Saint-Martin/Sint-Maarten

(ö delad mellan Frankrike och Nederländerna)

Till Saint-Martin/Sint Maarten flyger man direkt från Paris eller Amsterdam. Det speciella med denna ö är att den sedan 1648 är delad mellan Frankrike och Nederländerna. Ingen annanstans finns ett så litet befolkat territorium (endast 93 km²) som är delat på två nationer.

Södra delen är nederländsk och heter Sint Maarten och, ska sägas, mer kosmopolitisk. I söder heter den lokala valutan antillergulden. Den norra franska delen heter Saint Martin och har bibehållit sina franska särdrag. I norr gäller euro som valuta.

Nederländska delen är partyland med flera kasinon och den franska lite lugnare. Längs nordkusten löper Grande Baie med genuina franska restauranger på rad och i nordost öns bästa strand, Orient Beach.

Saint-Martin/Sint-Maarten är kanske inte så känd bland svenskar, men är definitivt ett av Västindiens främsta turistmål. Internationella flygplatsen ligger i nederländska delen och är världsberömd för sin landningsbana alldeles vid stranden Maho Beach. Ett stort nöje är att sitta på en strandbar, eller rentav ligga på stranden, när planen sveper in bara några meter (tycks det) ovanför. Då gäller det att hålla i solhatten!

Ön är en enda stor taxfreezon och som sådan mycket populär ankringsplats för kryssningsfartyg. Största staden Philipsburg ligger i den nederländska delen och är ett paradis för den shoppinglystne. Strax utanför staden finns fina stränder vid Simpson Baylagunen. Kul sysselsättning under vistelsen är att hyra små fordon av typ Beach Buggy och köra runt. Det finns faktiskt ganska tjusig natur i öns inre och man kan göra en och annan härlig fotvandring längs klipporna på sydöstra delen.

Dagsutflykt kan man göra med färja till den närbelägna ön Anguilla, som fortfarande tillhör Storbritannien, eller till ytterligare två nederländska öar, Saba och Sint Eustatius. Likaså är gamla ”svenskön” Saint-Barthélemy en möjlig dagsutflykt med femton minuters flygresa eller en drygt timslång båtresa.

Saint-Martin/Sint-Maarten kan verkligen rekommenderas, här finns logi och restauranger i alla prisklasser, och inte minst brukar besökare uppskatta det skattefria shoppingutbudet. Hit har vi ordnat konferensgrupp samt olika upplägg i kombination med andra öar åt våra privatgäster.

Welkom/bienvenue att tala om Sint Maarten/Saint-Martin med oss.

JW

Flygplan på väg ner för landning över en strand
Saint Martin. Foto: Bengt Matthiesen