Ukraina fängslar med hänförande natur i Karpaterna, några av Europas mest välbevarade medeltidsstäder och en både intressant och kuslig historia. Följ med och möt våren några veckor innan den når Sverige.
Kiev, Kamjanets-Podilskyj, Tatariv och Lviv
Ukraina
Nästa planerade avgång: så snart det är möjligt att resa till Ukraina
Vår resa går genom västra Ukraina, områden som är helt opåverkade av de oroligheter som präglar landets östra delar och den sedan 2014 ryskockuperade halvön Krim. Följ med och möt våren i en för de flesta svenskar okänd del av Europa, som fängslar med hänförande natur i Karpaterna, några av Europas mest välbevarade medeltidsstäder och en både intressant och kuslig historia. Direktflyg från Köpenhamn till Kiev och hemresa, även det direkt, från Lviv. Vi bor på charmanta hotell, njuter ukrainsk kokkonst och färdas i modern helturistbuss med gott om plats eftersom max antal deltagare är satt till 15.
Ukraina betyder ‘gränsland’, och landet ingick i det polsk-litauiska unionsriket innan Ryssland, Österrike och Preussen styckade upp det i slutet av 1700-talet. Västra Ukraina hamnade under österrikiskt styre medan övriga delen av landet blev ryskt. Efter att ha varit uppdelat på de nya staterna Polen, Ungern, Tjeckoslovakien och Rumänien under mellankrigstiden blev västra Ukraina sovjetiskt när Sovjetunionen efter 1945 flyttade fram sina gränser. I västra Ukraina verkade emellertid en motståndsrörelse som under flera decennier bekämpade efterkrigstidens aggressiva sovjetisering. Där vill man nu söka sig mot Europa, medan landets östra och södra delar hellre söker tätare förbindelser med Ryssland.
Dagens Ukraina härstammar från den sovjetiska rådsrepubliken, som tillsammans med Vitryssland och Ryssland gick över huvudet på Sovjetledaren Michail Gorbatjov och fattade beslut om Sovjetunionens upplösning i december 1991.
Dag för dag
Dag 1 |
Flyg Köpenhamn–Kiev
Samling på Köpenhamns flygplats, Kastrup, vid 18-tiden, och flygavgången med Wizz Air är kl. 20.05. Vi flyger 135 mil åt sydost och landar efter två timmar på flygplatsen Kiev-Zjuljany, belägen en knapp mil söder om centrum. Lokal ankomsttid är kl. 23.20, så klockan får ställas fram en timme till ukrainsk tid. Efter de numera smidiga inreseformaliteterna väntar en buss på att ta oss till stämningsfulla Hotel Ukraina i centrala Kiev, där vi installerar oss för tre nätter.
Dag 2 |
Kiev
Kiev anses vara mer än 1500 år gammalt och blev på 800-talet huvudstad i Kievriket, som var den första slaviska staten och det gemensamma ursprunget till Ukraina, Ryssland och Vitryssland. Kievriket blomstrade fram till 1200-talet, när det ödelades av mongolerna. Riket “flyttade” sedan mot nordost och blev grunden till Ryssland, medan Ukraina hamnade under litauiskt styre.
Vi besöker Gyllene porten och den mäktiga Sofiakatedralen, som uppfördes under Kievrikets storhetstid på 1000- och 1100-talen, när den förmodade vikingaättlingen Jaroslav den vise var storfurste. Hans gemål hette Ingegerd och var dotter till Olof Skötkonung. Vi fortsätter till Grottklostret (Kýjevo-Petjérska lávra). Det grundades på 1000-talet och här nedtecknades Nestorskrönikan av munken Nestor.
Nestorskrönikan berättar att en svensk fursteätt år 862 inkallades för att styra och bringa ordning i Kievriket. Tolkningen är omstridd, men en teori gör gällande att fursteättens anfader hette Rurik och att namnet Rus skulle komma ur Roslagen eller Ruotsi, det finska namnet på Sverige.
