Med tåg till medeltida fästningsmurar och pampig barockarkitektur

Medeltida fästningsmurar med tinnar och torn, mysiga små gränder och vacker, pampig barockarkitektur är något av vad huvudstäderna Tallinn, Riga och Vilnius erbjuder och som du kan uppleva under den här tågresan.

Estland, Lettland, Litauen, Kaliningrad och Polen
Datum tillkännages senare

Utöver de tre huvudstäderna besöker vi också Estlands näst största stad, Tartu, vars universitet grundades 1632 under svensktiden. Med tåg når vi Daugavpils i östra Lettland, en tilldragande stad som är byggd efter samma princip som Sankt Petersburg, fast i mindre skala. Senare under resan, när vi ska ut på det vackra Kuriska näset i Litauen och in i den spännande ryska enklaven Kaliningrad, saknas det dock järnvägsförbindelse. Så längs den sträckan förlitar vi oss på en inhyrd buss istället för tåg. Under en heldag i ”Östersjöns Hongkong”, som Kaliningrad ibland kallas, blir det tillfälle att få insikt i områdets kontrastrika historia: från att ha varit riddarnäste till att bli preussisk huvudstad och slutligen komma att tillhöra Sovjetunionen och sedermera Ryssland. Resans sista anhalt blir den charmiga och promenadvänliga hansastaden Gdansk i Polen innan vi tar nattfärjan från grannstaden Gdynia till Karlskrona, där resan avslutas.

Dag för dag

Dag 1 |

Stockholm–Tallinn

Resan börjar i Stockholm med att vi går ombord på nattfärjan till Estlands huvudstad Tallinn. Ombord serveras vi middag på kvällen.

(inkluderade måltider: middag)

Dag 2 |

Tallinn–Tartu

Färjan ankommer på morgonen till Tallinn där vår transfer väntar för färd in till centralstationen. Bagaget ställs in i förvaringsboxar och en guidad promenad i den estniska huvudstaden tar vid. Promenaden går längs Snells damm i den romantiska Domparken. Dammen är uppkallad efter stadsträdgårdsmästare och det enda som återstår av de vallgravar som en gång i tiden omgav Tallinn. En bit bort ligger slottet som ser ut som ett ointagligt örnnäste och bredvid det ligger Stenbockska palatset, regeringsbyggnaden, Estlands motsvarighet till Rosenbad i Stockholm.

Uppe på Domberget, som är som en stad i staden, hittar man ämbetsverk, butiker, restauranger, restauranger, kaféer och naturligtvis Estlands nationalhelgedom, domkyrkan, som har gett namn åt Domberget. Kyrkan är som ett mausoleum med minnesvårdar till 1600-talets svenska ämbetsmäns ära. Södra Estland och norra Lettland tillhörde åren 1629-1721 Sverige och kallades för Svenska Livland.

Något österut, nedanför Domberget ligger Nedre staden med sevärdheter som det vackra Rådhuset från medeltiden. Exakt när det byggdes vet man inte, men den nuvarande fasaden härstammar från en ombyggnad på 1400-talet.

Stadspromenaden avslutas med lunch på Humalakoda Pub Restaurant & Bryggeri som ligger högst upp i den moderniserade marknadsbyggnaden vid järnvägsstationen.

Med eftermiddagståget går färden vidare till universitetsstaden Tartu med ankomst framåt halvsex-tiden. Övernattning på centralt belägna Barclay Hotel.

Tartu, denna lummiga studentstad är mycket kompakt, erbjuder många sevärdheter, och restauranger. Dessutom är det en ungdomlig stad med ett intensivt nattliv. Tartu ligger i det historiska området Livland och fram till Estlands självständighet 1918 hette staden Dorpat. Den tillhörde Sverige under större delen av 1600-talet och det var under den perioden som universitetet grundades. Efter andra världskriget kom Estland att tillhöra Sovjetunionen och Tartu blev en så kallad stängd stad på grund av att det anlades en militär flygbas fyra kilometer nordost om staden.

