Inspirerande trädgårdsresa till Tyskland

Njut av perenner, rosor, dahlior, pioner och andra vackra blommor i överflöd. Låt dig inspireras av spännande tematrädgårdar. Upplev den mysiga och historiskt intressanta medeltidsstaden Erfurt, som 2021 står värd för den tyska trädgårdsutställningen BUGA.

Potsdam, Erfurt och Celle
Tyskland
18–23 maj 2021 (pingst) | 6–11 juli 2021 | 24–29 augusti 2021

 

Sedan 1951 hålls Bundesgartenschau, eller BUGA som utställningen kort och gott brukar kallas, vartannat år i olika tyska städer, och nu har turen kommit till Erfurt. Förutom en heldag på det femton fotbollsplaner stora utställningsområdet, besöker vi under resan även den botaniska trädgården i Potsdam och kompositören Bachs födelsestad Eisenach.

Dag för dag

Dag 1

Malmö–Potsdam (ca 48 mil)

På morgonen kliver vi på bussen i Malmö, kör över Öresundsbron söderut genom Danmark och tar vid lunchtid färjan från Gedser till tyska Rostock. Färden går vidare söderut till Potsdam alldeles sydväst om Berlin. Vid 17-tiden anländer vi till vårt hotell, Mercure Hotel Potsdam City, där det blir gemensam middag senare på kvällen.

Dag 2

Potsdam och Erfurt

Frukost på hotellet, sedan börjar vi dagen med ett besök i Potsdams botaniska trädgård som ligger vid det vackra rokokoslottet Sanssouci, ursprungligen uppfört 1747 som sommarpalats åt den preussiska kungen, Fredrik den store. Bara lite drygt 100 år senare lät den tyske kejsaren Wilhelm I göra om slottet till museum, och det öppnades för allmänheten.

Vi beundrar palatset utifrån på vår väg till den botaniska trädgården, som är av betydligt senare datum, invigd 1950. Den utgör ungefär 2½ hektar av den tidigare slottsparken, och under ledning av Potsdams universitet kultiveras här idag tusentals växter från hela världen. Vi får en guidad rundvandring innan det är dags för gemensam lunch.

Under eftermiddagen åker vi vidare till Erfurt, dit vi ankommer framåt kvällen. Vi tar in på fyrstjärniga Hotel Mercure Erfurt Altstadt, som ligger ytterst centralt, bara tre, fyra minuters gångväg från Erfurts kanske största sevärdhet, den medeltida Krämer Brücke. Denna unika bro är kantad med gamla köpmannahus som idag fortfarande hyser butiker i bottenplanet. Det är en av få kvarvarande broar i världen med korsvirkesbebyggelse av den här typen.

På 1300-talet skaffade Erfurt sig stora rikedomar genom att odla en sällsynt växt, vars blad användes för att framställa ett blått färgämne. Ett stort antal kyrkor och kloster byggdes, varav ett femtiotal finns kvar än idag. Mästerverket är den väldiga domen St. Marien, och till de berömda byggnaderna hör även det medeltida Augustinerklostret, där Martin Luther bodde under fem års tid.

två höga korsvirkeshus
Erfurt. Foto: Lukas D. on Unsplash

Dag 3

Erfurt med BUGA

Efter frukost börjar vi med en kortare rundtur i Erfurt, innan vi beger oss iväg till blomster- och trädgårdsutställningen BUGA (BUndesGArtenschau). Vartannat år hålls detta evenemang sedan 1951 på olika platser runt om i Tyskland. Mellan den 23 april och 10 oktober kommer BUGA 2021 att vara öppen för besökare, och under året väntas hundratusentals blomster- och trädgårdsälskare komma på besök till Erfurt. Utställningen omfattar två parkområden, Petersberg och Egaparken.

Ett sedan tidigare befintligt palmhus tillsammans med Erfurts museum för trädgårdskonst kommer att utgöra kärnan för utställningen, och utöver dessa kommer det bland annat att finnas diverse olika inspirerande trädgårdsmiljöer, alla med färgrik blomsterprakt. Moderna idéer kommer att blandas med gamla traditioner. Faktum är att redan 1865 hölls den första trädgårdsmässan i Erfurt, och vid flera tillfällen efter det har den sortens utställningar arrangerats i staden.

