Vietnam

Välkomna till ett vidunderligt vackert land med fyratusenårig historia, oerhört gästfri befolkning, fascinerande sevärdheter och en matkultur som, med sin raffinerade elegans, räknas till Sydostasiens främsta.

En resa i Vietnam börjar lämpligen med ett besök i huvudstaden Hanoi och fortsätter till Halongbuktens säregna arkipelag av ”sockertoppsberg”. Därefter beger man sig söderut till gamla kejsarstaden Hue, ökända krigsskådeplatser och landets mest betagande stad, Hoi An. Sedan väntar dynamiska Saigon med Mekongdeltat, och den som vill avrundar med behagliga baddagar vid någon av de kritvita stränderna.

Vi återvänder gärna till Vietnam gång på gång och alldeles speciellt till Hoi An, en av Vietnams (och hela Asiens) mest charmerande städer och beläget i mellersta Vietnam. Hit åker man bäst mellan februari och maj, då regnperioden är över och innan den stekheta säsongen inträder.

Hoi An med sin magiska kvällsstämning, när tusentals lyktor lyser upp den bedårande gamla staden, ligger några kilometer från den vita långsträckta Cua Daistranden, och man kan välja mellan att bo vid själva stranden eller inne i Hoi Ans förtjusande centrum. Med hyrcykel förflyttar man sig från stad till strand, eller vice versa, några kilometer genom risfälten. Från 1600- till 1800-talet var Hoi An en av Asiens viktigaste hamnstäder och kallades Faifo av de tidiga köpmännen. Med sina tempel, pagoder och gamla köpmanshus brukar staden snabbt bli en klar favorit! Hoi An klarade sig nästan helt oskadd från Vietnamkrigens förödelse. Efter krigsslutet 1975 isolerade sig den segrande kommunistregimen Vietnam från omvärlden fram till mitten av 1980-talet, då en ny era inleddes med doi moi – Vietnams motsvarighet till den sovjetiska glasnost och perestrojka. Vietnam öppnades upp för turism och privat företagsamhet och är fortfarande en kommunistisk enpartistat.

Vietnam är nästan 200 mil långt från norr till söder och sträcker sig från tempererat till tropiskt klimat. Därför skiljer sig väderförhållandena i landets olika delar åt, så viktigt att inför en resa hålla koll på hur sydvästmonsunen (april till september) respektive nordostmonsunen (oktober till april) påverkar de olika delarna av landet. Det kan variera mycket  mellan norra, mellersta och södra Vietnam.

Bäst variant är att flyga dit till Hanoi och hem från Saigon (eller Ho Chi Minh City som det officiellt heter). Då avverkar man landet från norr till söder, eller så kör man tvärtom beroende på vilken tid på året man reser. Huvudstaden Hanoi har trots runt tre miljoner invånare en småstadskaraktär med ett ganska lugnt tempo och en rad vackra sjöar. En oförglömlig upplevelse är en tur med cyclo, vietnamesisk cykeltaxi, genom gamla stan, där gatorna myllrar av liv och rörelse, folk klipper håret, äter och sitter och pratar lite överallt, har sin affärsverksamhet i gatuplanet och bor ovanpå, ofta trångt, så trottoaren fungerar som vardagsrum. En smått absurd men udda upplevelse är Ho Chi Minhs mausoleum. Liksom sina kamrater Lenin i Moskva och Mao i Peking ligger den forne vietnamesiske ledaren balsamerad till allmänt beskådande. Med vakteskort leds man till mausoleets bisarra gravkammare för en skymt av ”Onkel Hos” kvarlevor.

Den magnifika Halongbukten med sina 3000 kalkstensöar, som reser sig som jättelika skulpturer i vattnet, är ett av världens mest säregna naturarv och nås på några timmar från Hanoi. Här tillbringar man lämpligen en natt till sjöss på en båt byggd som en traditionell djonk och utrustad med alla bekvämligheter. Delikata måltider avnjuts ombord och strandhugg görs på öar i sagolandskapet.

Den magnifika Halongbukten med sina 3000 kalkstensöar, som reser sig som jättelika skulpturer i vattnet, är ett av världens mest säregna naturarv och nås på några timmar från Hanoi.

De vietnamesiska inrikesflygen är numera alldeles utmärkta, men allra helst åker vi tåg genom Vietnam! Tågen är bekväma och bjuder på härliga upplevelser, så med fördel tar man tåget från Hanoi söderut och stannar till i mellersta Vietnam. Här är gamla kejsarstaden Hue, vår favorit Hoi An och inte minst möjlighet till intressant utflykt till ”sjuttonde breddgraden”, det område som 1954–75 utgjorde gränsen mellan Nord- och Sydvietnam. Här stod några av Vietnamkrigets blodigaste strider, och i Vinh Moc grävde befolkningen för hand ut ett flera kilometer långt nätverk av tunnlar för att undkomma de ständiga bombräderna. Under flera år bodde 1200 personer här nere.

De flesta fortsätter sedan söderut till badorter som Nha Thrang eller Mui Ne, men först gärna en avstickare till inlandet, bort från massturismen, till vietnamesernas eget favoritresmål, Dalat. Det behagliga klimatet (staden ligger 1500 meter över havet) samt det natursköna läget gör Dalat till en av landets mest angenäma städer och kallades under den franska kolonialtiden för Le Petit Paris. Här finns ett Eiffeltorn i miniatyr, och staden andas en fransk flair. I och runt staden bor flera av Vietnams minoritetsfolk, och de hjälper tillsammans med vietnamesiska avantgardekonstnärer till att sätta en speciell prägel på staden. Mest berömda är naturligtvis de fantastiska naturscenerierna och områdets trevliga vandringsleder förbi vattenfall, pagoder och minoritetsfolkens byar.  Missa inte att inkludera Dalat i Vietnamresan innan landets södra delar väntar. Saigon är en sjudande kosmopolitisk stad med en blandning av vacker fransk kolonial arkitektur, nya skyskrapor och låga gamla hus. Eleganta avenyer kontrasterar mot marknadsgatorna i den kinesiska stadsdelen Cholon.  Efter någon dag i Saigon är det behagligt att bege sig ut i Mekongflodens delta med sin labyrint av vattenvägar och öar med enorma risodlingar som ger tre skördar om året. Avkastningen täcker i stort hela Vietnams risbehov. Fortsätt resan längs Mekongfloden till Kambodja, och vill man däremellan njuta sol och bad, så finns den mer och mer frekventerade ön Phu Quoc till hands, kantad av vita sandstränder som delas av klippor.

Under åren har vi arrangerat resor till Vietnam åt såväl grupper som individuella och lagt upp konferensprogram både i favoritstaden Hoi An och i Hanoi. Dessutom har vi varit flitiga resenärer privat och tagit oss land och rike runt, något som kommer väl till pass under skapandet av olika vietnamesiska reseupplevelser. Vi har även varit på fler platser än vad som nämns i texten ovan, så tveka inte att prata Vietnam med oss.

JK JW CB

bruna ätpinnar på vit skål med grönsaker och nudlar
Vietnamesisk phở (nudelsoppa). Photo by Sharon Chen on Unsplash