Livsnjutarresa på räls i Italien

LG Travel hälsar välkommen på ett unikt tolvdagars tågäventyr genom Italien, från Ligurien till Amalfikusten och vidare till Apulien, innan kosan styrs norrut igen till Bologna och parmaskinkans land.

Italien 5–16 september 2020 NYA DATUM KOMMER!

Följ med på en organiserad rundresa där vi huvudsakligen färdas på räls men då och då av praktiska skäl tar hjälp av buss. LG Travels reseledare finns med under hela resan. De längre tågresorna gör vi i första klass med förhandsreserverade sittplatser. Under resan med nattåg bor vi två i en liggvagnskupé, och delar alltså inte med flera. Observera att vi inte reser med interrailkort, utan sträckorna är bokade direkt med Trenitalias gruppavdelning. Logi på våra speciellt utvalda hotell belägna nära järnvägsstationerna och därmed med centralt läge. De flesta måltider ingår och intas på restauranger som vi valt ut under tidigare resor. Eftersom Tyskland håller stängt för oss svenskar, blir det flyg med utresa till Genua och hemresa från Milano med KLM via Amsterdam. Deltagarantal max 20.

Dag för dag

Genua. Foto: Erin Doering/Unsplash.
Rapallo. Foto: Samuele Errico Piccarini/Unsplash.

Dag 1 | 5 september

Flyg till Genua och buss till Rapallo

Tidig avresa med KLM från Arlanda, Landvetter, Kastrup och Linköping till Amsterdam och därifrån vidare till Genua med ankomst på eftermiddagen. Reseledare möter på flygplatsen och med inhyrd buss beger vi oss vidare på kort rundtur genom Genuas centrum och till Rapallo strax söder därom. Rapallo är en charmerande gammal stad på den vackra och vilda kusten längs Riviera di Levante i Ligurien, ca fyra mil sydost om Genua. Invånarantalet är ca 35 000, och staden räknar sina anor från grekisk och fenicisk tid. Vi checkar in för två nätter på centralt belägna Hotel Miramare (****).

Ligurien och Rapallo tillhörde under många århundraden den mäktiga stadsrepubliken Genua, som under 1400-talet var Europas ledande ekonomiska makt och kallades ”La Superba”. Republiken Genuas självständighet krossades definitivt år 1797, då Napoleon erövrade området. Efter Napoleontiden tillhörde Genua och Ligurien kungariket Sardinien fram till dess att Italien enades under 1860-talet.

Hantverk utvecklades tack vare sjörepublikens omfattande handel och Rapallos strategiska och skyddade läge längst in i Tigulliobukten. Många historiska byggnader trängs i den medeltida stadsdelen med sina vindlande gränder. Inloppet till den halvcirkelformade hamnen vaktas av en 1500-talsborg, byggd för att skydda staden mot pirater. Den långsträckta hamn- och strandpromenaden kantas idag av palmer, restauranger och kaféer.

Rapallo och grannorten Santa Margherita Ligure utvecklades till mondäna badorter under det sena 1800-talet och var vid förra sekelskiftet ett favorittillhåll för framför allt brittisk nobless, varom vittnar många praktfulla villor och en rad fashionabla hotell. De bekanta Rapallofördragen efter första världskriget slöts egentligen i Santa Margherita Ligure, men har kommit att få namn efter Rapallo. Vi gör en orienteringsrunda till fots i staden och samlas sedan för en välkomstmiddag på en av Rapallos trevliga lokaler.

Dag 2 | 6 september

Rapallo och Portofino

Efter frukost promenerar vi några minuter till piren vid hamnpromenaden och bordar båten till San Fruttuoso. Färden tar cirka en timme och följer kusten runt Portofinohalvön. San Fruttuoso är ett litet pittoreskt fiskeläge och klosterkyrka dit inga vägar når, utan kan endast nås med båt eller till fots längs gångstigarna. San Fruttuoso ligger på bergssluttningen vid en kristallklar lagun i vars djup en 2,5 meter hög Kristusstaty har placerats. Statyn står 17 meter under havsytan och uppfördes 1954 för att beskydda sjöfarare och dykare. Här ges tillfälle till bad, så medtag badkläder och badlakan, och vid tolvtiden serveras lunch på den lokala tavernan.

