Slovakien

I turistsammanhang är det ett ganska anonymt land, men Slovakien erbjuder massor av spännande aktiviteter, intressant kultur och vacker natur. Eller vad sägs om mufflonjakt, cykling längs floden Donau, vandring eller skidåkning i Tatrabergen, grottbesök, spabehandling och "broklättring"?

Med sina drygt 5 miljoner invånare domineras landet av den västligaste utlöparen av bergskedjan Karpaterna. Slovakien ståtar med 25 bergstoppar på över 2 500 meter, trots att det till ytan bara är niondelen så stort som Sverige. I bergsområdena gömmer sig dussintals smaragdfärgade sjöar och på klippsluttningarna kan man stöta på bergsgetter och murmeldjur, medan örnar och andra rovfåglar majestätiskt svävar runt i den klara luften. I Slovakien kan dessutom ett dussintal kalkstensgrottor med fantasieggande formationer besökas. Om man inte nödvändigtvis har krav på gigantiska skidområden med oändligt långa nerfarter, så kan också skidåkning med fördel utövas i Slovakien. En trevlig skidort är till exempel Tatranska Lomnica, där man även kan vandra på sommarhalvåret – som på vår tågresa ”Europas hjärta”. På den resan övernattar vi för övrigt i spaorten Starý Smokovec. Nästan hälften av Slovakien täcks av skog, med goda jaktmöjligheter på många håll. Inte bara mufflonfår jagas, utan även dov- och kronhjort, vildsvin och råbock.

Landets största stad, tillika huvudstad, är Bratislava. Tyvärr revs en stor del av den gamla stans bebyggelse på 1960-talet, då det skulle byggas en genomfartsled med en stor bro över Donau – med det smidiga namnet ”Slovakiska nationalupprorets bro”. Fast i folkmun fick den namnet Ufobron på grund av den rymdskeppsliknande restaurangen på 80 meters höjd i brotornet. Trots motorvägen tvärs igenom stan, så erbjuder Bratislava ett mysigt centrum, speciellt runt det vackra gamla renässansrådhuset. Och missa inte alla lustiga små statyer som dyker upp här och var i stan.

Staty som föreställer en man som kommer upp ur gatan.
Staty i Bratislava. Foto: István Péter Kis/Pixabay.

Ett utomordentligt trevligt sätt att uppleva huvudstaden och dess omgivningar på är att cykla längs med Donau som majestätiskt flyter genom Bratislava. För den mer äventyrslystne som vill se staden från ovan, finns det möjlighet att med säkerhetssele klättra runt på utsidan av Ufobrons restaurang. Annars kan man nöja sig med att boka ett bord på insidan, utsikten är densamma.

Andra udda upplevelser i Bratislava är restaurangen Kontajner Riviéra, som namnet antyder inrymd i containrar, och Café Five Points som serverar selfieccino, dvs. man tar en selfie med sin mobiltelefon och får den sedan överförd till mjölkskummet i en cappuccino! För den som tröttnat på turiststråken och som vill lära känna Bratislavas kommunistiska historia och nyare stadsdelar, finns det möjlighet att göra en specialrundtur med en gammal Škoda 1203, minibuss.

Under årens lopp har det blivit ett flertal kortare besök i Slovakien med olika resegrupper, och vid ett tillfälle ordnade vi en lantbruksresa med studiebesök på olika gårdar för ett bioteknikföretag.

Prata med oss om Slovakien.

JW PB

Våra resor till Slovakien

kotte på en gren med berg i bakgrunden
Tatrabergen, Slovakien. Photo by David Jusko on Unsplash