Livsnjutarresa på räls i Italien

LG Travel hälsar välkommen på ett unikt tolvdagars tågäventyr genom Italien med nedslag på Amalfikusten och vidare till Apulien längst ut på ”klacken” innan kosan styrs norrut igen till klostermosaikernas Ravenna. Vidare till Bologna och parmaskinkans land och härlig avslutning i Ligurien.

Italien
Nästa planerade avgång: 2025

 

Följ med på en organiserad rundresa där vi huvudsakligen färdas på räls men då och då av praktiska skäl tar hjälp av buss. LG Travels reseledare finns med under hela resan. De längre tågresorna gör vi i första klass och hela tiden förhandsreserverade sittplatser.

Observera att vi inte reser med interrailkort utan sträckorna bokas direkt med Trenitalias gruppavdelning. Logi på våra speciellt utvalda hotell belägna nära järnvägsstationerna och därmed med centralt läge. De flesta måltider ingår och intas på restauranger som vi valt ut under tidigare resor.

Vi flyger till Rom, där tågrundresan påbörjas, och hem från Milano. De som vill boka tilläggsdagar i Rom före rundresan kan göra så. Även förlängning efter rundresans avslut kan vi fixa. Hör med oss.

Deltagarantal max 20.

Dag för dag

DAG 1 |

Flyg till Rom och vidare till Amalfikusten

Flygavgång med SAS från Kastrup kl. 10.00 (anslutningar från Arlanda och Landvetter) och ankomst Roma Fiumicino kl. 12.35. Här möter LG Travels reseledare Jörgen Westerhov, och vi tar oss gemensamt med lokaltåget till Roms centralstation, Roma Termini.

Deltagare som rest i förväg till Rom ansluter på stationen, och vårt expresståg till Salerno avgår kl. 15.00. Vi reser i förstaklass förbi Monte Cassino och Neapel och anländer till Salerno vid 17-tiden. På stationen möter vår inhyrda buss, och vi gör en liten rundtur i och ser Salernobuktens stränder, vilka brukar kallas för ”italienska invasionskusten”. Här landsteg nämligen de allierade i september 1943 och inledde invasionen av italienska fastlandet.

Så styr vi ut på den fantastiska Amalfikusten, som sträcker sig från Salerno till Sorrento, och efter en timmes hisnande färd anländer vi till Amalfi. Vi tar in för två nätter på Amalfi Resort med centralt läge i den gamla sjörepublikens huvudort. På kvällen beger vi oss till en trevlig restaurang för vår välkomstmiddag.

DAG 2 |

Amalfi

Efter frukost väntar vår buss för en utfärd längs Amalfikusten där vägen ligger liksom insprängd i bergväggen med havet nedanför. Först till Positano, denna osannolikt vackra stad som har kommit att utgöra själva sinnebilden för Amalfikusten: Husen klänger sig fast längs bergsväggen och tycks staplade på varandra från havsnivån och ett par hundra meter upp i bergen. Under vidarefärden ser vi ut över Galliöarna, de mytomspunna Sirenernas hemvist, och kommer till Sorrento. Denna magnifika stad är en av Italiens mest namnkunniga destinationer, är en året runtdestination med subtropiskt mikroklimat där det omgivande kulturlandskapet med sina karaktäristiska citrus- och olivodlingar ståtar med grönska året om. Lunchen avnjuter vi på en restaurang strax utanför Sorrento och med härlig utsikt över Capri, och efter det återvänder vi till Amalfi, där resten av eftermiddagen och kvällen är ledig för egna påhitt.

Det finns möjlighet att göra en utflykt till Capri för den som hellre vill det. Snabbfärjor kör från Amalfi till Marina Grande på 50 minuter och avgång från Amalfi kl. 09.30. Återfärd från Capri kl. 16.25, men tiderna kan ändras. Meddela önskemål om Capri-utflykt, så kollar vi och kan hjälpa till. Returpris för snabbfärjan är cirka 50 euro per person, och på Capri tar man lokalbuss som kostar 2 euro per väg.

Den vandringslystne kan ägna dagen åt att vandra i de undersköna omgivningarna, till exempel ”Gudarnas stig” (Sentiero degli Dei på italienska), som sitt poetiska namn till trots är ganska stenig, brant och ojämn men bjuder på några av Italiens mest hänförande vyer. ”Gudarnas stig” tar fyra, fem timmar att avverka, men man kan också vandra delar av den. Hör med oss, vi kan hjälpa till på plats.

