Moldavien

I Moldavien, Europas kanske minst kända land, möter besökaren ett folk som med liv och lust går in för att bygga framtidens Moldavien och stolt visar upp vad som åstadkommits de senaste åren. Som turist blir man hjärtligt mottagen och kan inte annat än förtrollas av detta lilla land med tre miljoner invånare som ligger inklämt mellan Ukraina och Rumänien.

Efter Sovjetunionens sammanbrott 1991 proklamerade Moldavien sin självständighet. 75 procent av invånarna är moldavier vilka språkligt, etniskt och kulturellt står mycket nära rumäner. Moldaviska är en dialekt av rumänska och Moldaviens flagga nästan identisk med den rumänska. Ett förslag om sammanslagning med Rumänien mötte våldsamt motstånd av sovjettidens elit – rysktalande moldavier samt etniska ryssar – vilket ledde till ett kort men blodigt inbördeskrig under några månader 1992. Följden blev utbrytarrepubliken Transnistrien, som fortfarande består som en ”icke erkänd självständig stat”. Inte ens Ryssland, som har trupper stationerade för att upprätthålla en ryskövervakad vapenvila, har erkänt utbrytarstaten, och den moldaviska regeringen i huvudstaden Chisinau har ingen kontroll över territoriet.

Moldavien var tidigare känt som Bessarabien och har stått under turkisk, rysk, rumänsk och sovjetisk överhöghet. Landets yta är i storlek jämförbar med Smålands, och under sovjettiden kallades Moldavien för Sovjetunionens trädgård. En pastoral idyll med böljande, frodigt landskap, varifrån vin, frukt och andra jordbruksprodukter levererades till övriga sovjetrepubliker. Vi brukar besöka det berömda vindistriktet Cricova, där miltals av underjordiska tunnlar tjänar som vinkällare. Moldavien stod tidigare för en tredjedel av den sovjetiska vinproduktionen, och numera har expertis från bl.a. Frankrike kallats in för att utveckla och förfina vinproduktionen.

Detta land ligger närmare Sverige än man kan tro. Hit har vi haft glädjen att få ordna studieresor och kulturresor åt grupper men även upptäckt på egen hand. Under 2021 arrangerar vi ”Tågäventyr i österled” – en tågresa till Vitryssland, Ukraina och Moldavien. Mer info kommer inom kort.

Och prata gärna Moldavien med oss, landets hängivna supportrar.

PB JW

Se även:

svarta vindruvor
Băbească neagră, svarta vindruvor i Moldavien. Photo by Valentin Balan on Unsplash