Benelux de luxe – med tåg och roadtrips genom EU:s vagga

Följ med LG Travel på en organiserad tågresa (med inslag av roadtrip) till Beneluxländerna och njut av enastående städer med storslagna kulturella arv i kombination med gastronomiska utsvävningar på våra favoritrestauranger.

Luxemburg
Bryssel, Mechelen, Antwerpen, Gent och Brygge, Belgien
Rotterdam, Kinderdijk, Delft och Amsterdam, Nederländerna
9–18 juli 2021 NYA DATUM KOMMER

 

Belgisk choklad och öl fullbordar njutningarna samtidigt som ländernas för många tämligen okända förflutna passerar revy under vår drygt veckolånga expedition med tåg men som varvas med roadtrips i form av inhyrda bussar.

Buss används under vissa stadsrundturer, liksom då vi tar oss runt på Flanderns blomstrande jordbruksområden, som under första världskrigets ställningskrig förvandlades till en söndersprängd öken av lera genomkorsad av västfrontens skyttegravar. Samt när vi reser genom västligaste Nederländernas utdikade deltaområden till Rotterdam.

I övrigt är det rälsen som gäller, och i Beneluxländerna är avstånden korta. Endast resan dit och hem är av längre art, men dem som önskar hjälper vi med flyg till Luxemburg och hemresa från Amsterdam. De som vill kan även förlänga vistelsen med någon eller några dagar i Amsterdam och därifrån resa hem med tåg eller flyg.

Dag för dag

Dag 1 | Fredag 9 juli

Kvällsavgång från Trelleborg

Samling på färjeterminalen i Trelleborg kl. 21.30 och incheckning på Stena Lines fotpassagerarterminal, Hamngatan 9, Trelleborg. Inackordering i utsides dubbelhytt (med fönster) och färjeavgång till Rostock kl. 22.55.

Dag 2 | Lördag 10 juli

Ankomst Rostock och vidare med tåg till Luxemburg

Ankomst till Rostock Seehafen kl. 06.15, där vi efter landstigning möts av en egen transferbuss som kör oss till centrum och Rostock Hauptbahnhof. Här blir det lite väntan innan Intercitytåget mot Koblenz avgår kl. 08.25.

Njut av tågets förstaklasskomfort under färden genom Tyskland. Vi passerar Hamburg, Bremen, Ruhrområdet, Köln och Bonn och anländer till Koblenz kl. 15.46. Under resan finns möjlighet att äta lunch ombord.

Efter byte i Koblenz rullar vi vidare genom Moseldalen och njuter vyerna över de branta vinodlingarna och efter drygt två timmars resa (i första klass) anländer vi till Luxemburgs centralstation. Här väntar transport till vår logi Hotel Grand Cravat (****) i de gamla delarna av huvudstaden och där vi stannar två nätter.

En aftonpromenad tar oss till en av våra favoritrestauranger där en förträfflig välkomstmiddag dukas upp.

Hotellinfo:  https://www.hotelcravat.lu/en

Dag 3 | Söndag 11 juli

Luxemburg

Vi ägnar dagen åt huvudstadens sevärdheter, både till fots och med buss. Bland annat besöker vi stadens imponerande befästningsverk som började byggas under den spanska tiden på 1600-talet och förärat Luxemburgs stad namnet “Nordens Gibraltar”. Det blir tid för egna strövtåg och lunch på egen hand innan vi på sena eftermiddagen beger oss med egen inhyrd buss till Luxemburgs vindistrikt vid Mosel för att avnjuta en vinprovning och god middag i en av storhertigdömets vinorter.

Vi börjar med en dryg halvtimmes bussfärd till det sydöstliga hörnet av storhertigdömet, där vi hittar en liten ort med det bekanta namnet Schengen. Här vid Mosel möts Tysklands, Luxemburgs och Frankrikes gränser och här slöt de tre länderna plus Belgien och Nederländerna den 14 juni 1985 det första Schengenavtalet. Samarbetet utvidgades ju som bekant efterhand men få känner väl till var själva orten egentligen är belägen. Schengen har ett monument i form av ett “treriksröse” som erinrar om det passlösa Europas ursprung men är även en av Luxemburgs vinorter.