Sorrento och Neapelbukten
Sorrento. Foto: Mikael Frivold/Unsplash.
Citroner
Citroner i Sorrento. Foto: Gemma Evans/Unsplash.
Fötter som dinglar över Gudarnas stig
Gudarnas stig. Foto: Ihor Malytskyi/Unsplash.

DAG 3 |

Pompeji och vidare till Otranto i Apulien

Efter frukost lastar vi vår buss för en halvtimmes färd till legendariska ruinstaden Pompeji, som ödelades av Vesuvius utbrott år 79. Vi är på plats när det öppnar, innan de stora turistgrupperna anlänt. En tvåtimmars guidad rundvandring tar oss längs stadens huvudgata till det gamla Forum och till förvånansvärt välbehållna köpmanshus och bordell som legat konserverade under tjocka lager aska fram till utgrävningarna började 1748. Som förberedelse påminner vi om Hatte Furuhagens ”Pompeji bakom ruinerna”, som både finns som TV-program på SVT Plays Öppet arkiv och som bok.

Hans Furuhagen
Pompeji bakom ruinerna med Hans ”Hatte” Furuhagen. Foto: SVT.

Den 1277 meter höga vulkanen Vesuvius klassificeras som en stratovulkan och är fortfarande aktiv. Senaste utbrottet var 1944. På dess sluttningar växer vinet som heter ”Lacryma Christi” (Kristi tårar) och dagens lunch serveras på en trevlig vingård där vi även får provsmaka ”tårarna”.

Därefter tar vi åter hjälp av vår buss för att åka genom Neapel och vidare till stationen i Caserta. Där bordar vi snabbtåget som avgår vid 16-tiden och tar oss tvärs över halvön. Från vår förstaklassvagn njuter vi av det vackra landskapet genom regionen Campania till Puglia, eller Apulien, som vi säger på svenska. Tågresan till Lecce tar cirka fyra timmar och vid ankomst dit väntar en buss för att ta oss ytterligare ett par mil till Otranto, som ligger längst ut på ”klacken” och är Italiens östligaste stad.

Här tar vi in för två nätter på hotell Profumo di Mare. Hotellet ligger precis vid havet, och på kvällen ger vi oss ut i Otrantos förtjusande gamla stadsdel, där de som vill kan avnjuta en sen middag.

DAG 4 |

Otranto

Otranto, Italiens östligast belägna stad med antika anor, grekiskt ursprung och en otroligt charmig plats dit de stora turistströmmarna ännu inte hittat. Otranto har cirka 700 bofasta invånare och en dramatisk historia. 1480 invaderade turkarna och avrättade 800 invånare som vägrade konvertera till islam. Offren helgonförklarades år 2013 och martyrernas kvarlevor i form av skallar och ben dekorerar huvudaltaret i stadens katedral. Katedralen, Santa Maria Annunziata Otranto, byggdes i romansk stil på 1000-talet och stoltserar även med ett imponerande mosaikgolv med scener från det gamla testamentet. Den turkiska ockupationen varade ett drygt år innan ett av påven påkallat korståg återerövrade Otranto.

Karstlandskapet på Salentohalvön (som är det egentliga namnet på ”klacken”) är hemvist åt otaliga grottor som inbjuder till simturer. Den mest kända grottan är den mytomspunna Zinzulusa, vars stalaktiter påminner om hängande trasor vilket också föranlett dess namn. ”Zinzuli” betyder just ’trasa’ på den lokala dialekten. Om vädret medger gör vi en båttur dit och njuter av den karakteristiska apuliska kustlinjens kalkklippor.

Lunch ingår denna dag, men kvällen och middagen är på egen hand.

DAG 5 |

Buss från Otranto via Lecce och Alberobello till Matera

Under dagen använder vi oss av buss och gör en roadtrip genom Apulien, eftersom tågresa innebär en massa byten. Vår inhyrda buss tar oss först till Lecce, den vackra barockstaden som brukar kallas ”Söderns Florens”. Lecce trollbinder med sin alldeles egna barockstil där välbevarade byggnader och kyrkor uppvisar makalösa fasadutsmyckningar med madonnor, helgon och änglar skulpterade ur den lokala och lättarbetade kalkstenen pietra di Lecce.

Vi gör gemensam stadspromenad för studier av de arkitektoniska barockundrens detaljrikedom och låter oss väl smaka av en god lunch innan vi drar vidare på vår roadtrip mot staden Alberobello, också känd som Trullibyn.

