Jersey

(beroende land tillhörande Storbritannien)

Kanalöarna (Channel Islands) utgörs av två bailiwicks (kronbesittningar), varav den ena är Jersey och den andra är Guernsey.

Generellt för Kanalöarna är att de lyder under brittiska kronan men ingår inte i Förenade kungariket Storbritannien och Nordirland. Öarna har eget rätts- och skatteväsen (skatteparadis!) men står utrikespolitiskt under brittisk överhöghet. Öarna ligger närmare Normandie i Frankrike än Storbritannien och det fransk-normandiska inflytandet är mycket påtagligt. Från Vilhelm Erövrarens tid på 1000-talet och några århundraden framåt var Normandie och England i personalunion, men efter Frankrikes erövring av Normandie på 1400-talet kom Kanalöarna att kvarstå under britterna som en rest av det gamla hertigdömet. Drottning Elizabeth II är inte drottning över kanalöarna utan har titeln ”Hertig(inna) av Normandie” och finns avbildad utan krona på öarnas egna pundsedlar.

Jersey är den största och folkrikaste av öarna i Engelska kanalen och därmed också den mest besökta. Således, enligt vårt tycke, lite mer genuint på Guernsey och i dess fögderi tillhörande öar Alderney, Herm och Sark. Optimalt är att kombinera alla öarna under resan och att inrikta sig på vandringsupplevelser. Med Jerseys lokalbussar tar man sig till vandringens utgångspunkt och njuter sedan av de vackra kustlederna. Samt förstås av det goda franskinspirerade restaurangutbudet.

En speciell upplevelse är tidvattnet, som vid Kanalöarna skiljer 12 meter var sjätte timme. Alldeles unik är känslan att vid lågvatten promenera till Elizabeth Castle utanför huvudstaden St. Helier och invänta högvattnets ankomst som förvandlar borgen till en ö. Om ingen stormflod är i annalkande kan man låta sig ”jagas” av tidvattnet från borgen till St. Helier och därifrån slutligen beskåda hur hela bukten fylls upp som ett badkar. Upplevelser av den enorma nivåskillnaden i tidvattnet är bara den värd resan hit.

Se även Guernsey och välkommen att prata Kanalöar med oss.

JW

båt på land under ebb
Jersey. Photo by Jacob Meissner on Unsplash