Den som vill kan vandra på den fantastiskt vackra promenadvägen mellan San Fruttuoso och Portofino, vilket tar två timmar. Sträckan är drygt fyra kilometer och första biten är brant uppför. Sedan ömsom upp och ömsom ned men vandringsleden är betecknad som lätt. Den som inte vill vandra kan åka båt från San Fruttuoso till Portofino, avgång varje timme och tar en halvtimme till Portofino. Där samlas vi på en taverna i hamnen. Den gamla fiskebyn Portofino anses allmänt som den vackraste i hela Italien, som tagen ur en sagobok. Därför blev det också ett favorittillhåll för många Hollywoodstjärnor från 1945 och framåt; Frank Sinatra, Ava Gardner, Humphrey Bogart, Rex Harrison m.fl. lockade i sin tur andra kändisar. I marinan har lustjakter i miljonklassen ersatt de gamla fiskebåtarna och på de branta höjderna ovanför Portofino utbreder sig exklusiva villor och palats. Kl. 18.00 avgår båten tillbaka till Rapallo, dit vi anländer efter en halvtimmes båtfärd och sedan är kvällen på egen hand.

Dag 3 | 7 september

Tågresa från Rapallo till Pisa och vidare med nattåg

Vid tiotiden på förmiddagen lämnar vi hotellet och vandrar en knapp kilometer till stationen och tar plats i förstaklassvagnen på intercitytåget, som går längs den spektakulära liguriska kusten förbi byarna längs Cinque Terre mot La Spezia och efter två timmar är vi framme i Pisa.

Bagaget deponeras på stationen och till fots beger vi oss genom gamla stan till en trevlig restaurang för gemensam lunch.  Därefter ytterligare (kort) promenad till Piazza dei Miracoli med de tre världsbekanta byggnaderna baptisteriet, domen och dess fristående klocktorn som vi alla känner som det “lutande tornet”.

Efter rundvandring är eftermiddagen fri för egna upptäckter i Pisa.

De flesta turistbesök brukar innebära snabbvisit vid lutande tornet, men Pisa erbjuder så mycket mer, till exempel trevliga promenadstråk längs floden Arno.

Vårt nattåg söderut avgår inte förrän vid midnatt, så vi hinner även med en utflykt med lokaltåg (30 minuter) till den förtjusande toskanska staden Lucca. Reseledaren hänger såklart med, och återfärd från Lucca sker 22.00.

Det finns tid för middag på egen hand i Lucca eller Pisa och när nattåget, som går från Milano till Siracusa på Sicilien, rullar in på Pisa Centrale står vi beredda att installera oss i liggvagnarna, som är bokade åt en eller två resenärer. Ni behöver alltså inte dela med flera, utan kupéerna är bokade som doppia, alltså för två personer.

Pisa. Foto: Marco Ceschi/Unsplash.
Pisa. Foto: Johan Mouchet/Unsplash.

Dag 4 | 8 september

Paestum och Amalfi

Ankomst strax före åtta på morgonen till stationen Agropoli-Castellabate, cirka tio mil söder om Neapel. Här går vi av och möts av inhyrd buss för färd till ett närbeläget kafé och en god prima colazione, alltså frukost. Sedan tar vi en titt på Paestum, det romerska namnet på den gamla grekiska staden Poseidonia.

Sicilien och större delen av södra Italien var mellan 600- och 200-talen före vår tideräkning grekiskt och kallades Västra Hellas. De avlöstes sedan av romarna, men efter romarrikets fall övergavs Paestum, föll i glömska och ”återupptäcktes” inte förrän vid utgrävningar i slutet av 1700-talet. De praktfulla doriska tempelruinerna reser sig majestätiskt över Salernobuktens stränder, vilka brukar kallas för ”italienska invasionskusten”. Här landsteg nämligen de allierade i september 1943 och inledde invasionen av italienska fastlandet.

Redan vid lunchtid är vi framme vid målet för de kommande två dagarna, den fantastiska Amalfikusten som sträcker sig från Salerno till Sorrento. Vi tar in för två nätter på Hotel Fontana med formidabelt läge mitt på piazzan framför domen i Amalfi.

Under eftermiddagen kan man ta det lugnt vid lilla badstranden (klippstrand) eller utforska Amalfis labyrintiska trappgränder. De som vill följer med på en eftermiddagstur med lokalbuss till den berömda byn Ravello, belägen 300 meter ovanför Amalfi, och där lyxvillorna bokstavligen hänger ut över bergskanterna. Härifrån har vi en fantastisk utsikt över Amalfikusten.