Vi fortsätter dock längs några kilometer norrut längs den luxemburgska Moseldalen, som bildar gräns mot Tyskland, och stannar i Wellenstein och Remich för att provsmaka Luxemburgs Moselviner och avrunda med god middag innan vi återvänder till huvudstaden.

Dag 4 | Måndag 12 juli

Tåg från Luxemburg till Bryssel och Mechelen

Efter frukost checkar vi ut, och efter transport till stationen fortsätter vi med tåg norrut. Tåget avgår kl. 09.10 och tar oss genom Vallonien, den fransktalande delen av Belgien. Ardennernas kuperade landskap och orter välkända från belgiska klosterbryggerier som Rochefort ligger längs den vackra linjen.

Från regionen kom många av de vallonsmeder som under 1600-talets mitt invandrade till Sverige för att effektivisera järnproduktionen. Den nederländske köpmannen Louis de Geer fick i uppdrag av Gustav II Adolf att rekrytera yrkeskunniga smeder och bergsmän och totalt kom ett tusental valloner till Sverige, vilka spelade en viktig roll för utvecklingen av svensk järnproduktion. På den tiden fanns inte Belgien som land utan var en del av kungariket Förenade Nederländerna. Belgien bröt sig ur unionen och blev egen nation år 1830 och för Luxemburgs del skedde det 1890 när den sydliga delen blev ett självständigt storfurstendöme.

Vi lämnar det franskspråkiga Belgien och kommer till flamländsktalande Flandern och huvudstaden Bryssel. Denna utgör dock en egen region och är tvåspråkig. Brussel är det flamländska namnet och Bruxelles det franska. På stationen möter vår inhyrda buss som kommer väl till pass för en rundtur till EU-högkvarteren och andra välkända delar av staden.

Vi tillbringar större delen av dagen i Bryssel och gör promenad genom innerstadens betagande kvarter med Grand Place, Manneken Pis och ölhallen “Den hastiga döden”.

fågelskulptur ovanför dörröppning
Grand Place, Bryssel. Foto: G_Gott/Unsplash.

Lite strosande på egen hand innan vi på sena eftermiddagen, av bekvämlighetsskäl, använder vår buss för transport direkt till hotellet i Mechelen, några mil norr om Bryssel. Staden bär på ett stolt förflutet som huvudstad i Förenade Nederländerna under första halvan av 1500-talet. Här inkvarterar vi oss för en natt på Hotel Brouwerij Het Anker (***), som är inhyst i ett verksamt ölbryggeri där välbekanta ölen “Gouden Carolus” bryggs. Bryggeriet har anor från slutet av 1400-talet och var som på flera andra håll i Belgien ett klosterbryggeri där munkarna finansierade fattigvård genom ölförsäljning.

Vi äter middag i bryggeriets brasserie och smakar såklart den lokala brygden.

Hotellinfo: https://www.hetanker.be/en/spend-the-night-in-the-brewery

Dag 5 | Söndag 13 juli

Ölbryggeri och vidare till Antwerpen

Efter god frukost inleder vi dagen med en rundvandring på bryggeriet och får veta mer om belgisk öl och dess olika varianter, innan vi utnyttjar bussen för en omgruppering till Antwerpen, några mil norrut.

Förutom att vara en av Europas ledande hamnstäder är Antwerpen även känt för diamanter och mode. Sedan 1990-talet har Antwerpen utvecklats till en av kontinentens ledande modestäder, och under dagen kommer vi att besöka såväl diamantsliperi samt göra en båttur i den väldiga hamnen.

På eftermiddagen checkar vi in för en natt på Hotel Rubens (****) vid Grote Markt i centrum och kan sedan ägna återstoden av dagen åt modekvarteren eller allmänt strosande i den dynamiska staden. En favoritrestaurang i gamla stan väntar oss för gemensam middag med flamländska delikatesser.

Hotellinfo: https://www.hotelrubensantwerp.be/antwerpen/hotelrubens/en

hamnkaj med vindkraftverk och kontorsbyggnad i bakgrunden
Antwerpens hamnkontor ligger invid ett av världens största vindkraftverk. Foto: Mika Baumeister/Unsplash.

