Via Egnatia med buss

Välkommen på en intressant resa längs Via Egnatia, den gamla romarvägen som sträcker sig 110 mil från dagens Albanien genom Nordmakedonien och Grekland till Istanbul i Turkiet.

Albanien, Nordmakedonien, Grekland och Turkiet
14–22 juni 2023 (kan komma att justeras)

 

När vägen byggdes för drygt 2 000 år sedan var den en fortsättning på Via Appia från Rom till Brindisi. Efter att ha korsat de 15 milen över Adriatiska havet fortsatte färden mot Konstantinopel genom de romerska provinserna Macedonia och Thrakien. Vi avverkar sträckan med egen buss och gör intressanta nedslag på historiska platser. Nio hotellövernattningar, varav två vid den vackra Ohridsjön i Nordmakedonien, två i Greklands andra stad Thessaloniki och två i Istanbul. Det finns möjlighet att förlänga vistelsen i Albanien eller Istanbul före eller efter grundprogrammet.

Dag för dag

Dag 1 | Onsdag 14 juni

Utresa och Tirana–Durrës (bussresa 50 km)

Flygavgång från Kastrup kl. 09.50 med Austrian Airlines via Wien till Tirana. (Kan komma att justeras.) Efter ankomst vid 14-tiden väntar buss för färd till Tiranas centrum, där vi gör en stadsrundtur. Därefter styr vi mot Durrës och checkar in på vårt hotell Kloest, centralt beläget i den gamla stadsdelen. Bussresan tar runt en timme och efter incheckning följer de som vill med till en närbelägen restaurang för middag.

Hotellinfo: https://hotelkloest.com/

gata med bilar och palmer på kvällen
Durrës. Foto: Árpád Czapp/Unsplash.

Dag 2 | Torsdag 15 juni

Durrës–Peqin–Elbasan–Ohrid (bussresa 175 km)

Efter frukost ger vi oss ut på en stadspromenad och börjar med gatan precis vid hotellet som på albanska heter Rruga Egnatia.

Här, i det antika Dyrrachium, låg startpunkten för Via Egnatia och innan vi åker vidare besöker vi Durrës amfiteater, Balkans största, med plats för 20 000 åskådare och byggd på kejsar Trajanus tid. Endast två tredjedelar är utgrävda, resten döljer sig under bostadshusen runtomkring. Durrës ståtar också med ett intressant arkeologiskt museum som vi kan besöka innan vi anträder första etappen längs Via Egnatias norra sträckning. Det fanns även en sydlig sträckning som utgick från hamnstaden Apollonia, längre söderut i Albanien.

Efter cirka fem mil (en timme) når vi Peqin (romerska Claudiana) och stannar till för lunch på ett värdshus. Sedan utforskar vi omgivningen tillsammans med en lokal guide och får se ett stycke av originalvägen.

Eftermiddagens vidarefärd tar oss vidare via antika Masio Scampa, som var en viktig handelsplats vid knutpunkten där Via Egnatias nordliga och sydliga sträckningar förenades. Idag heter staden Elbasan, där vi hinner få en glimt av de antika lämningarna innan dagens återstående två timmar långa etapp till Nordmakedonien och Ohrid anträds.

Efter gränspassage når vi snart dagens mål och tar in för två nätter på charmiga Villa Bella i Ohrids gamla stadskärna.

Hotellinfo: www.villabella.com.mk

Dag 3 | Fredag 16 juni

Ohrid

Med sitt vidunderliga läge vid Balkans största insjö betraktas Ohrid som Nordmakedoniens absolut vackraste plats. Här låg ett av den jugoslaviske diktatorn Titos sommarpalats. Vi promenerar på kullerstensgator från romartiden och beundrar lämningar från såväl antiken som från bysantinsk tid.

brun byggnad framför en sjö
Ohrid. Foto: Milana Jovanov/Unsplash.