Hela dagen står till förfogande för att utforska BUGA-området, och på kvällen samlas vi för att gå och äta en gemensam middag på en trevlig restaurang i närheten av hotellet.

rosor
Rosor. Foto: Gaby Stein/Pixabay.

Dag 4

Erfurt–Hainich–Wartburg–Erfurt (ca 15 mil)

Frukost och sedan avfärd till Nationalpark Hainich, som inrättades så sent som 1997. I höjd med trädkronorna tar vi en promenad längs en specialbyggd vandringsled som invigdes 2005. Hainich utgör Tysklands största sammanhängande lövskog med bland annat massor av magnifika bokträd. I området hittar man också bestånd av den vackra tyskoxeln, ett träd vars bär kan användas till ölbryggning. Hainich utsågs sommaren 2011 till ”Naturvärldsarv” av Unesco.

Efter promenaden intar vi en gemensam lunch på nybyggda men mysiga Forsthaus Thiemsburg, ett värdshus som har gamla anor. Redan på 1800-talet fanns det ett skogshus här, som serverade dryck och enklare mat åt jägare och andra skogsmän. Från och med 1908 erbjöds dessutom övernattning i ett par enkla rum. I mitten av 1960-talet, under DDR-tiden, stängdes emellertid värdshuset, som fick stå och förfalla. Våren 2007 öppnade det ånyo, till turisternas fromma.

Under eftermiddagen fortsätter vi till den berömda borgen Wartburg som vakar över staden Eisenach. I slottets museum finns konst och konsthantverk från flera århundraden. Ett rum är ägnat åt bestick från renässansen med de förmodligen första europeiska gafflarna för kungligheter och adel, och i fogdehuset besöker vi Luthersrummet, där Martin Luther gömde sig 1521-1522 under pseudonymen “Junker Jörg”, sysselsatt med att översätta Nya testamentet från latin till högtyska. Enligt legenden lär han ha haft besök av djävulen i rummet och då kastat sitt bläckhorn i väggen i ett försök att jaga bort honom. På väggen finns fortfarande en bläckfläck kvar, som påstås minna om händelsen.

Vid 18-tiden är vi åter tillbaka i Erfurt.

Dag 5

Erfurt–Celle (ca 30 mil)

När frukosten är avklarad lämnar vi Erfurt och kör norrut till den pittoreska korsvirkesstaden Celle. Vi börjar med gemensam lunch, innan det blir besök hos orkidéodlaren Orchideen-Wichmanns i utkanten av Celle, där det har odlats orkidéer sedan 1897. Vi får en guidad rundvisning med tips om hur man bäst vårdar sina orkidéer, och i butiken finns det möjlighet att köpa med sig hem flera olika sorter. Med nästan 800 släkten och omkring 30 000 olika arter är orkidén en av jordens mest omfattande blomsterfamiljer. Orkidéer är numera vanliga som krukväxter i svenska hem, särskilt den så kallade brudorkidén, Phalaenopsis. Orkidéer har luftrötter och planteras därför inte i vanlig krukväxtjord utan i en slags luftig och grov kompost. De behöver inte vattnas mer än någon gång varannan vecka, vilket har gett orkidén smeknamnet ”Ungkarlsblomma”.

Senare under eftermiddagen checkar vi in på Hotel InterCity alldeles i utkanten av Celles historiska centrum. Efter en timmes vila går vi en guidad promenad i stadens förtjusande centrum med alla sina vackra korsvirkeshus. Vi avslutar utanför det centralt belägna slottet, och sedan står resten av kvällen till fritt förfogande.

Dag 6

Celle–Malmö (ca 48 mil)

Efter frukost beger vi oss norrut igen. Innan vi rullar på färjan gör vi ett lunchstopp och ett uppehåll för eventuell inhandling av alkoholhaltiga drycker i Heiligenhafen. Färden hem går via Puttgarden–Rödby och Öresundsbron. Beräknad ankomst till Malmö ca 18.00.

 

Resan i korthet

Dag 1: Malmö–Potsdam (ca 48 mil).

Dag 2: Potsdam och Erfurt.

Dag 3: Erfurt med BUGA.

Dag 4: Erfurt–Hainich–Wartburg–Erfurt (ca 15 mil).

Dag 5: Erfurt–Celle (ca 30 mil).