Sorrento. Foto: Mikael Frivold/Unsplash.
Citroner i Sorrento. Foto: Gemma Evans/Unsplash.
Gudarnas stig. Foto: Ihor Malytskyi/Unsplash.

Dag 5 | 9 september

Amalfikusten

Efter frukost väntar vår buss för en utfärd längs Amalfikustens kustväg, som ligger liksom insprängd i bergväggen med havet nedanför. Först till Positano, denna osannolikt vackra stad som har kommit att utgöra själva sinnebilden för Amalfikusten. Husen klänger sig fast längs bergsväggen och tycks staplade på varandra från havsnivån och ett par hundra meter upp i bergen. Under den vidare färden ser vi ut över Galliöarna, de mytomspunna sirenernas hemvist, och kommer till Sorrento. Denna magnifika stad är en av Italiens mest namnkunniga destinationer, är en åretruntdestination med subtropiskt mikroklimat, där det omgivande kulturlandskapet med sina karaktäristiska citrus- och olivodlingar ståtar med grönska året om. Lunchen avnjuter vi på en restaurang strax utanför Sorrento och med härlig utsikt över Capri, och efter det återvänder vi till Amalfi.

Det finns möjlighet att göra en utflykt till Capri för den som vill. Snabbfärjor kör från Amalfi till Marina Grande på 50 minuter. Meddela önskemål om Capriutflykt, så kollar vi och kan hjälpa till.

Den vandringslystne kan ägna dagen åt att vandra i de undersköna omgivningarna, till exempel Gudarnas stig (Sentiero degli Dei) som sitt poetiska namn till trots är ganska stenig, brant och ojämn men bjuder på några av Italiens mest hänförande vyer. Gudarnas stig tar fyra till fem timmar att avverka, men man kan också vandra delar av den. Hör med oss, vi kan tipsa om leden och även hjälpa till på plats. På kvällen samlas vi för en drink på piazzan i Amalfi, men kvällen är ledig för egna upptäckter bland ortens restauranger.

Dag 6 | 10 september

Bussresa till Pompeji och tågresa till Apulien

Efter frukost lastar vi vår buss för en halvtimmes färd till legendariska ruinstaden Pompeji, som ödelades av Vesuvius utbrott år 79. Vi är på plats när det öppnar, innan de stora turistgrupperna anlänt. En tvåtimmars guidad rundvandring tar oss längs stadens huvudgata till det gamla Forum och till förvånansvärt välbehållna köpmanshus och bordell som legat konserverade under tjocka lager aska fram till utgrävningarna började 1748.

Som förberedelse påminner vi om Hatte Furuhagens Pompeji bakom ruinerna, som finns både som teveprogram och som bok. Vesuvius klassificeras som en stratovulkan och är fortfarande aktiv. På dess sluttningar växer vinet som heter Lacryma Christi (Kristi tårar), och dagens lunch serveras på en trevlig vingård där vi även får provsmaka ”tårarna”.

Pompeji bakom ruinerna med Hans “Hatte” Furuhagen. Foto: SVT.

Därefter tar vi åter hjälp av vår buss för att åka genom Neapel och vidare till stationen i Caserta. Där hoppar vi på tåget, som tar oss tvärs över halvön, från regionen Kampanien till Apulien. Tågresan till Bari tar två och en halv timme, och vid ankomst dit väntar en buss för att ta oss ytterligare ett par mil söderut längs apuliska kusten till Polignano a Mare och hotell Covo dei saraceni, där vi tar in för tre nätter. Hotellet ligger precis vid havet, och på kvällen ger vi oss ut i Polignanos muromgärdade gamla stadsdel för en njutbar gemensam middag på vår favoritrestaurang.

Polignano a Mare. Foto: Jan Koole/Unsplash.

Dag 7 | 11 september

Utflykt med buss till Alberobello och Ostuni

Efter frukost ger vi oss ut med vår egen buss till några av Apuliens mest sevärda platser och inleder med en dryg halvtimmes bussresa inåt land till högplatån Le Murge med den synnerligen speciella staden Alberobello. Här beundrar vi den egenartade arkitekturen som kallas trulli – låga vitkalkade byggnader med koniska tak. Denna arkitekturstil är unik för trakten och de ”svampliknande” husen ligger utspridda i landskapet bland olivdungar och vinodlingar. Det finns till och med en kyrka som byggts i denna stil.

