Benelux de luxe – med tåg och roadtrips genom EU:s vagga

Följ med LG Travel på en organiserad tågresa (med inslag av roadtrip) till Beneluxländerna och njut av enastående städer med storslagna kulturella arv i kombination med gastronomiska utsvävningar på våra favoritrestauranger.

Luxemburg
Bryssel, Mechelen, Antwerpen, Gent och Brygge, Belgien
Rotterdam, Kinderdijk, Delft och Amsterdam, Nederländerna
18–27 oktober 2024

 

Belgisk choklad och öl förgyller resan när vi utforskar Belgiens historia under vår veckolånga roadtrip och tågresa genom Flanderns blomstrande jordbruksområden. Dessa områden förstördes under första världskriget och blev en öken av lera och skyttegravar.

I Beneluxländerna är avstånden korta, vilket gör att vi lätt kan besöka Luxemburg med sin charmiga huvudstad och den vackra Moseldalen, där vi hittar byn Schengen. Där associerar vi till något annat än vin.

Vi fortsätter genom de utdikade deltaområdena i västra Nederländerna till idylliska kanaler och staden Delft. För de som vill kan resan förlängas med ett besök i Amsterdam.

Välkomna att lära känna Beneluxländerna med oss!

Dag för dag

Dag 1 | Fredag 18 oktober

Flyg till Luxemburg

Flyg till Luxemburg och hem från Amsterdam ingår inte i grundpaketet, men vi bokar gärna åt er. Luxair flyger direkt från Arlanda till Luxemburg med avgång kl. 12.05 och ankomst kl. 14.50. Från Kastrup avgår direktflyg kl. 16.20 och ankommer kl. 18.10.

Busstransfer tar oss till vårt hotell, Hotel Grand Cravat****, som ligger i de gamla delarna av huvudstaden. Här stannar vi i två nätter. Vi börjar med en promenad genom gamla stan, följt av en härlig välkomstmiddag på en av våra favoritrestauranger.

Middag ingår.

Dag 2 | Lördag 19 oktober

Luxemburg

Vi upptäcker huvudstadens sevärdheter till fots och med buss. Stadens imponerande befästningsverk började byggas under den spanska tiden på 1600-talet och har gett Luxemburgs stad namnet ”Nordens Gibraltar”.

Efteråt tar vi en kort bussresa några mil söderut till den luxemburgska delen av Moseldalen, där vi äter lunch på ett trevligt värdshus. I storhertigdömets sydöstligaste hörn hittar vi den lilla orten Schengen. Här vid Mosel möts Tysklands, Luxemburgs och Frankrikes gränser. I Schengen slöt de tre länderna, plus Belgien och Nederländerna, den 14 juni 1985 det första Schengenavtalet. Samarbetet har utvidgats sedan dess, men få vet var själva orten ligger. Ett monument i form av ett ”treriksröse” påminner om det passlösa Europas ursprung, och vi får en djupare inblick i museet Centre Européen Schengen.

Efter detta intressanta besök följer vi Mosel, som bildar gräns mot Tyskland, norrut och stannar i vinorten Remich. Där avsmakar vi några luxemburgska Moselviner innan vi återvänder till huvudstaden för en kväll på egen hand.

Lunch ingår.

Dag 3 | Söndag 20 oktober

Tåg genom Vallonien till Bryssel

Efter frukost och transport till stationen fortsätter vi med tåg norrut. Tåget avgår kl. 09.11 och tar oss från Luxemburg till Vallonien, den fransktalande delen av Belgien. Vi reser i första klass och passerar Ardennernas kuperade landskap med orter kända för sina belgiska klosterbryggerier, som Rochefort. De berömda belgiska trappistbryggerierna, som fortfarande drivs av munkar, tar tyvärr inte emot besökare, så vi får nöja oss med att njuta av det omfattande belgiska ölutbudet under våra måltider och besök på ölhallar.

Den nederländske köpmannen Louis de Geer fick i uppdrag av Gustav II Adolf att rekrytera yrkeskunniga smeder och bergsmän, och under 1600-talet invandrade ett tusental valloner till Sverige och spelade en viktig roll i utvecklingen av svensk järnproduktion. På den tiden fanns inte Belgien som land utan var en del av kungariket Förenade Nederländerna. Belgien bröt sig ur unionen och blev en egen nation år 1830, men för Luxemburgs del dröjde det till 1890 innan det blev ett självständigt storfurstendöme.

Vi lämnar det franskspråkiga Belgien och kommer till flamländsktalande Flandern och huvudstaden Bryssel. Denna utgör dock en egen region och är tvåspråkig. Brussel är det flamländska namnet och Bruxelles det franska.

