Uzbekistan

I dagens Uzbekistan ligger några av Sidenvägens viktiga historiska handelsplatser såsom Khiva, Buchara och inte minst det mytomspunna Samarkand. Med sina turkosgnistrande kupoler och vackra mosaikväggar tävlar moskéerna, koranskolorna och karavanserajerna om besökarnas gunst.

Under årens lopp har det blivit många resor till detta fantastiska land, dock ännu inte i LG Travels regi. Men det är bara en tidsfråga.

Med spanska snabbtåg kan man numera – även med mindre resegrupper – bekvämt ta sig genom Kyzyl Kumöknen från Buchara till Samarkand. För den konstintresserade och äventyrlige kan Nukus och Aralsjön inkluderas. På Nukus konstmuseum finns en stor samling avantgardistiska ryska konstverk som var förbjudna under sovjettiden, men som gömdes undan i norra Uzbekistan. Från Nukus kan man också göra jeepturer till den utdöende Aralsjön med ökenövernattning i tält.

Visste du förresten att namnet Sidenvägen myntades av en tysk geolog vid namn Ferdinand von Richthofen, farbror till det legendariska flygarässet Manfred von Richthofen, ”Den röde baronen”?

Prata med oss om Uzbekistan.

PB

en grupp människor framför moské
Uzbekistan. Photo by Snowscat on Unsplash