Senegal

Mellan friska vindar från Atlanten och torr värme från Sahara, hittar man det mångfacetterade men ganska okända landet Senegal, som fram till 1960 var en fransk koloni.

Långa ljuvliga sandstränder kantar i princip hela kusten, både norr och söder om huvudstaden Dakar, vilket har gjort att de stora charterarrangören har fått upp ögonen för landet. Men Senegal är definitivt mer än strandliv med vattensporter och cocktails.

Norr om huvudstaden hittar man Mboroöknen, som tidigare var det område där det berömda Dakar-rallyt kördes. Ytterligare en bit norrut ligger den tidigare huvudstaden Saint Louis, som är känd för sin vackra kolonialarkitektur och sin årliga jazzfestival.

I Senegal finns ett flertal nationalparker med stora våtmarksområden som erbjuder ett ytterst rikt fågelliv. Ett exempel är Fathala Game Reserve där man färdas på vattnet med traditionella ”pirog”-kanoter. För den som är mer intresserad av afrikanska däggdjur finns Bandai Natural Reserve med sitt savannlandskap där man kan få se elefanter, giraffer, noshörningar, antiloper med mera.

Andra saker som kan hitta på i Senegal är att bada i den salthaltiga sjön Lac Rose (Rosa sjön), som har fått namn efter sin rödaktiga färg som orsakas av speciella alger i vattnet.

Utanför Dakars kust ligger den före detta slavön Gorée, varifrån de svarta slavarna skeppades iväg över Atlanten. Slavhuset är numera museum. Längst in finns en öppning ut mot havet där sjuka och klena slavar slängdes ut för att bli hajmat.

Den världsberömde sångaren och Polarpristagaren Youssou N’Dour kommer från Dakar. Här tillsammans med den svenska sångerskan Neneh Cherry.

Prata med oss om Senegal.

PB

en brygga över en rödfärgad sjö
Lac Rose (Retba), Senegal. Photo by aliunix on Unsplash