Dag 6 | Måndag 14 juli

Tåg från Antwerpen via Gent till Brygge

Dags att åter låta oss fraktas på räls vidare genom Flandern, och vid tiotiden rullar vi ut från Antwerpen Centraal för att en timme senare anlända till Gent, en av de flamländska klenoderna, som vi upptäcker under några timmar.

Bagaget deponeras på stationen medan vi tar oss runt till fots i den vackra staden vars arkitektoniska arv vittnar om dess förflutna som viktig handelsstad speciellt vad gäller tyger och klädesplagg. Under en period på 1500-talet var Gent en av Europas största städer och under stadspromenaden åskådliggörs dess dramatiska historia. Vi besöker Sint Baafskatedralen med sitt världsberömda Gentaltare, målat av Jan van Eyck på 1420-talet.

En lunch på typisk taverna hinner vi också med, och på eftermiddagen åker vi vidare med tåg en halvtimme till Brygge. Från stationen transporteras vi till Hotel Bourgoensch Hof (***) med superbt läge bland kanaler och gränder i gamla stan.

Om övriga belgiska städer bedårat, så tar Brygge andan ur besökaren med sin fullständigt oslagbara välbevarade stadsmiljö och med rätta ofta beskrivits som en sagostad. Naturligtvis gör vi en kvällspromenad när dagsturisterna lämnat och lugnet lägrat sig, och i Brygge har vi så många favoriter bland restauranger att det är svårt att välja. Men vi lovar tillgodose de höga förväntningarna.

Hotellinfo: http://hotelbh.be/?page_id=1593&lang=en

Dag 7 | Tisdag 15 juli

Brygge och roadtrip över Flanderns slagfält

Idag blir det åter en roadtrip med inhyrd buss. Efter den goda frukosten ger vi oss iväg på en timslång färd mot trakterna av Ypern, som även lystrar till franska namnet Ypres och flamländska Ieper. Staden är ett av de mest kända områdena längs första världskrigets västfront och de meningslösa ställningskrigen som pågick under flera år. En fantastisk översikt ges på museet In Flanderns Fields i Ypern, där såväl livet i skyttegravarna som de blodiga slagen levandegörs. Landskapet runt Ypern är idag välmående jordbruksbygd men förvandlades under striderna på västfronten till en söndersprängd öken av lera.

Efter detta minnesvärda besök återvänder vi till Brygge och gör en båttur bland stadens kanaler som avrundas med en guidad stadspromenad. Sedan är kvällen ledig för egna upptäckter bland restaurangerna, och vi har flera matnyttiga tips att bidra med.

Dag 8 | Onsdag 16 juli

Roadtrip genom sydvästra Nederländerna till Delft

Efter frukost checkar vi ut och beger oss på en intressant roadtrip med vår inhyrda buss från Brygge över gränsen till Nederländerna och provinsen Zeeland. Vi färdas över land som dikats ut från havet i västligaste delen av Nederländerna.

Efter knappt två timmar är vi framme vid Delta Expo, som ger en fantastisk exposé över nederländarnas kamp mot havet och byggandet av skyddsvallar. Man instämmer i talesättet att Gud må ha skapat världen men det var nederländarna som skapade sitt land.

Namnet Nederländerna är för övrigt en felöversättning som egentligen borde ha varit Lågländerna, eftersom namnet syftar på att stora delar av arealen ligger lågt, till och med under havsytan. Redan för mer än tusen år sedan började nederländarnas anfäder dika ut träsken vid Nordsjön och gav sig den på att göra det beboeligt.

Efter besök på Delta Expo fortsätter vi en dryg timme till hamnstaden Rotterdam och byter färdmedel för att åka kanalbåt genom det väldiga hamnområdet och till den världsarvsmärkta byn Kinderdijk med sina 19 välbevarade gamla väderkvarnar. Här möter bussen för dagens avslutande etapp till Delft, strax norr om Rotterdam, där vi tar in för en natt i ytterligare bedårande stadsmiljö.

Hotellet Johannes Vermeer (***) har namn efter stadens store son, en av de mest betydande 1600-talsmålarna, och vi njuter en afton bland gränderna i Delft och låter oss väl smaka av en god middag.

