Vi åker med nyrenoverad veteranbuss till Jysk Automobilmuseum, Danmarks Graceland och Randers regnskog. Under resan ser vi de välputsade veteranbilarna på Jysk Automobilmuseum i Gjern. Vi tar del av en av världens största Elvissamlingar och ger oss sedan ut på tropiskt äventyr bland de exotiska djuren i Randers regnskog.
Jylland, Danmark
18–21 mars 2021
Vi njuter av kulinariska specialiteter, som en trerätters frokost (lunch) på en klassisk dansk landsvägskrog. Med på resan har vi den bilkunnige mångsysslaren Peter Sundfeldt från Motorjournalen. Han kommer under resan att bidra med sina digra kunskaper och vi garanterar också en och annan spännande anekdot från hans motoriserade yrkesliv. Resan leds av motorentusiasten Pelle Bendz, som guidat många Jyllandsresor under åren och som dessutom också jobbat i redaktionen på Motorjournalen.
Vår resa börjar i Linköping, med möjlighet att kliva på även i Jönköping och Göteborg. Därefter tar vi färjan till Fredrikshamn. Ombord serveras det frukost innan vi rullar i land i Danmark. Med den bekvämt inredda veteranbussen färdas vi sedan till Århus, en livlig hamnstad med både stort nöjesutbud och mycket kultur. Vi bor på det flotta och centralt belägna Radisson Blu Scandinavia, 10 minuters promendadväg från Åboulevarden. Njut av en kall öl i ett immande glas i solskenet på någon av de många mysiga uteserveringarna längs med Århusån, eller gör ett besök på ARoS konstmuseum, som ligger granne med hotellet. Vandra runt i det originella “Regnbågspanoramat” på museets tak. Där uppe har man en märklig utsikt över Århus, för stadens byggnader ser ut att ha regnbågens alla färger på grund av korridorens stora färgade glasfönster.
Andra dagen av vår resa ägnar vi åt de två största attraktionerna i staden Randers: en konstgjord regnskog, inrymd under tre gigantiska glaskupoler, samt Memphis Mansion, ett Elvismuseum som bygger på Elvisentusiasten Henrik Knudsens enorma samling med allt ifrån ett par av Elvis manschettknappar till den Lincoln Continental som han och hans familj använde under åren 1964–1974.
Peter Sundfeldt
Programledare, fotograf, testförare, racerförare, skribent och bilvärderare. Dessutom jazzmusiker emellanåt. Förmodligen är Peter dock mest känd som teveprogramledare för Motorjournalen 1995–2009. Därefter startade han webbtevekanalen Motorjournalen Play, där han fortsatt att köra, känna och kolla på olika fordon.
Parallellt med det testar han även bilar i webbprogrammet Sundfeldt testar och hjälper till med att dokumentera fordon för samlarbilsauktioner. En hängiven fordonsentusiast med tendens att samla på sig fordon. Senaste fyndet är en 1986 års VW-pickup med dubbelhytt, perfekt för honom att frakta sina Vespor och Lambrettaskotrar med. I övrigt är det bland annat Citroën och mc-bilar av märket Heinkel Kabine som gäller – kryddat med bland annat en MG Midget och en fin gammal VW-bubbla från 1960.
Under lördagen hälsar vi först på hos föreningen Autogalleriet i Herning där det finns ett drygt hundratal privatägda entusiastfordon till beskådande, och säkerligen blir det också tillfälle att byta ett par ord med någon av ägarna. Sedan äter vi en rejäl dansk ”frokost” (lunch) på en traditionell landsvägskrog i utkanten av Silkeborg. Dagen avslutas på Jysk Automobilmuseum som öppnade redan 1967. Här hittar man en salig blandning av fordon, allt ifrån små söta mc-bilar via flotta sportbilar som Maserati Sebring till riktigt udda klenoder som en belgisk Vivinus från sekelskiftet 1900.