Därefter beger vi oss ytterligare några mil söderut till Ostuni för att provsmaka olivolja hos en av områdets producenter. Därtill inblick i tillverkningsprocessen, och så blir det lunch på en masseria, vilket är en befäst apulisk gård. Många av Apuliens karakteristiska masserior är rena rama forten med massiva murar och torn och byggda från 1500-talet och framåt som skydd mot Adriatiska havets pirater. Flera masserior används numera för agroturism, och efter härlig lunch bestående av gårdens egenproducerade råvaror återvänder vi till Polignano.

Återstoden av eftermiddagen samt kvällen är på egen hand.

Alberobello. Foto: Raunaq Patel/Unsplash.
Ostuni. Foto: Manuel Sansone/Unsplash.

Dag 8 | 12 september

Bussutflykt till Matera

Dagens utflykt tar oss till en av Italiens senaste turistmagneter. Trots en stor tillströmning av turister överlag till landet har ”stövelns” sydligaste delar, Apulien och Kalabrien, utgjort ett stycke äkta och oexploaterat Italien. Matera har förvisso lockat besökare, men efter att den nya James Bondfilmen No time to die haft premiär i höst väntar man sig en anstormning av besökare, så vi tar tillfället i akt och besöker nu medan tid är och innan världen har fascinerats av 007:s vansinnesfärder med motorcykel genom och på Materas smala och branta gator och grottor och strömmar dit en masse! För nog är det en magnifik plats. Mer än hundra olika kyrkor är uthuggna ur klipporna och i den gamla grottstaden, Sassi Caveosi, har hus byggts som fasad till grottbostäderna. Från att tidigare ha varit slumområde är Sassi Caveosi idag trendigt bostadskvarter och i flera grottor har boutique- och spahotell inrättats. Vi gör en gemensam runda som avslutas med lunch och har sedan tid för eget strosande i denna suggestiva miljö. Därefter återfärd till Polignano och en afton på egen hand.

Matera. Foto: Giulia Gasperini/Unsplash.

Bari. Foto: Paolo Andriani/Unsplash.
Ancona. Foto: Mattia Ascenzo/Unsplash.

Dag 9 | 13 september

Tågresa till Bologna

Vid 10-tiden tar vi lokaltåget till Bari Centrale (tar 40 minuter) och hinner med en liten promenad i Bari, innan vi tar plats i förstaklassvagnarna på expresståget mot Bologna. Under resan ingår dryck och tilltugg.

Färden går längs Adriatiska kusten norrut förbi Pescara, Ancona och Rimini, och efter fem och en halv timme anländer vi till Bologna Centrale.

Vi tar in för en natt på Hotel Excelsior, som ligger mittemot stationen. Därefter följer de som vill med på en promenad genom gamla stan till en av våra favoritrestauranger för middag.

Bologna brukar kallas Den lärda, den röda, den feta: La dotta (lärd på grund av Europas äldsta universitet), la rossa (efter färgen på många av husen samt den förda lokala politiken) och la grassa (fet, vilket såklart syftar på de kulinariska traditionerna).

Dag 10 | 14 september

Upptäckter i Bologna och vidare med tåg till Parma

Vi checkar ut efter frukost och deponerar bagaget på hotellet medan vi ägnar dagen åt Bologna. Välkomna på en historisk vandring genom staden, då vi erinras om forna tider när hundratals torn präglade stadsbilden. Rika familjer tävlade om vem som kunde bygga högst. Idag har vi Bolognas två (lutande) torn som en rest av den tid när adelsfamiljerna stred om makt och inflytande.

Bologna: Max Nayman/Unsplash.

I Bologna finns också en av kristenhetens största kyrkor, Basilica di San Petronio, som byggdes under 1400- och 1500-talen. Vi njuter dagen och har tid för egna aktiviteter, innan det blir dags att hämta bagaget och vid 18-tiden borda lokaltåget till Parma, vilket tar en timme.

Efter ankomst till Parma tågar vi ett kort stycke till NH Parma och installerar oss för de avslutande två nätterna. Och så klart beger vi oss ut i staden för att avnjuta en god middag på ett av våra favoritställen vid Piazza del Duomo.

