Guadeloupe

(franskt utomeuropeiskt departement)

Les Antilles Françaises, eller Franska Västindien, utgörs av öarna Martinique, Guadeloupe, Saint-Martin och Saint-Barthélemy (”gamla svenskön”), vilka är fullvärdiga delar av Frankrike (Sint-Maarten: Nederländerna) och därmed tillhöriga EU, fast de ligger i Karibien. Således åker man inrikesflyg hit från Paris. Samtliga öar är tropiska paradis, och från vår sida har vi erfarenhet av dem alla och pekar gärna på lyckade konferens- och privatresor som vi gärna upprepar.

Stämningen är en behaglig blandning av franskt och kreolskt och tack vare franska subventioner är levnadsstandarden hög. Öarna har i stort sett tillhört Frankrike sedan 1600-talet, och av den indianska urbefolkningen finns inga kvar. De fördrevs, utrotades eller gick under av de sjukdomar européerna förde med sig. Istället koloniserades öarna med afrikanska slavar och franska nybyggare.

Härliga franska och kreolska restauranger lockar med nyfångade skaldjur, lokala frukter och givetvis lokal rom till rimliga priser. Både Guadeloupe och Martinique producerar en ädel rom som kallas Rhum Agricole, vilken framställs av ren sockerrörssaft och inte, som andra romvarianter, av melass. Flera rombrännerier finns att besöka. Det är nästan omöjligt att inte prova languster, hummerns klolösa kusin, även kallad varmvattenshummer.

Guadeloupe är egentligen fem olika öar, och själva huvudön egentligen två som åtskiljs av ett smalt sund. Men eftersom en bro förbinder de bägge delarna upplevs de som en enhet och ser från ovan ut som två fjärilsvingar. Västra ”vingen” heter Basse-Terre och har dramatisk natur med (utslocknade) vulkaner och regnskogar medan östra, som heter Grande-Terre, är platt och tätbebyggt jordbruksområde med mycket sockerrörsodlingar. Där ligger öns största stad, Pointe-a-Pitre, samt flygplatsen.

Guadeloupe är för tillfället väldigt mycket i ropet och detta med all rätt. Visserligen hittar vi inga milslånga sandstränder på Guadeloupe, istället är stränderna små och inbjudande och flera av dem räknas som Västindiens vackraste.

Guadeloupe och dess småöar kan utan problem fylla upp en egen resa. Börja kanske med några dagar i Sainte Anne, en förtjusande ort vid ”Guadeloupes Riviera” öster om huvudorten Pointe-a-Pitre. Förutom att hänge sig åt sol och bad och gastronomiska upplevelser bör man ta en tur till Pointe des Chateaux, Guadeloupes östligaste udde. Vid dessa bedårande klippformationer möts Atlanten och Karibiska Havet.

Från Grande Terre åker man västerut till Basse Terre (den västra fjärilsvingen) och inackorderar sig lämpligen i någon av västkustens små bungalowanläggningar med hänförande utsikt över Karibiska Havet och med vackra stränder inom räckhåll. På västkusten finns även oceanografen Jacques-Yves Cousteaus marina reservat där man kan dyka, snorkla eller åka med glasbottenbåt. Restaurangerna serverar havets frukter men även den lokala sötvattenskräftan – ouassous – som fiskas i vattendragen på ön. Naturen är mäktig och i mitten av ön ligger en stor vulkan vars topp kan nås till fots. Man kan på Guadeloupe kombinera strandliv med storslagna naturupplevelser i öns bergiga inre.

Bland Guadeloupes omkringliggande mindre öar lockar främst den lilla ögruppen Les Saintes, vars natur påminner om Saint Barthélemy. Men där upphör likheterna – Les Saintes är det oexploaterade karibiska paradiset med oslagbar fransk-karibisk mix och dessutom bilfritt, så det är promenader, cykel eller scooter som gäller.

Från december till april är det högsäsong med torrperiod i Karibien. Regnperiod är mellan maj och november.

Välkommen att planera resan till Frankrikes utomeuropeiska EU-öar med oss.

JW

ett fång fiskar
Dagens fångst i Guadeloupe. Photo by Erwan Hesry on Unsplash