Tjeckiska fröjder – vällustiga skritt med tåg och buss genom Böhmen

häst och vagn på ett torg
Karlovy Vary. Photo by Sergey Mind on Unsplash

Följ med på vår veckolånga njutarresa med tåg och längs landsvägar genom Böhmen. Efter nattfärja från Trelleborg väntar intercitytågets förstaklasskomfort med färd till Dresden och till Böhmiska Schweiz i norra Tjeckien.

Tågresor varvas med roadtrips genom de vackraste tjeckiska nejderna med Prag, sagostaden Český Krumlov, ölspa i klassisk kurort och mycket annat samt utsökta måltidsupplevelser på våra noggrant utvalda favoritrestauranger där pilsnern flödar i skummande bägare.

Böhmiska Schweiz, Prag, Český Krumlov, Karlovy Vary
Tjeckien
Nästa planerade avgång: hösten 2024

Dag 1 |

Kvällsavgång från Trelleborg

Samling på färjeterminalen i Trelleborg kl. 21.30 och incheckning på Stena Lines fotpassagerarterminal, Hamngatan 9, Trelleborg. Inackordering i utsides dubbelhytt (med fönster) och färjeavgång till Rostock kl. 22.55.

DAG 2 |

Rostock–Dresden–Böhmiska Schweiz med tåg och buss

Ankomst till Rostock Seehafen kl. 06.15, där vi efter landstigning möts av en egen transferbuss som kör oss till centrum och Rostock Hauptbahnhof. Här blir det lite väntan innan Intercitytåget mot Dresden avgår kl. 08.21. Njut av tågets förstaklasskomfort under färden genom Tyskland.

grön bil på ett torg
Dresden. Photo by Pierre Ducher on Unsplash

Vi passerar Berlin och anländer till Dresden kl. 12.40. Här möter vår chartrade buss som tar hand om bagaget, medan vi beger oss till fots på en gemensam promenad genom Dresden och upplever såväl den återuppbyggda Frauenkirche som andra sevärdheter.

Njut av en lunch på egen hand innan vi på eftermiddagen åter samlas på överenskommen upphämtningsplats och anträder vidarefärden längs floden Elbe.

Av praktiska skäl blir det i stället för tåg en roadtrip med buss för att vi ska kunna avnjuta ”Sachsiska Schweiz”, ett av Europas mest natursköna områden, beläget en knapp timmes färd sydost om Dresden. Vi tar en promenad vid den kända Basteiklippan och fortsätter sedan några mil till Tjeckien och slår läger för natten på trevliga Zlatá Lípa, en tidigare jaktstuga som byggts om till hotell.

Vi installerar oss för en natt och serveras en ypperlig välkomstmiddag i hotellrestaurangen.

Hotellinfo: https://www.zlatalipa.cz/hotel-decin-ubytovani-restaurace-vinarna_lang-en

Dag 3 |

Roadtrip genom Böhmiska Schweiz och vidare till Prag

Även denna dag använder vi oss av inhyrd buss under förflyttningarna i norra Tjeckien, och först genom det osannolikt vackra Böhmiska Schweiz (på tjeckiska České Švýcarsko).

landskap med träd och kullar
Böhmiska Schweiz. Photo by Jan Zikán on Unsplash

Namnet har ingen politisk anknytning till Schweiz utan tillkom under 1800-talets romantiska tidevarv när dåtidens turister häpnade över alplandets skönhet och försåg särskilt vackra områden i sin hembygd med tillnamnet ”Schweiz”, som här i Böhmiska Schweiz. På tyska sidan kallas området för Sachsiska Schweiz, men även på andra håll i Tyskland hittar vi motsvarigheter, som till exempel ”Frankiska Schweiz” i norra Bayern och ”Holsteinska Schweiz” norr om Lübeck.

