På räls genom Polen

Följ med på en tågresa genom Polen, där vi färdas bekvämt i 1:a klass, bor på utvalda hotell och äter gott på våra favoritrestauranger i de olika städerna. Upplev det bästa av vårt södra grannland – Hansestaden Gdańsk, det bedårande Masuriska sjölandskapet, de vackra kulturstäderna Wrocław och Kraków och Polens pulserande huvudstad Warszawa.

Polen
Nästa planerade avgång: hösten 2024

LG Travel hälsar välkommen på en behaglig och upplevelserik resa genom vårt södra grannland. Efter den korta flygresan till Gdańsk gör vi road trip med inhyrd buss till Masuriens bedårande sjölandskap, men vidare färder genom Polen sker med tåg. Och vi reser bekvämt i 1:a klass, bor på våra utvalda hotell och njuter resans måltider på våra favoritrestauranger i de olika städerna. En njutbar resa till det bästa av Polen. LG Travels reseledare medföljer under hela resan.

Deltagarantal: Minimum 12, maximalt 20 deltagare.

Dag för dag

Dag 1

Malmö–Gdańsk–Masurien

Flyg med Wizzair på morgonen från Malmö till Gdańsk (kontakta oss vid ut- och hemresa Landvetter eller Arlanda). Flygtiden är en knapp timme, och vid ankomsten möter reseledare med buss.

Vi ger oss iväg direkt mot Masuriska sjölandskapet, och bussresan tar ett par timmar. Innerstaden i Gdańsk njuter vi av i slutet av resan men passar på att bese par intressanta platser utanför den historiska stadskärnan: det tidigare Leninvarvet och Westerplatte, platsen där andra världskriget började den 1 september 1939.

Vi stannar för lunch på ett trevligt värdshus längs vägen. Under bussresan presenterar reseledaren Polen och vårt program för veckan.

text på ett monument i sten
Westerplatte, Gdańsk. Foto: Nuria Bönnemark.

Dagens mål är småstaden Ryn i Masurien, beläget på ett näs mellan två sjöar i ett av Polens vackraste områden. Namnet Ryn kommer av tyskans Rhein och mycket riktigt har den lilla staden sitt namn efter den tyska floden. Anledningen är att korsriddarna i Tyska Orden uppförde en borg som fick detta namn och som idag är det slottshotell där vi tar in för två övernattningar. Zamek Ryn (****) har en härlig spaanläggning, och på kvällen njuter vi en förträfflig middag i slottsrestaurangen.

mörkt trä
Zamek Ryn. Foto från zamekryn.pl.
brunt rådjur på ett grönt fält

Dag 2

Masuriska sjöarna och Varglyan

Efter frukost ger vi oss ut med buss i det Masuriska sjölandskapet och besöker lämningarna av Varglyan, Hitlers krigshögkvarter i Ostpreussen från attacken mot Sovjet 1941 och fram till 1944.

Här ägde det berömda 20 juliattentatet rum 1944, då en grupp sammansvurna officerare nästan lyckades ta livet av Hitler. Den väldiga anläggningen började byggas 1940 och omfattade förutom ett 80-tal betongvärn med upp till åtta meter tjocka väggar även flygplats och järnvägsstation. Anläggningen var rigoröst bevakad och kringgärdades av minbälte och artilleriställningar. Tyskarna började själva förstöra anläggningen i januari 1945 när röda armén nalkades.

Vi äter en god gemensam lunch på ett polskt värdshus och återvänder sedan till slottshotellet för njutning på egen hand resten av dagen.

Dag 3

Masurien–Wrocław med tåg

Utcheckning och avfärd vid 8-tiden med kort busstransfer (två mil) till stationen i Gizycko, varifrån tågavgången är kl. 08.50. Vår inledande polska tågresa sker i andra klass med lokaltåg genom Masurien och västerut. Efter tågbyte i Olsztyn kommer vi till Torun vid 13-tiden.

Vi deponerar bagaget och ger oss ut i Torun, som är en av Polens mest välbevarade städer och helt undgick förstörelse under andra världskriget. Här föddes Nikolai Kopernikus och vi hinner med rundvandring och lunch innan vidarefärden söderut vdi1 6-tiden. Vi reser första klass och åker förbi Poznan innan vi vid 19-tiden anländer till Wroclaw Glowny, en av Europas ståtligaste järnvägsstationer, och sträcker på benen efter tågresan genom att promenera tio minuter till historiska hotell Europeiskij med stämning från gångna tidevarv. Här installeras vi för en natt och beger oss sedan till fots cirka tjugo minuter till ett av Europas vackraste torg och avslutar dagen med en utsökt middag i vackra valv.

Den polske kocken Rafał Godziemski visar hur han tillagar żurek w chlebie, en syrlig rågsoppa som serveras i urgröpt bröd.