Alberobello
Alberobello. Foto: Raunaq Patel/Unsplash.

Runt tusentalet mycket säregna runda hus, som kallas trulli, har gjort Alberobello världsberömd. De små husen är byggda av kalksten staplade på varandra utan cement och har ett konformat tak. Vi beundrar den egenartade arkitekturen med sina ”svampliknande” hus. Det finns till och med en kyrka som byggts i denna stil.

Vi färdas över över Apuliens stora slätter med miljontals olivträd och vinodlingar. Apulien är även ett viktigt vindistrikt med stor produktion av mustiga rödviner, främst av druvsorterna primitivo och sangiovese.

Dagens mål är den fascinerande grottstaden Matera i angränsande regionen Basilicata, dit vi anländer på eftermiddagen. Denna fantastiska stad är en av Italiens mest unika platser och alla som sett den senaste James Bond-filmen No time to die minns 007:s motorcykeljakt genom Materas smala och branta gator och grottboningar. Den gamla delen av staden, Sassi Caveosi (grottstaden), har varit bebodd sedan stenåldern, och från att ha varit slumområde är den suggestiva miljön idag trendiga bostadskvarter. Även kyrkor och kloster är uthuggna ur klipporna, liksom det hotell, Il Belvedere, där vi ska tillbringa en natt. När dagsturisterna har gett sig av har vi staden för oss själva. Då kan vi njuta av en kvällspromenad i den säregna staden och inta kvällens middag i grottmiljö.

Matera

DAG 6 |

Från Matera via Alberobello till Bari och tåg till Ravenna

Vi lämnar Matera med vår buss vid 11-tiden för en dryg timmes färd tillbaka till Apulien och till regionhuvudstaden Bari. Snabbtåget norrut avgår från Bari Centrale kl 13.30, och i förstaklassvagnarna ingår dryck och tilltugg. Tåget följer Adriatiska kusten norrut förbi Pescara, Ancona till Rimini, där vi byter tåg vid 18-tiden. Sista timmen åker vi med regionaltåg (2 klass) till Ravenna och tar in för två nätter på NH Ravenna, som ligger 200 meter från centralstationen.

På kvällen väntar gemensam middag på ett av våra smultronställen i Ravenna.

DAG 7 |

Ravenna

Välkomna att under en dag upptäcka en av Italiens mest fascinerande städer, som i början av vår tideräkning var en av västvärldens mest betydelsefulla. Därtill centrum för det bysantinska väldet i Italien efter Romarrikets delning. Ett överdåd av mosaiksmyckade byggnader, varav hela åtta stycken utsetts till världsarv av Unesco. Vi besöker de mest kända, som kyrkan San Vitale och Galla Placidias gravkapell. Men Ravenna är också en mysig stad att flanera i och innerstaden mycket koncentrerad. Staden hyser också Dantes grav, alltså 1300-talsförfattaren bakom Den gudomliga komedin, vars tredje del, ”Paradiset”, färdigskrevs här.

Lunch ingår under dagen med middag på egen hand.

DAG 8 |

Tåg från Ravenna via Bologna till Parma

Regionaltåg (2 klass) avgår 09.45 och tar oss på en timme till Bologna Centrale, där vi deponerar bagaget. Därefter gör vi en promenad genom gamla stan. Bologna brukar kallas den lärda, den röda, den feta: La Dotta (lärd på grund av Europas äldsta universitet), La Rossa (efter färgen på många av husen samt den förda lokala politiken) och La Grassa (fet, vilket såklart syftar på de kulinariska traditionerna). De kulinariska traditionerna upplever vi under dagens lunch på en av våra favoritrestauranger.

Bologna
Bologna. Max Nayman/Unsplash.

Bolognas gamla stadskärna erinrar om forna tider när hundratals torn präglade stadsbilden. Rika familjer tävlade om vem som kunde bygga högst. Idag har vi Bolognas två (lutande) torn som en rest av den tid när adelsfamiljerna stred om makt och inflytande. I Bologna finns också en av kristenhetens största kyrkor, Basilica di San Petronio, som byggdes under 1400- och 1500-talen.

Vi njuter dagen och har tid för egna aktiviteter innan det blir dags att hämta bagaget och vid 18-tiden borda lokaltåget till Parma, vilket tar en timme.

Efter ankomst Parma tågar vi till fots och installerar oss för två nätter på hotell Button mitt i centrum. Senare beger vi oss ut i staden för att avnjuta en god middag på ett av våra favoritställen vid Piazza al Duomo.

