Tyskland

Är du intresserad av historia, från riddartiden via reformationen till andra världskriget? Fascineras du över märkliga naturformationer och slingrande floder? Gillar du ångtåg, romantik, korsvirkeshus, borgar, slott, bilmuseer, öl, viner, sparris, krokusar, rosor, orkidéer, schnitzlar eller kanske fine dining? Då är Tyskland ett perfekt resmål för dig!

Det skulle krävas en hel bok för att beskriva allt härligt man kan uppleva i Tyskland, av vilket mycket inte är så känt. Visste du att efter Frankrike, så har Tyskland flest Michelin-stjärnor i Europa? Den vita sparrisen är ett annat exempel på att det tyska köket är betydligt mer än bara korvar och surkål. Premiären i maj är en lika viktig händelse för tyskarna som kräftpremiären är för oss.

Festivaler, karnevaler, marknader och liknande arrangemang går det tretton på dussinet av i Tyskland. Några exempel är krokusfestivalen i Husum, rosenfestivalen i Bad Nauheim, äggkonstmarknaden i klostret i Benediktbeuern, sparrisfestivalen i Schwetzingen, det historiska festspelet Kinderzeche i Dinkelsbühl (till minne av hur ett barn räddade stan undan svenskarnas härjningar under trettioåriga kriget). För att inte tala om den bisarra pumpfestivalen i Ludwigsburg, där årets tema var musik, så bland annat kunde en staty av Elvis beskådas – helt gjord av pumpor! Sedan finns det naturligtvis också massor av vin- och ölfestivaler, med Münchens Oktoberfest som den mest kända.

Är du ute efter riktigt små pittoreska korsvirkesstäder, så rekommenderas Wernigerode och Quedlinburg, som har ett mycket intressant korsvirkesmuseeum i stadens äldsta korsvirkeshus.

Om man tar sig bort från autobahn, är det grönt och vackert i Tyskland, såsom i bergsområdet Harz till exempel. Den mest kända staden där, Goslar, är väl värd ett besök, inte minst för det gamla kejsarpalatset, vars historia går tillbaka till 1100-talet. Men är du ute efter riktigt små pittoreska korsvirkesstäder, så rekommenderas Wernigerode och Quedlinburg, som har ett mycket intressant korsvirkesmuseeum i stadens äldsta korsvirkeshus. I Harz får för övrigt ångloksfantasterna sitt lystmäte. Det finns flera olika linjer med ångtåg, inte minst upp på det 1100 meter höga berget Brocken, som var avspärrat område för allmänheten under DDR-tiden. För där låg en stor signalspaningsanläggning med vilken östblocket kunde avlyssna stora delar av teletrafiken i Västtyskland. Delar av den finns fortfarande kvar, innehållande en utställning på temat Kalla kriget. Med sitt torn krönt av ett klot innehållande en radar påminner huvudbyggnaden om en moské. Så i folkmun fick anläggningen namnet ”Stasimoskén” med anspelning på byggnadens utseende och att det var säkerhetspolisen, Stasi, som var ansvarig för den.

Med olika företag, föreningar och intressegrupper har vi erfarenhet alla möjliga arrangemang i Tyskland: studiebesök på kolkraftverket i Rostock, en ”Oscarsgala” på varieté Wintergarten i Berlin (inhyrd enkom för vårt arrangemang), besök hos en orkidéodlare utanför Celle, vandring genom Steinernes Meer (Stenarnas hav) på 2000 meters höjd vid Königsee (som kan kombineras med besök på Hitlers örnnäste, Kehlsteinhaus), en resa i Luthers fotspår till Erfurt, Wittenberg och Leipzig, studiebesök på en före detta Findusägd spenat- och basilikaodling i Gross Reken och mycket annat.

Framöver arrangerar vi både en blomsterresa till Bundesgartenschau, som 2021 arrangeras i Erfurt, och en motorresa till Berlin och östra Tyskland med besök hos olika fordonstillverkare och med möjlighet att själv provköra den skruttiga östtyska folkbilen Trabant.

Prata Tyskland med oss.

PB JW

Våra resor till Tyskland

fatöl som hälls upp i ett glas
Tyskland. Photo by Louis Hansel @shotsoflouis on Unsplash