Njutningsresa i norrskensnejder

Resa till norrsken och Jokkmokks marknad

Upplev samekulturen och renskötsel på nära håll. Följ med ner i världens största järnmalmsgruva. Och se det mäktiga skådespelet när natthimlen lyses upp av det magiska norrskenet.

Lappland och Norrbotten, Sverige
Datum tillkännages senare (prel. februari 2024)

Välkomna på vår eleganta upplevelseresa i norr, där vi i behaglig takt tar oss fram i den av gnistrande snö och av norrsken upplysta polarnatten. Vi upplever samisk kultur och den färgstarka Jokkmokks marknad liksom LKAB:s visningsgruva i Kiruna. En av höjdpunkterna är kvällsbesöket i Abisko, som utsetts till en av världens absolut främsta platser för upplevelse av norrsken. Utmärkt logi och gastronomi bådar för behag, därtill besök i Tornedalens ikoniska orter Lovikka, Pajala, Korpilombolo och Haparanda. Vi flyger till och från Luleå och färdas hela veckan i stor helturistbuss med plats för 55 resenärer medan max antal deltagare på resan är satt till 30.

Dag för dag

Dag 1 |

Flyg till Luleå och vidare med buss till Arvidsjaur (bussresa 16 mil)

Resans första bussetapp tar oss till Gammelstads kyrkstad där vi avnjuter en välkomstlunch och en promenad genom kyrkbyns 1600-talsidyll av drygt 400 stugor. Ett av Sveriges femton världsarv.

Kyrkstäder byggdes för att hysa långväga kyrkobesökare vid kyrkohögtiderna och finns på flera håll i landets norra och glesbefolkade delar, men Gammelstad är den bäst bevarade med högst antal intakta 1600-talshus. Kyrkstäderna fick bara användas vid högtiderna och tillkom under 1600-talets omfattande kristna mission i “lappmarkerna”. Gustav II Adolf beordrade bygget av Luleå vid Luleälvens utlopp och dess ursprung var det som helt logiskt kallas Gammelstad. Här utvecklades kyrkstaden medan själva staden Luleå så småningom flyttade en mil längre ut mot fjärden.

röda trähus och snö
Gammelstads kyrkstad. Foto: Steffen Lemmerzahl/Unsplash.

Därefter väntar ett par timmars bussfärd västerut och några mil efter att ha korsat Piteälven vid Älvsbyn lämnar vi Norrbotten och inträder i Lappland. Vid 19-tiden checkar vi in på Hotel Laponia i Arvidsjaur och installerar oss för två nätter.

På kvällen äter vi gemensam middag i hotellrestaurangen.

Arvidsjaur är en av många orter som på Karl IX:s order grundades i början av 1600-talet som en bas för kristen mission bland samerna. I byn finns ett antal lappkåtor från 1700-talet bevarade, vilka liksom Gammelstads kyrkstad uppfördes för att erbjuda logi åt långväga kyrkobesökare.

Hotellinfo Laponia

Dag 2 |

Besök på samecenter och i Arjeplog (bussresa totalt 20 mil)

ren som äter mat på snötäckt mark
Ren som äter i snön. Foto: Nicolas Lafargue/Unsplash.

Efter frukost gör vi en dagsutflykt som börjar med Båtsuoj Samecenter utanför Slagnäs, några mil väster om Arvidsjaur. Här introducerar värdfamiljen oss i samisk kulturmiljö. Vi får hälsa på renarna och ges inblick i renskötseln och året med renarna samt besöka den genuina bosättningsplatsen.

Inne i kåtan kokar vi sedan kaffe och serveras en samisk lunch innan färden går vidare några mil till Arjeplog och guidad rundvandring på det vittbekanta Silvermuseet, där samiskt silver glänser ihop med annat hantverk. En bra introduktion till morgondagens marknadsbesök.

Arjeplog ligger vackert på näset mellan sjöarna Hornavan och Uddjaure, vilka är avrinningsområde för Skellefteälven, och längs “Silvervägen” från den stora silvergruvan i Nasafjäll. Arjeplog är numera vida känt bland bilentusiaster, eftersom många europeiska och asiatiska biltillverkare låter testköra nya modeller i vinterväglag på vägar runt Arjeplog. Testkörningarna har blivit en av kommunens viktigaste näringar, och varje vinter mellan december och mars kommer ett par tusen ingenjörer och tekniker hit för att utföra testerna, vilka naturligtvis omgärdas av stor sekretess. Många nyfikna brukar dock vara på plats för att försöka få en skymt av verksamheten.