Grottklostret ligger på en höjd med utsikt över Dnepr och omfattar, förutom de ursprungliga grottorna, byggnader från flera århundraden. Kiev ligger vackert på kullarna vid floden Dnepr, och under dagens rundtur promenerar vi också längs de monumentala avenyerna till Självständighetstorget och huvudgatan Chresjtjátyk.
Lunch och middag ingår.
Dag 3 |
Kiev och utflykt till Tjernobyl
Tillbringa dagen i Kiev eller följ med på en heldagsutflykt till Tjernobyl.
Utflykten startar med avfärd från hotellet kl. 08.00, och under den två timmar långa bussresan visas en dokumentärfilm om katastrofen den 26 april 1986 och dess följder. Vi kommer till Pripjat, den numera övergivna staden som byggdes åt arbetare vid kärnkraftverket. Idag har naturen återerövrat spökstaden, och träd skjuter upp mitt i de övergivna gatorna och de förfallna husen. En makaber men högintressant visit. Själva kärnkraftverket syns som en skrämmande silhuett, och man får inte komma närmare än 300 meter.
Tjernobylområdet har fortfarande förhöjd strålning, men kort vistelse anses riskfritt. Den strålningsdos man utsätts för under dagsutflykten hit brukar jämföras med vad man får vid en tandläkarröntgen.
Lunch ingår under utflykten, men kvällens middag är på egen hand.
Dag 4 |
Kiev–Kamjanets-Podilskyj (bussresa 42 mil)
Efter frukost sker utcheckning och vi tar plats i bussen för en färd över den ukrainska landsbygden och dess vidsträckta bördiga slättland. Större delen av landet är platt, men på vår färd västerut blir landskapet efter hand mer kuperat. Vi stannar för lunch på ett lokalt värdshus längs vägen, och under eftermiddagen når vi det historiska landskapet Podolien och staden Kámjanets-Podílskyj, där vi tar in för en natt. Staden, med cirka 100 000 invånare, är en av Europas verkliga klenoder med sina välbevarade hus och kullerstensgator.
Staden Kamjanets-Podilskyjs anor räknas från Kievrikets tidevarv och växte upp kring en fästning som byggdes i en krök vid floden Smótrytj. Här fanns ett idealiskt naturligt försvarssystem i form av en djup flodravin, där den enda ingången till fästningen var via en bro över floden. Fästningen är en av de få kvarvarande medeltida konstruktioner i Ukraina som överlevt in i modern tid.
Under andra världskrigets slutskede ringades tyskarna in av sovjetarmén och retirerade utan att staden Kamjanets-Podilskyj ådrog sig den omfattande krigsförstörelse som annars hemsökt landets städer och byar. Tyskarna, som anföll Sovjetunionen vid Operation Barbarossa i juni 1941, upptäckte i Kamjanets-Podilskyj den stora koloni av judar som fördrivits från Ungern. Tyskarna anställde en massaker i slutet av augusti 1941, och ett monument vittnar om nästan 25 000 mördade judar.
Vårt hotell är fyrstjärniga Reikartz, som ligger mitt i den bedårande gamla stadsdelen.
Middag avnjuter vi på en restaurang.
Dag 5 |
Kamjanets-Podilskyj–Tjernivtsi–Tatariv (bussresa 25 mil)
Efter god frukostbuffé rullar vi vidare genom Karpaternas östliga utlöpare och kommer till Bukovina, ett geografiskt område som numera delas mellan Rumänien och Ukraina. Landskapet är vackert, och namnet betyder ‘bokskogsområdet’.
Under mellankrigstiden tillhörde hela Bukovina dåvarande kungadömet Rumänien, men Stalin kapade av landskapets norra delar och inkorporerade dem i den ukrainska sovjetrepubliken. Med följd att norra Bukovina numera ingår i det självständiga Ukraina. Om vi blickar ännu längre bakåt så ingick Bukovina i det medeltida furstendömet Moldavien, som på 1400-talet hamnade under turkisk överhöghet. 1770-talets rysk-turkiska krig gav Österrike chans att flytta fram sina positioner österut, så mellan 1775 och 1918 var Bukovina en välmående jordbruksprovins i det österrikiska kejsardömet.
