Martinique

(franskt utomeuropeiskt departement)

Les Antilles Françaises, eller Franska Västindien, utgörs av öarna Martinique, Guadeloupe, Saint-Martin/Sint-Maarten och Saint-Barthélemy (”gamla svenskön”), vilka är fullvärdiga delar av Frankrike (Sint-Maarten: Nederländerna) och därmed tillhöriga EU, fast de ligger i Karibien. Således åker man inrikesflyg hit från Paris. Samtliga öar är tropiska paradis, och från vår sida har vi erfarenhet av dem alla och pekar gärna på lyckade konferens- och privatresor som vi gärna upprepar.

Stämningen är en behaglig blandning av franskt och kreolskt och tack vare franska subventioner är levnadsstandarden hög. Öarna har i stort sett tillhört Frankrike sedan 1600-talet, och av den indianska urbefolkningen finns inga kvar. De fördrevs, utrotades eller gick under av de sjukdomar européerna förde med sig. Istället koloniserades öarna med afrikanska slavar och franska nybyggare.

Härliga franska och kreolska restauranger lockar med nyfångade skaldjur, lokala frukter och givetvis lokal rom till rimliga priser. Både Guadeloupe och Martinique producerar en ädel rom som kallas Rhum Agricole, vilken framställs av ren sockerrörssaft och inte, som andra romvarianter, av melass. Flera rombrännerier finns att besöka. Det är nästan omöjligt att inte prova languster, hummerns klolösa kusin, även kallad varmvattenshummer.

Det är nästan omöjligt att inte prova languster, hummerns klolösa kusin, även kallad varmvattenshummer.

Ursprungsinvånarnas namn på Martinique var ”Blommornas ö”, ett namn som denna tropiska trädgård med palmskuggade stränder verkligen lever upp till med sin spektakulära natur med regnskogar. Mitt i alltsammans står en rykande vulkan som år 1902 ödelade dåtidens huvudort, Saint Pierre. Dagens huvudort är Fort-de-France med mycken fransk atmosfär och kolonial bebyggelse.

Tvärs över bukten söderut ligger halvön Pointe du Bout där man med fördel kan låta sig inackorderas och varifrån man lätt når Fort-de-France med skyttelfärja om storstaden skulle locka. Andra alternativ är stranden Anse Mitan längre söderut. På Martinique finns få lyxhotell och resorts. Istället medelstora hotell av mellanklass och en rad små personliga pensionat. Turisterna består främst av fransmän från ”fastlandet” som söker en överkomlig vistelse i solen. De allra bästa stränderna finns längst i söder, några mil från huvudorten Fort-de-France. Martinique har kanske inte lika mycket att erbjuda som Guadeloupe, men hänför likväl med sin vackra natur och är definitivt värd ett besök. Kanske i kombination med Guadeloupe eller med ett annat synnerligen intressant resmål – Franska Guyane.

Från december till april är det högsäsong med torrperiod i Karibien. Regnperiod är mellan maj och november.

Välkommen att planera resan till Frankrikes utomeuropeiska EU-öar med oss.

JW

äldre hus utan fönster
Martinique. Foto: Jörgen Westerhov.