Ohrid var en viktig plats vid Via Egnatia under namnet Lychnidos och är sedan 1979 klassat som världsarv. Beroende på vädret kan vi under dagen göra en båttur på sjön, annars är det inga problem att njuta av dagen i Ohrid. Staden är också bekant för det avtal som slöts här i januari 2002 och gjorde slut på den väpnade konflikt som under 2001 utbröt mellan landets albanska och slaviska befolkningar. En fjärdedel av Nordmakedoniens två miljoner invånare är etniska albaner och bebor huvudsakligen dessa västra delar av landet – en följd av 1910-talets Balkankrig och upprättandet av det självständiga Albanien år 1912.

Gränsdragningarna tog inga etniska hänsyn utan gjorde att många albaner hamnade som minoriteter i grannländerna. 2001-års etniska sammandrabbning berodde på att albanerna kände sig förtryckta av den slaviska majoriteten. Som en av sex delrepubliker i tidigare Jugoslavien undgick emellertid Makedonien att dras in i 1990-talets jugoslaviska krig efter att ha utropat sin självständighet i september 1991. Och vad gäller Ohrid så är det också intressant att notera att orten var huvudstad i det första bulgariska riket för lite mer än tusen år sedan.

På kvällen ordnas middag för dem som vill på en restaurang.

Dag 4 | Lördag 17 juni

Ohrid–Resen–Bitola–Florina–Edessa–Vergina (bussresa 180 km)

Avresa efter frukost och färden går genom det vackra och bördiga nordmakedoniska landskapet Pelagonien till Resen, dit vi anländer efter en knapp timme. Det romerska namnet var Scyrithania och bosättningen en viktig anhalt längs Via Egnatia. Idag beundrar vi dess enorma äppelodlingar och under fortsatt färd även de omfattande vinodlingarna i vindistriktet Pelagonia Polog. (Nej, inget att göra med pelargonia; blomman härstammar från Sydafrika!)

Efter några mil är vi så framme i Bitola, landets andra stad efter huvudstaden Skopje. Här möter en lokal guide för att visa oss lämningarna av det antika Heraclea Lynkestis som grundades av Filip II av Makedonien (Alexander den stores far) på 300-talet före vår tideräkning. Här får vi oss till livs den grekisk-makedoniska och romerska historien men ägnar även lite tid åt dagens Bitola och beundrar dess speciella arkitektur.

Tid för lunch på Bitolas huvudstråk Korzo innan vi på eftermiddagen drar vidare mot Grekland som ligger knappt två mil söderut.

Från Makedonien till Makedonien, skulle man kunna säga, men ända sedan Jugoslaviens sammanbrott har en namnstrid om rätten till namnet pågått. Grekland hävdar att Alexander den stores antika stormakt beboddes av etniska greker och att den tidigare jugoslaviska delrepubliken inte får kalla sig Republiken Makedonien eftersom befolkningen utgörs av slaver och albaner. Tvisten löstes 2018 genom att namnet Nordmakedonien antogs. Fast nu bråkar Bulgarien om att det slaviska språk som nordmakedonierna kallar makedoniska i själva verket bara är en dialekt av bulgariska. Och att de slaviska nordmakedonierna i själva verket är bulgarer.

Under Osmanska rikets nedgångstid under 1800-talet stred Grekland, Bulgarien och Serbien om herraväldet över Makedonien, som efter Balkankrigen 1912–1913 delades upp mellan länderna. Den norra (serbiska) delen kom 1918 att ingå i den nygrundade staten Jugoslavien.

Många betraktar Edessa som Makedoniens vagga då en del antika källor hävdar att Makedoniens förste kung, Karanos, grundade sin härskardynasti här, och att Edessa var den första makedonska huvudstaden. Karanos är stamfar till Filip II och Alexander den Store och levde på 800-talet före vår tideräkning.

Efter Edessa lämnar vi tillfälligt Via Egnatia för att fortsätta en timme söderut till dagens mål, Vergina, där ruinerna av det hellenistiska Makedoniens klassiska huvudstad Aigai är belägna.  Vi stannar en natt på Hotel Aigon.

