Tjeckien

Oräkneliga besök har det under årens lopp blivit i Tjeckien, både privat och med grupper.

Låt oss börja i väster, i kurortstriangeln, med de tre orterna Karlsbad (Karlovy Vary), Marienbad (Mariánské Lázně) och Franzensbad (Františkovy Lázně). Här strosar man fram i vackra pelargångar och stannar till vid olika brunnar för att dricka av det varma termalvattnet som ofta smakar lite plåt på grund av alla mineraler det innehåller. När man promenerar runt i de tjusiga miljöerna får man en känsla av societetsliv under gångna sekel.

Karlsbad är den mest kända av de tre kurorterna. Förutom att dricka brunn och ta spabehandlingar, kan man där också kolla in inspelningsplatser från James Bondfilmen Casino Royal och ta bergbanan upp till utsiktstornet Diana. Ytterligare attraktioner i Karlsbad är anrika Moser Glasbruk, där man kan prova att själv blåsa glas, och sprittillverkaren Becherov, hos vilken man kan prova olika sorter av den berömda Becherovkan, eller ”English bitter” som den hälsosamma drycken kallades från början. På fabriken får man se hur produktionen går till. Fast till det allra heligaste rummet – där Becherovkan smaksätts med en rad hemliga örter – är det dock bara två ansvariga personer som har tillträde. Så mycket avslöjas dock, som att originalvarianten från 1807 bland annat innehåller kanel, vilket gör att det är lite pepparkaka och jul över smaken.

Marienbad och Franzensbad är lite lugnare än Karlsbad och passar för den som också vill uppleva stora rogivande gröna parker vid sidan av hälsosamma bad och brunnsdrickande.

Beger man sig söderut i Tjeckien, hittar man den förtjusande sagostaden Český Krumlov. När man går över floden Vltava och in i stadskärnan, så kan man tro att man drömmer. Den gulliga staden med sitt pampiga slott ser ut som tagen ur en Disneyfilm.

Betydligt mindre känd i turistsammanhang är gruvstaden Ostrava allra längst österut i Tjeckien. Det föga smickrande smeknamnet ”den grå staden” fick Ostrava på grund av kolbrytningen som började redan på 1700-talet. Sedan 1994 har dock gruvverksamheten till största delen upphört, och Ostrava har blivit en betydligt färggladare stad. Nu är Ostrava känt för sin årliga musikfestival på ett före detta industriområde, som utgör en riktigt cool miljö. Det spelas rock, pop, jazz och electro med både inhemska och internationella artister. Ostravas gruvhistoria kan upplevas vid ett intressant besök i den nerlagda gruvan Landek Park strax utanför staden. Dessutom påminner Ostravas ”vulkan” om den tidigare så omfattande gruvdriften. Vulkanen är ett 300 meter högt slaggberg där det fortfarande sedan 60 år tillbaka pyr och brinner under marken! Det ryker om denna konstgjorda kulle, och på grund av den inre värmen har den ett mycket lokalt subtropiskt klimat. Men Ostrava är inte bara industrihistoria, utan omgivningarna runt staden består av grönskande lövskog med möjlighet till uppfriskande vandringar och härliga naturupplevelser i de omgivande Beskidbergen.

Sedan måste naturligtvis huvudstaden Prag också nämnas. Under de senaste trettio åren har den utvecklats till en av Europas mest omtyckta och mest besökta storstäder. Det är en oerhört vacker stad med det gamla medeltida gatunätet bevarat och omsorgsfullt renoverade historiska byggnader. Dessutom lockar ett rikt utbud av restauranger och ölstugor där man kan få sig en härligt skummande tjeckisk öl. Den humledoftande tjeckiska ölen kan man för övrigt också bada i. På några av våra Pragresor ingår besök på ölspa. Andra turer vi erbjuder från Prag fokuserar på den tjeckiska bilhistorien med fabriksbesök på Skoda och en titt på Ferdinand Porsches födelsehem. Ett lite mer annorlunda sätt som vi vid flera tillfällen låtit grupper uppleva Prag på är att ta en rundtur med en inhyrd veteranspårvagn av 1930-års modell.

Prata med oss om Tjeckien.

PB JW

Våra resor till Tjeckien

skog
Beskid. Foto: Jerzy Górecki/Pixabay.