Kl. 12.23 anländer vi till Brussel-Centraal och går ett kvarter bort till Hilton Brussels Grand Place**** där vi tar in för en natt. Hotellet ligger vid det bedårande Grand Place, Bryssels berömda torg. Därefter väntar lunch i ”Bryssels mage”, de krogtäta kvarteren invid torget där vi njuter av god mat. Innerstadens charmiga kvarter med Manneken Pis och ölhallen ”Den hastiga döden” besöker vi under en gemensam promenad. Den som hellre vill utforska på egen hand kan göra det. Även kvällen är ledig för egna gastronomiska upptäckter, men för dem som vill ordnar vi ett gemensamt krogbesök.

fågelskulptur ovanför dörröppning
Grand Place, Bryssel. Foto: G_Gott/Unsplash.

Lunch ingår.

Dag 4 | Måndag 21 oktober

Road trip via Baarle-Hertog till Antwerpen (buss totalt 150 km)

Kl. 10.00 ger vi oss iväg med egen buss och tar en ytterligare titt på olika Brysselkvarter innan vi sätter kurs mot ett i sanning märkligt samhälle – den belgiska exklaven Baarle-Hertog som är belägen i Nederländerna. Det nederländska namnet är Baarle-Nassau och landsgränserna går huller om buller genom orten och markeras med kullerstenar. Flera byggnader har halva huset beläget i Belgien och andra halvan i Nederländerna.

Efter ankomsten serveras vi en typisk pannkakslunch på ett pannekoekenhuis och får sedan en guidad vandring genom denna osannolika tvåstatsort där historien om den högst besynnerliga gränsdragningen förklaras.

På eftermiddagen fortsätter vi mot Antwerpen och når efter en dryg timmes bussresa Hotel Leonardo****, beläget mittemot centralstationen. Vi installerar oss för två nätter och går sedan till en förtjusande restaurang i gamla stan för gemensam middag med flamländska delikatesser.

Lunch och middag ingår.

Dag 5 | Tisdag 22 oktober

Antwerpen

Förutom att vara en av Europas ledande hamnstäder är Antwerpen även känt för diamanter och mode. Sedan 1990-talet har Antwerpen utvecklats till en av kontinentens ledande modestäder. Under dagen kommer vi att besöka ”Diamantkwartier” samt uppleva den väldiga hamnen under en båttur, där vi även serveras lunch ombord i form av kaptenens broodjesbuffet.

Vid 14-tiden är vi åter iland och kan sedan ägna återstoden av dagen åt modekvarteren eller allmänt strosande i den dynamiska staden. Stadens store son, barockmålaren Peter Paul Rubens (1577–1640), har förärats ett eget museum som har öppet fram till kl. 17.00.

Lunch ingår.

hamnkaj med vindkraftverk och kontorsbyggnad i bakgrunden
Antwerpens hamnkontor ligger invid ett av världens största vindkraftverk. Foto: Mika Baumeister/Unsplash.

Dag 6 | Onsdag 23 oktober

Tåg från Antwerpen via Gent till Brygge

Dags att åter färdas ett kort stycke på räls genom Flandern. Vid 10-tiden rullar vi ut från Antwerpen Centraal och anländer en timme senare till Gent, en av de flamländska klenoderna som vi ska ägna dagen åt. Vi deponerar bagaget på stationen och utforskar sedan den vackra staden till fots.

Gents arkitektoniska arv vittnar om ett stolt förflutet som en viktig handelsstad, särskilt för tyger och klädesplagg. Under 1500-talet var Gent en av Europas största städer, och under vår stadspromenad får vi lära oss om dess mäktiga historia.

Vi besöker Sint Baafskatedralen med sitt världsberömda altare, målat av Jan van Eyck på 1420-talet. Vi hinner också med en lättare lunch på en typisk taverna innan vi fortsätter vår resa med tåg (en halvtimme) till Brygge. Från stationen transporteras vi till Hotel Ter Brughe****, som ligger superbt bland kanaler och gränder i gamla stan. Här bor vi tre nätter.

När dagsturisterna har lämnat staden och lugnet sänker sig, njuter vi av Brygges nästan trolska aftonstämning. Här finns så många favoritrestauranger att det är svårt att välja, men vi lovar att tillgodose de höga förväntningarna.

Lunch och middag ingår.

Dag 7 | Torsdag 24 oktober

Brygge

Om de andra belgiska städerna har charmat oss, så tar Brygge andan ur besökaren med sin otroligt välbevarade stadsmiljö, som med rätta beskrivs som en sagostad. Vi gör en båttur bland stadens kanaler, som avslutas med en guidad stadspromenad. Sedan är eftermiddagen och kvällen ledig för egna upptäckter bland restaurangerna, och vi har flera matnyttiga tips att bidra med.

