Tanzania

Namnet United Republic of Tanzania härstammar från 1964, då unionen mellan Tanganyika på fastlandet och ön Zanzibar ingicks.

Delstaterna Tanganyika och Zanzibar erbjuder en  förtjusande resmålskombination med Afrikas mest fulländade safariupplevelser på fastlandet och en påföljande sol- och badvistelse på exotiska Zanzibar.

Njut av en klassisk safari på savannernas savann i Serengeti, i massajernas land, som tillsammans med Ngorongorokratern bildar ett av världens mest fascinerande naturområde med en enorm  viltrikedom. Ngorongoro är en gigantisk kaldera – resterna av en vulkan som kollapsade för ett par miljoner år sedan. På den 260 kvadratkilometer stora och runt 600 meter djupa kraterbottnen lockar den bördiga vulkaniska jorden till sig tiotusentals vilda djur och är därmed en av jordens främsta platser för viltskådning i koncentrat. I trakten hittar vi även Olduvaiklyftan, som är något av människans urhem, då man hittat lämningar av förfäder som levde för sådär två miljoner år sedan. Över alltsammans reser sig Afrikas högsta berg , Kilimanjaro, vars karakteristiska toppglaciär syns vida omkring.  Berget är rent tekniskt förhållandevis lätt att bestiga, och många olika guidade turer finns att välja mellan.

djur på savannen
Ngorongoro, Tanzania. Foto: Jörgen Westerhov.

Här reser du i fyrhjulsdrivna jeepar med öppna takluckor och övernattar antingen på bekväma vildmarkslodger med alla nödvändiga faciliteter eller i vad som kallas ”lyxtält”. Sistnämnda absolut att rekommendera, så välkomna att få safariförslag av, oss som även kan omfatta andra viltreservat i Tanzania, som Tarangire och Manyarasjön. Vi har själva testat olika varianter och arrangerat en rad safariupplägg både åt grupper och privatgäster. Gör till exempel en familjesafari med eget fordon och egen guide/chaufför.

När det gäller den årliga gnuvandringen (The Great Migration), läs mer om denna under Kenya.

Tanganyika var mellan 1885 och 1919 en tysk koloni, Tyska Östafrika, men blev efter tyskarnas nederlag i första världskriget ett brittiskt mandatområde och erhöll självständighet år 1961. Tre år senare anslöt sig Zanzibar, och federationen Tanzania bildades. Skillnaden är dock ganska stor mellan de bägge delstaterna. Av Tanzanias 56 miljoner invånare bor 97 procent i Tanganyika (fastlandet), och majoriteten är kristna. Zanzibars halvannan miljon invånare är så gott som alla muslimer och har arabiska som främsta språk, medan fastlandsborna använder swahili.

Zanzibar är oerhört exotiskt och tilltalande och bjuder på en rejäl dos spännande mystik och en sann blandning av afrikanska, europeiska, arabiska och indiska kulturer. Dess stora tillgångar är östkustens palmkantade långa vackra gipsvita stränder med Indiska Oceanens turkosgröna vatten, de fantastiska människorna i byarna på landsbygden och inte minst alla små kryddplantager med muskot-, kanel- och nejliketräd, vaniljblommor, pepparbuskar med mera.

Zanzibar tillhörde under några århundraden sultanatet Oman men frigjorde sig i mitten av 1800-talet och blev ett eget sultanat. Av rädsla för den begynnande tyska koloniseringen på fastlandet sökte sultanen beskydd hos Storbritannien och blev ett brittiskt protektorat fram till år 1963. Självständigheten följdes av uppror, oroligheter och marxistiskt kaos, vilket ledde till att Zanzibar redan påföljande år bildade unionen med Tanganyika. Förutom huvudön består delstaten Zanzibar av den likaledes exotiskt tilltalande ön Pemba och några småöar. Zanzibar och huvudöns storlek motsvarar halva Gotland.

