Slovenien

Slovenien är ett litet land men likväl en jätte när man betänker allt som ryms på en yta lite mindre än Smålands. Slovenien är ett gränsland. Här möts österrikiska och italienska ingredienser som toppats med en dos Balkan.

I norr har vi skidorter som Kranjska Gora och den sagolikt vackra lilla runda sjön Bled, som med sitt klara blå-gröna vatten ligger vackert vid foten av Alperna. Likheten med österrikisk landsbygd är påtaglig och det är inte så konstigt. Slovenien var en del av det habsburgska kejsardömet från 1300-talet och fram till första världskrigets slut, då slovenerna anslöt sig till den då nyupprättade staten ”Serbers, kroaters och sloveners kungadöme” som 1929 fick namnet Jugoslavien. Slovenien var den mest utvecklade och rikaste av de jugoslaviska delrepublikerna, kallades Jugoslaviens ekonomiska motor, och var först med att bryta sig ur Jugoslavien. Självständigheten utropades i juni 1991. Bortsett från några kortlivade skärmytslingar mellan slovener och jugoslaviska armén klarade republiken sig undan de påföljande jugoslaviska krigen och kunde inträda i både NATO och EU redan våren 2004.

Postojnagrottorna i det slovenska karstlandet har urholkats ur kalkstenen av en underjordisk flod. Totalt finns mer än 20 km grottgångar men under besöket får man ”nöja” sig med att uppleva 5 km. Med ett litet tåg åker man några kilometer in i grottan, så själva promenaden bland droppstenarna är inte mer än en dryg kilometer. Men bjuder på många sevärda naturskapelser. Ett par av våra konferensresor till Istrien hade ett speciellt event som gick ut på att ta sig fram genom smala passager i grottsystemet. Mycket uppskattat.

På Lipicastuteriet har man sedan år 1580 fött upp de berömda lippizanerhästarna, som uppträder på Spanska ridskolan i Wien.

Nära grottorna hittar vi Lipicastuteriet där man sedan år 1580 fött upp de berömda lippizanerhästarna, som uppträder på Spanska ridskolan i Wien. Slovenien tillhörde ju tidigare Österrike men trots tidens turbulens har Lipica fortsatt leverera de ståtliga hästarna till Wien och som besökare på stuteriet kan man få se ett träningspass när hästar och ryttare dansar wienervals i manegen.

Sloveniens vackra huvudstad Ljubljana, vars innerstad utgörs av gågator och kanaler med vackra broar, har etablerat sig som en romantisk weekenddestination och erbjuder förtjusande boutiquehotell, härliga restauranger och vinkällare samt en blandad arkitektur med mycket art deco.

I maj 2021 planerar vi ”Tågresan till Venedig och Istrien”, då vi besöker Slovenien. Information kommer inom kort.

Fundera på konferens eller företagsevent i Piran eller Ljubljana. Där finns mycket inom räckhåll för givande utflykter. Eller välkommen att få förslag på privat resa, kanske i kombination med Kroatien, och prata om Slovenien med oss.

JW PB

snowboardåkare
Snowboardåkning i Slovenien. Photo by Imre Tömösvári on Unsplash