Lunch ingår.

Dag 8 | Fredag 25 oktober

Flanderns slagfält och Brygge

Idag gör vi en roadtrip till trakterna av Ypern, som även lystrar till det franska namnet Ypres och det flamländska Ieper. Detta är ett av de mest kända områdena vid första världskrigets västfront och de meningslösa ställningskrigen som pågick under flera år. En fantastisk översikt ges på museet In Flanders Fields i Ypern, där såväl livet i skyttegravarna som de blodiga slagen levandegörs. Landskapet runt Ypern är idag en välmående jordbruksbygd, men förvandlades under striderna på västfronten till en söndersprängd öken av lera. Lunch på egen hand på museet.

Efter detta minnesvärda besök återvänder vi till Brygge för egentid under eftermiddagen. På kvällen väntar en formidabel middag.

Middag ingår.

Dag 9 | Lördag 26 oktober

Roadtrip genom nederländska Zeeland till Delft

Efter frukost checkar vi ut och beger oss på en intressant roadtrip från Brygge över gränsen till den nederländska provinsen Zeeland. Vi färdas över mark som dikats ut från havet i den västligaste delen av Nederländerna, en del av landet som inte bara ligger under havsytan utan även vid sidan av de vanliga turiststråken.

Efter knappt två timmar är vi framme vid Delta Expo, som ger en fantastisk exposé över nederländarnas kamp mot havet och byggandet av skyddsvallar. Här förstår vi verkligen innebörden av talesättet att ”Gud må ha skapat världen, men nederländarna skapade sitt land”.

Namnet Nederländerna är en felöversättning, då det inhemska namnet Nederland egentligen betyder ’lågländerna’, syftande på att stora delar ligger under havsytan. Redan för mer än tusen år sedan började nederländarnas förfäder dika ut träsken vid Nordsjön och bestämde sig för att göra det beboeligt.

Efter besöket på Delta Expo, där det också finns tillfälle till lunch på egen hand, fortsätter vi en dryg timme på utdikad mark under havsytan mot hamnstaden Rotterdam. Rotterdam är landets största stad och belägen i provinsen Zuid-Holland. Vi lär oss också att namnet Holland avser två av Nederländernas tretton provinser, Noord-Holland och Zuid-Holland, och inte betecknar hela landet.

Några mil öster om Rotterdam ligger den världsarvsmärkta byn Kinderdijk med sina 19 välbevarade gamla väderkvarnar – en av landets största sevärdheter som ofta missas under vanliga tulpanresor. Efter att ha beundrat Kinderdijks holländska kanalidyll, återstår dagens avslutande timslånga etapp till Delft, strax norr om Rotterdam. Där tar vi in för en natt i ytterligare en förtjusande stadsmiljö. Hotellet Arsenaal**** är inrymt i en gammal magasinsbyggnad, och vi njuter av en afton bland kanaler och gränder i Delft efter att horderna av dagsturister har lämnat staden. Vi avslutar med en angenäm middag.

Middag ingår.

Dag 10 | Söndag 27 oktober

Delft och hemresa

Vi ägnar dagen åt att njuta av Johannes Vermeers stad innan vi på eftermiddagen packar ihop för hemresa. Ett direkttåg tar oss på en timme till Schiphol-flygplatsen, där vi tar kvällsflyg med SAS till Kastrup och Arlanda.

De som väljer en förlängd vistelse i Amsterdam fortsätter med tåget till Amsterdams centralstation.

 

Resan i korthet

Dag 1: Flyg till Luxemburg

Dag 2: Luxemburg

Dag 3: Tåg genom Vallonien till Bryssel

Dag 4: Road trip via Baarle-Hertog till Antwerpen

Dag 5:Antwerpen

Dag 6: Tåg från Antwerpen via Gent till Brygge

Dag 7: Brygge

Dag 8: Flanderns slagfält och Brygge

Dag 9: Roadtrip genom nederländska Zeeland till Delft

Dag 10: Delft och hemresa

 

Praktisk information

Priser

Grundpris per person i dubbelrum: 26 700 SEK
Enkelrumstillägg för nio nätter: 10 600 SEK

I grundpriset ingår

  • nio övernattningar i dubbelrum på hotell enligt program
  • daglig frukost
  • sex luncher och fem middagar
  • samtliga buss-, tåg- och båttransporter enligt program
  • entréer i Luxemburg, Schengen, Antwerpen, Brygge, Ypern och Delta Expo
  • lokala skatter och avgifter
  • Limhamnsgruppens reseledning samt lokala guider på vissa sevärdheter

Tillkommer

  • flyg (kan bokas av oss, ca 4 500 SEK)
  • måltidsdrycker

 

Anmälan och betalning

Anmälan ska göras senast den 15 augusti 2024 (för möjlighet till fri avbokning senast den dagen). Efter detta datum gäller avbokningsreglerna enligt våra villkor.

