Isle of Man

(beroende land tillhörande Storbritannien)

Vid sidan av de två kanalöarna Jersey och Guernsey är Isle of Man den tredje brittiska kronbesittningen. De lyder alla under brittiska kronan men ingår inte i Förenade kungariket Storbritannien och Nordirland. Ön har eget rätts- och skatteväsen och ger ut sina egna pundsedlar.

Precis som i Skottland, Wales, Cornwall och Irland finns ett keltiskt arv i form av språket manx, men även vikingarnas närvaro mellan 800- och 1200-talen har lämnat spår: Högsta toppen heter Snaefell, vilket kan härledas till ’snöfjäll’.

Efter vikingarnas herravälde övergick ön till Skottland för att sedan erövras av England, men liksom kanalöarna kom Isle of Man aldrig att ingå i statsbildningen Förenade kungariket utan kvarstod som kronbesittning. Det profiterar man på idag genom att vara ett skatteparadis med en betydande finanssektor.

Även turismen är viktig, och varje sommar äger Tourist Trophy rum, ett osannolikt roadracinglopp för supermotorcyklar som lockar tusentals besökare. Det gör också Manx Grand Prix, som brukar gå av stapeln på sensommaren eller tidig höst, och båda loppen går längs öns slingriga småvägar med stup och gärdsgårdar med toppfarter på över 300 kilometer i timmen. Så, jo, varje år omkommer ett antal mc-förare vilket har gjort att motorcykelloppen på Isle of Man betraktas som världens farligaste.

Vi har dessvärre (eller dessbättre?) aldrig bevistat mc-begivenheterna utan valt andra tidpunkter för besök och i stället njutit av de lokala bussarnas mer stillsamma framfart längs de idylliska vägarna. Naturen bjuder på magisk skönhet och fina vandringsleder genom dalgångarna på den lilla ön som endast mäter cirka 50 x 20 kilometer. Läget i Irländska sjön, mellan England och Irland, gör Isle of Man till ett lämpligt stopp på väg från Liverpool med färja till Dublin eller Belfast. Och det är under dylik privat resa som ön har rekognoserats av oss, men ännu har vi inte haft något arrangemang här. Absolut något för konferens eller företagsevent, eller som kombination med resa i engelska Midlands och Irland/Nordirland. Vi kommer säkert att presentera Isle of Man som ingrediens i någon kommande resa framöver.

Blir du otålig och vill hit privat så välkommen att prata Isle of Man med oss.

JW

gamla prylar i en butik
House of Manannan, Peel, Isle of Man. Foto: James Qualtrough/Unsplash.