Vackrast är ändock Sachsiska och Böhmiska Schweiz med sina mäktigt formade sandstensmassiv, och vi gör en kort behaglig vandring genom det sagolika landskapet, till klippan Pravčická brána (Prebischtor), känd för att vara Europas största naturliga sandstensbåge. Platsen har förekommit i filmer med fantasymotiv eftersom den säregna naturen nästan har något overkligt över sig. Efter att ha njutit vyerna beger vi oss en timme söderut till Terezin, mer känt under sitt tyska namn Theresienstadt. Hela staden förvandlades till ett judiskt ghetto mellan åren 1941 och 1945, och under besök på stadens båda museer åskådliggörs dess fasansfulla historia.

Avslutningsvis tar vår buss oss till huvudstaden Prag och fyrstjärniga Falkensteiner Hotel Maria, där vi tar in för två nätter. Hotellet är beläget vid Prags centralstation och har därmed gångavstånd till innerstadens begivenheter. På aftonen ger vi oss ut till fots i de behagligt upplysta gränderna och uppsöker en av våra favoritrestauranger för god middag.

Hotellinfo: https://www.falkensteiner.com/en/hotel-maria-prag

Dag 4 |

Prag

Stadsrundtur i Prag gör vi med spårvagn och till fots och inleder med Pragborgen, de måleriska kvarteren på Lillsidan och förstås den mäktiga Karlsbron. Promenaden tar oss vidare till Gamla stans torg och till Václavplatsen, där en gemensam lunch på en typisk ölstuga avslutar dagens gemensamma program.

Eftermiddag och kväll står till förfogande för egna upptäckter i Prag. Vi rekommenderar en föreställning på Laterna Magica eller ”Svarta Teatern”. Eller kanske en konsert eller opera. Aktuellt program kommer, och vi kan vara behjälpliga med bokning av biljetter.

Dag 5 |

Prag–České Budějovice–Český Krumlov med tåg

Efter frukost och utcheckning promenerar vi över till centralstationen, varifrån tåget avgår vid niotiden.

Efter en behaglig resa i förstaklass anländer vi efter två timmar till České Budějovice i södra Böhmen och deponerar bagaget på stationen medan vi tar oss runt till fots och med trådbuss i den fina gamla stadskärnan. Först en promenad till centrala torget som är uppkallat efter 1200-talskungen Ottokar II, stadens grundare. Här väntar lunch på en anrik ölkällare, innan vi fortsätter till stadens vittbekanta bryggeri där den äkta Budweiserpilsnern framställs.

närbild på öltillverkning
Vörtpanna i České Budějovice. Photo by Martin Kníže on Unsplash

Budweis var det tyska namnet på staden, och bryggeriet Budějovický Budvar har bedrivit en rättslig strid med amerikanska Anheuser-Buschbryggeriet som under kalla kriget ostört kunde saluföra sin egen Budweiser. Efter kommunismens kollaps blev det emellertid skarpt läge och det tjeckiska originalet hävdade sin ensamrätt till namnet.

Efter en rundvandring på bryggeriet vidtar såklart provsmakning av äkta Budweiser och efter det återvänder vi till stationen för cirka 40 minuters tågresa till Český Krumlov, en riktig sagostad med bedårande läge i en flodkrök vid Moldau. Namnet betyder just ”Böhmiska kröken”, och efter minibusstransport från stationen installerar vi oss för två nätter på charmiga Hotel U Malého Vítka, med superbt läge mitt i den gamla världsarvsmärkta stadskärnan. Och på kvällen väntar ett av våra smultronställen med en välsmakande middag.

Hotellinfo: https://www.hotelvitek.cz/en/

Dag 6 |

Český Krumlov

En ljuvlig dag att tillbringa i en av Europas absolut mest bedårande småstäder. Český Krumlovs trånga vindlande gränder tjusar och är en fröjd att upptäcka. Under förmiddagens gemensamma rundvandring besöker vi stadens borgområde med sin världsberömda rokokoteater.