Vid 17-tiden är vi tillbaka i Arvidsjaur och kan hänge oss åt spahotellets utbud av fröjder. Middag på egen hand i Arvidsjaur.

Dag 3 |

Arvidsjaur–Jokkmokks marknad–Kiruna (bussresa 37 mil)

Vi lämnar Arvidsjaur efter frukost och räknar med dryga två timmars färd längs Inlandsbanans sträckning till Jokkmokk. Vi passerar de klassiska stationerna Auksjaur, Moskosel och Kåbdalis, och strax söder om Jokkmokk korsar vi Polcirkeln. Inlandsbanan färdigställdes 1936 men idag bedrivs trafik endast under sommaren.

Jokkmokks marknad öppnar aktiviteterna kl. 10.00 och vi siktar på att anlända runt det klockslaget. Marknadsdagarna 2021 infaller 4–6 februari, så vi kommer att avnjuta finaldagen, och sådär fem till sex timmars vistelse brukar vara ganska lagom. Det finns alltid möjlighet att gå in och värma sig i kåtor, tält och kaféer, och lunch ordnas på egen hand bland marknadsstånden. Här kan allsköns delikatesser avsmakas.

Marknaden arrangeras för 416:e året i rad och är förutom den livliga kommersen även konstutställningar, konserter, folkdans och inte minst det klassiska renloppet, som går av stapeln kl. 12–13.

tältkåta och snö
Jokkmokks marknad. Foto: Jerry MagnuM Porsbjer / CC BY-SA.

 

Liksom vad gällde byggandet av kyrkstäderna bestämde Karl XI hur Lappland skulle organiseras och valde ut samernas gamla vinteruppehållsplats att hysa en årlig marknad. Här uppfördes även en kyrka med tillhörande kyrkstad, men Jokkmokks kyrkstad existerar inte längre. I Sveriges glesbygder byggdes totalt ett sjuttiotal kyrkstäder, men endast sexton av dem finns idag bevarade.

Senare på eftermiddagen blir det vidare färd mot Kiruna, vilket inklusive en kort paus tar runt tre timmar. Vi följer inlandsbanan förbi Porjus till Gällivare och Malmberget, och fortsätter sedan längs “Malmbanan” mot Kiruna. Här tar vi in för tre nätter på härliga Camp Ripan och bor i bekväma hotellstugor. Efter incheckningen väntar en förtjusande middag som avslutning på en livad och färgstark marknadsdag.

Hotellinfo Camp Ripan

träd och snö
Snö i Kiruna. Foto: Tobias Fischer/Unsplash.

Dag 4 |

Kiruna

Vi tar det lugnt på förmiddagen och kan njuta av frukost och eventuell spabehandling innan vi ger oss ut på en tur och får ta del av vad den stora stadsomvandlingen innebär för Kiruna. Se här:

 

Vi styr sedan mot Jukkasjärvi, cirka två mil öster om Kiruna, och inleder med lunch på kända Café Sapmi, en jättelik tältkåta med öppen eld. Under eftermiddagen blir det besök på ett sameviste samt i Jukkasjärvis berömda kyrka med altartavlan av Bror Hjorth från 1958. Den visar hur Lars-Levi Laestadius predikar mot synderna och då framför allt mot supandet.

Sedan vidtar en halvtimmes guidad rundvandring på ishotellet, Icehotel, där vi får oss till livs historien om denna sanslösa skapelse som varit i drift sedan 1989 och varje vinter byggts upp av traktens snö och is. Sedan 2016 finns även en åretruntvariant som erbjuder boende i isrum även på sommaren. Ishotellet ska dock upplevas på vintern och består även av utställning med isskulpturer och den berömda isbaren, där vi avslutar besöket med en synnerligen svalkande drink.

interiör från ishotell
Icehotel. Foto: Tobias Fischer/Unsplash.
interiör från ishotell
Icehotel. Foto: Tobias Fischer/Unsplash.

