Svalbard

(del av Norge)

Svalbard är en arktisk ögrupp, där den största ön är Spetsbergen, och där det finns nästan lika många isbjörnar som människor. Svalbard är en del av Norge men delvis skattebefriat, varför en del märkesvaror samt alkohol och tobak är billigare än i Sverige. I övrigt är Norge som bekant dyrt, och vissa varor är på Svalbard ännu dyrare: ett kilo tomater kostar över hundralappen medan alkohol är billigare än på fastlandet. Mycket förbryllar på Svalbard. Den här ögruppen liknar verkligen ingenting annat på vår planet!

Ögruppen Svalbard tillhör Norge men har en särskild folkrättslig status, som regleras av Spetsbergtraktaten. Den 9 februari 1920 ingicks Spetsbergtraktaten i Paris. Sverige, som var en av parterna, representerades vid undertecknandet av den f.d. utrikesministern Albert Ehrensvärd d.y.

Vi har varit flera gånger med konferensarrangemang i Longyearbyen, världens nordligaste stad, i midnattssolens och isbjörnens rike. Staden har ett förvånansvärt stort utbud av kulturella aktiviteter och flera barer och restauranger som håller en mycket högre standard än vad man skulle kunna tro.

Prata med oss om Svalbard.

JW

Hus framför glaciär
Pyramiden på Spetsbergen. Foto: Vince Gx/Unsplash.