Dag 11 | 15 september

Parmaskinkans och parmesanostens land

Parmaskinkans och parmesanostens härliga hemort är inte bara känd för sina världsberömda lokala delikatesser, utan här är det god mat överhuvudtaget som gäller på stadens många välrenommerade restauranger. Livsmedelsindustrin, bl.a. bekanta pastatillverkaren Barilla, dominerar detta kulinariska högsäte, och EU-myndigheten för livsmedelssäkerhet, EFSA, har sitt högkvarter i Parma. Den mycket välmående staden ligger mitt på Poslätten i regionen Emilia-Romagna, räknar runt 175 000 invånare, och på den omgivande landsbygden produceras skinkor, vin, ost m.m. Här möts den svala havsvinden, som blåser från Medelhavet över den flacka Poslätten, och bergsluften från Apenninerna, vilket bidrar till de gynnsamma förhållanden som ger de lokala produkterna sina fullkomliga smaker.

Förutom mat stoltserar Parma även med vackert måleri i galleriet Palazzo della Pilotta, musik och många medeltida byggnader. Här finns ett av Italiens främsta operahus, och längs stadens eleganta gator ligger många exklusiva affärer.

Kontrasten är stor mellan dagens mycket välmående stad och dess förflutna, då Parma under flera sekler var ett eget hertigdöme. Före det moderna Italiens enande under 1860- och 1870-talen var hertigdömet Parma närmast en symbol för korrupt styre.

Vi startar dagen med en guidad promenad genom den trivsamma stadskärnan med såväl kulturella som gastronomiska nedslag, och sedan står en buss till förfogande för att ta oss ut i Parmas omgivningar för lantlig lunch på en restaurang. Här smakar vi bl.a. traktens speciella pasta, tortelli, samt en rad andra läckerheter som sköljs ned med lokalt vin.

Därefter besöker vi en av traktens 167 producenter av parmaskinka och får en genomgång av hur ”skinkornas konung” framställs. En av orsakerna till parmaskinkans utpräglade smak är att grisarna utfordras med vassle från parmesanostframställningen. Därför ligger ofta skink- och osttillverkningen sida vid sida. Skinkan mognar sedan i en miljö där det råder perfekt balans mellan temperatur, luftfuktighet och ventilation. Hela tillverkningsprocessen – saltning, vila, tvättning, torkning, infettning och mognad – tar minst ett år.

Sedan beger vi oss i riktning Modena och hälsar på hos en producent av balsamvinäger, där vi förutom inblick i produktionen även får provsmaka ett par olika varianter. Den traditionella balsamvinägern från Modena är unik i världen, då den produceras av speciellt utvalda druvor från regionen, och själva tillverkningen sker under väl förborgade hemligheter.

Efter återkomst till Parma är kvällen ledig för egna upptäckter.

Foto: Alex Motoc/Unsplash.
Foto: katie c./Unsplash.
Balsamvinäger. Foto: Caroline Attwood/Unsplash.

Dag 12 | 16 september

Tåg till Milano och flyg hemåt

Vid niotiden avgår expresståget mot Milano och en dryg timme senare anländer vi till Milanos väldiga centralstation och deponerar bagaget.

Vi spenderar några timmar i staden innan vi tar tåget till Malpensaflygplatsen och våra hemvändande flyg med KLM, som avgår till Amsterdam vid femtiden. Därifrån vidare med anslutningar till respektive hemort.

Med reservation för ändringar i programmet.

Resan i korthet

Dag 1: Flyg till Genua och buss till Rapallo

Dag 2: Rapallo och Portofino

Dag 3: Tågresa från Rapallo till Pisa och vidare med nattåg

Dag 4: Paestum och Amalfi

Dag 5: Amalfikusten

Dag 6: Bussresa till Pompeji och tågresa till Apulien

Dag 7: Utflykt med buss till Alberobello och Ostuni

Dag 8: Bussutflykt till Matera

Dag 9: Tågresa till Bologna

Dag 10: Upptäckter i Bologna och vidare med tåg till Parma

Dag 11: Parmaskinkans och parmesanostens land

Dag 12: Tåg till Milano och flyg hemåt

Priser

Grundpris per person i dubbelrum 28 600 SEK
Enkelrumstillägg för elva nätter lämnas vid förfrågan

I grundpriset ingår

  • elva hotellövernattningar enligt program (med frukost inkluderad)
  • tio måltider
  • flyg i ekonomiklass med KLM enligt program
  • flygskatter
  • tåg i första klass
  • busstransporter och utflykter enligt program
  • svensk reseledare från LG Travel.