Den som önskar kan mot tillägg tillbringa en natt på ishotellet. Då medtas en övernattningsväska (övrigt bagage blir kvar på Camp Ripan), och incheckning sker vid 18-tiden. Man får då en noggrann genomgång av vad som gäller för en natt på isbädden, och all nödvändig utrustning ställs till förfogande för övernattare. Isrum finns i olika kategorier från standard till iskonstsvit och varierar i pris. För standardisrum blir tillägget cirka 2000 kr per person i dubbelrum, och för iskonstsvit får man räkna ytterligare någon tusenlapp per person. Men det är ju en upplevelse utöver det vanliga, och är man intresserad bör bokning göras snarast för att garantera tillgänglighet.

Hotellinfo Icehotel

Övriga återvänder till Camp Ripan, och kvällen är ledig för egna middagsupptäckter. Man kan dinera på Camp Ripan eller promenera tio minuter till Kiruna centrum där det finns ett par restauranger.

Dag 5 |

Besök hos LKAB och norrskenstur till Abisko

De som valt övernattning på ishotellet hämtas vid utcheckning kl 10.00. Därefter åker vi gemensamt till LKAB:s visningsgruva för ett mycket intressant besök i världens största järnmalmsgruva. Vi har bokat privat visning speciellt för vår grupp. Vi åker ned till LKAB:s besökscenter på 540 meters djup. Brytningen sker idag ännu längre ned – 1365 meter under jord.

Guiden visar runt i den autentiska gruvmiljön med utställningar, filmer och maskiner som åskådliggör hur gruvbrytningen och förädlingen går till. Gruvmuseet visar historiska miljöer, arbetsredskap och foton från början av 1900-talet. Vi får höra om modern gruvbrytning och såklart mer om stadsomvandlingen. Besöket tar en och en halv timme, och efteråt är det fritt fram för lunch och lite avkoppling på Camp Ripan, innan vi runt kl. 17.00 ger oss av mot Abisko vid Torneträsk.

Bussresan tar en dryg timme, och vi inleder med en god middag. Här får vi en genomgång om norrskenet i samisk mytologi innan vi tar på “vildmarkskläderna” (som tillhandahålls på plats) och ger oss ut i Abisko nationalpark, som av flera tidskrifter utsetts till bästa platsen i världen för att uppleva norrsken. Läget, mitt under vad som kallas norrskensovalen, i kombination med ren och klar luft och ofta molnfri himmel innebär optimala förhållanden för upplevelse av norrsken.

Fältmässiga varma kläder, skor och pannlampa står till vårt förfogande. Våra lokala guider har god kännedom om förhållandena och vet att vägleda oss till bästa utsiktsplats. Strax efter midnatt är vi tillbaka i Kiruna och Camp Ripan, vars läge också är utsökt för upplevelser av norrsken, så det är naturligtvis inte bara i Abisko utan varje kväll som vi har chans att avnjuta aurora borealis, skyns magi.

norrsken på himlen över berg
Norrsken. Foto: Anna Kubiak/Unsplash.

Dag 6 |

Kiruna–Lovikka–Pajala (bussresa 18 mil)

Utcheckning från Camp Ripan och avfärd vid 11-tiden. Vi styr österut i Tornedalen, ett geografiskt område som sedan Sverige fick avstå Finland 1809 varit delat mellan de bägge länderna. Älvarna kom att utgöra gränsen, längst i norr av Könkämä älv från Kilpisjärvi vid Treriksröset till Karesuando, där den förenas med Muonioälven som i sin tur mynnar ut i Torneälven strax bortom Pajala.

Tornedalens befolkning på bägge sidor av gränsen förenas i kulturregion Meänmaa med egen flagga och egna språket meänkieli, ett finsk-ugriskt språk besläktat med samiska och finska. Torne älv är Sveriges tredje längsta efter Klarälven/Göta älv och Dalälven och rinner drygt femtio mil från Torneträsk till Bottenviken. Vi följer Torne älvs sträckning österut mot Svappavaara, där kopparbrytning inleddes redan i mitten av 1600-talet. Det omstridda bostadskomplexet “Ormen Långe” byggdes av den brittiske arkitekten Ralph Erskine 1965 och var tänkt som ett mönsterboende för gruvarbetare i arktisk miljö, men blev inte riktigt så som det var tänkt och hälften av den flera hundra meter långa byggnaden revs 2010. Efter ett kort stopp vid den karakteristiska “suptallen” (där vi kanske enligt gammal tradition stärker oss med en hutt) passeras Vittangi och Masugnsbyn, där en av landets första järnmalmsgruvor togs i drift 1647.

