Mauritius

Mark Twain skrev i en reseskildring att Gud först skapade Mauritius och sedan himlen – med Mauritius som förebild. Detta citat brukar ofta nämnas i marknadsföringen av Mauritius, trots att Twain nog menade det med en viss ironi. Men, visst, det går inte att sticka under stol med att Mauritius faktiskt på många sätt är landet där drömmen om palmkantade, kritvita stränder längs ett turkost hav kommer till liv.

Samtidigt är stora områden på Mauritius enahanda och urtråkiga med sina vidsträckta sockerrörsodlingar. Fast att få en inblick i produktionen är intressant. I en gammal sockerfabrik i staden Pamplemousses, på norra delen av ön, kan man få en guidad rundtur som avslutas med socker- och romprovning. En gång i tiden var sockret en mycket betydelsefull inkomstkälla för landet, men idag bidrar det bara med några få procent till BNP – trots de stora sockerrörsodlingarna. Turismen är idag den absolut största inkomstkällan.

Längs kusterna erbjuds diverse olika aktiviteter både ovan och under vattenytan. Åk på valsafari. Simma med delfiner. Vandra på havsbotten med en glaskupa på huvudet och känn dig som en romanfigur i någon av Jules Vernes böcker eller åk ner under ytan med en undervattensskoter i bästa James Bondstil. Eller varför inte följa med i en ubåt för att titta på undervattenslivet.

Inlandet består av en högplatå som ligger 500–600 meter över havet (högsta punkten är Mont Piton 828 m.ö.h.). Här finns finns gröna skogar, imponerande bergsmassiv, präktiga vattenfall och en natur som lockar till vandringar. Notera dock att åskskurar och dimma kan förekomma, så det är inte alltid som verkligheten motsvarar turistbroschyrernas soldränkta bilder.

Maten på Mauritius är vällagad och en mix av olika mattraditioner. Muslimsk biranyi (risrätt med kött eller enbart grönsaker), indiska curryrätter, asiatiska vårrullar, grillat oxkött och grönsaker från det franska köket är några exempel. Ofta används också frukter som mango eller ananas. Kokos är en frekvent smaksättare. Det grillas också mycket, och eftersom Mauritius är en ö, så kommer det knappast som överraskning att det även bjuds på delikata fiskrätter.

Mauritius ligger öster om Madagaskar, långt ut i Indiska oceanen, 180 mil (ungefär Sveriges längd) från det afrikanska fastlandet. Till ytan är ön i klass med Öland fast med med mer kvadratiska proportioner: 5 mil bred och 6 mil från norr till söder. Invånarantalet är cirka 1,2 miljoner, varav drygt en tiondel bor i huvudstaden Port Louis.

Våra erfarenheter från ön sträcker sig till ett par konferensresor och en del privat bilande på ön. Men vi arrangerar gärna resor till denna magiska ö, och då helst till området runt Mahebourg i sydöstra delen, där man förutom stränderna får en dos ”genuint” Mauritius. Kombinera gärna med den franska ön Réunion eller Madagaskar.

Prata med oss om Mauritius.

JW PB

detalj på båt med havet i bakgrunden
Mauritius. Photo by Kilyan Sockalingum on Unsplash