DAG 9 |

Parmaskinka och parmesan

Parmaskinkans och parmesanostens härliga hemort är inte bara känd för sina världsberömda lokala delikatesser utan här är det god mat överhuvudtaget som gäller på stadens många välrenommerade restauranger. Livsmedelsindustrin, bl.a. bekanta pastatillverkaren Barilla, dominerar detta kulinariska högsäte, och EU-myndigheten för livsmedelssäkerhet, EFSA, har sitt högkvarter i Parma.

Den mycket välmående staden ligger mitt på Poslätten i regionen Emilia-Romagna, räknar runt 175 000 invånare, och på den omgivande landsbygden produceras skinkor, vin, ost m.m. Här möts den svala havsvinden, som blåser från Medelhavet över den flacka Poslätten, och bergsluften från Apenninerna vilket bidrar till de gynnsamma förhållanden som ger de lokala produkterna sina fullkomliga smaker.

Förutom mat stoltserar Parma även med vackert måleri i galleriet Palazzo della Pilotta, musik och många medeltida byggnader. Här finns ett av Italiens främsta operahus och längs dess eleganta gator ligger många exklusiva affärer. Kontrasten är stor mellan dagens mycket välmående stad och dess förflutna, då Parma under flera sekler var ett eget hertigdöme. Före det moderna Italiens enande under 1860- och 1870-talen var hertigdömet Parma närmast en symbol för korrupt styre, om vilket man t.ex. kan läsa i Stendhals romanklassiker Kartusianklostret i Parma från 1839.

Vi startar dagen med en guidad promenad genom den trivsamma stadskärnan med såväl kulturella som gastronomiska nedslag och sedan står en buss till förfogande för att ta oss ut i Parmas omgivningar för lantlig lunch på en restaurang. Här smakar vi bl.a. traktens speciella pasta, Tortelli, samt en rad andra läckerheter som sköljs ned med lokalt vin.

Därefter besöker vi en av traktens 167 producenter av parmaskinka och får en genomgång av hur ”skinkornas konung” framställs. En av orsakerna till parmaskinkans utpräglade smak är att grisarna utfordras med vassle från parmesanostframställningen. Därför ligger ofta skink- och osttillverkningen sida vid sida. Skinkan mognar sedan i en miljö där det råder perfekt balans mellan temperatur, luftfuktighet och ventilation. Hela tillverkningsprocessen – saltning, vila, tvättning, torkning, infettning och mognad – tar minst ett år.

Sedan beger vi oss i riktning Modena och hälsar på hos en producent av balsamvinäger, där vi förutom inblick i produktionen även får provsmaka ett par olika varianter. Den traditionella balsamvinägern från Modena är unik i världen då den produceras av speciellt utvalda druvor från regionen och själva tillverkningen sker under väl förborgade hemligheter. Efter återkomst till Parma är så kvällen ledig för egna upptäckter.

Pasta, vit pesto, parmesanost
Foto: Alex Motoc/Unsplash.
Parmaskinka och tomater
Foto: katie c./Unsplash.
Balsamvinäger
Balsamvinäger. Foto: Caroline Attwood/Unsplash.

DAG 10 |

Tåg från Parma till Cinque Terre

Vid 12-tiden avgår regionaltåg (2 klass) mot La Spezia, och den två timmar långa tågresan bjuder på vackra vyer. Det finns ingen restaurangvagn på regionaltåg, så förslagsvis köper man lite parmaskinka som färdkost.

olikfärgade hus på en klippa vid vatten
Riomaggiore. Foto: eugenie faure/Unsplash.

Tågbyte i La Spezia, och tio minuters vidarefärd till Riomaggiore, som är den sydligaste av Cinque Terres fem byar. Stationen ligger i en tågtunnel, och till hotellet är det några minuters vandring genom trappgator. Vi tar in för två nätter på ljuvliga pensionatet Scorci di mare, som ligger på en klippavsats vid havet. Enkel logi men bedårande läge i en bedårande ort.

På kvällen njuter vi av en god middag i byn.

DAG 11 |

Cinque Terre

På förmiddagen åker vi båt från Riomaggiore till Vernazza och beundrar de magnifika liguriska bergen från sjösidan. Vi passerar byn Manarola och ser Corniglia på en höjd över havet längs den dramatiska kusten som utgör Cinque Terre. Byarna kunde tidigare endast nås till fots eller från havet men förbinds numera med järnväg. Vi stiger iland i Vernazza och har tid att avnjuta en lunch på egen hand innan vi anträder vandringen mot Corniglia, en av de vackraste sträckorna längs kusten som leder oss genom olivlundar, pinjeskogar och vinodlingar. Den som vill kan fortsätta vandringen från Corniglia till Manarola, annars är det bara att ta tåget tillbaka till Riomaggiore.