Den österrikiske modernistmålaren Egon Schiele slog sig under några år i början av 1910-talet ner i staden (hans mor var född här) och lät sig inspireras till flera verk med stadsmotiv men väckte även bestörtning genom att hyra in traktens unga flickor som nakenmodeller. I ett tidigare bryggeri har Schielecentret inrättats och i den permanenta utställningen finns många av hans målningar.

Vårt gemensamma program avrundas med trevlig lunch, och sedan står eftermiddag och afton till eget förfogande för njutbara promenader och gastronomiska upplevelser i de vackra nejderna.

fönster med lampa i en stenvägg
Český Krumlov. Photo by anastasiia mazurok on Unsplash
utsikt över gammal stad genom en glugg i en mur
Český Krumlov. Photo by Yoonsuh Park on Unsplash

Dag 7 |

Český Krumlov–Mariánské Lázně med tåg och buss

Efter frukost och transport till stationen tar vi plats för en tågresa genom några av Tjeckiens mest betagande glesbygder. Tåglinjen som ringlar sig genom det kuperade västra Böhmen är något av en tjeckisk inlandsbana och byggdes kring 1890, den österrikiska tiden när Böhmen var en del av det habsburgska kejsardömet.

Färden går i sakta mak från Cesky Krumlov mot Lipnosjön och vidare mot Šumavaområdet, betraktad som landets mest oförstörda del. Varken industrier eller krigsförödelse har stört idyllen av småstäder och böljande skogslandskap i dessa gränstrakter där Tjeckien, Österrike och Tyskland möts.

Under kalla kriget klöv järnridån skogsområdet mitt av och den tjeckiska delen var en känslig gränszon med stor militär närvaro och avspärrningar.

Efter en dryg timmes färd byter vi tåg i Černý Kříž (”Svarta Korset”) och fortsätter sedan ytterligare en timme till Prachatice, där vi möts av en buss för vidare roadtrip genom böhmiska skogen. Först blir det dock en lunch på bryggerirestaurangen i Prachatices gamla förtjusande stadskärna, där vi såklart smakar den lokala pilsnern.

Gränsområdena i västra och norra Böhmen var under mellankrigstiden det så kallade Sudetlandet med en stor tysk befolkning som hamnade i Tjeckoslovakien efter habsburgska kejsardömets kollaps 1918. Som resultat av Münchenöverenskommelsen 1938 ockuperades Sudetlandet av tyskarna och den tjeckoslovakiska staten stympades. Längs småvägarna genom det gamla Sudetlandet finns fortfarande enstaka övergivna tyska byar som resultat av folkfördrivningen efter 1945, då Tjeckoslovakiens förkrigsgränser återställdes och kvarvarande tyskar fördrevs.

Inte långt från vår färdväg har floden Moldau sin källa, vid berget Černá hora, och vår totala roadtrip är 20 mil, vilket tar drygt tre timmar.

Vid 17-tiden räknar vi med att anlända till legendariska kurorten Marienbad, som numera lystrar till sitt tjeckiska namn Mariánské Lázně. Vi tar in för en natt på ett av de klassiska kurhotellen, den fyrstjärniga jugendikonen Palace Zvon, och går sedan ut för att dricka brunn i Kolonáda, den vackra kolonnaden av smidesjärn där forna tiders berömdheter flanerade.

flygfoto på ett kvarter med jugendhus
Palace Zvon.
promenadgång
Mariánské Lázně. Foto: Christoph Hönigschmid från Pixabay

Marienbads storhetstid var vid förra sekelskiftet, men under de senaste decennierna har ambitiösa projekt syftat till att återupprätta den tidigare glansen. Vid sidan av Kolonáda hittar vi också den sjungande fontänen, och om den behagar vara i drift beskådar vi dess musikackompanjerade vattenkaskader, innan vi tar plats på en av restaurangerna för en god middag i sober kurmiljö.