Efter en rejäl frukost lämnar vi Århus vid 11-tiden för att åter styra kosan norrut. Med vår Silver Eaglebuss rullar vi i Fredrikshamn ombord på färjan till Göteborg. Den avgår kl. 14.00, med ankomst till Göteborg kl. 17.30. Ombord serveras vi dagens lunch, med måltidsdryck inkluderad. Väl i land fortsätter bussen via Jönköping till Linköping.
Dag för dag
Dag 1 | 18 mars
Göteborg–Fredrikshamn–Sæby–Århus
Vid fyratiden på morgonen startar Silver Eaglebussen från Linköping, där påstigning kan ske. Nästa anhalt blir Jönköping vid 05.30-tiden, och framåt åttatiden kan man ansluta vid Stenaterminalen i Göteborg. Vid terminalen möter färdledare och ciceron upp innan vår unika veteranbuss rullar ombord på färjan till Fredrikshamn (avgång kl 09.10).
Vi börjar med att slå oss ner i färjans restaurang för att äta en rejäl frukostbuffé med möjlighet att börja lära känna varandra och byta ett par första ord med vår medföljande ciceron Peter Sundfeldt.
Från Fredrikshamn tar det inte mer än cirka en halvtimme att köra till den lilla köpmannastaden Sæby, som ligger alldeles ute vid kusten. Där blir det gemensam lunch på en av hamnkrogarna i form av ett ”Stjerneskud” (stjärnfall), ett lyxigt smörrebröd med 2–3 fiskfiléer, räkor, sparris och majonnäsdressing på en bädd av salladsblad. Som dansken brukar säga: ”der er håndmadderne, der er frokostsmørrebrøddet, og så er der festsmørrebrød”. Till festsmörrebröden hör Stjärnfallet. Under 1800-talet var Sæby en populär badort med prominenta gäster som till exempel den norska dramatikern Henrik Ibsen samt författaren Holger Drachman, känd för att han hörde till det berömda konstnärskollektivet i Skagen. Idag lockas turisterna med fina vandringsmöjligheter, cykelturer, nöjesfiske och diverse olika festivaler.
Sæby–Århus
Från Sæby fortsätter vi till Århus, dit vi ankommer vid halvsextiden.
Vi checkar in för tre nätter på fyrstjärniga Radisson Blu Scandinavia där det senare under kvällen serveras en gemensam trerätters middag. Hotellet ligger centralt invid både Århus rådhus och konstmuseet ARoS, som invigdes våren 2014. Namnet är en ordlek: ”ARS” är latin och betyder konst, medan Aros en gång i tiden var namnet på Århus. Panoramakorridoren högst upp, ska med sina olikfärgade fönster symbolisera himmelsk värld.
I närheten av hotellet hittar man dessutom Åboulevarden och Århus kanalområde med sina mysiga serveringar.
Den leende staden, som Århus ofta kallas, erbjuder sina besökare allt ifrån sofistikerad jungfruhummer på någon av stadens tre Michelinkrogar till en rejäl sandwich med dansk flæskesteg bland gatuköken i ett före detta bussgarage vid järnvägsstationen.
Kultur finns det också gott om i Århus, inte minst det berömda konstmuseet ARoS där man utifrån tydligt ser siluetterna av de besökare som vandrar runt i det inledningsvis nämnda ”Regnbågspanoramat” på toppen av byggnaden.
Även ”Den Gamle By”, med sina köpmanshus från 1500-talet, hör till stadens sevärdheter. Fast det är ett något annorlunda friluftsmuseum eftersom det inte bara fokuserar på medeltiden, utan också modernare tider, som danskt 1960- och 1970-tal. Man kan till exempel titta in i ett kollektivboende, kolla in en gammal moppeverkstad eller besöka en frisörsalong där man i spegeln kan se om man passar i hövolmsfrisyr à la 1965!
Inkluderade måltider: frukost, lunch, middag
Dag 2 | 19 mars 2021
Århus–Randers
Efter frukost med tjusig utsikt från hotellets matsal på tionde våningen är det dags att åka iväg till närbelägna Randers. Vi börjar med ett förmiddagsbesök i Randers Regnskog, en konstgjord regnskog som byggdes 1996 och idag omfattar 3600 m² med över 200 djurarter och 450 växter.
