Trinidad och Tobago

Karibiens sydligaste öar (belägna några mil utanför Venezuelas kust) Trinidad och Tobago bildar sedan 1962 en självständig republik efter att ha varit brittisk koloni i mer än 150 år. Dessförinnan tillhörde öarna i olika omgångar Spanien, Nederländerna och Frankrike.

Av de båda öarna är det främst den mindre rikshalvan Tobago som är den stora turistmagneten. Under en kort period på 1600-talet koloniserades ön av hertigdömet Kurland (dagens Lettland) men blev under 1700-talet ett beryktat sjörövarnäste. Denna lilla ö, som har haft fler härskare än någon annan ö i Västindien, är en Edens lustgård och en av Karibiens främsta destinationer med enastående badstränder, ljuvliga laguner och fantastisk tropisk vegetation. Tobago omges av trettiotalet rev med rikt marint liv, t.ex. de fantastiska korallreven vid Buccoo Reef, där man kan snorkla och bada i fantastiska omgivningar och simma över reven. Och på toppen av allt är ön ryktbar för sitt goda kök som bjuder på allt från gourmetmat till husmanskost. Currykrabba med degknyten är en lokal specialitet som odödliggjorts genom de berömda ”mamsellerna” i Store Bay. Damerna säljer sin mat från små serveringar uppradade längs stranden, och det är en fröjd att avnjuta läckerheterna ackompanjerade av spontan steelbandmusik, till exempel under Tobagos berömda ”söndagsskola”. Namnet till trots är det dock inte fråga om någon kyrklig framtoning utan en hejdundrande gatufest som äger rum varje söndag kväll. Festen börjar med steelbandmusik och övergår sedan i rena karnevalsyran.

Calypson uppstod bland slavar under 1700-talet och sedermera utvecklades ett nytt musikinstrument: oljetrumman. Steelbandmusiken är idag öarnas främsta kulturuttryck. Lägg därtill en härlig blandning av kreolskt, indiskt och spanskt toppat med en dos brittiskt och ni har republiken Trinidad och Tobago med ca 1,5 miljoner invånare, varav blott 50 000 bor på Tobago.

Huvudön Trinidad har i stort sett inte tillmätt turismen någon större betydelse beroende på stora inkomster från olje- och gasfyndigheter. Huvudstaden Port of Spain har många bra hotell, topprestauranger och stora shoppinggallerior, som i första hand riktas mot den inhemska marknaden, bland annat de många oljeplattformsarbetare som efter flera veckors arbete kommer i land och sätter sprätt på pengar. Många försummar Trinidad till förmån för Tobago, men faktum är att ön förtjänar ett besök. Det finns utsökta tropiska stränder bland regnskogarna på norra delen av ön, men stora hotellanläggningar lyser med sin frånvaro. Förutom i huvudstaden Port of Spain är det småskaliga hotell och bed and breakfast som gäller, och främst besöker man Trinidad för naturens skull. Minns Jan Lindblads bok Resa till röda fåglar, som skildrar de röda ibisarna och det oerhört rika fågellivet i det fantastiska naturreservatet Caroni Swamp.

Från vår sida har vi spanat runt på bägge öarna och bistått ett antal privatgäster med trevliga reseupplägg. Dessutom en konferensgrupp på Tobago, så välkommen till calypsoland och prata med oss om dessa båda öar.

JW CB

snäckor på trä
Pigeon Point Heritage Park, Trinidad och Tobago. Photo by Carson Smith on Unsplash