Sri Lanka

Sri Lanka är Indiska oceanens smaragd, den tropiska paradisön, vars namn betyder 'glänsande ö'. Tidigare känt som Ceylon och på 1970-talet ett av våra första riktigt långväga charterresmål, och charterflygen tog oss dit med en och ibland två mellanlandningar.

Men i början av 1980-talet eskalerade de etniska motsättningarna mellan det buddhistiska majoritetsfolket singaleser och den hinduiska minoritetsgruppen tamiler, vilket resulterade i ett inbördeskrig som kom att plåga landet i 26 år.

De första europeiska kolonisatörerna var portugiser och holländare, men britterna intog ön år 1815 och gjorde den till en del av Brittiska Indien. Tidigare fanns både singalesiska och tamilska kungadömen, men vid självständigheten 1948 överlämnades makten till ett centralstyre dominerat av singaleser.

Tamilerna på nordöstra delen av ön ansåg sin situation försämrad och ville bilda en egen stat, vilket ledde till väpnade konflikter med den singalesiskt dominerade regeringssidan. Såväl den lankesiska armén som de ”tamilska tigrarna” begick vedervärdiga illdåd som i stor utsträckning drabbade civila. I början av 2009 inledde den lankesiska armén en offensiv mot de tamilska områdena vilket efter några månader kulminerade i en blodig slutstrid där de tamilska tigrarna tillintetgjordes. Sedan dess råder fred i Sri Lanka och ön har med stormsteg återerövrat sin position som en av Sydasiens främsta besöksmål.

Dess enastående natur och fascinerande djurliv brukar beskrivas som ”Djungelboken på riktigt”, vilket också lockade vår store svenske naturfilmare Jan Lindblad att i såväl film- som bokform presentera ”Djungelbokens värld”. Djurliv upplevs inte bara i de fina nationalparkerna och viltreservaten utan även till havs. Havet blir snabbt djupt utanför sydkusten, och från mitten av november till mars–april rör sig de upp till 30 meter långa blåvalarna, det största djur som någonsin funnits på jorden, i dessa farvatten. Det här är ett av de bästa områdena i världen för att få möta blåval på nära håll. Även kaskelot och knölval, liksom delfiner, gör valsafarin till en oförglömlig upplevelse.

Stränderna rankas bland världens bästa, och de storslagna kulturskatterna från en mångtusenårig historia är många. Den heliga tandens tempel i Kandy är en av buddhismens allra heligaste platser. I ett utsmyckat relikskrin förvaras en av Buddhas kindtänder, och tre gånger om dagen utför munkarna en ceremoni, vilket blir en speciell upplevelse med alla doft- och ljudintryck.

Sri Lanka är hemvist för äkta kanel, ceylonkanelen, som inte ska jämföras med den vanliga kassiakanelen från andra delar av Asien.

Och på tal om dofter ska vi givetvis påminna om alla ljuvliga kryddor. Sri Lanka är hemvist för äkta kanel, ceylonkanelen, som inte ska jämföras med den vanliga kassiakanelen från andra delar av Asien. Likaså härstammar kardemumma ursprungligen från Sri Lanka. Epitetet ”Gröna guldets ö” syftar på en annan exklusiv produkt – ceylonte. (Fortfarande förekommer den tidigare brittiska benämningen Ceylon i vissa av produkterna, även om landet officiellt bytte namn år 1972.) Sri Lanka är världens fjärde största teproducent, så ett besök på teplantage, där man följer hela tillverkningsprocessen från teblad till rykande kopp, är en vederkvickande upplevelse.

Sri Lanka är till ytan jämförbar med Irland (450 × 250 km) och har drygt 20 miljoner invånare, varav 3/4 är buddhister. Landet kan skryta med att ha haft världens första kvinnliga premiärminister, Sirimavo Bandaranaike, som tillträdde 1960 och sedan innehade posten i flera omgångar ända fram till kort före sin död år 2000.

Maten på Sri Lanka påminner lite om grannlandet Indiens: kryddiga currygrytor med grönsaker, kött, fisk och även frukt. Fisk- och skaldjursrätter är populära längs kusten.

Privata besök med resor till olika platser på ön, konferensgrupp i Bentota samt egen arrangerad rundresa för grupp, varvat med flera olika reseupplägg åt privatgäster, har gjort oss väl förtrogna med den ”glänsande ön”, som absolut tillhör våra egna favoritdestinationer!

Språka gärna Sri Lanka med oss.

JK JW PB

elefanter som tågar på en marknadsgata
Gatuvimmel i Sri Lanka. Foto: Jörgen Westerhov.