Så lämnar vi Lappland för Norrbotten och kommer till Lovikka, där det blir stopp vid museet som berättar den fascinerande historien kring “lovikkavantarna” och hur dessa tillkom nästan av misstag 1892. I vilket fall är historien förtjusande och har betytt mycket för den lilla byn med ett sextiotal invånare. Husmorsföreningen stickar fortfarande de numera patentskyddade vantarna, och utanför museet kan vi se världens största stickade vante i form av en hyllning till fabrikatet.

Vi sörjer för lunch under dagen, och den återstående timslånga färden tar oss till Pajala vid Torne älv. Här tar vi in för en natt på Hotell Smedjan mitt i byn och serveras en kvällsbuffé till middag.

Läs gärna Mikael Niemis mustiga succéroman Populärmusik från Vittula före resan. Den utspelas i och kring Pajala och gjorde orten vida känd när den utkom år 2000. Världskänd blev emellertid Pajala redan 1987 när de berömda “kvinnobussningarna” ägde rum. I ett försök att balansera överskottet på män bjöds kvinnor från övriga delar av landet in till den årliga festivalen, men första gången kom bara tre kvinnor och hundra journalister. Åren därpå gick det bättre, och efter Sovjetunionens fall har även ett betydande antal ryskor funnit sig tillrätta med en Pajalaman. Den numera vittbekanta Tornedalsteatern har sitt högkvarter i Pajala och kulturlivet blir alltmer aktivt.

Hotellinfo Hotell Smedjan

tältkåta i snö
Tältkåta i snö. Foto: AURELIE LUYLIER/Pixabay.

Dag 7 |

Pajala–Korpilombolo–Haparanda (bussresa 20 mil)

stuga i snöklädd skog
Stuga i Haparanda. Foto: REVOLT/Unsplash.

Efter frukost i lugn och ro lastar vi så smått bussen och ger oss iväg, kanske gnolande på Agnetha Fältskogs schlager Tio mil kvar till Korpilombolo från 1972. Fast från Pajala är det bara fem mil, så redan efter en knapp timme angör vi denna ort.

Det är inte bara i Sverige som Korpilombolo ofta har fått symbolisera en plats långt borta. Även en colombiansk författare vid namn León de Greiff skickade sin romanfigur Gaspar från Colombia till Korpilombolo för att där hitta den ultimata tillflyktsorten. Författaren var svenskättad, och historien om Gaspar som älskar natten kom 1926. En colombiansk litteraturvetare verksam i Stockholm informerade kulturföreningen i Korpilombolo om den i Sverige helt okända berättelsen, vilket i sin tur ledde till uppkomsten av European Festival of Night, som sedan 2005 ägt rum varje år under de första två veckorna i december, årets mörkaste tid. Kulturfestivalen lockar numera en internationell publik till Korpilombolo och nattmörkret hyllas med musik, poesi och konst. Nattfestivalen har definitivt satt det gamla skogshuggarsamhället på kartan som högst reellt existerande och inte bara som begrepp för något diffust avlägset.

Vi besöker det berömda kulturhuset med sina utställningar om lokala sedvänjor och hantverk och restaurangen erbjuder dagens rätt (med alternativ) för den lunchsugne.

Under eftermiddagen fortsätter vi söderut och passerar polcirkeln strax innan vi når fram till Torne älv vid Övertorneå. Längs vägen mot Haparanda beundrar vi Kukkolaforsen, Tornedalens stora natursevärdhet, och om gränsen är öppen kan vi avverka en del av sträckan på finska sidan och nalkas Haparanda via Torneå.

Vi tar in för en natt på ståtliga Stadshotellet i Haparanda, som ligger mitt på Torget i centrum. Vid hotellets invigning i december 1900 var Haparanda gränsstad mot Ryssland, eftersom Finland blev ett ryskt storfurstendöme när Sverige fick avstå sin östra rikshalva 1809, något som bestod fram till den finska självständigheten 1917. Under dessa år var Haparanda en viktig länk mellan väst och ryska imperiet och på Stadshotellet har revolutionärer, anarkister, spioner, militärer, politiker smitt sina ränker så historien sitter i väggarna. Mycket av inredningen är intakt bevarad och Haparanda Stadshotell är ett av landets mest stämningsfulla hotell, något som vi inte minst njuter av under kvällens avslutningsmiddag i den eleganta hotellrestaurangen. Och sedan kanske aftonen avslutas med besök i hotellets välbekanta sauna.

