Karibiska Nederländerna (Nederländska Antillerna)

Begreppet Nederländska Antillerna avser sex nederländska öar i Västindien, belägna parvis tre och tre och åtskilda av 80 mil.

Längst i söder på rad utanför Venezuelas kust ligger de tre ABC-öarna Aruba, Bonaire och Curaçao. Cirka 80 mil nordost därom hittar vi så Saba, Sint Eustatius och nederländska delen av ön Sint Maarten/Saint Martin (som delas med Frankrike). Öarna koloniserades av Nederländerna under 1600-talet, men idag återstår endast Saba, Sint Eustatius och Bonaire som ”nederländska utomeuropeiska särskilda kommuner” i vad som numera benämns Karibiska Nederländerna. Övriga tre – Aruba,  Curaçao och nederländska delen av Sint Maarten/Saint Martin – har status som autonoma länder under Kungariket Nederländerna och avhandlas under egna rubriker.

Vi har utforskat samtliga nederländska öar och har arrangerat vistelser åt grupper och individuella på alla utom på Saba och Sint Eustatius. Här har vi dock varit privat och kan rekommendera de båda fascinerande öarna åt dig som söker mer småskalig turism och genuina naturupplevelser bortom de karibiska allfartsvägarna.

Sint Eustatius (även kallad Statia) har några av Karibiens härligaste stränder och två betagande nationalparker, varav den ena utgörs av en regnskog belägen inuti en vulkankrater. Man tar sig på stigar ett par hundra meter ner i kratern och kommer till regnskogen där det bland annat finns endemiska kolibriarter samt unika orkidéer.  Ön Saba är toppen av en undervattensvulkan som tornar upp sig 870 meter över Karibiska havsytan. Själva berget heter Mount Scenery och är därmed Nederländernas högsta punkt! Byarna på Saba klänger sig fast på bergssluttningen. Båda öarna är behändigt små (Statia 21 km² och Saba 13 km²) och erbjuder fantastiska vandringsmöjligheter och enastående dykning. Denna fridfulla vrå av världen tjusar med pastellfärgade plantagehus i holländsk-kolonial stil och Saba brukar kallas för ”Karibiens oförstörda drottning”. Res dit via Sint Maarten/Saint Martin, varifrån det finns såväl flyg- som färjeförbindelse med bägge öarna, och du begås med en unik karibisk upplevelse på platser dit få turister hittar.

Saba och Sint Eustatius ligger i vad som kallas ”Öarna över vinden” och i orkanbältet. Bonaire, 80 mil åt sydväst, tillhör ”Öarna under vinden” och undgår normalt orkaner.

Bonaire utgörs, liksom de båda andra ABC-öarna Aruba och  Curaçao, av en platt kaktusöken med ljuvliga stränder, flamingolaguner och fantastiska dyk- och snorklingsmöjligheter vid sitt spektakulära korallrev. Den i holländsk kolonialstil präglade lilla huvudorten Kralendijk utgör behaglig bas för några dagars vistelse, med dyk- eller snorklingsupplevelser i havet och på landbacken med cykelturer genom ”kaktusdjunglerna”. Läs mer under Aruba och Curaçao, vilka på grund av sin status som ”land tillhörande Nederländerna” förärats egna kapitel. Därmed på intet vis menat att förringa Bonaire, som kan vara den behagligaste av de tre ABC-öarna.

Nederlandse Antillen eller numera hellre Caribisch Nederland planlägger du med oss.

JW

Se även:

flamingo som står i vattnet
Flamingo i Bonaire. Photo by Stephen Pedersen on Unsplash