På kvällen vandrar vi den korta biten från Riomaggiore till Manarola längs vägen som heter Via dell’amore (Kärlekens väg) och låter oss väl smaka av en middag på en restaurang i hamnen.

Information om de olika vandringsetapperna finns här »

DAG 12 |

Tåg till Genua

Vid niotiden tar vi regionaltåget till La Spezia (10 minuter) och byter till Intercitytåg och förstaklass. Den drygt två timmar långa resan bjuder på fantastiska naturscenerier längs liguriska kusten med orter som Rapallo och Santa Margherita Ligure.

Ligurien tillhörde under många århundraden den mäktiga stadsrepubliken Genua som under 1400-talet var Europas ledande ekonomiska makt och kallades ”La Superba”. Republiken Genuas självständighet krossades definitivt år 1797 då Napoleon erövrade området. Efter Napoleontiden tillhörde Genua och Ligurien kungariket Sardinien fram till Italiens enande under 1860-talet.

Vi anländer till Genua vid halv ett och från stationen beger vi oss ett litet snäpp till hotell Continental Genova och checkar in för en natt. Under eftermiddagen gör vi en promenad och beundrar innerstadens färgglada fasader och trånga gränder samt alla de världsarvslistade palats som under den forna sjörepublikens storhetstid beboddes av de mäktiga handels- och bankirfamiljerna. Genua brukar kallas för Italiens dolda pärla och inte minst de moderniserade hamnområdena, designade av stjärnarkitekten Renzo Piano, lockar besökare till staden.

Middag på kvällen.

DAG 13 |

Tåg till Milano och flyg hemåt

Efter frukost tar vi plats i Intercitytågets förstaklass för vår avslutande tvåtimmarsetapp till Milano Centrale. Härifrån beger vi oss till flygplatsen Milano Linate och SAS direktflyg till Arlanda, som avgår kl 13. Resenärer till Landvetter byter på Arlanda. Flyg till Köpenhamn avgår på kvällen.

Resan i korthet

Dag 1: Flyg till Rom och vidarefärd till Amalfikusten. Två övernattningar på Amalfi Resort i Amalfi. Middag ingår.

Dag 2: Amalfikusten. Lunch ingår.

Dag 3: Tåg från Amalfikusten till Otranto i Apulien. Två övernattningar på Profumo di Mare i Otranto. Lunch ingår.

Dag 4: Otranto i Apulien. Lunch ingår.

Dag 5: Bussresa från Otranto via Lecce och Alberobello till Matera. Lunch och middag ingår. En övernattning på Il Belvedere i Matera.

Dag 6: Bussresa från Matera till Bari och tåg till Ravenna. Lunch och middag ingår. Två övernattningar på NH Ravenna.

Dag 7: Rundvandring i Ravenna. Lunch ingår.

Dag 8: Tåg från Ravenna via Bologna till Parma. Lunch och middag ingår. Två övernattningar på hotell Button i Parma.

Dag 9: Utflykt i parmaskinkans och parmesanostens land. Lunch ingår.

Dag 10: Tåg från Parma till Cinque Terre via La Spezia. Två övernattningar på Scorci di mare i Riomaggiore. Middag ingår.

Dag 11: Cinque Terre i Ligurien. Middag ingår.

Dag 12: Tåg till Genua och en övernattning på Continental Genova. Middag ingår.

Dag 13: Tåg från Genua till Milano och flyg hemåt.

Praktisk information

Priser

Baserade på valutakurs 10,50–11,00 SEK/EUR

Grundpris per person i dubbelrum: ca 31 000 SEK, definitivt pris blir klart i mitten av december
Enkelrumstillägg för tolv nätter lämnas vid förfrågan

I grundpriset ingår

  • tolv hotellövernattningar enligt program (med frukost inkluderad)
  • tio måltider
  • flyg i ekonomiklass med SAS enligt program
  • flygskatter
  • tågresor enligt program
  • busstransporter och utflykter enligt program
  • entréer till Pompei samt San Vitale och Galla Placido i Ravenna
  • lokala skatter och avgifter
  • svensk reseledare från LG Travel.