Hotellinfo: https://www.hotelvermeer.nl/en/homepage/

Dag 9 | Torsdag 17 juli

Tåg från Delft via Amsterdam till Travemünde och nattfärja

Lugn förmiddag och tågavgång vid tolvtiden. Först till Amsterdam, där de som valt förlängning kliver av och beger sig till valt hotell medan hemvändande fortsätter med intercitytåg till Osnabrück och Hamburg.

Sista etappen via Lübeck till Travemünde och stationen Skandinavien-Kai, där TT-Lines nattfärja till Trelleborg avgår kl. 22.30. Inkvartering i utsides dubbelhytter, och den som vill kan äta en sen middag ombord.

Dag 10 | Fredag 18 juli

Morgonankomst till Trelleborg

Frukosten ingår och kan avnjutas från kl. 06.00. Ankomst till Trelleborg vid kl. 07.30.

 

Resan i korthet

Dag 1: Kvällsavgång från Trelleborg.

Dag 2: Ankomst Rostock och vidare med tåg till Luxemburg.

Dag 3: Luxemburg.

Dag 4: Tåg från Luxemburg till Bryssel och Mechelen.

Dag 5: Ölbryggeri och vidare till Antwerpen.

Dag 6: Tåg från Antwerpen via Gent till Brygge.

Dag 7: Brygge och roadtrip över Flanderns slagfält.

Dag 8: Roadtrip genom sydvästra Nederländerna till Delft.

Dag 9: Tåg från Delft via Amsterdam till Travemünde och nattfärja.

Dag 10: Morgonankomst till Trelleborg.

 

Praktisk information

Priser

Grundpris per person: 19 800 SEK
Enkelrums- och enkelhyttstillägg för totalt åtta nätter: 6 800 SEK

I grundpriset ingår

  • färje-, tåg- och busstransporter enligt program (tågresor företas i första klass)
  • två övernattningar på nattfärja i utsides dubbelhytt inklusive frukost ombord
  • Sex övernattningar i dubbelrum med frukost på hotell enligt program
  • sex middagar och tre luncher enligt program
  • entréer till Luxembourgs kasematter, Gentaltaret, museet i Ypern samt Delta Expo
  • öl- och vinprovningar enligt program
  • båtturer i Antwerpen, Brygge och Rotterdam
  • svensk reseledare från LG Travel under hela resan samt lokala guider under vissa besök
  • EU-moms, lokala skatter och avgifter.

 

Intresseanmälan

Vi tar emot intresseanmälan till denna resa. Intresseanmälan är inte bindande och kan göras till LG Travel via webbformulär (klicka på knappen KONTAKTA OSS nedan), e-post eller telefon.

Våra andra resor

kyrka omgiven av hus i en stad framför berg

Tågäventyr genom Rumänien

LG Travel välkomnar till en upplevelseresa med tåg genom Rumänien, ett av Europas mest fascinerande länder med färgstark kultur och magnifika naturscenerier. Därtill förtjusande städer med gemytliga hotell och restauranger. I behaglig takt färdas vi

Läs mer »
brun byggnad framför en sjö

Via Egnatia med buss

Välkommen på en intressant resa längs Via Egnatia, den gamla romarvägen som sträcker sig 110 mil från dagens Albanien genom Nordmakedonien och Grekland. Från Thessaloniki viker vi av till Bulgarien och slutar i huvudstaden Sofia.

Läs mer »

Kroatiska fröjder

Välkomna till den kroatiska skärgården utanför centrala Dalmatien, ett av det hästskoformade landet Kroatiens fyra landskap som sträcker sig längs Adriatiska kusten från Kvarnerbukten i norr till gränsen mot Montenegro i söder.

Läs mer »
björkstam framför en sjö i solnedgången

På räls genom Polen

Följ med på en tågresa genom Polen, där vi färdas bekvämt i 1:a klass, bor på utvalda hotell och äter gott på våra favoritrestauranger i de olika städerna. Upplev det bästa av vårt södra grannland

Läs mer »
USA med tåg LG Travel

USA med tåg från kust till kust

Välkomna till den ultimata drömresan – en tågresa genom USA från kust till kust! Från New York åker vi på klassiska tåglinjer via djupa södern, prärien och vilda västern till stillahavskusten och San Francisco.