Hotellinfo: https://www.hotelpalacezvon.cz/en/

Dag 8 |

Ölspa samt roadtrip till Karlovy Vary och Žatec

Marienbads brunnspark och spabehandlingar i all ära, men efter frukost checkar vi ut för några kilometers färd söderut till Chodová Planá för att hänge oss åt ett välgörande ölspa, en av resans höjdpunkter och inrymt i stadens bryggeri, som är ett av Tjeckiens äldsta. Förutom att ölen som bryggs där naturligtvis i första hand är tänkt att inmundigas, så har Chodovarbryggeriet även ett ölspa, där man badar i öl under de vackra gamla tegelvalven i källaren.

Vid ankomst till bryggeriet börjar vi med att krypa ner i badkaren som är fyllda med mörk öl, och i badet får alla dessutom en ljus öl att dricka. Förutom vatten krävs det humle, malt och jäst för att göra öl. De tre sistnämnda ingredienserna påstås vara ytterst nyttiga för huden, inte minst humle, som sägs ha en föryngrande och uppfräschande inverkan. Man kan ju alltid hoppas på att det stämmer. Annorlunda och rogivande är det i alla fall, att ligga där i karet, känna humledoften och smutta på sin öl. Efter tjugo minuter i ölbadet är det dags för lite avslappning och inlindade i plädar serveras vi ytterligare en öl i ett speciellt avslappningsrum med dämpad belysning. För bästa effekt av behandlingen påbjuds att man helst ska vänta med att duscha tills dagen därpå, men det gör man naturligtvis som man vill.

Vi hinner även med en god lunch på bryggeriet innan det är dags för vidare roadtrip mot nästa kurort. Vi väljer buss även denna dag för att maximera njutningen i det avslappade tillstånd vi befinner oss efter ölspabehandlingen.

ståtlig byggnad i änden av en allé
Karlovy Vary. Foto: Lars Hoffmann från Pixabay

Efter en timmes bussfärd når vi Karlsbad, eller Karlovy Vary, som det heter på tjeckiska. I denna kurorternas kurort idkar vi brunnsliv och beskådar även här den klassiska elegansen från förra sekelskiftets glansdagar. Det hälsobringande vattnet från varma källor har i århundraden lockat folk från när och fjärran, och än idag dricker man brunn genom att strosa runt med en karakteristisk ”karlbadbägare” av porslin, som fylls på vid de olika brunnskranarna runt om i staden. För vår del kompletteras det undergörande vattnet även med de ljuva dropparna från den lokala specialiteten Becherovka eller Karlsbader Liquor som det också kallas. Den säregna ”pepparkakssnapsen” framställs i staden och ett studiebesök innebär även provsmakning.

Dagens avslutande etapp tar oss till nordböhmiska småstaden Žatec, sedan århundraden vida känd för sin ädla humle som odlas i och kring staden. Mest bekant under sitt tyska namn, Saazhumle, eftersom Žatecs tyska namn är Saaz.

Hotel U Hada Žatec, ett förtjusande pensionat vid stadens centrala torg, blir vårt sista tjeckiska tillhåll och aftonen avslutas givetvis med god middag på klassisk ölstuga och tillhörande lokalproducerad pilsner.

Hotellinfo: http://www.zatec-hotel.cz/en/home

Dag 9 |

Žatec–Rostock med tåg och vidare med nattfärja

Vid tiotiden lastar vi bussen för en avslutande roadtrip till stationen i Ústí nad Labem, vilket tar knappt två timmar.

Längs vägen upplever vi en mindre tilltalande del av tjeckiska republiken, nämligen Nordböhmens brunkolsområden. Här sträcker sig en flera mil lång räcka av gruvor och dagbrott som under kommunismen expanderade ohämmat utan minsta hänsyn till miljöförstöring och förärade området med det föga smickrande öknamnet ”Svarta triangeln”. Vi passerar staden Most, som på 1970-talet likt Kirunas pågående stadsomvandling flyttades för att ge plats åt expanderande brunkolsutvinning. Och mitt i alltsammans ligger byn Duchcov, som är världsbekant för sitt slott, där 1700-talets store förförare Giacomo Casanova framlevde de sista tolv åren av sitt liv. En av grevarna i ätten Wallenstein erbjöd den på flera håll i Europa efterlyste Casanova tjänst som bibliotekarie på slottet, och under sina sista år skrev han här sina memoarer. Casanova dog 1798 och begravdes i trakten.