Under de tre jättelika glaskupolerna vandrar vi runt i den tropiska värmen tillsammans med en guide som berättar om växt- och djurliv.
Med lite fantasi känner man sig som Indiana Jones när man kliver över sköldpaddor och varaner, samt duckar för flygande hundar!
Memphis Mansion
Tillbaks ute i det nordiska höstvädret är det dags att uppleva lite amerikansk sydstatscharm i form av Memphis Mansion, en kopia av Elvis Presleys Graceland i Memphis, Tennessee, skapat av Henrik Knudsen som i över 40 år har hört till Elvis Presleys hängivna beundrarskara. Han är ordförande i The Official Elvis Presley Fan Club of Denmark och har sedan 1990 bedrivit en omfattande handel med Elvisartiklar, såsom skivor, CD-skivor, DVD-skivor, vykort, bilder, kläder etc. Dessutom har han samlat på sig en ansenlig mängd Elvisföremål och vid det här laget kan han skryta med att ha en av världens tio största Elvissamlingar, som han numera visar upp på Memphis Mansion.
Highway 51
Men innan vi ger oss i kast med detta museum, stillar vi hungern på en typisk amerikansk diner, Highway 51, som ligger granne med Memphis Mansion. Dinern är inredd på klassiskt vis med galonklädda soffor och stolar samt rödvitrandiga tallriksunderlägg på borden. Vi serveras en rejäl amerikansk hamburgertallrik – fast egentligen borde det väl vara en peanut butter and banana sandwich …
På the Memphis Mansion, som öppnade våren 2011, får vi efter lunch en guidad rundvisning bland klenoderna, och givetvis blir det möjlighet att köpa en eller annan souvenir i Henrik Knudsens Elvisshop.
Randers–Århus
Återfärden till Århus tar cirka 45 minuter och runt halvfemtiden är vi tillbaka på hotellet. Middag på egen hand under kvällen.
För den som vill ha lite enklare mat rekommenderas ”Aarhus Street Food”, inhyst i det gamla bussgaraget vid stationen. Här finns en mängd serveringar med mat från världens alla hörn, allt från danskt rågbröd och fläskstek via fish’n chips och ankburgare till shawarma och pad thai – prisvärt i en modern industriell miljö, fem minuters gångväg från hotellet.
På restaurang Flammen, 15 minuters promenad från hotellet, serveras grillbuffé i olika varianter från 219 danska kronor, och för den som vill lyxa till det rekommenderas till exempel restaurang Domestic, tio minuters gångväg från hotellet. De använder endast lokalproducerade råvaror till sina specialkomponerade menyer. Dessutom finns det naturligtvis också en mängd matställen längs Åboulevarden, som är något av Århus ”Strøget” och som börjar cirka 800 meter från hotellet.
Inkluderade måltider: frukost, lunch
Dag 3 | 20 mars 2021
Tredje dagen går i de klassiska fordonens tecken
Vi börjar med att köra rakt västerut, till Herning. Under färden dit, som tar en timme ungefär, ger vi vår ciceron Peter Sundfeldt ordet. Han har massor att berätta både om bilar i allmänhet och fordonen i det egna garaget.
Hos föreningen Autogalleriet i Herning bjuds vi på kaffe och får en liten rundvisning i lokalerna. Exakt vad som finns att beskåda beror naturligtvis på vilka av föreningsmedlemmarna som för tillfället har sina klenoder stående i någon av föreningens fem hallar. Men säkerligen kommer vi att få se en salig blandning av klassiska brittiska sportbilar, en del amerikanare, några knallröda Ferraris och hederliga gamla bruksbilar som Saab 96, Opel Rekord eller Ford Granada.
