Zambia

Att stå vid de storslagna Victoriafallen, att höra det mullrande ljudet och att känna stänket som sprutar upp från de forsande vattenmassorna låter sig egentligen inte beskrivas med ord – man måste se underverket med egna ögon.

Victoriafallen är inte världens högsta och inte heller världens bredaste vattenfall, men kombinationen 1,7 km brett och runt 100 meter högt gör det till världens mäktigaste. Så det är inte konstigt att Victoriafallen hör till Zambias mest berömda sevärdheter, och att fallens inhemska namn är Mosi-oa-Tunya, ’röken som dånar’, ett mycket passande namn. Under vinter och vår kan man se vattenröken från fallet på flera kilometers avstånd. Inte heller är det konstigt att den brittiska upptäcktsresanden David Livingstone blev mäkta imponerad när han kom paddlandes i kanot längs Zambesifloden i november 1855 och som första europé fick se detta magiska naturfenomen. Han gav fallen namn efter den dåvarande engelska drottningen, Victoria, och fritt översatt lär han ha sagt:

Ingen kan föreställa sig denna vackra vy utifrån sådant som kan skådas i England. Den har aldrig tidigare betraktats av europeiska ögon, men ett så vackert sceneri måste änglarna ha blickat ner på under sin flykt.

Victoriafallen återfinns längst ner i södra Zambia, på gränsen till Zimbabwe, och de bör beskådas från båda länderna. På båda sidorna är området naturskyddat med ett flertal utsiktspunkter. Vid ett par tillfällen har vi haft grupper boende på Avani Victoria Falls Resort, som ligger fem minuters promenadväg från fallen på zambiska sidan. Inom hotellområdet hoppar aporna runt, giraffer betar från träden och allt som oftast kommer zebror strosande ända fram till hotellpoolen – som de ibland till och med dricker ur.

En annan spektakulär upplevelse som hotellet erbjuder är ett dopp i den så kallade Djävulspoolen. Det är en fördjupning alldeles vid randen av fallet, där man kan bada och kika över kanten 90 meter ner i avgrunden.

Under perioden februari–maj, när det är som mest vatten i floden, är det dock för alldeles för riskabelt att bada vid kanten av fallet. Men då får man å andra siden verkligen uppleva hur mäktigt det är. Så egentligen bör man göra två besök, vid olika årstider.

Vid våra besök har vi kombinerat Victoriafallen med bland annat safari i Botswana under en dagsutflykt och med en kortare tågresa med ånglok och 1800-talsvagnar över den imponerande järnvägsbron som den brittiske imperialisten Cecil Rhodes lät uppföra vid Victoriafallen. Dessutom har vi gjort varianter där vi kombinerat konferens och kurs i Kapstaden med ett par dagar vid Victoriafallen.

vattenfall och väg genom grönt område sett uppifrån
Victoriafallen. Photo by Jason Zhao on Unsplash

Vi har även arrangerat individuellt upplagda resor för mindre sällskap och familjer till andra delar av Zambia. Nästan en tredjedel av landet består av nationalparker och naturskyddade områden. Sammantaget innebär det en yta stor som halva Sverige, så Zambia erbjuder en utomordentlig möjlighet att få uppleva Afrikas vildmark. Ändå har landet hamnat lite i skuggan av Kenya och Sydafrika, vilket bland annat kan bero på att avstånden är långa och att många av Zambias nationalparker är lite kluriga att nå. Men fördelen är att man slipper trängas med en massa andra turister som far runt i safarijeepar kors och tvärs. Dessutom erbjuds det på många håll i Zambia safari både till fots och i småbåtar. 

hyena och vattenbock
Hyena och vattenbock i South Luangwa National Park. Photo by Jason Zhao on Unsplash

De bästa safariområdena ligger vid de större vattensystemen, som till exempel längs Kafuefloden (med gott om krokodiler och flodhästar i vattnet). Den omgivande Kafue National Park är Zambias största och äldsta park, belägen i de centrala delarna av sydvästra Zambia. Den upprättades 1950 och omfattar i dag drygt 22 000 kvadratkilometer, vilket innebär att den är något större än den välkända Krügerparken i Sydafrika. Kafue är känd för sitt bestånd av sitatunga (eller sumpbock), den inhemska lechwevattenbocken och pukuantilop. Lejon observeras ofta, och det finns även goda chanser att få se leopard. En annan nationalpark som är känd för just leopard är South Luangwa, som ligger i öster, mot gränsen till Malawi (som kan inkluderas i samband med ett Zambiabesök). Där skryter man med att det per kvadratkilometer finns dubbelt så många leoparder som i Krügerparken.

Välkommen att prata härliga Zambia med oss!

JW PB

gaffel och tallrik med mat
Mat i Lusaka, Zambia. Photo by Sylvester Mambwe on Unsplash