Guernsey

(beroende land tillhörande Storbritannien)

Kanalöarna (Channel Islands) utgörs av två bailiwicks (kronbesittningar), varav den ena är Guernsey, som också styr över öarna Alderney, Sark och Herm. Den andra är Jersey.

Generellt för Kanalöarna är att de lyder under brittiska kronan men ingår inte i Förenade kungariket Storbritannien och Nordirland. Öarna har eget rätts- och skatteväsen (skatteparadis!) men står utrikespolitiskt under brittisk överhöghet. Öarna ligger närmare Normandie i Frankrike än Storbritannien och det fransk-normandiska inflytandet är mycket påtagligt. Från Vilhelm Erövrarens tid på 1000-talet och några århundraden framåt var Normandie och England i personalunion, men efter Frankrikes erövring av Normandie på 1400-talet kom Kanalöarna att kvarstå under britterna som en rest av det gamla hertigdömet. Drottning Elizabeth II är inte drottning över kanalöarna utan har titeln ”Hertig(inna) av Normandie” och finns avbildad utan krona på öarnas egna pundsedlar.

Hittills har det bara varit uppdrag som färdledare hos tidigare arbetsgivare samt privata resor hit, så vi står startklara för ert konferens- eller företagsevent på Guernsey. Och såklart även privatresan hit, och med lilla huvudstaden St. Peter Port som bas utforskar man ön till fots längs vackra vandringsleder. Till närbelägna bilfria öarna Herm och Sark görs dagsutflykter, och speciellt Sark är en udda avkrok i Europa. Den har sitt eget lokala styre enligt lagar från 1500-talet och leds av en seigneur, något som fått omvärlden att beteckna Sark som Europas sista feodalstat.

Välkommen till Kanalöarna, som också var det enda brittiska territorium som ockuperades av tyskarna under andra världskriget. Mycket intressant historia samt betagande naturupplevelser väntar, samt givetvis en gastronomi av yppersta slag.

Se även Jersey, och välkommen att prata Kanalöarna med oss.

JW

vågor som slår mot vågbrytare
Guernsey. Foto: isaac sloman/Unsplash.