Saint Lucia

Vår favorit Saint Lucia, Karibiens pärla, den vackraste av dem alla, med milslånga stränder och en hänförande natur plus en åtskillig dos av det ljuva livet ackompanjerat av calypsomusik. Saint Lucia har allt och lite till!

På liten yta (45 × 22 km) ryms frodig vegetation, slingrande vägar, regnskog, djupa dalar, exotiskt djurliv, hisnande utsikter, bubblande svavelkällor och världens enda drive-in-vulkan där man kan köra i princip rakt in i den delvis sammanstörtade vulkankratern.

Saint Lucia är uppkallad efter samma kristna martyr som är förebild för ”vår” Sankta Lucia. Det lär vara den enda nationen i världen som fått namn efter en kvinna.

Arawaker och karibindianer bebodde ön innan européer i efterdyningarna av Columbus ”upptäckt” av nya världen siktade ön på luciadagen 13 december år 1502 – därav namnet. Första europeiska bosättare var franska pirater som i mitten av 1500-talet gjorde ön till bas för piratattacker mot spanska galjoner fullastade med guld från inka- och aztekrikena. Århundradena därefter stred Frankrike och England om herraväldet över ön och besatte den växelvis under ständiga krig dels mot varandra och dels mot de bofasta karibindianerna, vilka motsatte sig den europeiska närvaron. Krigen pågick till 1814, då engelsmännen till slut kammade hem segern och tog kommandot. Saint Lucia var sedan brittisk koloni fram till självständigheten 1979, men kulturellt är de franska influenserna påtagliga vilket märks inte minst i ortsnamn som Soufrière, Gros Islet, Vieux Fort m.fl.

Genom att ön växlat sin tillhörighet mellan främst Frankrike och Storbritannien flera gånger finns både franska och brittiska influenser och många av öns 180 000 invånare talar det franskklingande kreolspråket patois.

Turismen koncentreras till två områden på västkusten: norr och söder om den lilla huvudstaden Castries, en av världens vackrast belägna huvudstäder. Norrut hittar vi turistorten Gros Islet med många bra hotell, fina stränder och det bekanta fredagsfirandet Friday Night Street Party, när gatorna fylls av calypsomusik och dansande människor, och söderut hittar vi till exempel Margot Bay med enastående och naturnära boutiquehotell. Sedan har vi, längre söderut, den näst största staden Soufrière med ett makalöst vackert läge vid foten av de regnskogsklädda utslocknade tvillingvulkanerna, Stora och Lilla Piton, som kommit att utgöra själva symbolen för Saint Lucia. Väljer man att inackordera sig här är miljön lite mer genuin och samtidigt får man ”a hotel with a view”.

På Saint Lucia har genom vår försorg kryssningspassagerare, privatgäster på karibisk ”Island Hopping”, smekmånadspar, familjer samt grupp- och konferensgäng fått njuta vår karibiska favorits frukter, och skulle du vilja hit så välkommen på Luciaprat med oss.

JW CB JK

vågor på havet
Saint Lucia. Photo by Susan Wilkinson on Unsplash