Danmark

"Der er et yndigt land" är inledningen på Danmarks nationalsång, och vi håller med. Danmark är ett älskvärt turistland med betydligt fler attraktioner än bara Ströget och Tivoli i huvudstaden Köpenhamn. Som guide på rundresor i landet har vi besökt massor av fascinerande platser.

Skagen med sitt magiska ljus som lockade dit en mängd konstnärer i slutet av 1800-talet. Prunkande blomsterparker som Jespershus och Gavnø. De hisnande branta kritklipporna Møns klint och världsarvslistade Stevns klint. Familjen Wenzels Ørnereservat där man under en falkoneraruppvisning kommer så nära de mäktiga rovfåglarna att man kan ta på dem (vilket man naturligtvis inte bör göra).

Med resegrupper har vi seglat med vikingaskepp på Roskildefjorden. Även i Danmarks äldsta stad Ribe finns det möjlighet att prova på vikingaliv, med knopslagning, bågskytte och matlagning på vikingavis. Till Ribe har vi för övrigt även haft en specialresa som inkluderade ostronplockning.

Vi har pulsat upp till toppen av den vandrande sanddynen Råbjerg Mile, Europas största i sitt slag. Provat olika sorters ”bjesk” (örtsnaps) på Vendsyssels historiska museeum i Hirtshals. Besökt författaren H.C. Andersens födelsehem i Odense med efterföljande delikat dansk frokost-buffé på restaurangen Den grimme Ælling, uppkallad efter en av H.C. Andersens många välkända sagor (Den fula ankungen).

På Bornholm kan man njuta av mysiga fiskrökerier och oändligt långa, vita sandstränder. Men där har vi också haft historieintresserade grupper, som har tittat på fundamenten till tyskarnas gigantiska kanonbatteri, som började byggas under andra världskrigets ockupation. Över fyra mil skulle de sjutton meter långa kanonerna kunna skjuta. Inkluderat var även besök i Bornholmstornet, som användes av Nato som signalspaningsanläggning under Kalla kriget, men som sedan 2012 fungerar som museum.

Jylland från norr till söder är nog vår favorit när det gäller Danmark, och missa inte vår annorlunda resa dit med veteranbuss och spännande besök i Randers regnskog och på Jysk Automobilmuseum.

Prata Danmark med oss.

PB

Se även:

 

Våra resor till Danmark

apor
Langurer i Randers regnskog.