Vid 11-tiden anländer vi till Tjernivtsí, som är ännu en välbevarad, tämligen okänd klenod och under denna tid den östligaste staden i det habsburgska imperiet. På tyska heter staden Czernowitz och på rumänska Cernăuți, och förutom att det rumänska arvet är mycket påtagligt är Tjernivtsi också ett gammalt tyskt och judiskt kulturcentrum.
Efter lunch och rundtur i denna förtjusande stad styrs kosan mot Karpaternas bergsområden. Vi följer floden Prut västerut, och dagens mål är idylliska bergsbyn Tatariv, belägen 750 meter över havet vid den spektakulära flodravinen. Dess speciella mikroklimat gjorde att Tatariv vid förra sekelskiftet utvecklades till en exklusiv kurort, som under sovjettiden kom att användas som rekreationsplats åt sovjetrepublikens poliskårer. Idag har man återerövrat mycket av sin forna glans och lockar vintertid med skidåkning. Här bor vi två nätter i på Koruna Mountain Resort (****) och njuter av omgivningarna.
Middag på kvällen.
Dag 6 |
Utflykt i Karpaterna
Ett ljuvligt uppvaknande i Transkarpatien, en korsväg mellan öst och väst och mellan nord och syd. Här lever några av Europas minst kända folkslag sida vid sida och har gjort så i århundraden, ointresserade av de otaliga gränsomdragningar som gjorts. På frågan om de är ungrare, polacker, tjecker, slovaker eller ukrainare svarar de: “Vi är härifrån”. Dagens besök gör vi hos huzulerna, några mil söderut, och får inblick i deras värld och en kultur som överlevt den kommunistiska eran. Huzulerna har hållit fast vid sina traditioner och visar stolt upp sitt hantverk och sina bergsbyar i trakter som fram till slutet av 1800-talet låg helt isolerade från omvärlden. Vi visas runt i en av byarna, serveras lunch i ett privat hus och låter oss fascineras av ett av Europas minst kända minoritetsfolk under det att vi tar del av deras unika sedvänjor och leverne.
Fyllda av överväldigande intryck återvänder vi på eftermiddagen till Tatariv och vår behagliga logi, som kanske lockar med en spabehandling. Annars lockar omgivningarna med stärkande promenader.
Middag på kvällen.
Dag 7 |
Tatariv–Lviv (bussresa 22 mil)
Efter frukost inleder vi dagen med en jeeptur upp i de omkringliggande bergen för att njuta av panoramavyerna samt av en förstärkt frukost i form av provsmakning av lokala ostar och en skvätt lokalt vin. Därefter är vi redo för dagens vidarefärd som tar oss norrut, först till staden Iváno-Frankívsk, där vi gör en rundtur och lunchpaus.
Sedan fortsätter vi till Lviv, huvudort i den historiska regionen Galizien (inte att förväxla med spanska Galicien) och med en omtumlande historia.
Eftersom staden Lviv “bytt” nationalitet fem gånger under 1900-talet, är Lviv även känd under andra namn. Den som föddes här under första världskriget blev österrikisk undersåte och bodde i Lemberg, stadens tyska namn. 1918 kollapsade det österrikiska kejsardömet och efter en av de ryska bolsjevikerna understödd revolution utropades den kortlivade Folkrepubliken Västukraina. Polska styrkor ockuperade området redan året därpå och efter Versaillesfreden hamnade Lemberg i det återuppståndna Polen och blev polska Lwów. Efter tysk ockupation 1941-44 erövrades staden av röda armén, införlivades i Sovjetunionen och fick det ryska namnet Lvov. Och när Sovjetunionen upplöstes 1991 blev man en del av det självständiga Ukraina och bor i Lviv.
Vi tillbringar två nätter ”ståndsmässigt” på stadens paradhotell Grand Hotel Lviv (*****) från förra sekelskiftet, beläget mitt i centrum av denna för många helt okända pärla till stad.