Wrocław har lytt under Böhmen, Habsburg, Preussen och Tyskland. Idag är Wrocław Polens fjärde stad och ligger vid floden Oder och dess bifloder, vilket gör att stadsdelarna förbinds av ett stort antal broar.

DAG 4

Wrocław–Kraków med tåg

Efter god frukost ger vi oss ut till fots för en utförligare titt på denna livliga kulturstad, som fram till 1945 var tysk och hette Breslau.

BILDERNA PÅ DEN HÄR DAGEN HÖR TILL WARSZAWA!

Staden är byggd på 12 öar i floden Odra (Oder) och förbinds med 17 broar. Wrocław har återuppbyggts efter den enorma krigsförödelsen, blandar gammalt och nytt och är idag Polens fjärde största stad efter Warszawa, Łódź och Kraków.

Med dess dramatiska historia i färskt minne tar vi så plats i intercitytågets förstaklassavdelning för avgång mot Kraków vid 13-tiden. Lunch på egen hand ombord, och den angenäma resan genom gamla Schlesien tar drygt tre timmar.

Vid 17-tiden angör vi Kraków och sträcker på sedvanligt vis på benen medelst en kvarts promenad till Francuski Hotel och checkar in för tre nätter på detta legendariska Krakówhotell, med perfekt läge vid boulevardringen som omsluter den välbevarade gamla stadskärnan. Lite senare beser vi innerstaden till fots och tar oss genom gamla stans gränder till världens vackraste marknadshall, Sukiennice, som på svenska är känd som Tyghallarna. Här saluförs numera polskt konsthantverk och hallarna ligger mitt på gamla stans torg, som även det är ett av Europas vackraste.

Krakóws innerstad är utsett till världsarv, då det mirakulöst nog klarade sig undan krigsförstörelse. Vid stora torget ligger också Mariakyrkan, från vars torn en berömd trumpetsignal ljuder varje hel timma. Kraków ståtar med flera förnämliga restauranger, och till en av våra favoriter beger vi oss för kvällens gemensamma middag.

gatlykta på husfasad
Wrocław.
butiker med gamla skyltar
Kraków.

Dag 5

Utflykt till Auschwitz-Birkenau

Efter frukost beger vi oss med egen inhyrd buss cirka sex mil västerut till Oświęcim, där koncentrationslägerkomplexet Auschwitz-Birkenau låg. Här träder man fortfarande in under skylten ”Arbeit macht frei”, och de forna lägerbarackerna hyser utställningar och dokumentation över ett av historiens värsta brott mot mänskligheten.

Några kilometer längre bort besöker vi det största förintelselägret, Birkenau, där järnvägsspåret fortfarande leder in genom portalen under vakttornet. Besöket inleds med en filmpresentation, och under rundvandringen ledsagas vi av en svensktalande lokalguide.

Vi äter lunch på ett värdshus, och vid återkomsten till Kraków beser vi den del av staden som kom att utgöra ett judiskt ghetto och påminns om den fantastiska filmen Schindlers list, som spelades in på plats i Kraków 1993. Vi ser även Oskar Schindlers fabrik, varpå återstoden av eftermiddagen och kvällen står till eget förfogande.

 

Dag 6

Kraków och saltgruvan i Wieliczka

Denna förmiddag ägnar vi åt Wieliczkas världsberömda saltgruva, belägen en dryg mil öster om Kraków, där gruvarbetare genom seklerna har huggit ut statyer och reliefer i saltblocken.

Till och med en hel katedral i salt finns att beskåda under jord. I gamla uttjänta saltschakt står figurgrupper och altare helt och hållet uthuggna i saltblock, de äldsta från 1600-talet. Saltgruvan brukar många uppleva som en av höjdpunkterna på en rundresa i Polen, och efter besöket där fullbordar vi vårt utforskande av Kraków. Den gamla kungaborgen Wawel, varifrån Polen styrts under århundraden, hyser bland annat Sigismund Vasas grav och de ståtliga kungagemaken.

katedral och kristallkrona
Saltgruvan, Wieliczka. Foto: Ron Porter/Pixabay.

Därefter står eftermiddagen ledig för egna strövtåg innan vi samlas igen på aftonkvisten för att bege oss till den gamla judiska stadsdelen Kazimierz. Här avnjuter vi en stämningsfull judisk afton med god mat ackompanjerad av musik. Promenaden från hotellet tar cirka tjugo minuter i varje riktning, och på hemvägen kanske vi avslutar med en bägare på torget.

Dag 7

Kraków–Warszawa med höghastighetståg

Njut av förmiddagen i Krakow och ta en lunch på egen hand.