Hotellinfo:  http://aigon.greecemacedoniahotels.net/en/

Dag 5 | Söndag 18 juni

Vergina–Aigai–Pella–Thessaloniki (bussresa 150 km)

Dagen ägnas åt de bägge vedertagna makedoniska huvudstäderna Aigai och Pella. Här finns de makedoniska kungarnas gravmonument, dock inte Alexander den stores, eftersom han dog år 323 före vår tideräkning. under ett fälttåg i Babylon och begravdes i ett mausoleum i Alexandria. Aigai var makedonisk huvudstad mellan femte och tredje århundradet före vår tideräkning innan Pella övertog rollen.

Dagens besök i Aigai och Pella gör vi tillsammans med en grekisk lokalguide och anpassas efter vad som är öppet och tillgängligt. Delar av de arkeologiska platserna kan ibland stänga för underhåll. Vi tar lunch i Pella, och från Pella leder dagens slutetapp längs Via Egnatia till Thessaloniki och tar en knapp timme.

Här väntar hotell Luxembourg, och vi checkar in för två nätter. Gemensam middag arrangeras för dem som vill på kvällen.

Hotellinfo: https://www.hotelluxembourg.gr/

gammalt torn i stad
Thessalonikis vita torn. Foto: Nicolas Tsakos/Unsplash.

Dag 6 | Måndag 19 juni

Thessaloniki

Under förmiddagen gör vi guidad promenad i Thessaloniki och ser såklart Vita tornet, som blivit stadens symbol och byggdes av osmanerna efter den turkiska erövringen på 1400-talet.

Thessaloniki var det bysantinska rikets näst viktigaste stad efter Konstantinopel från år 395 och framåt. Flera bysantinska kyrkor har upptagits som världsarv. Staden fick sitt namn efter Alexander den stores halvsyster. Filip II döpte henne till Thessalonike efter hans seger över thessalierna och hon kom senare att gifta sig med Kassandros som tog makten några år efter Alexanders död. Kung Kassandros av Makedonien gav så hustruns namn åt sin nygrundade stad år 315 före vår tideräkning.

Efter kungariket Makedoniens fall år 146 f.v.t. blev Thessaloniki del av romarriket och hamnade sedan i Östrom (Bysans). Grekisk blev staden efter Balkankrigen 1912–1913, då den erövrades från turkarna. Mustafa Kemal Atatürk, det moderna Turkiets grundare, föddes i Thessaloniki 1881.

Under vår rundvandring beundrar vi också den nya hamnpromenaden, varpå eftermiddagen och kvällen är till eget förfogande för individuella strövtåg.

Dag 7 | Tisdag 20 juni

Thessaloniki–Filippi–Kavala (bussresa 170 km)

Efter frukost fortsätter färden österut mot Thrakien, och vi erinrar oss aposteln Paulus, som emellertid färdades i motsatt riktning, och hans bägge testamentebrev till thessalonikerna. Till dagens huvudmål, Filippi, är avståndet cirka 15 mil.

Längs vägen ligger Amfipolis, som innan den erövrades under Filip II:s makedoniska expansion på 360-talet före vår tideräkning var en atensk koloni. Atenarna ville på 430-talet f.v.t. etablera en stadsstat i Makedonien, men dess atenska historia blev kort. Det var härifrån Alexander den store utgick på sitt asiatiska fälttåg.

Sedermera utvecklade romarna Amfipolis till en viktig anhalt längs Via Egnatia. Området kom också att spela stor roll under det romerska inbördeskrig som följde efter mordet på Julius Caesar. I slaget vid Filippi år 42 f.v.t besegrades mordanstiftaren Cassius och hans här av Caesars anhängare Marcus Antonius och Octavianus styrkor. Cassius begick självmord efter nederlaget och Octavianus besteg tronen som kejsar Augustus. Segern vid Filippi avslutade det tvååriga inbördeskriget och romarna utvecklade Filippi till en betydande metropol med amfiteater och forum under namnet Colonia Augusta Iulia Philippensis.