(inkluderade måltider: frukost, lunch)

Dag 3 |

Tartu–Riga

Förmiddagen står till fritt förfogande för att på egen hand utforska Tartu. På stans centrala torg står det en berömd staty med två kyssande studenter – placerad i en fontän – som välkomnar besökarna. Runt torget ligger ett flertal ståtliga klassicistiska byggnader inklusive det vackra rådhuset som ritades av en tysk arkitekt och som uppfördes i slutet av 1700-talet efter att Tartu hade drabbats av en förödande storbrand som ödelade stora delar av centrum. Är vädret tråkigt, så finns det en uppsjö av intressanta museer att besöka, till exempel Estniska Folkets Museum.

Efter lunch är det dags att borda tåget till Lettlands huvudstad Riga. Färden går 25 mil genom ett lätt kuperat landskap med gränspassage vid Valka. Ankomst till Riga vid 19-tiden på kvällen. Middag och övernattning på Opera Hotel & Spa, 300 meters gångväg från stationen.

(inkluderade måltider: frukost, middag)

Dag 4 |

Riga

I den tidigare hansastaden Riga har handel och kosmopolitiskt liv dominerat allt sedan medeltiden, och den var en av Sveriges största städer på 1600-talet. Senare under 1800-hundratalet och framåt var det Rysslands tredje största hamnstad. I mellankrigstiden blomstrade Riga i ett självständigt Lettland, men efter andra världskriget och försmäktade stan bakom järnridån och all den forna glansen försvann. Först när Lettland åter blev självständigt 1991 vände utvecklingen och idag är Riga åter en attraktiv stad med välskötta parker, breda boulevarder och massor av arkitektoniska pärlor.

Under förmiddagen blir det guidning till fots i centrala Riga med alla dess sevärdheter som Frihetsmonumentet, gotiska kyrktorn, tjusiga renässansbyggnader, den medeltida Svenskporten och naturligtvis några av Michael Eisensteins överväldigande jugendbyggnader.

Lunch intas på den mysiga restaurangen Key to Riga vid Domtorget. Restaurangen har fått sitt namn, ”Nyckeln till Riga”, efter en legend som berättar hur rigaborna lyckades lura bort både polacker och svenskar som ämnade inta staden. Den är en lång och invecklad historia som innefattar en svekfull ämbetsman, tre modiga flickor, djävulens tjänare och en falsk stadsnyckel. Efter diverse händelser lyckas stans försvarare med djävulens hjälp gömma ”Nyckeln till Riga”, rigga en rad fällor runt stadsmuren och med en hjältemodig kämpainsats stoppa inkräktarna för gott!

Under eftermiddagen, som står till eget förfogande lockar säkert ett besök i Rigas berömda saluhallar som är byggda med delar från några tyska zeppelinhangar.

Kvällens middag serveras på en modernare restaurang, Entrosol, 10 minuters promenadväg från hotellet.

(inkluderade måltider: frukost, lunch, middag)

Dag 5 |

Riga–Daugavpils–Vilnius

Med morgontåget går resan vidare till Daugavpils. Färden går genom Estlands centrala del med djupa skogar och vackra sjöar. Med riktig tur kan man få se både älg och stork längs sträckan. Efter knappt tre timmar anländer tåget till Daugavpils, så innan det är dags att fortsätta till Vilnius finns det gott om tid för att äta lunch och att utforska stan till fots.  En vittnesbörd om stans turbulenta historia är de olika officiella namn som Daugavpils har haft genom tiderna: Dünaburg, Borisoglebsk, Dvinsk. Ursprungligen grundades stan av Tyska Riddarorden på 1200-talet under namnet Dünaburg, och sedan har den omväxlande varit under polskt, ryskt, svenskt och tyskt styre fram till frigörelsen 1920 när det lettiska namnet Daugavpils blev officiellt. Fast under andra världskriget var stan belägrad av Nazityskland och efter kriget kom Lettland som bekant att inkorporeras i det sovjetiska östblocket.