En annan ort längs vår väg är Teplice, som på 1800-talet åtnjöt samma kurortsstatus som Karlsbad och Marienbad. 1900-talets gruvnäring ödelade den tidigare idyllen, och Teplice beskrivs numera som en sargad stad.

Så blir vi avsläppta vid stationen i Ústí nad Labem och inväntar Intercitytåget från Prag, som anländer cirka 13.30. Vi tar plats i förstaklassvagnen och färdas längs floden Elbe mot Dresden och efter tre timmars bekväm tågresa blir det byte i Berlin.

Dagens lunch är på egen hand och kan intas medan vi väntar på tåget i Ústí nad Labem eller ombord i restaurangvagnen.

Efter en knapp timmes väntan i Berlin åker vi vidare med Intercitytåget till Rostock, avgång kl. 17.38, och två timmars resa i första klass.

Vid ankomsten till Rostock Hauptbahnhof möter en transferbuss som först kör oss till klassiska sjömanskrogen Zur Kogge, där vi intar vår avskedsmiddag. Därefter vidare till Rostock Seehafen och färjeavgång till Trelleborg kl. 22.30. Inackordering i utsides dubbelhytter med fönster.

jugendfasad
Teplice, Tjeckien. Foto: WikimediaImages från Pixabay

Dag 10 |

Ankomst tidig morgon till Trelleborg

Ankomst till Trelleborg redan kl. 05.40, men man kan stanna ombord fram till kl. 07.30 och äta sin frukost i lugn och ro.

 

Resan i korthet

Dag 1: Avresa från Trelleborg.

Dag 2: Rostock–Dresden–Böhmiska Schweiz med tåg och buss. En natt på Zlata Lipa (****).

Dag 3: Roadtrip genom Böhmiska Schweiz och vidare till Prag. Två nätter på Falkensteiner Hotel Maria (****).

Dag 4: Prag.

Dag 5: Prag–České Budějovice–Český Krumlov med tåg. Två nätter på Hotel U Malého Vítka.

Dag 6: Český Krumlov.

Dag 7: Český Krumlov–Mariánské Lázně med tåg och buss. En natt på kurhotellet Palace Zvon (****).

Dag 8: Ölspa samt roadtrip till Karlovy Vary och Žatec. En natt på Hotel U Hada Žatec (***).

Dag 9: Žatec–Rostock med tåg och vidare med nattfärja.

Dag 10: Ankomst till Trelleborg.

Antal deltagare: minimum 12, maximum 20.

 

Praktisk information

Priser

Grundpris per person i dubbelrum: 18 200 SEK
Enkelrums-/enkelhyttstillägg för nio nätter 4 550 SEK

I grundpriset ingår

  • färjeöverfarter med logi i utsides dubbelhytter
  • tågresor enligt program i första klass (utom mellan Cesky Krumlov och Prachatice som endast har andra klass)
  • reserverade sittplatser på tågen
  • bussresor enligt program i modern helturistbuss med 45–50 platser (vissa korta transfers mellan hotell och järnvägsstation kan dock ske med minibussar)
  • sju hotellövernattningar i dubbelrum med frukost enligt program
  • två övernattningar på nattfärja i utsides dubbelhytt med frukost inkluderad
  • sex luncher och sex middagar
  • entréer och besök enligt program
  • lokala skatter och avgifter samt EU-moms
  • svensk reseledare från LG Travel samt tjeckiska lokalguider under vissa besök.

 

Anmälan

Anmälan kan göras till Limhamnsgruppen via webbformulär (klicka på knappen KONTAKTA OSS nedan), e-post eller telefon.