Dag 6: Celle–Malmö (ca 48 mil).

 

Praktisk information

Priser

Grundpris per person i dubbelrum: 9 800 SEK
Enkelrumstillägg: 2 100 SEK

I grundpriset ingår

  • transporter med buss enligt program
  • övernattningar med frukost på hotell enligt program
  • fyra luncher
  • entré till botaniska trädgården i Potsdam
  • endagskort till BUGA i Erfurt
  • entré till borgen Wartburg
  • svensk reseledare från LG Travel
  • EU-moms 2,65 %.

 

Intresseanmälan

Vi tar emot intresseanmälan till denna resa. Intresseanmälan är inte bindande och kan göras till LG Travel via webbformulär (klicka på knappen KONTAKTA OSS nedan), e-post eller telefon.

Våra andra resor

kyrka omgiven av hus i en stad framför berg

Tågäventyr genom Rumänien

LG Travel välkomnar till en upplevelseresa med tåg genom Rumänien, ett av Europas mest fascinerande länder med färgstark kultur och magnifika naturscenerier. Därtill förtjusande städer med gemytliga hotell och restauranger. I behaglig takt färdas vi

Läs mer »
brun byggnad framför en sjö

Via Egnatia med buss

Välkommen på en intressant resa längs Via Egnatia, den gamla romarvägen som sträcker sig 110 mil från dagens Albanien genom Nordmakedonien och Grekland. Från Thessaloniki viker vi av till Bulgarien och slutar i huvudstaden Sofia.

Läs mer »
björkstam framför en sjö i solnedgången

På räls genom Polen

Följ med på en tågresa genom Polen, där vi färdas bekvämt i 1:a klass, bor på utvalda hotell och äter gott på våra favoritrestauranger i de olika städerna. Upplev det bästa av vårt södra grannland

Läs mer »
USA med tåg LG Travel

USA med tåg från kust till kust

Välkomna till den ultimata drömresan – en tågresa genom USA från kust till kust! Från New York åker vi på klassiska tåglinjer via djupa södern, prärien och vilda västern till stillahavskusten och San Francisco.

Läs mer »
Citroner

Livsnjutarresa på räls i Italien

LG Travel hälsar välkommen på ett unikt tolvdagars tågäventyr genom Italien med nedslag på Amalfikusten och vidare till Apulien längst ut på ”klacken” innan kosan styrs norrut igen till klostermosaikernas Ravenna. Vidare till Bologna och parmaskinkans land och härlig avslutning i Ligurien.

Läs mer »
närbild på en ren på snötäckt fält

Njutningsresa i norrskensnejder

Resa till norrsken och Jokkmokks marknad Upplev samekulturen och renskötsel på nära håll. Följ med ner i världens största järnmalmsgruva. Och se det mäktiga skådespelet när natthimlen lyses upp av det magiska norrskenet. Lappland och

Läs mer »
Kaliningrad

Gamla Ostpreussen

Välkomna till en intressant resa i vårt närområde, i gamla Ostpreussen, till legendariska Königsberg (nu Kaliningrad). Visum till ryska exklaven Kaliningrad ordnar vi enkelt åt er när vi får en passkopia. Nästa planerade avgång: så

Läs mer »
ett slott i en park

Evert Taubes Bohuslän – västkustens pärlor

Färden går till Evert Taubes saltstänkta Bohuslän. Vi besöker Tjolöholms slott och Ingrid Bergmans Fjällbacka, vi imponeras av de världsarvslistade hällristningarna i Vitlycke, äter nyfångad fisk hos Handelsman Flink, och självklart lyssnar vi på Taubevisor.

Läs mer »
vinodlingar

Strövtåg i Champagne

Mesdames et Messieurs, vi har glädjen att invitera till några livgivande och bubblande dagar i ”champagnehuvudstaden” Epernay. Här bor vi i elegant miljö på fantastiska Hostellerie Le Briqueterie*****, som ingår i den exklusiva hotell- och

Läs mer »
Kyrka i Armenien

Det äldsta kristna riket

Det snöklädda berget Ararat där Noak strandade med arken, gåtfulla kyrkor, världsarsvslistade kloster, grekiska tempel, glittrande små sjöar, läcker mat och välsmakande viner. För att inte tala om den utsökta armeniska brandyn, som det sägs

Läs mer »

Våra andra resor