Idag är Daugavpils Lettlands näst största stad och den har många intressanta kulturminnesmärken i form av byggnader och monument, bland annat fortet från 1700-talet och ”Kyrkokullen” där fyra kyrkor står bredvid varandra, representerande fyra olika samfund. Staden delas av floden Daugava och det är den som har gett Daugavpils sitt namn: ”Staden vid Daugava”. Floden är 100 mil lång och rinner ut i Rigabukten. Det var för övrigt längs Daugava som de svenska vikingaskeppen tog sig fram i västerled till centrala Ryssland.

Framåt 16-tiden på eftermiddagen avgår tåget till Litauens huvudstad Vilnius, med ankomst efter knappt tre timmar. Transfer väntar för transport till ytterst centralt belägna ”Centro Kubas – Angel” mitt inne i Gamla stan. Kvällens middag serveras i källarvalven på kultrestaurangen Lokys, inrymd i ett gammalt köpmanshus från 1500-talet, 50 meter från hotellet.

(inkluderade måltider: frukost,middag)

Dag 6 |

Vilnius

Hela dagen ägnas åt Vilnius, under förmiddagen gemensam stadspromenad, som avslutas med lunch, och eftermiddagen på egen hand.

Gamla stan i Vilnius är något av en återupptäckt kulturskatt. Den litauiska huvudstaden har länge varit en doldis, vilket också avspeglas i rankinglistor över populära resmål i Europa. När Litauen deklarerade sin självständighet i mars 1990 var Vilnius medeltida stadskärna en rejält bedagad skönhet med byggnader i kraftigt behov av renovering. Men tack vare ett intensivt restaureringsarbete under 90-talet har det förändrats radikalt. Idag imponeras man av hundratals vackra byggnader från olika stilepoker varav flera barockmästerverk. Bron över floden Neris mitt i staden har fått behålla sina kommunistiska jättestatyer från sovjettiden, föreställande superglada arbetare och mönsterbönder. De kan uppfattas tragikomiskt i dag, men är en historisk påminnelse om den bistra kommunisttiden. En ruskigare påminnelse om kommunismens oförrätter hittar man ett par kilometer nordväst om Gamla stan; i en sidoflygel till Vilnius domstolsbyggnad huserade Sovjets hemliga polis KGB fram till 1991. Idag är det omgjort till museum med information om KGB:s vidriga övergrepp mot oliktänkande. Starkaste upplevelsen är källaren med sina madrasserade tortyrceller.

En rakt motsatt sevärdhet är det lilla området Uzupis, strax öster om Gamla stan som med glimten i ögat utropade sig till ”konstnärsrepublik” 1998. De mysiga kvarteren domineras av gallerier, ateljéer, gamla 1800-talshus och charmfulla serveringar.

(inkluderade måltider: frukost, lunch)

Dag 7 |

Vilnius–Klaipeda

Dags att lämna charmiga Vilnius för att ta morgontåget till hamnstaden Klaipeda, som är känd för sin skandinaviska och tyska arkitektur. I den gamla delen av Klaipeda är de mysiga kullerstensgatorna kantade med ett överflöd av korsvirkeshus, som man inte finner någon annanstans i Litauen. För många är Klaipeda mer känt under det tyska namnet Memel, och det är kanske inte så konstigt med tanke på att stan med några korta perioder sedan 1300-talet ständigt varit under tysk överhöghet ända fram till 1945.

Vi bor en natt på National Hotel.

Gemensam middag på kvällen på Etno Dvaras.

