Nederländerna

Till våra favoriter i Nederländerna hör byn Kinderdijk, som kan skryta med nitton väderkvarnar längs kanalerna i sin omgivning. En alldeles förtjusande plats, och kommer man i början av september är väderkvarnarna tjusigt upplysta under dygnets mörka timmar.

En annan pärla är Giethorn, en liten ort med 2600 invånare som saknar gator. Bland byns charmiga 1700-talsbyggnader trampar man antingen fram på cykelstigar och små träbroar, eller också åker man båt längs de stilla kanalerna.

Rofyllda kanaler hittar man för övrigt också i exempelvis Leiden, Rembrandts födelsestad, som är känd för sitt anrika universitet. Som konstintresserad bör man dessutom titta in på Rijksmuseum i Amsterdam med alla dess medeltida mästerverk. Alldeles i närheten ligger Van Goghmuseet, och för den som är speciellt intresserad av denne expressionismens främsta företrädare, så rekommenderas ett besök i nationalparken Hoge Veluwe. För där ligger Kröller-Müllermuseet med sin imponerande Van Goghsamling. Parken i övrigt bjuder på vackra rogivande miljöer i en blandning av fält och skog med rådjur och vildsvin som strövar fritt omkring. En cykeltur rekommenderas varmt. 

Sen får man naturligtvis inte glömma landets blomsterodlingar, som i april–maj lockar tiotusentals turister att komma på besök. Kilometer efter kilometer, så långt ögat når, sträcker sig tulpanfälten med sina intensiva färger i rött, rosa, gult och vitt. Många tulpanresor har det blivit genom åren. Det är nästan omöjligt att locka svenskar till Nederländerna under andra tider på året. Möjligen med undantag för en weekendresa till Amsterdam. Ändå har Nederländerna massor av annat att erbjuda än bara blommor, och väljer man att komma andra årstider än våren, så är det betydligt lugnare vid turistattraktionerna.

Prata med oss om Nederländerna.

PB JW

Se även:

joheijcdbiebicla_1140x500