Vi beskådar lämningarna under ledning av lokalguide och erinras även om att Filippi var den första europeiska ort där aposteln Paulus predikade det kristna budskapet runt. Det torde ha inträffat runt år 50, och Filippi betraktas därmed som Europas äldsta kristna församling.

Filippis undergång inleddes på 500-talet av justinianska pesten och fortsatte under 600-talets slaviska folkvandringsinvasion samt jordbävning. Staden glömdes bort och återupptäcktes vid arkeologiska utgrävningar på 1910-talet.

Vi avslutar dagen i Filippis gamla hamnstad Neapolis, som idag heter Kavala. Då som nu en viktig utskeppningshamn och även platsen där aposteln Paulus steg iland för att missionera i Filippi.

antik stad sedd snett uppifrån
Kavala. Foto: Felix Fuchs/Unsplash.

Intressant för svenskar är Kavallahuset, som byggdes 1936 av Svenska Tobaksmonopolet och idag tillhör Svenska institutet i Aten. Forskare och författare och andra som söker stimulerande arbetsmiljö för skapande verksamhet kan liksom i Villa San Michele på Capri ansöka om vistelse här.

Vårt logi i Kavala är dock det förtjusande pensionatet ”Old Town Inn” som ligger i gamla stadskärnan.

Hotellinfo: www.oldtowninn.gr/en/

Dag 8 | Onsdag 21 juni

Kavala–Traianoupoli–Istanbul (bussresa 445 km)

Vi checkar ut och ger oss iväg vid niotiden för vidarefärd genom Thrakien mot Alexandroupolis och Traianoupoli. Första etappen är nästan 20 mil lång och tar oss längs Egeiska havet mot den i sammanhanget purunga hamnstaden Alexandroupolis, som grundades av osmanerna på 1800-talet. Under Balkankrigen 1912–1913 erövrades staden och stora delar av Thrakien av Bulgarien, som dock fick överlämna området till Grekland efter första världskriget.

Vårt fokus riktas dock på Traianoupoli som ligger ett stycke öster om Alexandroupolis, nästan vid turkiska gränsen. Alternativt namn är Trajanopolis efter sin grundare kejsar Trajanus. Platsen var under romersk tid berömd för sina varma källor och blev populärt stopp längs Via Egnatia. Störst betydelse hade Traianoupoli som administrativt centrum under bysantinsk tid. Efter lunch fortsätter vi under eftermiddagen mot Istanbul och tar in för två avslutande nätter på hotell Centrum Istanbul med perfekt läge i gamla stan, nära Hagia Sofia och Topkapipalatset.

Hotellinfo: http://www.hotelcentrumistanbul.com/

Dag 9 | Torsdag 22 juni

Istanbul

Från dagens turkiska och tidigare osmanska Istanbul virar sig historien tillbaka till det bysantinska Konstantinopel och vikingarnas Miklagård. ”Det östliga Rom” har bytt såväl namn som karaktär genom tidevarven. Det oerhört rika kulturarvet från olika epoker samt blandningen mellan Europa och Asien gör Istanbul till en av världens mest fascinerande städer, fullproppad med enastående sevärdheter och monument. Därtill ett eldorado för shopping, inte bara på marknader utan även i märkesbutiker och välsorterade shoppingarkader med oslagbara priser.

Stora basaren, Egyptiska kryddbasaren, Topkapipalatset, Galatatornet, Hagia Sofia m.m. är alla öppna kl. 09.00–18.00, så var och en kan välja det som lockar. Bäst förflyttar man sig med Istanbuls utmärkta spårvagn, och hållplats finns nära hotellet. De som vill kan följa med reseledaren på en liten runda. Och så ordnar vi såklart restaurangbesök åt dem som vill hänga på.

stadsvy med moské
Istanbul. Foto: Fatih Yürür/Unsplash.