Hotellinfo Haparanda Stadshotell

Dag 8 |

Haparanda–Kalix–Luleå och flyg söderut (bussresa 20 mil)

Vi checkar ut vid 11-tiden och hinner dessförinnan ta en promenad i Haparandas centrum, kanske en sväng över till Torneå genom den gräns som under 2020 varit igenbommad och kluvit de båda sammanväxta gränsstäderna mitt itu.

Fortsatt färd från Haparanda tar dryga två timmar till Luleå, och längs vägen ligger Kalix. Planerad flygavgång från Luleå är kl. 16.55, så förhoppningsvis hinner vi göra något besök i Kalix och kanske se Facebooks enorma datacenter i Luleå, innan det blir dags att checka in på flyget söderut.

norrsken ovanför snöklädd mark
Norrsken. Foto: Vincent Guth/Unsplash.

 

Resan i korthet

Dag 1: Flyg till Luleå och vidare med buss till Arvidsjaur.

Dag 2: Besök på samecenter och i Arjeplog.

Dag 3: Arvidsjaur, Jokkmokks marknad och Kiruna.

Dag 4: Kiruna.

Dag 5: Besök hos LKAB och norrskenstur till Abisko.

Dag 6: Kiruna–Lovikka–Pajala.

Dag 7: Pajala–Korpilombolo–Haparanda.

Dag 8: Haparanda–Kalix–Luleå och flyg söderut.

 

Anmälan

Anmälan till resan görs via webbformulär (klicka på knappen “Kontakta oss” nedan), e-post (jw@lgtravel.se) eller telefon 040-669 00 50.

Priser

Grundpris per person i dubbelrum: 19 900 kr inkl. moms
Enkelrumstillägg för sju nätter: 4 900 kr inkl. moms

Tillägg för en övernattning på ishotellet per person i “standard isrum dubbel”: 2 200 kr inkl. moms
(frukost och nödvändig övernattningsutrustning ingår.)

Deltagarantal: Minimum 20 och max 30.

I grundpriset ingår

  • flyg från Malmö/Landvetter/Arlanda till Luleå och åter
  • flygskatter
  • sju övernattningar i dubbelrum med frukost på hotell enligt program
  • fem middagar och fyra luncher
  • samtliga transporter i modern helturistbuss med plats för 55 resenärer
  • entréer till Båtsuoj Samecenter, Silvermuseet och Jukkasjärvi hembygdsgård
  • privat besök i LKAB:s visningsgruva
  • guidad rundtur på Icehotel
  • norrskenssafari i Abisko inklusive varma kläder
  • reseledare från Limhamnsgruppen samt lokala guider.

Våra andra resor

kyrka omgiven av hus i en stad framför berg

Tågäventyr genom Rumänien

LG Travel välkomnar till en upplevelseresa med tåg genom Rumänien, ett av Europas mest fascinerande länder med färgstark kultur och magnifika naturscenerier. Därtill förtjusande städer med gemytliga hotell och restauranger. I behaglig takt färdas vi

Läs mer »
brun byggnad framför en sjö

Via Egnatia med buss

Välkommen på en intressant resa längs Via Egnatia, den gamla romarvägen som sträcker sig 110 mil från dagens Albanien genom Nordmakedonien och Grekland. Från Thessaloniki viker vi av till Bulgarien och slutar i huvudstaden Sofia.

Läs mer »

Kroatiska fröjder

Välkomna till den kroatiska skärgården utanför centrala Dalmatien, ett av det hästskoformade landet Kroatiens fyra landskap som sträcker sig längs Adriatiska kusten från Kvarnerbukten i norr till gränsen mot Montenegro i söder.