(inkluderade måltider: frukost, middag)

Dag 8 |

Klaipeda–Kuriska näset–Kaliningrad

På morgonen väntar en buss på oss för vidare transport. För ut på Kuriska näset går ingen järnväg. Näset är en 10 mil lång och mycket smal landtunga av sand som separerar Kuriska sjön från resten av Östersjön, på smalaste stället bara ca 500 m bred. Lockade av den goda tillgången på fisk och bärnsten längs stränderna har människor bott här sedan stenåldern. Kuriska näset är idag delat mellan Litauen och den ryska Kaliningrad-enklaven. På den litauiska sidan, strax innan den ryska gränsen, ligger den lilla fiskebyn Nida. Här blir det först lunch på en trevlig restaurang vid hamnen och sedan ett besök i författaren Thomas Manns sommarhus. Mann lät bygga det på det så kallade ”Svärmorsberget” efter att han fått Nobels litteraturpris 1929. Smeknamnet på kullen lär komma sig av att Thomas Manns svärmor tyckte det var alldeles förskräckligt jobbigt att promenera upp för den branta backen till huset!

Familjen Mann bodde där somrarna 1930 – 1932, men efter det nazistiska maktövertagandet i Tyskland beslöt de sig att emigrera. När bokbränningarna började 1933, var Thomas Mann bland de författare vars verk brändes. Sommarhuset konfiskerades och kom att tillhöra Herman Göring. Efter andra världskriget räddades det av några författare från att totalt förfalla, och 1967 restaurerades huset.  Det gjordes om till ett minnesbibliotek, som från mitten av 90-talet också är ett Thomas Mann-museum.

Under eftermiddagen fortsätter vi med buss in i den ryska enklaven Kaliningrad och vidare till staden med samma namn. Där blir det övernattning på Kaiserhof, som ligger i Kaliningrads historiska centrum. Middag på egen hand under kvällen.

(inkluderade måltider: frukost, lunch)

Dag 9 |

Kaliningrad

Under dagen blir det en guidad rundtur i Kaliningrad med besök på bärnstensmuseet som en av höjdpunkterna. Där finns över 6000 föremål, bland annat en modell av regalskeppet Vasa i bärnsten!

Under förmiddagen blir det också en tur genom den gamla preussiska stadsdelen Amalienau med sina pampiga jugendvillor. Lunch intages vid Segerplatsen vid den vackra nybyggda rysk-ortodoxa katedralen med sina gyllene lökkupoler.

På eftermiddagens står den gamla Domkyrkan på programmet. Den ligger vackert på den ön Kneiphof strax söder om Kaliningrads historiska centrum, och den tyske filosofen Immanuel Kant ligger begravd i den. Kant föddes 1724 i Königsberg och tillbringade hela sitt liv där. Han var professor vid stadens oansenliga universitet och ironiskt nog en varm förespråkare för gränsöverskridande samarbete mellan Europas länder. Man kan undra vad han hade sagt om Kaliningrads situation idag, som ett slags ryskt Hongkong, inklämt mellan EU-länderna Litauen och Polen.

Kaliningrad grundades 1255 av Tyska orden och hette från början Königsberg. Senare blev stan huvudstad i Preussen. Men vid Potsdamkonferensen i slutet av andra världskriget bestämdes det att Tyskland skulle avträda Königsberg till Sovjetunionen och staden döptes om till Kaliningrad efter den sovjetiska kommunistpolitikern Michail Kalinin. Fast han lär aldrig ha satt sin fot i Königsberg.

Fram till Sovjetunionens fall var Kaliningrad huvudbas för den sovjetiska Östersjöflottan, vilket innebar att regionen var ett militärt spärrområde, och därmed var mycket svårt för utlänningar att få tillstånd att besöka staden. Samtidigt byggdes den krigshärjade staden åter upp – som en sovjetisk mönsterstad utan hänsyn till Kaliningrads historia. Bland annat revs det krigsskadade gamla slottet i slutet av 60-talet. Dessutom vidtog ett kraftigt förfall på 90-talet, i och med Sovjetunionens upplösning. Men under 2000-talet ändrades inställningen och med hjälp av fördelaktiga skatte- och tullregler skapades ett ekonomiskt utrymme för en genomgripande uppfräschning av staden. I samband med Kaliningrads 750-årsjubileum 2005 restaurerades till exempel den gamla Domkyrkan och i närheten har man byggt upp ett affärscentrum i historisk stil som knyter an både till hansatidens byggnadsstil och den tsarryska arkitekturstil som bland annat St Petersburg uppvisar. Inför fotbolls-VM 2018 gjordes ytterligare en stor upprustning och det har till och med diskuterats om man kanske skulle ta och återskapa hela den tidigare gamla stan.

