Sydafrika

Spektakulära naturvyer, spännande djurliv, god mat och gott vin. Så skulle man i korthet kunna sammanfatta Sydafrika.

Landet är cirka tre gånger större än Sverige och erbjuder mängder av härliga upplevelser. Det finns lika många sätt att planera en resa i Sydafrika som det finns resenärer. Fast gemensamt för de flesta är nog att man i första hand kommer för djur- och naturlivet. Att få se de mäktiga elefanterna, graciösa antiloperna och muskulösa lejonen under en safari i den berömda Krugerparken lämnar ingen oberörd. Övernattar man i parken förstärks intrycket av vildmark ytterligare genom de mystiska djungelljuden under nattens mörka timmar.

På väg till eller från Krugerparken ingår ofta ett kort stopp vid Blyde River Canyon, som är den tredje största i världen, efter Fish River Canyon i Namibia och Grand Canyon i USA, och som har ett djup på upp till 800 meter på sina ställen. Det är naturliga erosioner som har format detta magnifika landskap med floden Blyde River som rinner fram sakta mellan klippväggarna längst ner i ravinen. Har man lite mer tid till sitt förfogande, rekommenderar vi att man stannar till ett par dagar och gör vandringar i området för att ännu bättre njuta av de hisnande klippformationerna. Nere vid floden har man då också möjlighet att få se flodhästar och krokodiler.

Den allra sydligaste kuststräckan i landet, den klassiska Garden Route, ingår vanligtvis i rundresorna. Det är Sydafrikas mest turisttäta vägsträcka med fina sandstränder, skogsområden med höga kraftfulla träd och vackra dalgångar där floderna rinner ut i Indiska Oceanen. En liten avstickare norrut från staden George till strutsbaronernas Oudtshoorn brukar också ingå när man kommer längs Garden Route. Ibland går färden sedan vidare genom det södra inlandets torra semiökenområde, Little Karoo, och bort till det så kallade Cape Winelands med kända vinorter som Stellenbosch, Paarl och Franschhoek.

Väljer man att fortsätta längs med kusten från George, så hittar man snart Mossel Bay, en trevlig stad med det intressanta Bartolomeu Diasmuseet. Portugisen Dias rundade 1488 Afrikas sydspets i avsikt att finna sjövägen till Indien. Men hans besättning gjorde uppror och tvingade Dias att vända vid Mossel Bay. För manskapet ombord trodde inte på att jorden är rund, utan de var övertygade om att skeppet skulle störta över kanten när som helst om de fortsatte. Femhundra år senare, 1988, gjordes seglatsen om med en kopia av Dias 1500-talsskepp, som idag kan beskådas på museet i Mossel Bay. På museets gård står ett ”postträd”, ett knotigt gammalt milkwoodträd som man i äldre tider gömde brev i. Halvvägs till Indien passade det bra att proviantera och lasta ombord färskvatten i Mossel Bay och allt sedan Dias tid passade man då också på att i postträdet lämna meddelanden till de där hemma. Andra sjöfarare, som var på väg hem tömde ”postlådan” (som kunde vara en stövel gömd i någon ihålighet i trädet) och tog med sig breven hem.

I västra änden av sydkusten, ca 12 mil öster om Kapstaden, ligger den lilla kuststaden Hermanus, ett eldorado för valskådare.

I västra änden av sydkusten, ca 12 mil öster om Kapstaden, ligger den lilla kuststaden Hermanus, ett eldorado för valskådare. Mellan juni och december kan man se de frustande Sydkaparna både från land och från båt till sjöss. Hermanus har världens enda officiella ”valropare” som blåser i sitt horn när valar har siktats från land.

Kapstaden, The Mother City, får naturligtvis inte glömmas bort. Denna stad är en av världens vackrast belägna med centrum omgärdat av berg och höjder, ungefär som en hästsko som öppnar sig mot havet i nordnordost (jodå, så är det, titta på en karta!). Två absoluta måsten när man är i Kapstaden är att åka upp på det tusen meter höga Taffelberget och att göra en utflykt söderut till Godahoppsudden på Kaphalvön. Från Taffelberget har man en alldeles vidunderlig utsikt över Kapstaden om vädret tillåter, och på Kaphalvön lockar bland annat pingvinkolonierna på Boulders Beach. 

Genom åren har det blivit både golfresor, turistrundturer och företagsresor till Sydafrika. Vi har erfarenhet av alltifrån konferensresor med över hundra deltagare till individuella familjeupplägg för fyra till sex personer. Mestadels har det varit med något av de klassiska uppläggen, men ibland har det blivit lite variation i kosten. Vid ett tillfälle hade vi till exempel en heldag i Tsitsikamma National Park på sydkusten med en mindre resegrupp. Vi gick längs havet och hade turen att få se den mäktiga Skrikhavsörnen, som har ett vingspann på två meter. Så småningom kom vi varma och svettiga fram till ett mindre vattenfall som vi svalkade oss i innan vi vandrade tillbaka till utgångspunkten vid Storms Rivers mynning. Avslutningsvis hann vi med ännu ett dopp före återfärd till hotellet. En härlig dag. 

Våra medarbetare har också privat gjort en del ”expeditioner”, som att färdas med hyrbil genom det fattiga Transkei i östra delen av landet, där Nelson Mandelas födelseby Umtata ligger.

Prata med oss om Sydafrika.

JW PB CB NB

vinglas på bord i samband med vinprovning
Vinprovning i Stellenbosch, Sydafrika. Foto: Stefan Olofsson.