Dag 10 | Fredag 23 juni (midsommarafton)

Istanbul och hemresa

Utcheckning och bussavgång till Atatürkflygplatsen kl. 09.00, varifrån Turkish Airlines direktflyg till Kastrup avgår kl. 11.50. Flygtiden är drygt tre timmar och ankomst lokal tid kl. 14.10, vilket innebär att man hinner till midsommarfirandet. (Hemresan kan komma att justeras.)

 

Resan i korthet

Dag 1: Utresa och Tirana–Durrës.

Dag 2: Durrës–Peqin–Elbasan–Ohrid.

Dag 3: Ohrid.

Dag 4: Ohrid–Resen–Bitola–Florina–Edessa.

Dag 5: Edessa–Aigai–Pella–Thessaloniki.

Dag 6: Thessaloniki.

Dag 7: Thessaloniki–Filippi–Kavala.

Dag 8: Kavala–Traianoupoli–Istanbul.

Dag 9: Konstantinopel (Istanbul).

Dag 10: Istanbul och hemresa.

 

Praktisk information

Priser

Baserade på valutakurs 10,60–11,00 SEK/EUR

Grundpris per person: 11 500 SEK
Enkelrumstillägg nio nätter: 3 650 SEK

I grundpriset ingår

  • busstransporter
  • lokala guider
  • entréer enligt program
  • nio övernattningar i dubbelrum med frukost
  • lokala skatter
  • LG Travels reseledning.

Flyg ingår inte, men vi på LG Travel hjälper gärna till att ordna det. Vi kan också hjälpa till att förlänga vistelsen i Istanbul eller besöka Durrës tidigare.

Måltider (utöver frukost) är inte inkluderade men organiseras från dag till dag (för de som vill) av reseledaren i samråd med resenärerna.

 

Villkor

Arrangör av resan är LG Travel (Limhamnsgruppen AB), 556982-4500. Du hittar våra villkor här: SRF:s allmänna resevillkor för paketresor och Limhamnsgruppen AB:s särskilda villkor.

Försäkringsskydd

Se gärna över ditt försäkringsskydd. Detta kan behövas i fall av av sjukdom innan avresa, sjukdom/olycka på plats, stöld mm. Önskar man teckna reseförsäkring, går det att vända sig till ERV-Europeiska eller Gouda.

Bokning och betalning

Bokning ska göras senast den 14 april 2023 (för möjlighet till fri avbokning senast den dagen). Efter detta datum gäller avbokningsreglerna enligt våra villkor.

Bokning kan göras till LG Travel via webbformulär (klicka på knappen KONTAKTA OSS nedan), e-post eller telefon. Samtidigt med bokningen inbetalas anmälningsavgiften 2 500 SEK/resenär på bankgiro 5694-0430. Slutbetalning ska erläggas senast 28 april 2023.

Våra andra resor

Kroatiska fröjder

Välkomna till den kroatiska skärgården utanför centrala Dalmatien, ett av det hästskoformade landet Kroatiens fyra landskap som sträcker sig längs Adriatiska kusten från Kvarnerbukten i norr till gränsen mot Montenegro i söder.

Läs mer »
björkstam framför en sjö i solnedgången

På räls genom Polen

Följ med på en tågresa genom Polen, där vi färdas bekvämt i 1:a klass, bor på utvalda hotell och äter gott på våra favoritrestauranger i de olika städerna. Upplev det bästa av vårt södra grannland

Läs mer »
USA med tåg LG Travel

USA med tåg från kust till kust

Välkomna till den ultimata drömresan – en tågresa genom USA från kust till kust! Från New York åker vi på klassiska tåglinjer via djupa södern, prärien och vilda västern till stillahavskusten och San Francisco.

Läs mer »
Citroner

Livsnjutarresa på räls i Italien

FULLBOKAD! – LG Travel hälsar välkommen på ett unikt tolvdagars tågäventyr genom Italien med nedslag på Amalfikusten och vidare till Apulien längst ut på ”klacken” innan kosan styrs norrut igen till klostermosaikernas Ravenna. Vidare till Bologna och parmaskinkans land och härlig avslutning i Ligurien.