Villkor

Arrangör av resan är LG Travel (Limhamnsgruppen AB), 556982-4500. Du hittar våra villkor här: SRF:s allmänna resevillkor för paketresor och Limhamnsgruppen AB:s särskilda villkor.

Försäkringsskydd

Se gärna över ditt försäkringsskydd. Detta kan behövas i fall av av sjukdom innan avresa, sjukdom/olycka på plats, stöld mm. Önskar man teckna reseförsäkring, går det att vända sig till ERV-Europeiska eller Gouda.

Bokning och betalning

Bokning ska göras senast den 10 februari 2023 (för möjlighet till fri avbokning senast den dagen). Efter detta datum gäller avbokningsreglerna enligt våra villkor.

Bokning kan göras till LG Travel via webbformulär (klicka på knappen KONTAKTA OSS nedan), e-post eller telefon. Samtidigt med bokningen inbetalas anmälningsavgiften 2 500 SEK/resenär på bankgiro 5694-0430. Slutbetalning ska erläggas senast 10 mars 2023.

Våra andra resor

kyrka omgiven av hus i en stad framför berg

Tågäventyr genom Rumänien

LG Travel välkomnar till en upplevelseresa med tåg genom Rumänien, ett av Europas mest fascinerande länder med färgstark kultur och magnifika naturscenerier. Därtill förtjusande städer med gemytliga hotell och restauranger. I behaglig takt färdas vi

Läs mer »
brun byggnad framför en sjö

Via Egnatia med buss

Välkommen på en intressant resa längs Via Egnatia, den gamla romarvägen som sträcker sig 110 mil från dagens Albanien genom Nordmakedonien och Grekland. Från Thessaloniki viker vi av till Bulgarien och slutar i huvudstaden Sofia.

Läs mer »
björkstam framför en sjö i solnedgången

På räls genom Polen

Följ med på en tågresa genom Polen, där vi färdas bekvämt i 1:a klass, bor på utvalda hotell och äter gott på våra favoritrestauranger i de olika städerna. Upplev det bästa av vårt södra grannland

Läs mer »
USA med tåg LG Travel

USA med tåg från kust till kust

Välkomna till den ultimata drömresan – en tågresa genom USA från kust till kust! Från New York åker vi på klassiska tåglinjer via djupa södern, prärien och vilda västern till stillahavskusten och San Francisco.

Läs mer »
närbild på en ren på snötäckt fält

Njutningsresa i norrskensnejder

Resa till norrsken och Jokkmokks marknad Upplev samekulturen och renskötsel på nära håll. Följ med ner i världens största järnmalmsgruva. Och se det mäktiga skådespelet när natthimlen lyses upp av det magiska norrskenet. Lappland och

Läs mer »
dahlia

Inspirerande trädgårdsresa till Tyskland

Njut av perenner, rosor, dahlior, pioner och andra vackra blommor i överflöd. Låt dig inspireras av spännande tematrädgårdar. Upplev den mysiga och historiskt intressanta medeltidsstaden Erfurt, som 2021 står värd för den tyska trädgårdsutställningen BUGA.

Läs mer »
Kaliningrad

Gamla Ostpreussen

Välkomna till en intressant resa i vårt närområde, i gamla Ostpreussen, till legendariska Königsberg (nu Kaliningrad). Visum till ryska exklaven Kaliningrad ordnar vi enkelt åt er när vi får en passkopia. Nästa planerade avgång: så

Läs mer »
ett slott i en park

Evert Taubes Bohuslän – västkustens pärlor

Färden går till Evert Taubes saltstänkta Bohuslän. Vi besöker Tjolöholms slott och Ingrid Bergmans Fjällbacka, vi imponeras av de världsarvslistade hällristningarna i Vitlycke, äter nyfångad fisk hos Handelsman Flink, och självklart lyssnar vi på Taubevisor.

Läs mer »
vinodlingar

Strövtåg i Champagne

Mesdames et Messieurs, vi har glädjen att invitera till några livgivande och bubblande dagar i ”champagnehuvudstaden” Epernay. Här bor vi i elegant miljö på fantastiska Hostellerie Le Briqueterie*****, som ingår i den exklusiva hotell- och

Läs mer »
Kyrka i Armenien

Det äldsta kristna riket

Det snöklädda berget Ararat där Noak strandade med arken, gåtfulla kyrkor, världsarsvslistade kloster, grekiska tempel, glittrande små sjöar, läcker mat och välsmakande viner. För att inte tala om den utsökta armeniska brandyn, som det sägs

Läs mer »

Våra andra resor