Silver Eaglebuss
Förmodligen kommer vår fina Silver Eaglebuss också att dra till sig uppmärksamhet. För Eagle är en intressant busstillverkare som existerade från 1955 till 1996. Företaget hade produktion både i USA och i Europa. Bussarna var en vanlig syn på amerikanska motorvägar och de var starkt förknippade med Greyhounds konkurrent Continental Trailways i över tre decennier. Runt 8000 bussar hann det bli innan företaget upplöstes i mindre enheter och namnet Eagle slopades.
Signesminde Kro
Efter besöket i Herning styr vi tillbaka i östlig riktning. Strax utanför Silkeborg stannar vi till för att äta en trerätters lunch på en klassisk dansk krog. Sedan medeltiden har de danska värdshusen varit en del av infrastrukturen i Danmark.
Allt började med att kungamakten bestämde att det längs landsvägarna skulle finnas ett världshus varannan mil, så att man med häst och vagn – och till och med till fots – inte skulle ha mer än en dagsetapp till nästa övernattningsmöjlighet. Många av dessa värdshus finns fortfarande kvar, och många av dem har kärleksfullt restaurerats.
Så är också fallet med vårt lunchställe, Signesminde Kro, där vi serveras en väldoftande traditionell och stadig dansk frokost – till vilken man med fördel dricker en øl och kanske tar en lille en.
I lugn takt njuter vi av maten och den rofyllda stämningen medan vi samspråkar om de härliga och vackra veteranbilarna som vi har sett under förmiddagen.
Jysk Automobilmuseum
Men ännu är det inte slut på fröjden, utan en halvtimmes färdväg bort stannar vi till i Gjern för ett besök på Jysk Automobilmuseum, som är ett av Danmarks ledande bilmuseer och ett eldorado för varje veteranbilsentusiast. De 160 utställda fordonen representerar totalt 85 olika bilmärken från perioden 1900 till 1987. Bland de unika fordonen finns till exempel en av de allra första bilar som ”dundrade” fram på de Jylländska vägarna, en belgisktillverkad Vivinius, modell 1900.
Andra sällsynta bilmärken på museet är Jordanien, Hupmobile, Graham Paige och Kissel. Som representanter för 1900-talets andra hälft när bilen blivit var mans egendom, hittar man mer allmänt kända märken som Volkswagen, Saab och Volvo, medan Porsche, Maserati och Citroën SM representerar drömbilarna.
Även för mc-entusiasterna finns det en del godbitar, som en dansktillverkad Nimbus från 1927 som på grund av sin märkliga långa cylinderformade bensintank fick smeknamnet ”Kakelugnsröret”.
Vid halvsextiden beräknar vi att vara tillbaka i Århus, där det blir middag på egen hand under kvällen.
Inkluderade måltider: frukost, lunch
Dag 4 | 21 mars 2021
Århus–Fredrikshamn–Göteborg
Färjan avgår 14.00 och ombord serveras vi dagens lunch inklusive måltidsdryck. Ankomst till Göteborg blir vid halvsextiden, varifrån vår trogna Silver Eagle via Jönköping fortsätter till Linköping.
Inkluderade måltider: frukost, middag
Resan i korthet
Dag 1: Göteborg–Fredrikshamn–Sæby–Århus
Dag 2: Århus–Randers, Memphis Mansion, Highway 51, Randers–Århus
Dag 3: Århus–Herning–Jysk Automobilmuseum–Århus
Dag 4: Århus–Fredrikshamn–Göteborg
Deltagarantalet är begränsat till max 34 personer.
Priser
Grundpris per person i dubbelrum 11 200 SEK
Enkelrumstillägg 2 400 SEK
I grundpriset ingår
- frukostbuffé ombord på färjan Göteborg– Fredrikshamn
- 3 övernattningar med frukost på Radisson Blu Scandinavia****
- 3 luncher i Danmark
- 1 middag i Århus
- dagens lunch inkl. måltidsdryck ombord på färjan Fredrikshamn–Göteborg
- samtliga transporter, besök och inträden enligt dagsprogrammet
- svensk reseledning samt motorprofilen Peter Sundfeldt under hela resan.