Läs mer »
björkstam framför en sjö i solnedgången

På räls genom Polen

Följ med på en tågresa genom Polen, där vi färdas bekvämt i 1:a klass, bor på utvalda hotell och äter gott på våra favoritrestauranger i de olika städerna. Upplev det bästa av vårt södra grannland

Läs mer »
USA med tåg LG Travel

USA med tåg från kust till kust

Välkomna till den ultimata drömresan – en tågresa genom USA från kust till kust! Från New York åker vi på klassiska tåglinjer via djupa södern, prärien och vilda västern till stillahavskusten och San Francisco.

Läs mer »
Citroner

Livsnjutarresa på räls i Italien

LG Travel hälsar välkommen på ett unikt tolvdagars tågäventyr genom Italien med nedslag på Amalfikusten och vidare till Apulien längst ut på ”klacken” innan kosan styrs norrut igen till klostermosaikernas Ravenna. Vidare till Bologna och parmaskinkans land och härlig avslutning i Ligurien.

Läs mer »
dahlia

Inspirerande trädgårdsresa till Tyskland

Njut av perenner, rosor, dahlior, pioner och andra vackra blommor i överflöd. Låt dig inspireras av spännande tematrädgårdar. Upplev den mysiga och historiskt intressanta medeltidsstaden Erfurt, som 2021 står värd för den tyska trädgårdsutställningen BUGA.

Läs mer »
Kaliningrad

Gamla Ostpreussen

Välkomna till en intressant resa i vårt närområde, i gamla Ostpreussen, till legendariska Königsberg (nu Kaliningrad) som tack vare förenklade ryska visumregler nu blivit lättillgängligt. Visum till ryska exklaven Kaliningrad ordnar vi enkelt åt er

Läs mer »
ett slott i en park

Evert Taubes Bohuslän – västkustens pärlor

Färden går till Evert Taubes saltstänkta Bohuslän. Vi besöker Tjolöholms slott och Ingrid Bergmans Fjällbacka, vi imponeras av de världsarvslistade hällristningarna i Vitlycke, äter nyfångad fisk hos Handelsman Flink, och självklart lyssnar vi på Taubevisor.

Läs mer »
vinodlingar

Strövtåg i Champagne

Mesdames et Messieurs, vi har glädjen att invitera till några livgivande och bubblande dagar i ”champagnehuvudstaden” Epernay. Här bor vi i elegant miljö på fantastiska Hostellerie Le Briqueterie*****, som ingår i den exklusiva hotell- och

Läs mer »
Detaljbild på bilmotor

Bilentusiasternas Tjeckien

Besök den anrika biltillverkaren Škoda i kombination med Ferdinand Porsches födelsehem, som numera är museum. 4–7 mars 2021 Vi bor centralt i huvudstaden Prag under ledning av vår initierade och svensktalande lokalguide Marcel – en

Läs mer »
Karlsbron

Från Heydrich till Havel

Upplev Tjeckiens omvälvande nutidshistoria från Heydrich till Havel, från andra världskriget fram till sammetsrevolutionen. Tjeckien 18–21 februari 2021 Vi bor centralt i huvudstaden Prag under ledning av vår initierade och svensktalande lokalguide Marcel – en

Läs mer »
Karlsbron på kvällen

Hälsosamt ölspa

Njut av tjeckisk öl på ett ölspa – både invärtes och utvärtes. Tjeckien 11–14 februari 2021 Vi bor centralt i huvudstaden Prag under ledning av vår initierade och svensktalande lokalguide Marcel – med endast 6–7

Läs mer »
Torg i Krakow

Med tåg till Europas hjärta

Följ med på en annorlunda resa till tre intressanta länder i centrala Europa. Vi färdas med tåg och börjar resan i vårt grannland Polen på andra sidan Östersjön. Polen, Slovakien & UngernDatum tillkännages senare  

Läs mer »
Kyrka i Armenien

Det äldsta kristna riket

Det snöklädda berget Ararat där Noak strandade med arken, gåtfulla kyrkor, världsarsvslistade kloster, grekiska tempel, glittrande små sjöar, läcker mat och välsmakande viner. För att inte tala om den utsökta armeniska brandyn, som det sägs

Läs mer »
Stenar i Albanien

Blå ögat, Valbonadalen och Albanska Rivieran

Albanien utsågs 2018 till årets hetaste resmål – och den som besökt landet förstår varför. Det är ett kontrastrikt land som erbjuder moderna storstäder, ålderdomliga byar, mäktiga bergspass, vackra kuststräckor och en intressant historia som

Läs mer »

Våra andra resor