Zimbabwe

Zimbabwe är ett oemotståndligt vackert land med ett fantastiskt djurliv, och egentligen borde landet vara en av Afrikas absolut ledande safaridestinationer.

På grund av decennier av politiskt och ekonomiskt vanstyre under envåldshärskaren Robert Mugabe har det varit tufft för turismen att utvecklas. Fast sedan 2017, när Mugabe tvingades avgå, så finns det hopp om ljusare tider, och som turist upplever man än så länge betydligt mindre trängsel i safariparkerna, när man försöker ta den perfekta bilden på lejonungarna som busar med varandra. Under årens lopp har vi ordnat Zimbabweresor åt både lite större grupper och mindre individuella sällskap. Bland annat arrangerade vi en annorlunda resa åt ett gäng som bodde i tält ute i bushen och som bland annat gjorde en spännande safari till fots (walking safari).

Landets mest kända sevärdhet är Victoriafallen på gränsen till Zambia (som du kan läsa mer om under Zambia), men Zimbabwe har även massor av andra naturupplevelser att erbjuda. Det finns elva nationalparker att besöka, varav Hwange är den största. Den omfattar ett område stort som Belgien och ligger i öster, strax söder om Victoriafallen, längs gränsen till Botswana. Här finns det ett hundratal olika djurarter och över 400 sorters fåglar. Hwange är kanske framförallt känd för sin stora elefantpopulation, vilket påstås vara den största i världen. Runt 3000 elefanter lär det finnas i parken. Är man i första hand ute efter att få se ”de fem stora” (lejon, noshörning, leopard , buffalo och elefant), så rekommenderas nationalparken Mana Pools längst upp i norr. Med lite tur kan man mycket väl få se alla fem på samma dag. Hotellstandarden är god, och i landets elva nationalparker erbjuds övernattning på trevliga lodger av olika slag.

Staden Stora Zimbabwe hade förmodligen sin storhetstid från slutet av 1100-talet fram till början av 1500-talet.

Zimbabwe bjuder inte bara på djur och natur utan har även monument och platser som kan locka den som är historiskt intresserad. Här finns till exempel de gåtfulla ruinerna efter den jättelika staden Stora Zimbabwe, som förmodligen hade sin storhetstid från slutet av 1100-talet fram till början av 1500-talet. Staden omfattar ett sju kvadratkilometer stort område fyllt med resterna av massiva hus, torn och murverk. Alla byggda i sten, men utan användning av murbruk.

På 1400-talet övergavs Stora Zimbabwe av okänd anledning. Européerna började så smått tränga undan stammarna i området, och i slutet av 1800-talet tog British South Africa Company kontroll över dagens Zimbabwe (och Zambia). Det var ett företag som leddes av affärsmannen och imperialisten Cecil Rhodes, vars vision var att skapa ett sammanhängande brittiskt välde i Afrika, från Kapstaden i söder till Kairo i norr. Det nya landet fick namnet Rhodesia efter Rhodes, men av politiska skäl kom det så småningom att delas i två delar. Området söder om Zambezifloden blev 1923 en ren brittisk kronkoloni under namnet Sydrhodesia, medan British South Africa Company till en början behöll kontrollen över norra delen, nu kallad Nordrhodesia.

På 1960-talet kom det rasistiska partiet Rhodesian Front till makten i Sydrhodesia, och efter valseger 1965 förklarade sig landet självständigt från det brittiska samväldet under namnet Rhodesia (året innan hade Nordrhodesia blivit självständigt och döpts om till Zambia). Men det var ingen demokrati, de svarta hade ingen rösträtt, utan Rhodesia styrdes av den vita minoriteten i landet. En svart motståndsrörelse växte fram och bedrev under hela 1970-talet ett intensivt gerillakrig mot den vita regimen. När den slutligen föll 1980 bestämdes det att det nya självständiga landet skulle heta Zimbabwe (efter namnet på medeltidsstaden Stora Zimbabwe). Den då omåttligt populära frihetskämpen Robert Mugabe valdes till premiärminister, och han inbjöd sin främsta rival, Joshua Nkomo, att ingå i Zimbabwes första demokratiska regering. Mugabe hade lett sin frihetskamp i exil från Moçambique, och hans första hustru Sally var då hans röst i världen. Hon gjorde genom sin klokhet och känsla för demokrati ett starkt intryck på bland andra Olof Palme. Kanske bidrog hennes bortgång 1982 till att Mugabe sen under årens lopp övergick till ett hänsynslöst och maktfullkomligt ledarskap med egen vinning som syfte, i stället för att se till landets bästa.

Vanstyret tilltog under 1990-talet, och i början av 2000-talet var den ekonomiska kollapsen ett faktum. Det tidigare välmående jordbruket och stora delar av Zimbabwes relativt framgångsrika industri och gruvnäring var körda i botten. En hysterisk hyperinflation ledde till fattigdom och arbetslöshet. Landets valuta, den zimbabwiska dollarn rasade i värde och nya sedlar med allt orimligare höga världen gavs ut av regimen. I början av december 2008 kostade en limpa bröd ungefär 60 miljoner zimbabwedollar (vilket motsvarade ca 1 USA-dollar). När en sedel på 10 miljarder zimbabwiska dollar gavs ut runt den 20 december hade priset på en limpa bröd stigit till 500 miljoner zimbabwedollar.

Situationen var ohållbar, och i januari året därpå lät dåvarande finansministern meddela att det var tillåtet att handla med utländsk valuta. Detta gjorde att konsumentpriserna började stabiliseras och att användande av den zimbabwiska dollarn kraftigt minskade. Några månader senare tillkännagavs att den zimbabwiska dollarn övergetts och inte längre gällde som nationell valuta. Sedan 2009 används därför framförallt amerikanska dollar, men även till exempel sydafrikanska rand och botswanska pula i Zimbabwe.

höga hus i stad på kvällen
Kväll i Zimbabwes huvudstad Harare. Photo by Tatenda Mapigoti on Unsplash

När det gäller Mugabe, så klamrade han sig fast vid makten fram till 2017. Den åldrade diktatorn tvingades tvingades då avgå, och han dog två år senare, 95 år gammal.

I ärlighetens namn återstår många samhällsproblem att lösas. Men utvecklingen går i rätt riktning, och med tanke på Zimbabwes vänliga befolkning, rika djurliv och vackra natur, så har landet alla förutsättningar att ge sina besökare massor av minnesvärda upplevelser.

Kuriosa: Sommaren 1896 pågick ett inhemskt uppror mot British South Africa Company i sydvästra Rhodesia (nuvarande Zimbabwe). I samband med stridigheterna träffades den engelska generallöjtnanten Robert Baden-Powell och den amerikanska majoren och tillika spejaren Frederick R Burnham. De blev goda vänner och diskuterade ofta vikten av att kunna klara sig i skog och mark med små medel. Detta ledde till att Baden-Powell fick idén till att börja organisera ”scouting”-kurser för unga pojkar, och 1908 grundade han officiellt den moderna scoutrörelsen. Vännen Burnham lär för övrigt ha varit en inspirationskälla när filmregissören George Lucas skapade filmkaraktären Indiana Jones.

Prata med oss om Zimbabwe.

PB JW

lejon i gräs
Lejon i Zimbabwe. Photo by Christine Donaldson on Unsplash