Mexiko

Vi har rest runt i Mexiko både privat och som färdledare på rundresor hos tidigare arbetsgivare och tar med stor glädje med oss erfarenheten till LG Travel.

Nu försöker vi bortse från drogkarteller och blodiga knarkkrig som tyvärr kan förta lusten att besöka detta fantastiska land. Även om UD inte avråder från resor till någon av landets 32 delstater, skulle vi nog beteckna vissa av dem som ”no-go-area”, men låt oss istället fokusera på de platser dit man absolut kan bege sig.

En favoritstad, om än stor och rörig, är Guadalajara i delstaten Jalisco, som förutom att vara mariachimusikens hemort bjuder på ett grannskap som innefattar orten Tequila. Och dit åker man från Guadalajara med ”Tequilatåget” (som egentligen heter Jose Cuervo Express) och tuffar genom de odlingar av agaveväxter – agave tequilana – som enligt ursprungsskyddet är enda tillåtna råvaran i äkta tequila! Under tågresan avnjuts mexikanska delikatesser tillsammans med drycken (såklart) och föredrag om tequila. Det ökande intresset och förfiningen av detta destillat har gjort tågupplevelsen mäkta populär och under uppehållet i staden Tequila besöks bränneriet Jose Cuervo, pionjären och ledande tequilaproducent sedan 1700-talets mitt. Framdeles vill vi gärna organisera en mexikansk odyssé med Tequilatåget och kanske även inkludera legendariska tåget Sierra Madre Express, men det beror på hur säkerhetsläget i delstaterna omedelbart söder om USA utvecklas.

tre flaskor tequila med olikfärgade etiketter
Tequila med Frida Kahloetiketter. Foto: Jason Pofahl/Unsplash.

I dagsläget håller vi oss till en begränsad del av Mexiko och då bland annat orterna på Yucatánhalvön. Den historiska staden Chichen Itza är med sina pyramider en av mayakulturens mest kända ruinstäder och har satts upp på listan av världens ”sju nya underverk” men lider av massturism, och därför besöker vi hellre mayaruinerna i Uxmal eller Palenque, de absoluta höjdpunkterna i den senklassiska mayakulturen med sina enorma tempel och pyramider. Palenques mayakonstruktioner anses uppvisa epokens mest förfinade arkitektur och var ett ceremoniellt centrum för mayakulturens överstepräster och tillika boplats för den lokale härskaren. (Och om man har tid inkluderar mayaresan även Tikal i Guatemala och Copán i Honduras – se under respektive land.)

Vi har rest runt i Mexiko både privat och som färdledare på rundresor hos tidigare arbetsgivare och tar med stor glädje med oss erfarenheten till LG Travel. Dessutom slår vi ett slag för Cabo San Lucas som konferensort, dit vi har arrangerat slika begivenheter. Orten ligger längst ner på den 120 mil långa kaliforniska halvön, Baja Californía. Cabo San Lucas brukar benämnas ”Mexikos motsvarighet till Nice eller St. Tropez” och vi håller delvis med. På ena sidan har vi Stilla Havet och på den andra den kaliforniska havsviken, som både kallas Cortez hav eller Golfo de California. Den långsmala havsviken skiljer halvön från mexikanska fastlandet och har ett unikt och rikt ekosystem. Dit vandrar varje år, från december till mars, flera tusen gråvalar, knölvalar, späckhuggare, djävulsrocka samt icke minst havslädersköldpadda för att para sig och föda sina ungar. I vattnen utanför Cabo San Lucas möter nämligen Stilla Havet det varma vattnet från den kaliforniska havsviken vilket gör det till en av världens främsta platser för valskådning. Havet kokar av liv och den rikliga förekomsten av bland annat gulfenad tonfisk, svärdfisk och spjutfisk (även kallad ”blå marlin”) lockar sportfiskare från hela världen. Tillsammans med fisket tillhör valsafari de stora attraktionerna, men Cabo San Lucas tjusar också med några av Mexikos finaste stränder, dramatiska klippformationer och ett omgivande fantastiskt ökenlandskap.

Cabo San Lucas i all ära, men vistelse blott där gör att man missar det ”äkta” Mexiko, så välkomna på vår ”specialare” som går från Mexico City till Yucatán. Aztekernas gamla huvudstad Tenochtitlán fick ge vika för den spanskdesignade nuvarande metropolen som med sina mer än 20 miljoner invånare räknas till jordens megastäder, men det förkolumbianska arvet lever tack och lov kvar i Teotihuacan, cirka 50 km norr om Mexico City, med de världsberömda sol- och månpyramiderna som i storlek kan mäta sig med sina motsvarigheter i Egypten.

Långfärdsbussar är ett förträffligt sätt att ta sig runt i Mexiko med. Sedan 1990-talet är vägnätet enormt förbättrat och utbyggt och olika bussbolag med varierande standard – allt från budget till lyxbussar – erbjuder förbindelser kors och tvärs och en bra idé är att åka nattbuss vissa sträckor. På lyxbussarna kan man fälla sätena rejält. Ta från Mexico City sikte på Puebla, vars charmiga historiska centrum finns med på världsarvslistan och staden brukar kallas för Mexikos spanskaste stad. Puebla är också berömd för sin keramik och nås på två timmar från huvudstaden.

Vidare till Oaxaca tar fem timmar med buss från Puebla och därifrån kan man göra avstickare till Puerto Escondido vid Stilla Havet. (Glöm Acapulco, det har changerat totalt!) Sedan styrs kosan mot Yucatánhalvön – via Campeche och mayaruinerna i Palenque till Mérida, ”Den vita staden”, som även kallas för Yucatáns Paris. Staden är byggd ovanpå den gamla mayastaden Tihó och är utan tvekan en av Mexikos vackraste städer med en lugn och behaglig atmosfär. Så gott som varje gata och plaza uppvisar en eller flera vitkalkade koloniala kyrkor. Men vill man ha den mest äktmexikanska upplevelsen under sin bas på Yucatán väljer man att bo i Valladolid! Utomordentligt på alla vis och nära till mayaruiner och inte minst till cenoterna. Cenoter bildades vid det meteoritnedslag för ungefär 65 miljoner som även ska ha utrotat dinosaurierna och är vattenfyllda underjordiska grottor. Cenote Dzitnup är ett exempel (det finns ett par tusen på Yucatán) på sådan underjordisk liten sjö med källvatten och är synnerligen speciell med en magisk grottvärld och grönskimrande vatten. Vill du hellre bo vid ”mayarivieran” – Cancun, Playa del Carmen, Tulum med mera – så har vi skaplig koll även där. Och mexikanska rundresan med långfärdsbuss pysslar vi gärna ihop åt dig och kan förboka allt om så önskas.

Bienvenido a hablar sobre México con nosotros (välkommen att prata om Mexiko med oss)!

JW

ödla som klättrar på en trappa
Uxmal Yucatan Ruinas, Uxmal, Mexiko. Photo by Marv Watson on Unsplash