Transnistrien

Det låter som ett fantasiland från något av Tintins äventyr, och det är svårt att hitta landet på kartan. Men Transnistrien finns på riktigt, fast det inte finns. För det är en icke erkänd utbrytarrepublik som ligger inklämd mellan Moldavien och Ukraina.

En promenad genom huvudstaden Tiraspol är som en tidsresa tillbaka till det gamla Sovjetunionen. Utanför Högsta Sovjet, landets parlament, står Lenin fortfarande staty och adressen är 25:e oktobergatan (vars namn är till minne av oktoberrevolutionen i Ryssland). Även många andra gator har kvar sina kommunistiska namn, och både statsvapnet och flaggan pryds av hammaren och skäran. Fast ur en ekonomisk synvinkel är Transnistrien hyperkapitalistiskt.

Landets största företag, med det passande namnet Sheriff, har i princip monopol på alla lönsamma verksamheter, såsom bensinstationer, bilförsäljning, byggföretag, mobiltelefonnätverk, mediabolag m.m. Överallt dyker namnet Sheriff upp, och företaget är nära knutet till den tidigare presidenten, Igor Smirnov.

För historieintresserade svenskar är Transnistrien av speciellt intresse. En mil väster om Tiraspol ligger nämligen Bender, dit Karl XII tog sin tillflykt efter nederlaget vid Poltava i nuvarande Ukraina.

Tala Transnistrien med oss.

JW PB

den eviga elden i en gyllene stjärna
Tiraspol. Foto: Pixabay/2427999.