San Marino

Cirka 30 000 invånare bor i San Marino, världens äldsta republik och Europas tredje minsta stat efter Vatikanstaten och Monaco. Nästan hela landets yta upptas av Titanoberget och dess sluttningar, en del av bergskedjan Apenninerna. Högsta punkten ligger 739 meter över havet. Mot nordost är landskapet mer flackt.

Huvudstaden, som också heter San Marino, ger ett romantiskt sagointryck med sina stenmurar, tinnar och torn. Den ligger med en hisnande utsikt över nejden, och vid bra väder kan man från stadens bastioner se ända ut till Adriatiska havet två mil bort. 

San Marino har inga naturtillgångar förutom en del kalksten som bryts och används av den egna byggindustrin. I övrigt dominerar småföretag och hantverkare som tillverkar bland annat lädervaror, textilier och keramik, av vilket en stor del säljs till turisterna. Härligt gräsdoftande olivolja och fruktiga viner är också populära souvenirer.

De flesta besökarna kommer enbart över dagen, t.ex. från de italienska badorterna Rimini och Riccione. Men man kan mycket väl ta en övernattning eller två i San Marino. Det finns flera prisvärda hotell att välja på.

Förutom det böljande vackra landskapet har landet inte så många turistattraktioner att erbjuda. Det finns en rad museer med olika teman, allt från tortyr till konst och historia. För den flygintresserade finns Parco dell’Aviazione d’Italia, ett museum där ett 50-tal stridsflygplan står uppställda utomhus längs en sluttning, och inomhus finns diverse fotografier och föremål med anknytning till militärflyget, plus en samling modellplan.

Förutom en del dagsbesök, så har det tidigare blivit ett halvt dussin resor med motorintresserade grupper till San Marino. Det som lockade var besök på det privata Ferrarimuseet Maranello Rosso. Genom våra kontakter med grundaren och ägaren Fabrizio Violati fanns det inte bara möjlighet att titta på hans klenoder, utan det fanns även möjlighet att få åka med en sväng i någon 35-40 år gammal Ferrari. För Fabrizio Violati tvekade inte en sekund att ta ut sina ovärderliga bilar på vägarna. Tyvärr är museet stängt sedan 2014 och samlingen såld. Fabrizio Violati gick bort 2010, och hans arvingar hade dessvärre inte någon passion för Ferraribilar, utan de lät auktionera ut den extremt värdefulla bilsamlingen. Högst pris betingade en Ferrari 250 GTO – som Violati hade kört historisk racing med ända in i det sista. Den klubbades för osannolika 38 miljoner USA-dollar!

Prata med oss om San Marino.

PB JW

San Marino
San Marino. Foto: Volker Glätsch/Pixabay.
landskap med stenbro och lyktor
San Marino. Photo by Lorenzo Castagnone on Unsplash