Läs mer »
närbild på en ren på snötäckt fält

Njutningsresa i norrskensnejder

Resa till norrsken och Jokkmokks marknad Upplev samekulturen och renskötsel på nära håll. Följ med ner i världens största järnmalmsgruva. Och se det mäktiga skådespelet när natthimlen lyses upp av det magiska norrskenet. Lappland och

Läs mer »
dahlia

Inspirerande trädgårdsresa till Tyskland

Njut av perenner, rosor, dahlior, pioner och andra vackra blommor i överflöd. Låt dig inspireras av spännande tematrädgårdar. Upplev den mysiga och historiskt intressanta medeltidsstaden Erfurt, som 2021 står värd för den tyska trädgårdsutställningen BUGA.

Läs mer »
Kaliningrad

Gamla Ostpreussen

Välkomna till en intressant resa i vårt närområde, i gamla Ostpreussen, till legendariska Königsberg (nu Kaliningrad) som tack vare förenklade ryska visumregler nu blivit lättillgängligt. Visum till ryska exklaven Kaliningrad ordnar vi enkelt åt er

Läs mer »
ett slott i en park

Evert Taubes Bohuslän – västkustens pärlor

Färden går till Evert Taubes saltstänkta Bohuslän. Vi besöker Tjolöholms slott och Ingrid Bergmans Fjällbacka, vi imponeras av de världsarvslistade hällristningarna i Vitlycke, äter nyfångad fisk hos Handelsman Flink, och självklart lyssnar vi på Taubevisor.

Läs mer »
vinodlingar

Strövtåg i Champagne

Mesdames et Messieurs, vi har glädjen att invitera till några livgivande och bubblande dagar i ”champagnehuvudstaden” Epernay. Här bor vi i elegant miljö på fantastiska Hostellerie Le Briqueterie*****, som ingår i den exklusiva hotell- och

Läs mer »
Detaljbild på bilmotor

Bilentusiasternas Tjeckien

Besök den anrika biltillverkaren Škoda i kombination med Ferdinand Porsches födelsehem, som numera är museum. 4–7 mars 2021 Vi bor centralt i huvudstaden Prag under ledning av vår initierade och svensktalande lokalguide Marcel – en

Läs mer »
Karlsbron

Från Heydrich till Havel

Upplev Tjeckiens omvälvande nutidshistoria från Heydrich till Havel, från andra världskriget fram till sammetsrevolutionen. Tjeckien 18–21 februari 2021 Vi bor centralt i huvudstaden Prag under ledning av vår initierade och svensktalande lokalguide Marcel – en

Läs mer »
Karlsbron på kvällen

Hälsosamt ölspa

Njut av tjeckisk öl på ett ölspa – både invärtes och utvärtes. Tjeckien 11–14 februari 2021 Vi bor centralt i huvudstaden Prag under ledning av vår initierade och svensktalande lokalguide Marcel – med endast 6–7

Läs mer »
Torg i Krakow

Med tåg till Europas hjärta

Följ med på en annorlunda resa till tre intressanta länder i centrala Europa. Vi färdas med tåg och börjar resan i vårt grannland Polen på andra sidan Östersjön. Polen, Slovakien & UngernDatum tillkännages senare  

Läs mer »
Kyrka i Armenien

Det äldsta kristna riket

Det snöklädda berget Ararat där Noak strandade med arken, gåtfulla kyrkor, världsarsvslistade kloster, grekiska tempel, glittrande små sjöar, läcker mat och välsmakande viner. För att inte tala om den utsökta armeniska brandyn, som det sägs

Läs mer »
Stenar i Albanien

Blå ögat, Valbonadalen och Albanska Rivieran

Albanien utsågs 2018 till årets hetaste resmål – och den som besökt landet förstår varför. Det är ett kontrastrikt land som erbjuder moderna storstäder, ålderdomliga byar, mäktiga bergspass, vackra kuststräckor och en intressant historia som

Läs mer »

Våra andra resor