Läs mer »
Citroner

Livsnjutarresa på räls i Italien

LG Travel hälsar välkommen på ett unikt tolvdagars tågäventyr genom Italien med nedslag på Amalfikusten och vidare till Apulien längst ut på ”klacken” innan kosan styrs norrut igen till klostermosaikernas Ravenna. Vidare till Bologna och parmaskinkans land och härlig avslutning i Ligurien.

Läs mer »
närbild på en ren på snötäckt fält

Njutningsresa i norrskensnejder

Resa till norrsken och Jokkmokks marknad Upplev samekulturen och renskötsel på nära håll. Följ med ner i världens största järnmalmsgruva. Och se det mäktiga skådespelet när natthimlen lyses upp av det magiska norrskenet. Lappland och

Läs mer »
dahlia

Inspirerande trädgårdsresa till Tyskland

Njut av perenner, rosor, dahlior, pioner och andra vackra blommor i överflöd. Låt dig inspireras av spännande tematrädgårdar. Upplev den mysiga och historiskt intressanta medeltidsstaden Erfurt, som 2021 står värd för den tyska trädgårdsutställningen BUGA.

Läs mer »
Kaliningrad

Gamla Ostpreussen

Välkomna till en intressant resa i vårt närområde, i gamla Ostpreussen, till legendariska Königsberg (nu Kaliningrad) som tack vare förenklade ryska visumregler nu blivit lättillgängligt. Visum till ryska exklaven Kaliningrad ordnar vi enkelt åt er

Läs mer »
ett slott i en park

Evert Taubes Bohuslän – västkustens pärlor

Färden går till Evert Taubes saltstänkta Bohuslän. Vi besöker Tjolöholms slott och Ingrid Bergmans Fjällbacka, vi imponeras av de världsarvslistade hällristningarna i Vitlycke, äter nyfångad fisk hos Handelsman Flink, och självklart lyssnar vi på Taubevisor.

Läs mer »
vinodlingar

Strövtåg i Champagne

Mesdames et Messieurs, vi har glädjen att invitera till några livgivande och bubblande dagar i ”champagnehuvudstaden” Epernay. Här bor vi i elegant miljö på fantastiska Hostellerie Le Briqueterie*****, som ingår i den exklusiva hotell- och

Läs mer »
Detaljbild på bilmotor

Bilentusiasternas Tjeckien

Besök den anrika biltillverkaren Škoda i kombination med Ferdinand Porsches födelsehem, som numera är museum. 4–7 mars 2021 Vi bor centralt i huvudstaden Prag under ledning av vår initierade och svensktalande lokalguide Marcel – en

Läs mer »
Karlsbron

Från Heydrich till Havel

Upplev Tjeckiens omvälvande nutidshistoria från Heydrich till Havel, från andra världskriget fram till sammetsrevolutionen. Tjeckien 18–21 februari 2021 Vi bor centralt i huvudstaden Prag under ledning av vår initierade och svensktalande lokalguide Marcel – en

Läs mer »
Karlsbron på kvällen

Hälsosamt ölspa

Njut av tjeckisk öl på ett ölspa – både invärtes och utvärtes. Tjeckien 11–14 februari 2021 Vi bor centralt i huvudstaden Prag under ledning av vår initierade och svensktalande lokalguide Marcel – med endast 6–7

Läs mer »
Torg i Krakow

Med tåg till Europas hjärta

Följ med på en annorlunda resa till tre intressanta länder i centrala Europa. Vi färdas med tåg och börjar resan i vårt grannland Polen på andra sidan Östersjön. Polen, Slovakien & UngernDatum tillkännages senare  

Läs mer »
Kyrka i Armenien

Det äldsta kristna riket

Det snöklädda berget Ararat där Noak strandade med arken, gåtfulla kyrkor, världsarsvslistade kloster, grekiska tempel, glittrande små sjöar, läcker mat och välsmakande viner. För att inte tala om den utsökta armeniska brandyn, som det sägs

Läs mer »
Stenar i Albanien

Blå ögat, Valbonadalen och Albanska Rivieran

Albanien utsågs 2018 till årets hetaste resmål – och den som besökt landet förstår varför. Det är ett kontrastrikt land som erbjuder moderna storstäder, ålderdomliga byar, mäktiga bergspass, vackra kuststräckor och en intressant historia som

Läs mer »

Våra andra resor