(inkluderade måltider: frukost, lunch)

Dag 10 |

Kaliningrad–Gdansk–Gdynia

Resan avslutas med ett besök i Gdansk, en av de största och äldsta städerna i Polen. Med sitt läge vid Östersjön var den under en längre tid en central hamnstad under Hansa- och medeltiden. I modernare tid har Gdansk varit skådeplats för två viktiga händelser. Det var här som andra världskriget startades och det var på varvet i Gdansk som fackföreningen Solidaritet föddes, organisationen som fällde kommuniststyret i Polen.

Innan lunch blir det promenad i de gamla centrala delarna av staden tillsammans med en lokalguide. Det blir besök i Mariakyrkan, världens största kyrka byggd av tegel och promenad längs Mariacka-gatan. Den är stängd för trafik så att man lugnt kan strosa fram och beundra den vackra arkitekturen. Många av husen har tidigare tillhört köpmän och guldsmeder. Området har även inspirerat flera konstnärer och författare genom tiderna, samt använts som kuliss för historiska filminspelningar.

Lunch serveras på Restaurant Fahrenheits uteservering där man kan sitta och titta på folklivet på torget Dlugi Targ (”Långa marknadsplatsen”) samtidigt som man intar sin måltid. Restaurangens namn anknyter till den tyska fysikern Gabriel Fahrenheit som föddes i Gdansk och som var pionjär när det gällde tillverkning av termometrar med kvicksilver i. Hans namn lever kvar i form av den temperaturskala som han skapade 1724, Fahrenheit. Noll grader definierade Fahrenheit som den temperatur man får om lika mängder is, vatten och salt blandas, vilket innebär att vatten utan tillsatser fryser vid 32° F, till skillnad från celsiusskalan där 0° är vattnets fryspunkt.

Framåt kvällen är det dags att åka buss till Gdynia för att ta nattfärjan till Karlskrona. Ombord serveras gemensam middag innan vi kryper till kojs.

(inkluderade måltider: frukost, lunch, middag)

Dag 11 |

Hemkomst till Karlskrona

På morgonen ankommer färjan till hamnen i Karlskrona, busstransfer till stationen och därifrån vidare med tåg till hemorten efter en innehållsrik och något annorlunda resa.

(inkluderade måltider: frukost)

Resefakta

Pris (del i dubbelrum): 21 900 SEK.

Anmälningsavgift: 4 000 SEK.

Slutbetalning: tillkännages senare.

I priset ingår:

  • 1 övernattning inklusive frukost i insides tvåbäddshytt på färjan Stockholm-Tallinn
  • 1 övernattning inklusive frukost i insides tvåbäddshytt på färjan Gdańsk-Karlskrona
  • 8 övernattningar inklю frukost på trestjärniga hotell enligt dagsprogrammet
  • 6 luncher
  • 6 middagar
  • transporter, besök och inträden enligt dagsprogrammet
  • svensk reseledning samt engelsktalande lokalguide under hela resan.

Deltagarantal: max 18 personer.

Våra andra resor

båt på vatten bredvid en liten stad

Balkans höjdpunkter

FULLBOKAD: Välkommen till vår spännande Balkanexpedition som tar dig genom fem länder på tio dagar. Upptäck hisnande naturscenerier och kulturarv i länder med en dramatisk historia och njut av kulturella och kulinariska upplevelser.