Vid 15-tiden promenerar vi till stationen och tar plats i polska höghastighetståget EIP (Express Intercity Premium). Hastigheten är drygt 200 km/h, så vi njuter av förstaklasskomforten under vår 2½ timme långa resa, som i stort sett följer floden Wislas sträckning genom landet.

Runt kl. 18 rullar vi in på Warszawa Centralna. Från stationen är det bara ett stenkast till det klassiska hotellet Polonia Palace, där vi tar in för två nätter.

Detta hotell var en av få byggnader i Warszawa som klarade sig från den fasansfulla krigsförstörelsen, och det har en spännande historia. Mittemot ligger det väldiga Kulturpalatset, som trots allt är Warszawas mest kända silhuett – en ”stalinskrapa” från mitten av 1950-talet.

På kvällen beger vi oss till fots till en trevlig restaurang för gemensam middag.

Dag 8

Warszawa

gamla höga färgglada hus
Warszawa. Foto: Maksym Harbar/Unsplash.
vy över ett torg snett uppifrån
Warszawa. Foto: Dario Mingarelli/Unsplash.

Under förmiddagen ägnar vi oss åt en guidad rundtur med buss i centrum. Framför det återuppbyggda kungliga slottet står svenske Sigismund Vasa staty och erinrar om att det var han som flyttade Polens huvudstad från Krakow till Warszawa i slutet av 1590-talet. Vi åker längs praktfulla huvudgatan Krakowskie Przedmiescie och genom de stadsdelar som var det judiska ghettot mellan 1940 och 1943. Stadsdelen Muranów gjordes till ghettot där en halv miljon judar tvingades leva under de mest vidriga förhållanden. Idag finns bara den judiska begravningsplatsen kvar, och vi besöker de monument som rests till minne av de polska judarnas öde.

Rundturen avslutas med lunch på trevlig restaurang, och resten av dagen står till förfogande för egna upptäckter i den polska huvudstaden.

Dag 9

Warszawa–Gdańsk med höghastighetståg

Efter frukost kort promenad till stationen och avfärd med höghastighetståget EIP, som avgår cirka kl. 09 och på 2½ timme tar oss till Gdańsk. Här väntar transport till charmiga hotellet Artus, som ligger mitt i Gdańsks gamla stadskärna invid Långa torget, där vi tillbringar resans finalnatt. Därefter gör vi en liten runda till fots genom en gamla hansestadens centrala delar, enastående återuppbyggd efter krigsförödelsen.

En festmiddag på en av våra favoritkrogar får så utgöra finalen på denna polska vecka.

Dag 10

Gdańsk–Malmö

Tidig avresa till flygplatsen och flyg med Wizzair med Wizzair från Gdańsk till Malmö (Landvetter eller Arlanda på förfrågan).

Med reservation för ändringar i programmet.

Resan i korthet

Dag 1
Flyg med Wizzair från Malmö till Gdańsk. (Kontakta oss vid ut- och hemresa Landvetter eller Arlanda.) Vidare med buss till Ryn i Masurien och två övernattningar på slottshotellet Zamek Ryn (****). Middag ingår.

Dag 2
Heldag bland Masuriska sjöarna och besök i Varglyan. Lunch ingår.

Dag 3
Kort busstransfer till stationen i Giżycko och tågresa (4 timmar) i 2 klass via Olsztyn till Toruń. Rundvandring och lunch. Vidare från Toruń till Wrocław med tåg i 1 klass (3½ timme). En övernattning på hotel Europeiskij (***). Middag ingår.

Dag 4
Guidad rundtur i Wrocław. Eftermiddagsresa med tåg (3½ timme) i 1 klass till Kraków och tre övernattningar på hotell Francuski (****). Middag ingår.

Dag 5
Förmiddagsbesök i Auschwitz-Birkenau. Lunch ingår. Eftermiddag och kväll på egen hand i Kraków.

Dag 6
Förmiddagsbesök i saltgruvan, rundtur i Kraków. Eftermiddagen på egen hand. Middag i judiska kvarteren.

Dag 7
Tågresa med höghastighetståg i 1 klass (2½ timme) från Kraków till Warszawa. Två övernattningar på Polonia Palace Hotel (****). Guidad rundtur under eftermiddagen. Middag ingår.

Dag 8
Rundtur i Warszawa.

Dag 9
Avresa på morgonen med höghastighetståg till Gdańsk (1 klass, 2½ timme), ankomst vid lunchtid. En övernattning på hotell Artus (***) i gamla staden. Rundvandring genom stadens centrala delar. Avslutningsmiddag på en av våra favoritkrogar.

Dag 10
Tidigt morgonflyg med Wizzair från Gdańsk till Malmö.

Förläng resan med några nätter på klassiska spahotellet Rezydent i Sopot, vid ”Polska Rivieran”. Hör med oss för detaljer och pris.