Våra andra resor

Kaliningrad

Gamla Ostpreussen

Välkomna till en intressant resa i vårt närområde, i gamla Ostpreussen, till legendariska Königsberg (nu Kaliningrad) som tack vare förenklade ryska visumregler nu blivit lättillgängligt. Visum till ryska exklaven Kaliningrad ordnar vi enkelt åt er

Läs mer »
närbild på en ren på snötäckt fält

Njutningsresa i norrskensnejder

Resa till norrsken och Jokkmokks marknad Upplev samekulturen och renskötsel på nära håll. Följ med ner i världens största järnmalmsgruva. Och se det mäktiga skådespelet när natthimlen lyses upp av det magiska norrskenet. Lappland och

Läs mer »
dahlia

Inspirerande trädgårdsresa till Tyskland

Njut av perenner, rosor, dahlior, pioner och andra vackra blommor i överflöd. Låt dig inspireras av spännande tematrädgårdar. Upplev den mysiga och historiskt intressanta medeltidsstaden Erfurt, som 2021 står värd för den tyska trädgårdsutställningen BUGA.

Läs mer »
ett slott i en park

Evert Taubes Bohuslän – västkustens pärlor

Färden går till Evert Taubes saltstänkta Bohuslän. Vi besöker Tjolöholms slott och Ingrid Bergmans Fjällbacka, vi imponeras av de världsarvslistade hällristningarna i Vitlycke, äter nyfångad fisk hos Handelsman Flink, och självklart lyssnar vi på Taubevisor.

Läs mer »
vinodlingar

Strövtåg i Champagne

Mesdames et Messieurs, vi har glädjen att invitera till några livgivande och bubblande dagar i ”champagnehuvudstaden” Epernay. Här bor vi i elegant miljö på fantastiska Hostellerie Le Briqueterie*****, som ingår i den exklusiva hotell- och

Läs mer »
Detaljbild på bilmotor

Bilentusiasternas Tjeckien

Besök den anrika biltillverkaren Škoda i kombination med Ferdinand Porsches födelsehem, som numera är museum. 4–7 mars 2021 Vi bor centralt i huvudstaden Prag under ledning av vår initierade och svensktalande lokalguide Marcel – en

Läs mer »
Karlsbron

Från Heydrich till Havel

Upplev Tjeckiens omvälvande nutidshistoria från Heydrich till Havel, från andra världskriget fram till sammetsrevolutionen. Tjeckien 18–21 februari 2021 Vi bor centralt i huvudstaden Prag under ledning av vår initierade och svensktalande lokalguide Marcel – en

Läs mer »
Karlsbron på kvällen

Hälsosamt ölspa

Njut av tjeckisk öl på ett ölspa – både invärtes och utvärtes. Tjeckien 11–14 februari 2021 Vi bor centralt i huvudstaden Prag under ledning av vår initierade och svensktalande lokalguide Marcel – med endast 6–7

Läs mer »
Torg i Krakow

Med tåg till Europas hjärta

Följ med på en annorlunda resa till tre intressanta länder i centrala Europa. Vi färdas med tåg och börjar resan i vårt grannland Polen på andra sidan Östersjön. Polen, Slovakien & Ungern26 juni–6 juli 2020

Läs mer »
Kyrka i Armenien

Det äldsta kristna riket

Det snöklädda berget Ararat där Noak strandade med arken, gåtfulla kyrkor, världsarsvslistade kloster, grekiska tempel, glittrande små sjöar, läcker mat och välsmakande viner. För att inte tala om den utsökta armeniska brandyn, som det sägs

Läs mer »
Stenar i Albanien

Blå ögat, Valbonadalen och Albanska Rivieran

Albanien utsågs 2018 till årets hetaste resmål – och den som besökt landet förstår varför. Det är ett kontrastrikt land som erbjuder moderna storstäder, ålderdomliga byar, mäktiga bergspass, vackra kuststräckor och en intressant historia som

Läs mer »

Våra andra resor