Efter incheckning gör vi en kvällspromenad till en härlig ukrainsk restaurang och avnjuter en utsökt gemensam middag.
Dag 8 |
Lviv
Dagen ägnar vi åt Lviv, en stad som mirakulöst nog klarade sig undan andra världskrigets förstörelse.
Innerstaden bjuder på en av Europas mest bedårande stadsmiljöer med välbevarade byggnader från olika epoker. År 1998 utsågs Lviv till världsarv, och under förmiddagens guidade promenad får vi del av såväl dess turbulenta historia som dess arkitektoniska fröjder och känner vingslagen från ett kosmopolitiskt förflutet där polacker, tyskar, armenier, ukrainare och judar verkat.
Galizien var ett kärnområde för den jiddischtalande judiska befolkningen i Östeuropa. Efter andra världskriget försköts Polens gränser västerut och de flesta polackerna i Ukraina deporterades till Sibirien eller fördrevs till det tidigare tyska Schlesien i nuvarande sydvästra Polen. Då var judarna mördade och Stalin befolkade staden med ukrainare österifrån. Idag har banden med Polen stärkts och atmosfären är centraleuropeisk, som en blandning av Prag, Wien och Kraków.
För svenskt vidkommande kan det vara intressant att veta att Karl XII:s trupper anföll staden 1704 och förstörde dess borg, som efter det aldrig återuppbyggdes.
Dagens lunch är på egen hand, men på kvällen väntar en stämningsfull restaurang med en härlig avslutningsmiddag.
Dag 9 |
Lviv och flyg till Köpenhamn
Förmiddagen på egen hand i förtjusande Lviv, och vid 14-tiden checkar vi ut för en runda med buss i stadens omgivningar, bland annat till ruinerna av den gamla borgen varifrån man har en formidabel utsikt över staden. Vi hinner även med något ytterligare intressant besök innan vi släpps av på flygplatsen runt kl. 17.30.
Flygavgång med Wizz Air kl. 19.40, och direktflyget till Köpenhamn tar knappt två timmar. Eftersom vi får ställa tillbaka klockan en timme vid hemkomsten, landar vi kl. 20.35.
Resan i korthet
Dag 1: Flyg Köpenhamn–Kiev. Tre övernattningar på Hotel Ukraina (****).
Dag 2: Kiev.
Dag 3: Kiev och utflykt till Tjernobyl.
Dag 4: Kiev–Kamjanets-Podilskyj. En natt på Hotel Reikartz (****).
Dag 5: Kamjanets-Podilskyj–Tjernivtsi–Tatariv. Två övernattningar på Koruna Mountain Resort (****).
Dag 6: Utflykt i Karpaterna.
Dag 7: Tatariv–Lviv. Två nätter på Grand Hotel Lviv Luxury & Spa (*****).
Dag 8: Lviv.
Dag 9: Lviv och flyg till Köpenhamn.
Praktisk information
- Se den officiella sidan visitukraine.today för regler för inresa m.m.
- UD:s reseinformation om resor till Ukraina
- Elkontakter i Ukraina (likadana som i Sverige)
Priser
Grundpris per person i dubbelrum: 18 400 SEK
Enkelrumstillägg för åtta nätter: 3 100 SEK
I grundpriset ingår
- flyg i ekonomiklass med Wizz Air Kastrup–Kiev och Lviv–Kastrup
- flygskatter
- åtta övernattningar med frukost på hotell enligt program
- samtliga transporter i modern helturistbuss enligt program
- entréer till sevärdheter enligt program
- sex middagar och sex luncher
- lokala skatter och avgifter
- svensk reseledare från LG Travel och ukrainska lokalguider.
Intresseanmälan
Så länge svenska utrikesdepartementet avråder från icke nödvändiga resor till Ukraina, tar vi emot intresseanmälan till denna resa. När vi vet mer, återkommer vi till alla som har anmält sitt intresse för resan.
Intresseanmälan är inte bindande och kan göras till LG Travel via webbformulär (klicka på knappen KONTAKTA OSS nedan), e-post eller telefon.