 

Anmälan och betalning

Bokning ska göras senast den 3 februari 2023 (för möjlighet till fri avbokning senast den dagen). Efter detta datum gäller avbokningsreglerna enligt våra villkor.

Bokning kan göras till LG Travel via webbformulär (klicka på knappen KONTAKTA OSS nedan), e-post eller telefon. Samtidigt med bokningen inbetalas anmälningsavgiften 2 500 SEK/resenär på bankgiro 5694-0430. Slutbetalning ska erläggas senast 17 februari 2023.

Priser

Baserade på valutakurs 10,50–11,00 SEK/EUR

Grundpris per person i dubbelrum 15 600 SEK
Enkelrumstillägg för nio nätter 4 600 SEK

I priset ingår:

  • nio övernattningar i dubbelrum med frukost på hotell enligt program
  • fem luncher och sex middagar
  • tågresor i 1:a klass (Gyzicko-Torun den 31 mars dock i 2:a klass) enligt program
  • bussresor i modern helturistbuss enligt program
  • utflykter och entréer enligt program
  • lokala skatter och avgifter samt EU-moms
  • svensk reseledare från LG Travel under hela resan.

 

Praktisk information

Våra andra resor

kyrka omgiven av hus i en stad framför berg

Tågäventyr genom Rumänien

LG Travel välkomnar till en upplevelseresa med tåg genom Rumänien, ett av Europas mest fascinerande länder med färgstark kultur och magnifika naturscenerier. Därtill förtjusande städer med gemytliga hotell och restauranger. I behaglig takt färdas vi

Läs mer »
brun byggnad framför en sjö

Via Egnatia med buss

Välkommen på en intressant resa längs Via Egnatia, den gamla romarvägen som sträcker sig 110 mil från dagens Albanien genom Nordmakedonien och Grekland. Från Thessaloniki viker vi av till Bulgarien och slutar i huvudstaden Sofia.

Läs mer »
USA med tåg LG Travel

USA med tåg från kust till kust

Välkomna till den ultimata drömresan – en tågresa genom USA från kust till kust! Från New York åker vi på klassiska tåglinjer via djupa södern, prärien och vilda västern till stillahavskusten och San Francisco.

Läs mer »
Citroner

Livsnjutarresa på räls i Italien

LG Travel hälsar välkommen på ett unikt tolvdagars tågäventyr genom Italien med nedslag på Amalfikusten och vidare till Apulien längst ut på ”klacken” innan kosan styrs norrut igen till klostermosaikernas Ravenna. Vidare till Bologna och parmaskinkans land och härlig avslutning i Ligurien.

Läs mer »
närbild på en ren på snötäckt fält

Njutningsresa i norrskensnejder

Resa till norrsken och Jokkmokks marknad Upplev samekulturen och renskötsel på nära håll. Följ med ner i världens största järnmalmsgruva. Och se det mäktiga skådespelet när natthimlen lyses upp av det magiska norrskenet. Lappland och

Läs mer »
dahlia

Inspirerande trädgårdsresa till Tyskland

Njut av perenner, rosor, dahlior, pioner och andra vackra blommor i överflöd. Låt dig inspireras av spännande tematrädgårdar. Upplev den mysiga och historiskt intressanta medeltidsstaden Erfurt, som 2021 står värd för den tyska trädgårdsutställningen BUGA.

Läs mer »
Kaliningrad

Gamla Ostpreussen

Välkomna till en intressant resa i vårt närområde, i gamla Ostpreussen, till legendariska Königsberg (nu Kaliningrad). Visum till ryska exklaven Kaliningrad ordnar vi enkelt åt er när vi får en passkopia. Nästa planerade avgång: så

Läs mer »
ett slott i en park

Evert Taubes Bohuslän – västkustens pärlor

Färden går till Evert Taubes saltstänkta Bohuslän. Vi besöker Tjolöholms slott och Ingrid Bergmans Fjällbacka, vi imponeras av de världsarvslistade hällristningarna i Vitlycke, äter nyfångad fisk hos Handelsman Flink, och självklart lyssnar vi på Taubevisor.

Läs mer »
vinodlingar

Strövtåg i Champagne

Mesdames et Messieurs, vi har glädjen att invitera till några livgivande och bubblande dagar i ”champagnehuvudstaden” Epernay. Här bor vi i elegant miljö på fantastiska Hostellerie Le Briqueterie*****, som ingår i den exklusiva hotell- och

Läs mer »
Kyrka i Armenien

Det äldsta kristna riket

Det snöklädda berget Ararat där Noak strandade med arken, gåtfulla kyrkor, världsarsvslistade kloster, grekiska tempel, glittrande små sjöar, läcker mat och välsmakande viner. För att inte tala om den utsökta armeniska brandyn, som det sägs

Läs mer »

Våra andra resor