Калининград

День 5: Калининград–Нида (автобусное путешествие 100 км)

День 6: Нида–Клайпеда–Паланга и перелет в Каструп

Цены

Базовая цена на человека в двухместном номере SEK 12 600
Доплата за одноместный номер на пять ночей SEK 2700

В базовой цене включено

  • Рейсы эконом-класса Скандинавских авиалиний Копенгаген–Гданьск и Паланга–Копенгаген
  • Аэропортовые сборы
  • Автобусный трансфер Мальме (Hyllie)–Копенгагенский аэропорт и обратно
  • Пять ночей в отеле по программе (с завтраком)
  • Автобусные перевозки и экскурсии по программе
  • Виза в Россию (оформлена нами, но нужны копии паспорта!)
  • Питание по программе: шесть обедов и пять ужинов
  • Местные налоги и сборы
  • Шведский гид от LG Travel и русский местный гид в Калининграде.

Остальные наши туры

Kroatiska fröjder

Välkomna till den kroatiska skärgården utanför centrala Dalmatien, ett av det hästskoformade landet Kroatiens fyra landskap som sträcker sig längs Adriatiska kusten från Kvarnerbukten i norr till gränsen mot Montenegro i söder.

Далее »
USA med tåg LG Travel

USA med tåg från kust till kust

Välkomna till den ultimata drömresan – en tågresa genom USA från kust till kust! Från New York åker vi på klassiska tåglinjer via djupa södern, prärien och vilda västern till stillahavskusten och San Francisco.

Далее »
Citroner

Livsnjutarresa på räls i Italien

LG Travel hälsar välkommen på ett unikt tolvdagars tågäventyr genom Italien med nedslag på Amalfikusten och vidare till Apulien längst ut på ”klacken” innan kosan styrs norrut igen till klostermosaikernas Ravenna. Vidare till Bologna och parmaskinkans land och härlig avslutning i Ligurien.

Далее »
närbild på en ren på snötäckt fält

Njutningsresa i norrskensnejder

Resa till norrsken och Jokkmokks marknad Upplev samekulturen och renskötsel på nära håll. Följ med ner i världens största järnmalmsgruva. Och se det mäktiga skådespelet när natthimlen lyses upp av det magiska norrskenet. Lappland och

Далее »
dahlia

Inspirerande trädgårdsresa till Tyskland

Njut av perenner, rosor, dahlior, pioner och andra vackra blommor i överflöd. Låt dig inspireras av spännande tematrädgårdar. Upplev den mysiga och historiskt intressanta medeltidsstaden Erfurt, som 2021 står värd för den tyska trädgårdsutställningen BUGA.

Далее »
ett slott i en park

Evert Taubes Bohuslän – västkustens pärlor

Färden går till Evert Taubes saltstänkta Bohuslän. Vi besöker Tjolöholms slott och Ingrid Bergmans Fjällbacka, vi imponeras av de världsarvslistade hällristningarna i Vitlycke, äter nyfångad fisk hos Handelsman Flink, och självklart lyssnar vi på Taubevisor.

Далее »
vinodlingar

Strövtåg i Champagne

Mesdames et Messieurs, vi har glädjen att invitera till några livgivande och bubblande dagar i ”champagnehuvudstaden” Epernay. Här bor vi i elegant miljö på fantastiska Hostellerie Le Briqueterie*****, som ingår i den exklusiva hotell- och

Далее »
Detaljbild på bilmotor

Bilentusiasternas Tjeckien

Besök den anrika biltillverkaren Škoda i kombination med Ferdinand Porsches födelsehem, som numera är museum. 4–7 mars 2021 Vi bor centralt i huvudstaden Prag under ledning av vår initierade och svensktalande lokalguide Marcel – en

Далее »
Karlsbron

Från Heydrich till Havel

Upplev Tjeckiens omvälvande nutidshistoria från Heydrich till Havel, från andra världskriget fram till sammetsrevolutionen. Tjeckien 18–21 februari 2021 Vi bor centralt i huvudstaden Prag under ledning av vår initierade och svensktalande lokalguide Marcel – en

Далее »
Karlsbron på kvällen

Hälsosamt ölspa

Njut av tjeckisk öl på ett ölspa – både invärtes och utvärtes. Tjeckien 11–14 februari 2021 Vi bor centralt i huvudstaden Prag under ledning av vår initierade och svensktalande lokalguide Marcel – med endast 6–7

Далее »
Torg i Krakow

Med tåg till Europas hjärta

Följ med på en annorlunda resa till tre intressanta länder i centrala Europa. Vi färdas med tåg och börjar resan i vårt grannland Polen på andra sidan Östersjön. Polen, Slovakien & Ungern Från norr till

Далее »
Kyrka i Armenien

Det äldsta kristna riket

Det snöklädda berget Ararat där Noak strandade med arken, gåtfulla kyrkor, världsarsvslistade kloster, grekiska tempel, glittrande små sjöar, läcker mat och välsmakande viner. För att inte tala om den utsökta armeniska brandyn, som det sägs

Далее »

Остальные наши туры