Läs mer »
kyrka omgiven av hus i en stad framför berg

Tågäventyr genom Rumänien

LG Travel välkomnar till en upplevelseresa med tåg genom Rumänien, ett av Europas mest fascinerande länder med färgstark kultur och magnifika naturscenerier. Därtill förtjusande städer med gemytliga hotell och restauranger. I behaglig takt färdas vi

Läs mer »
brun byggnad framför en sjö

Via Egnatia med buss

Välkommen på en intressant resa längs Via Egnatia, den gamla romarvägen som sträcker sig 110 mil från dagens Albanien genom Nordmakedonien och Grekland. Från Thessaloniki viker vi av till Bulgarien och slutar i huvudstaden Sofia.

Läs mer »
björkstam framför en sjö i solnedgången

På räls genom Polen

Följ med på en tågresa genom Polen, där vi färdas bekvämt i 1:a klass, bor på utvalda hotell och äter gott på våra favoritrestauranger i de olika städerna. Upplev det bästa av vårt södra grannland

Läs mer »
USA med tåg LG Travel

USA med tåg från kust till kust

Välkomna till den ultimata drömresan – en tågresa genom USA från kust till kust! Från New York åker vi på klassiska tåglinjer via djupa södern, prärien och vilda västern till stillahavskusten och San Francisco.

Läs mer »
Citroner

Livsnjutarresa på räls i Italien

LG Travel hälsar välkommen på ett unikt tolvdagars tågäventyr genom Italien med nedslag på Amalfikusten och vidare till Apulien längst ut på ”klacken” innan kosan styrs norrut igen till klostermosaikernas Ravenna. Vidare till Bologna och parmaskinkans land och härlig avslutning i Ligurien.

Läs mer »
närbild på en ren på snötäckt fält

Njutningsresa i norrskensnejder

Resa till norrsken och Jokkmokks marknad Upplev samekulturen och renskötsel på nära håll. Följ med ner i världens största järnmalmsgruva. Och se det mäktiga skådespelet när natthimlen lyses upp av det magiska norrskenet. Lappland och

Läs mer »
dahlia

Inspirerande trädgårdsresa till Tyskland

Njut av perenner, rosor, dahlior, pioner och andra vackra blommor i överflöd. Låt dig inspireras av spännande tematrädgårdar. Upplev den mysiga och historiskt intressanta medeltidsstaden Erfurt, som 2021 står värd för den tyska trädgårdsutställningen BUGA.

Läs mer »
Kaliningrad

Gamla Ostpreussen

Välkomna till en intressant resa i vårt närområde, i gamla Ostpreussen, till legendariska Königsberg (nu Kaliningrad). Visum till ryska exklaven Kaliningrad ordnar vi enkelt åt er när vi får en passkopia. Nästa planerade avgång: så

Läs mer »
ett slott i en park

Evert Taubes Bohuslän – västkustens pärlor

Färden går till Evert Taubes saltstänkta Bohuslän. Vi besöker Tjolöholms slott och Ingrid Bergmans Fjällbacka, vi imponeras av de världsarvslistade hällristningarna i Vitlycke, äter nyfångad fisk hos Handelsman Flink, och självklart lyssnar vi på Taubevisor.

Läs mer »
vinodlingar

Strövtåg i Champagne

Mesdames et Messieurs, vi har glädjen att invitera till några livgivande och bubblande dagar i ”champagnehuvudstaden” Epernay. Här bor vi i elegant miljö på fantastiska Hostellerie Le Briqueterie*****, som ingår i den exklusiva hotell- och

Läs mer »
Kyrka i Armenien

Det äldsta kristna riket

Det snöklädda berget Ararat där Noak strandade med arken, gåtfulla kyrkor, världsarsvslistade kloster, grekiska tempel, glittrande små sjöar, läcker mat och välsmakande viner. För att inte tala om den utsökta armeniska brandyn, som det sägs

Läs mer »

Våra andra resor