Samoa

"Han drömmer om flickornas kransar och svävande bruna ben / på stranden av blåa slätter i Samoamånens sken" – Erik Axel Karlfeldt, som skrev texten om Svarte Rudolf år 1918, var såvitt bekant aldrig på Samoa, fast samoanerna roas av att en av Sveriges mest kända sånger besjunger deras land.

Men här finns ytterligare svenskanknytning, och som svensk blir man extra trevligt bemött tack vare den till Samoa utvandrade Gustav Nilsson (1838–1909). Hans samoanska ättlingar brukar kallas ”Nelsonsläkten”, och de har spelat framträdande roller i landets kamp för självständighet, vilken ägde rum den 1 januari 1962. Samoa var då det första område i Stilla Havet som blev självständig nation efter att sedan första världskriget ha styrts på mandat av Nya Zeeland. Gustav Nilssons son Olaf Nelson arresterades flera gånger av den nyzeeländska förvaltningen för sitt engagemang i ögruppens självständighetssträvanden. Samoas statschef (vars titel är statshövding) mellan 2007 och 2017 var Tupuola Tufuga Efi, som är dotterson till Gustav Nilsson. Nelsonsläktens olika medlemmar har sedan självständigheten haft framträdande roller i landets utveckling, både politiskt och ekonomiskt.

En annan svensk kom till Samoa år 1890, utsedd som överdomare. Conrad Cedercrantz hette han, och anledningen var att kung Oscar II fått i uppdrag att utse en neutral överdomare vid denna tidpunkt när Tyskland, Storbritannien och USA kämpade om inflytande i söderhavsområdet. Cedercrantz tillbringade tre år på Samoa och hade som uppgift att skydda öborna från övergrepp, men år 1899 kom Samoa att delas mellan Tyskland och USA. Denna uppdelning består än idag genom att västra Samoaöarna utgörs av den numera självständiga nationen medan de östra delarna heter American Samoa och är territorium tillhörigt USA.

Samoa är nog den enda nation som har övergått från höger- till vänstertrafik. Det skedde 2009, och Samoa hade då haft högertrafik sedan början av 1900-talet när man var tysk koloni. En annan anmärkningsvärd övergång är bytet av tidszon vid årsskiftet 2011/2012. Tidigare låg Samoa bakom datumlinjen, vilket innebar att om man flög från Nya Zeeland en måndag eftermiddag så landade man efter fyra timmar, fast vid ankomsten var det söndag kväll. Och ifall återresan var måndag eftermiddag från Samoa landade man efter fyra timmar i Auckland, där det då var tisdag kväll. Därför samordnades tiden med Nya Zeeland, som man har mycket samarbete med. Innan dess kunde Samoa fira att man var sista plats på jorden som lämnade 1900-talet vid millennieskiftet.

Samoa har vi besökt privat samt med egen arrangerad grupprundresa. Trots europeiska influenser håller Samoa kvar vid sina historiska sedvänjor, sociala system och språk och är i vårt tycke kulturellt en av de mest genuina platserna i Polynesien. De två huvudöarna heter Upolo och Savaií, och vårt favoritställe ligger på Upolus sydkust, strax söder om huvudstaden Apia, där de vackraste stränderna finns. Inlandet bedårar med kokosplantager och tropisk regnskog.

Samoa är mycket religiöst, så planera ingen aktivitet på söndagar. Då är allt stängt. Varje by har i alla fall fem kyrkor: kongregationalister, katoliker, mormoner, baptister, sjundedagsadventister, metodister med flera slåss om själarna. Som i övriga delar av Polynesien varar regnperioden från november till april, så bästa tid för besök är under våra sommarmånader. Och reser man privat eller i mindre sällskap, ska man inte missa att inackordera sig på samoanskt vis i de typiska husen som kallas fale. Samoa förför, så det är lätt hänt att det blir som med den skotske författaren Robert Louis Stevenson, som kom hit 1890 och valde att stanna resten av livet.

 Talia e Samoa och prata med oss.

JW

man som hoppar ner i vattnet från en brygga vid en klippa
Samoa. Photo by Ethan Elisara on Unsplash