Bokning kan göras till LG Travel via webbformulär (klicka på knappen KONTAKTA OSS nedan), e-post eller telefon. Samtidigt med bokningen inbetalas anmälningsavgiften 5 000 SEK/resenär på bankgiro 5694-0430. Slutbetalning ska erläggas senast 15 augusti 2024.

Våra andra resor

kyrka omgiven av hus i en stad framför berg

Tågäventyr genom Rumänien

LG Travel välkomnar till en upplevelseresa med tåg genom Rumänien, ett av Europas mest fascinerande länder med färgstark kultur och magnifika naturscenerier. Därtill förtjusande städer med gemytliga hotell och restauranger. I behaglig takt färdas vi

Läs mer »
brun byggnad framför en sjö

Via Egnatia med buss

Välkommen på en intressant resa längs Via Egnatia, den gamla romarvägen som sträcker sig 110 mil från dagens Albanien genom Nordmakedonien och Grekland. Från Thessaloniki viker vi av till Bulgarien och slutar i huvudstaden Sofia.

Läs mer »
björkstam framför en sjö i solnedgången

På räls genom Polen

Följ med på en tågresa genom Polen, där vi färdas bekvämt i 1:a klass, bor på utvalda hotell och äter gott på våra favoritrestauranger i de olika städerna. Upplev det bästa av vårt södra grannland

Läs mer »
USA med tåg LG Travel

USA med tåg från kust till kust

Välkomna till den ultimata drömresan – en tågresa genom USA från kust till kust! Från New York åker vi på klassiska tåglinjer via djupa södern, prärien och vilda västern till stillahavskusten och San Francisco.

Läs mer »
Citroner

Livsnjutarresa på räls i Italien

LG Travel hälsar välkommen på ett unikt tolvdagars tågäventyr genom Italien med nedslag på Amalfikusten och vidare till Apulien längst ut på ”klacken” innan kosan styrs norrut igen till klostermosaikernas Ravenna. Vidare till Bologna och parmaskinkans land och härlig avslutning i Ligurien.

Läs mer »
närbild på en ren på snötäckt fält

Njutningsresa i norrskensnejder

Resa till norrsken och Jokkmokks marknad Upplev samekulturen och renskötsel på nära håll. Följ med ner i världens största järnmalmsgruva. Och se det mäktiga skådespelet när natthimlen lyses upp av det magiska norrskenet. Lappland och

Läs mer »
dahlia

Inspirerande trädgårdsresa till Tyskland

Njut av perenner, rosor, dahlior, pioner och andra vackra blommor i överflöd. Låt dig inspireras av spännande tematrädgårdar. Upplev den mysiga och historiskt intressanta medeltidsstaden Erfurt, som 2021 står värd för den tyska trädgårdsutställningen BUGA.

Läs mer »
Kaliningrad

Gamla Ostpreussen

Välkomna till en intressant resa i vårt närområde, i gamla Ostpreussen, till legendariska Königsberg (nu Kaliningrad). Visum till ryska exklaven Kaliningrad ordnar vi enkelt åt er när vi får en passkopia. Nästa planerade avgång: så

Läs mer »
ett slott i en park

Evert Taubes Bohuslän – västkustens pärlor

Färden går till Evert Taubes saltstänkta Bohuslän. Vi besöker Tjolöholms slott och Ingrid Bergmans Fjällbacka, vi imponeras av de världsarvslistade hällristningarna i Vitlycke, äter nyfångad fisk hos Handelsman Flink, och självklart lyssnar vi på Taubevisor.

Läs mer »
vinodlingar

Strövtåg i Champagne

Mesdames et Messieurs, vi har glädjen att invitera till några livgivande och bubblande dagar i ”champagnehuvudstaden” Epernay. Här bor vi i elegant miljö på fantastiska Hostellerie Le Briqueterie*****, som ingår i den exklusiva hotell- och

Läs mer »
Kyrka i Armenien

Det äldsta kristna riket

Det snöklädda berget Ararat där Noak strandade med arken, gåtfulla kyrkor, världsarsvslistade kloster, grekiska tempel, glittrande små sjöar, läcker mat och välsmakande viner. För att inte tala om den utsökta armeniska brandyn, som det sägs

Läs mer »

Våra andra resor