Namnet Zanzibar kommer från arabiskans Zinj el Barr, som betyder ’svarta kusten’ och som avsåg den östafrikanska kuststräckan. Namnet syftade på den svarta lokalbefolkningen och med araberna tog slavhandeln ordentlig fart.  Zanzibar blev redan på 700-talet ett viktigt centrum för den arabiska slavhandeln, som alltså pågått i 800 år innan den transatlantiska slavhandeln tog fart under 1500-talet. Den arabiska slavhandeln i Östafrika blomstrade parallellt och fortsatte långt efter att den transatlantiska upphört på 1850-talet.  Zanzibars huvudstad Stonetown var knutpunkt för en vämjelig slavekonomi utan like och en givet besöksmål är den tidigare slavmarknadens mörka utrymmen, där afrikaner som kidnappats från fastlandet satt tätt hoppackade i väntan på att säljas och skeppas vidare till Mellanöstern. Ovanför den vedervärdiga slavkällaren byggde britterna en kyrka efter att ha förbjudit slaveri i slutet av 1800-talet. Slavhandeln fortsatte dock i lönndom in på 1900-talet. Invid den tidigare slavmarknaden står den svenska stenskulptrisen Clara Sörnäs monument De hopkedjade slavarna. ”Slavrutterna” på fastlandet kom för övrigt att utnyttjas av europeiska upptäcktsresande som David Livingstone och Henry M. Stanley, vilka på Zanzibar utrustade sina expeditioner och anlitade erfarna elfenbens- och slavhandlare som vägvisare.

skulpturer av fastkedjade människor
Zanzibar. Foto: Jörgen Westerhov.

Stonetown är den gamla stadsdelen i huvudorten Zanzibar City och en av Afrikas mest betagande städer. Den numera kulturmärkta historiska stadskärnan grundades av araber för mer än 1000 år sedan och är en fantastisk stad att strosa runt i. I gyttret av gränder hittar man huset där Queensångaren Freddie Mercury föddes som Farrokh Bulsara år 1946, och hans släktingar driver Mercury’s Bar vid färjeterminalen. Varje kväll äger den berömda nattmarknaden rum i Stonetown. Det är en härlig upplevelse av dofter, ljud och folkmyller där matlagningsglöden lyser upp den afrikanska natten. I Stonetown finns åtskilliga bra restauranger, pubar (jo, de serverar alkohol) och kulturella evenemang plus en rad bedårande hotell. Ett gott råd är att stanna åtminstone en natt här innan man drar vidare till de vita stränderna på någon av östkustens hotellanläggningar. Dessvärre är flera av dem all inclusive med följd att det är ont om restauranger utanför flera av hotellområdena. Problemet kan vara transporter, eftersom taxi är ganska dyrt. Lokalbussar är en intressant upplevelse men linjenätet är begränsat och tidtabellen emellanåt opålitlig. Det går att hyra bil till rimligt pris, men det är vänstertrafik och man får ideligen se upp för cyklister, barn, boskap, höns och getter på vägen. Dessutom förekommer täta poliskontroller där de extremt lågavlönade poliserna alltid söker anledning att bötfälla. Det kvittar om alla papper och bilen är i ordning. Normal bot för dylik ospecificerad försyndelse är cirka 20 svenska kronor, så den som hyr bil bör räkna med en eller två dagliga ”böter” i sin budget.

Hotellen som vi samarbetar med stödjer utvecklingsprojekt i byarna, och tack vare det kan man delta i bybesök och få inblick i det traditionella livet samt en presentation av pågående projekt, som byggande av mödravårdsklinik och skola.

Nungwi på Zanzibars nordspets har exploaterats hårt, och hotell i olika kategorier, restauranger och nattklubbar trängs längs stränderna. Det är lugnare att bo längre ner på östkusten, men betänk att det skiljer 3–4 meter mellan ebb och flod, vilket ger den långgrunda stranden två distinkta skepnader. Vid ebb gäller badskor på de blottade korallerna och stenarna och bra att inför resan kolla Zanzibar Tide Table för att veta när det är ebb respektive flod.

Missa inte en klassisk kryddtur  till några av öns berömda kryddodlingar. Att hänge sig åt den tropiska lustgårdens fröjder är nästan ett måste, liksom ”Safari Blue”, en heldags båttur med dhow, Zanzibars traditionella segelbåt. Under den blå safarin kryssar man i en arkipelag av obebodda småöar på södra Zanzibar, snorklar bland korallrev och serveras en barbecuelunch under tamarindträdens skugga på någon av de små öarna. Och så finns en koloni med jättesköldpaddor på västkusten, varav flera är 150 år och äldre!

Som hängivna ivrare av Tanzania och dess oändliga förråd av safariupplevelser och spännande upptåg på Zanzibar har vi sörjt för åtskilliga reseupplägg åt grupper och privatgäster och kan inte nog vänta på ännu ett återbesök.  Så välkommen du med, och prata med oss.

JW

detalj av kvinna med barn på ryggen
Massajkvinna som bär sitt barn på ryggen. Photo by Magdalena Kula Manchee on Unsplash