Våra andra resor

kyrka omgiven av hus i en stad framför berg

Tågäventyr genom Rumänien

LG Travel välkomnar till en upplevelseresa med tåg genom Rumänien, ett av Europas mest fascinerande länder med färgstark kultur och magnifika naturscenerier. Därtill förtjusande städer med gemytliga hotell och restauranger. I behaglig takt färdas vi

Läs mer »
brun byggnad framför en sjö

Via Egnatia med buss

Välkommen på en intressant resa längs Via Egnatia, den gamla romarvägen som sträcker sig 110 mil från dagens Albanien genom Nordmakedonien och Grekland. Från Thessaloniki viker vi av till Bulgarien och slutar i huvudstaden Sofia.

Läs mer »
björkstam framför en sjö i solnedgången

På räls genom Polen

Följ med på en tågresa genom Polen, där vi färdas bekvämt i 1:a klass, bor på utvalda hotell och äter gott på våra favoritrestauranger i de olika städerna. Upplev det bästa av vårt södra grannland

Läs mer »
USA med tåg LG Travel

USA med tåg från kust till kust

Välkomna till den ultimata drömresan – en tågresa genom USA från kust till kust! Från New York åker vi på klassiska tåglinjer via djupa södern, prärien och vilda västern till stillahavskusten och San Francisco.

Läs mer »
Citroner

Livsnjutarresa på räls i Italien

LG Travel hälsar välkommen på ett unikt tolvdagars tågäventyr genom Italien med nedslag på Amalfikusten och vidare till Apulien längst ut på ”klacken” innan kosan styrs norrut igen till klostermosaikernas Ravenna. Vidare till Bologna och parmaskinkans land och härlig avslutning i Ligurien.

Läs mer »
närbild på en ren på snötäckt fält

Njutningsresa i norrskensnejder

Resa till norrsken och Jokkmokks marknad Upplev samekulturen och renskötsel på nära håll. Följ med ner i världens största järnmalmsgruva. Och se det mäktiga skådespelet när natthimlen lyses upp av det magiska norrskenet. Lappland och

Läs mer »
dahlia

Inspirerande trädgårdsresa till Tyskland

Njut av perenner, rosor, dahlior, pioner och andra vackra blommor i överflöd. Låt dig inspireras av spännande tematrädgårdar. Upplev den mysiga och historiskt intressanta medeltidsstaden Erfurt, som 2021 står värd för den tyska trädgårdsutställningen BUGA.

Läs mer »
Kaliningrad

Gamla Ostpreussen

Välkomna till en intressant resa i vårt närområde, i gamla Ostpreussen, till legendariska Königsberg (nu Kaliningrad). Visum till ryska exklaven Kaliningrad ordnar vi enkelt åt er när vi får en passkopia. Nästa planerade avgång: så

Läs mer »
ett slott i en park

Evert Taubes Bohuslän – västkustens pärlor

Färden går till Evert Taubes saltstänkta Bohuslän. Vi besöker Tjolöholms slott och Ingrid Bergmans Fjällbacka, vi imponeras av de världsarvslistade hällristningarna i Vitlycke, äter nyfångad fisk hos Handelsman Flink, och självklart lyssnar vi på Taubevisor.

Läs mer »
vinodlingar

Strövtåg i Champagne

Mesdames et Messieurs, vi har glädjen att invitera till några livgivande och bubblande dagar i ”champagnehuvudstaden” Epernay. Här bor vi i elegant miljö på fantastiska Hostellerie Le Briqueterie*****, som ingår i den exklusiva hotell- och

Läs mer »
Kyrka i Armenien

Det äldsta kristna riket

Det snöklädda berget Ararat där Noak strandade med arken, gåtfulla kyrkor, världsarsvslistade kloster, grekiska tempel, glittrande små sjöar, läcker mat och välsmakande viner. För att inte tala om den utsökta armeniska brandyn, som det sägs

Läs mer »

Våra andra resor